:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Незаконни и възмутителни постъпки" на САЩ може да я провалят, обяви севернокорейски дипломат
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,790,743
Активни 1,207
Страници 65,005
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Третично подивяване*

Бойко Ламбовски
Получавал съм неприлични предложения около гари, в България и чужбина, веднъж това стана дори в Африка, където напориста проститутка опита почти насила да влезе в хотелската стая, която деляхме с поета Георги Константинов. Успях да я избутам под нелепия предлог, че сега сме уморени след път, да дойде утре вечер... Ама правете му сметка, ако утре не викнете мен, а някоя друга - наръча тя строго, преди да се омете. Не пропусна да си забоде визитката на вратата.

Съвсем наскоро обаче получих чудато съобщение в една от социалните мрежи, което започваше без никакви предисловия така:

"Търся олегнал мъж за секс и връзка...Визуално ми допадаш." И завършваше: "Аз обичам олегнали мъже..."

Нямаше да му обърна внимание, защото реших, че или е шега, или провокация, или обикновена продавачка на секс си търси клиенти. Полюбопитствах все пак да се уверя дали е реална фигура - и се впечатлих. Въпросният профил ми се видя автентичен. Персоната отсреща активно общуваше, постваше понякога красиви картинки със залези и цветя, (като мнозина), ала влизаше и в дискусии, демонстрираше доста наивен, но самобитно емоционален нрав по повод разни битови и политически неправди. Изобщо, водеше интензивен електронен живот. Нека добавя, че изглеждаше много млада.

По същото горе-долу време приятелми прати една позабравена от мен снимка,на която сме няколко души. Снели сме се през далечната 198 и някоя година, и сме почти на възрастта на девойката, която ме изненада с директното предложение.

На нашата снимка ние, с доста буйни и още съвсем тъмни коси, изглеждаме пълни с бодрост. Разбира се, пълни сме и с наивност, но то е, ако не порок, то несъмнен чар на младостта. По наивността си приличаме с девойката. По друго обаче не особено. Интересен детайл - не изглеждаме никак смачкани от тоталитарната система, която, разбира се, плюем и критикуваме дружно. Двамина сме студенти, без да сме членове на БКП, нито пък някой да ни е натискал да членуваме, а третият води активен бохемски живот като поет-работник. Обаче не работи, а повече пие с хонорарите, които вади доста редовно от многобройни издания. Всички излъчваме оптимизъм и високи очаквания от бъдещето.

Ала девойката на фотографиите си в Мрежата изглежда другояче - о, не че е смачкана от новото време, в никакъв случай. Изглежда много добре, дрехите й са модни и хубави, сравнени в нашите ризи от конфекцията в ЦУМ. Само че нещо в изражението и облика й внушава дълбока, агресивна опустошеност. Гледа така, сякаш ако ние човеците вътрешно можем да се уподобим на пейзаж, то нейният вътрешен пейзаж е като разпердушинен от тайфуна на светлото бъдеще, което ние с толкова надежда сме чакали някога. И този й душевен пейзаж е на парцалчета, които никакъв бриз от океаните на световната демокрация не изглежда в състояние да утихомири...

Нашият живот - на хъшлаците от снимката, не мога да кажа, че се разви зле. При все че днес едва ли излъчваме бодрост, дори поради възрастта. Мога да кажа обаче, че съпоставката между нас тогава и голяма част от тези, които извикахме от небитието, за да населят страната след нас - не знам защо, но ми навява униние.

Ще ми се това моето да е обикновено мрънкане на средностатистическо чиче, упътило се към пенсия. Някак обаче усещам, че не е така. Много индикации ми го сочат.

Една от тях беше, когато преди петнайсетина години посетих за първи път бившия Пионерски дворец, бил преди и пак станал семинария. Първо да кажа, че съм вярващ човек, освен това се смятам за убеден демократ. Та дойдох на това място, изпълнен с чувството, че е възстановена справедливостта. И че младите хора днес са на мястото си, а онези в Пионерския дворец са били натрапници, временно там - плод на бодряшка педагогика и пропаганда. Самият аз бях ходил два-три пъти като ученик в Пионерския дворец - не ми хареса кой знае колко поради възторжените стълпотворения вътре.

Тръгнах си обаче от Семинарията потиснат. Особено след срещата с питомците вътре, след като видях живота им, стаите им, шкафчетата им. Те самите изглеждаха свити, малограмотни, стреснати юноши - деца от сиромашки семейства, пратени вероятно, защото има храна - пълен пансион, а после ще има и служба с оскъден, но сигурен хляб. Ни разговори за душата, ни спорове за Бога ги вълнуваха, изглеждаха като новобранци, които сержантът е научил единствено да викат силно името си и да козируват.

И си спомних онези деца, коитомоделираха корабчета и самолетчета,които излъчваха в излишък амбиция и ентусиазъм.

Как стана така? Какво се случи, стреснах се аз. Нима тъпият атеистичен Пионерски дворец е могъл да плоди по-подготвена, по-качествена младеж от Божия приют, от Училището на Господа?

Няма ни един кандидат-президент, който да не напомня как младежта ни се оттича от страната като вода след пролетен разлив. Тази пък, която остана тук, лека-полека пресъхва.

Затова съм изкушен да попитам девойката, която тръгна да ме ухажва, в какво вярва - дали в Бога, дали в единний светъл комунизъм? Дали в семейните ценности, или дори във внезапния тото шанс? Просто, за да си допълня картинката.

Обаче няма да го направя. Знаете ли какво ме спира? Това, че пише улегнал с "о". Хем два пъти.

Дреболия. Но показателна за всичко, също тъжна.

----

*Авторът беше съчинявал на тема "Вторично подивяване" - за запустели села и полета. Оказва се, че процесът е на степени. Последната сигурно ни е в главите.47
6012
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
24 Октомври 2016 20:14
Е, и?!
24 Октомври 2016 20:27
Виновни няма...
24 Октомври 2016 20:42
Бойко Ламбовски

Само едно уточнение. Свежите времена свършиха някъде около 1985 г. и постепенното умъртвяване на духа което започна май не е много свързано с политическите системи. Изглежда че кризата е общо цивилизационна. Симптоми колкото искаш - Кончита Вурст и каквото още се сетиш.
24 Октомври 2016 20:42
Е, все пак някой харесал автора. Макар и не като автор...
---------------------
Сайтът на Генек
24 Октомври 2016 20:46
Не е обикновено мрънкане, интелектуално е.
24 Октомври 2016 21:00
Те самите изглеждаха свити, малограмотни, стреснати юноши - деца от сиромашки семейства, пратени вероятно, защото има храна - пълен пансион, а после ще има и служба с оскъден, но сигурен хляб.


точно същото впечатление имам и аз от скорошен контакт с изучаващи Богословие и бях стресната
досега не съм посмяла да го обсъждам с никого, защото не съм определила ясно отношение към това, а и мислех, че никой друг не го е забелязал
24 Октомври 2016 21:16
Ми демократ е човекът, не бил членувал в БКП, не го и канели. Ми пише разни неща за живота.
24 Октомври 2016 21:47
Ми пише разни неща за живота..

Вярно е... пише!
Само не знам, ние що ги четем?
Че ги и коментираме, таковата...
24 Октомври 2016 22:02
третият води активен бохемски живот като поет-работник. Обаче не работи, а повече пие с хонорарите, които вади доста редовно от многобройни издания.


Май се сещам кой е третия. Май съм лобирала за негови творби, не помня в кой вестник, по молба на интелигентна омъжена дама. Къде пропадна това момче? Не беше ли в Кремиковци? Само името му забравих, а лицето му не запомних.
24 Октомври 2016 22:07


Само името му забравих, а лицето му не запомних.
Това поетите и постингите в поезия превръщате


24 Октомври 2016 22:12
Хубавото тук и сега е, че и заклети демократи започват да се замислят.

Докато не заклетите, по-скоро "свободни електрони", жонглират с отговорите на зададените в писаницата въпроси. Отговорите са си отговори, дори да бъдат заклеймявани като част от Теория на заговора...
24 Октомври 2016 22:14
Това поетите и постингите в поезия превръщате


Ами уместно ми се видя да се самоцитирам из собствената си древност.
24 Октомври 2016 22:33
Силно написано, . В едно интервю с Окуджава (след промените) го попитаха кои времена му харесват повече и той веднага отвърна - "Преди. Защото бях млад."
24 Октомври 2016 23:43
*
25 Октомври 2016 00:14
Гео, Бою,
25 Октомври 2016 00:18
секретар на учкома на комсомолската организация в Семинарията

Интересно как е изпълнявалуказанията на ЦК на ДКМС за борба с религиозните предрасъдъци и суеверията?
25 Октомври 2016 01:29
*
25 Октомври 2016 04:56
"Указания за борба с религиозни предрасъдъци и сюуеверия нямаше по тази проста причина, че истинското православие е лишено от предрасъдъци и суеверия. "

Дрън-дрън...
25 Октомври 2016 05:06
По- малко държава. Ами получихме я.

Като се замисля държавата олицетворява общото между хората, създава морала им. Когато няма държава, няма и морал -всичко е разрешено за да оцелее човек.. с колкото се може по- малко усилия.
25 Октомври 2016 09:16
"Четвъртичното подивяване", господин Ламбовски, ще бъде, когато тук жив етнически българин няма да има - или измрели, или в чужбина. Само цигани, турци и неинтегрирани "мигранти" (по повод на интеграцията на мюсюлманите-пришълци Орбан добре го е казал в една от днешните горещи новини: християнство и ислям не могат да се смесят, както не могат вода и олио; могат да съществуват само паралелно/отделно )... Не е тъжно - трагично е !
25 Октомври 2016 09:26
Имах един случаен половин-часов разговор на подобни теми насаме с Венелин Коцев в кабинета му Това е един от най-силните ми възторжени спомени от ученическите години.


Рядко интелигентен човек. Семействата ни дружаха. Леля Йонка, дъщерята Калинка...Имаше интелигенция и нависоко тогава!
25 Октомври 2016 09:36
Темата с неприличното предложение по Фейсбук изглежда недоразвита. Какво е станало нататък?
25 Октомври 2016 09:57
Не е обикновено мрънкане, интелектуално е.

Вярно е... пише!
Само не знам, ние що ги четем?

Не ви харесва, нали? Е, какво пък, разбираемо е. Но можете да посочите някои положителни примери от алтернативата, на която се нахендрихме.
Ако можете.
25 Октомври 2016 09:58
Ами уместно ми се видя да се самоцитирам из собствената си древност.

Това колко века преди новата ера е ?
25 Октомври 2016 12:09
Уважавам автора, но ....неверните неща, казани за Двореца на пионерите тогава, ми идват малко множко и просто слагаческо към днешното време..... когато духовността изчезна.... Там, в различните кръжоци започнах да работя на радиостанция и осъществих връзки с целия свят, научих езика на радиолюбителите, обиколих България с кръжока по география, слушахме музиката на Елвис Пресли, Платтърс и пр. Направих първите си опити във ветроходството, оттам тръгнаха и по-известните ни ветроходци, с които като пораснахме продължихме в "Академик" и ЦСКА, обиколихме с нощни походи Средна гора и Рила, видях девствени гори и познатите ми от полето растения с височина по-голяма от човешки ръст... Лагерните огньове, маскирането и игрите за превземане на знамето на съседния лагер са незабравими. В кръжока по литература, наред с книгите, ръководителите ни учеха на обноски, поведение, кога дамата се движи пред кавалера и обратното, в които случаи се подава само ръка или се целува ръка, как се подреждат прибори на масата...В кръжока по танци тогава ни учеха на ча-ча. пасо добле, румба, танго, фокстрот, а по-късно хали-гали, шейк, рок и пр. В балетния и театралния кръжоци изнасяха представления в градината на Двореца. Научихме и флажната сигнализация на моряците, редовно се прожектираха научно-популярни филми - там за първи път гледах "Светът на мълчанието", правеха се състезания по ориентиране. В кръжоците по спортна гимнастика израснаха известни спортисти. Не намирам нищо идеологическо в тези занимания, никога там не сме усещали идеологическата дидактика, за разлика от училището. И е факт, че нашето поколение, въпреки Желязната завеса и Студената война, по-никакъв начин не може да се нарече необразовано, некултурно и отчайващо неграмотно. Сравненията да си ги направи всеки сам.
25 Октомври 2016 12:28
Гео, .
25 Октомври 2016 12:30
ПС: А за "православен атеист" десет пъти .
25 Октомври 2016 12:41
hamer 2016-10-25 12:09:36

Годините в 8 гимназия на Шишман са прекрасна част от живота ни тогава - четяхме Солженицин, Неруда, рока и хипарството на Попа ни беше в кръвта! А се учеше и много здраво и трудно се изкарваше отличен успех. И да се отрека от всичко това и да го сменя с този чалга живот, никога.
25 Октомври 2016 12:43
Дорис, ако "Само името му забравих, а лицето му не запомних", то може би помните стихове му? Ако и това не, забвението е заслужено.
Иначе и аз съм от поколението на Бойко, и констатациите му за мен са верни. Постарах се да възпитаме нашите деца да са почтени трудолюбиви. Това може да спаси от подивяване. Лошото е, че "четвъртично подивяване" е обхванало т.н. политическа класа и т.н. индустриалци.
25 Октомври 2016 13:24
Тия деца Те самите изглеждаха свити, малограмотни, стреснати юноши - деца от сиромашки семейства, пратени вероятно, защото има храна - пълен пансион, а после ще има и служба с оскъден, но сигурен хляб.
Са деца на тия - И си спомних онези деца, които моделираха корабчета и самолетчета, които излъчваха в излишък амбиция и ентусиазъм.
Авторът сам може да си отговори защо е станало така...
25 Октомври 2016 13:24
hamer 25 Октомври 2016 12:09
Не съм от София и не съм посещавал Двореца на пионерите, но и в провинцията учехме и правехме подобни неща. Твърдата "мундщровка" по съветски модел затихна според мен някъде след 1968-9.... може би щото и пораснахме!
25 Октомври 2016 14:03
*
25 Октомври 2016 14:25
Каубой язди дълго време из прерията. По едно време стигнал до самотно ранчо и решил, че може да преспи там. Вратата му отворила много привлекателна стопанка. Каубоят попитал, дали може да пренощува и като видял смущението й, я успокойл:
- Не се безпокойте, мадам! Аз съм джентълмен.
На сутринта каубоят се буди от силно кудкудякане. Отваря очи и гледа - цялото ранчо пълно с петли и между тях само една кокошка.
- Мадам! Извинете ме за любопитството, но винаги е обратното - един петел, много кокошки.....
- А, не се притеснявайте, от тези тук само един е петел - останалите са ДЖЕНТЪЛМЕНИ....А по втората част имам истински случай. В осми клас на софийско училище дойде в края на първия срок едно момче от село. С шаячно костюмче и клепнали уши, за което веднага получи прякора "Клапи". Класната ни, много свястна жена, която ни знаеше проклетия нрав, ни събра и ни обясни, че Клапи е добро момче сираче и трябва да завърши 8-ми клас с приличен успех и след това ще отиде в средно училище в Черепиш - за свещеници. Пуснахме го да си живее, а и даскалите бяха снизходителни...
Когато постъпих, след 11 - ти клас във ВИИ "Карл Маркс", бях изненадан да видя Клапи, да пуши в междучасието на "Стефан Караджа", където тогава беше част от института (сега е ВИТИЗ, или както се казва). Оказа се, че пичът учи "Политикономия". Кой го знае в коя социологическа агенция се труди сега?
25 Октомври 2016 15:20
Много индикации ми го сочат.
Това им е работата
25 Октомври 2016 15:21
Нима тъпият атеистичен Пионерски дворец е могъл да плоди по-подготвена, по-качествена младеж от Божия приют, от Училището на Господа?
Естествено.
25 Октомври 2016 18:01
И сега гледам има кръжоци.. школи.. лагери обаче всичко е с пари. И много деца изобщо не стигат до там. А и едно време сами ходехме там.. от 7-8 годишни. Сега - трябва с придружител, обаче кой? Родителите работят. И ако дете иска да го запишат на няколко кръжоци, школи? сумата става голяма, придружаването голямо.. Няма време детето да разбере кое го влече повече. Накрая - никъде не ходи щото е по-лесно.

Та безумните закони и те си имат пръст в подивяването на нацията.
25 Октомври 2016 18:43
Дорис, ако "Само името му забравих, а лицето му не запомних", то може би помните стихове му? Ако и това не, забвението е заслужено.


Да, има такава заслуга.
25 Октомври 2016 19:30
Бармалей
25 Окт 2016 13:24
Мнения: 11,432
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тия деца Те самите изглеждаха свити, малограмотни, стреснати юноши - деца от сиромашки семейства, пратени вероятно, защото има храна - пълен пансион, а после ще има и служба с оскъден, но сигурен хляб.
Са деца на тия - И си спомних онези деца, които моделираха корабчета и самолетчета, които излъчваха в излишък амбиция и ентусиазъм.
Авторът сам може да си отговори защо е станало така...


не, съжалявам , но не е така, тук причините не са политически, или поне не тези , които съзирам в поста ти
изучаващите Богословие, особено в семинарията, в голямата си част бяха такива и при социализма
и това е част от мястото в българската обществена йерархия на Светата православна църква , тя няма елитно място в българския дух последните стотина години
такива са и хората й
но такава е и необходимостта от нея - делнична и не елитна
25 Октомври 2016 20:38
Абе демократ е г-н Ламбовски, ама не до там, как може човек да е вярващ и едновременно либерал, защото го чета отдавна и смятам че неговата представа за демокрация е по-скоро либерализъм.
25 Октомври 2016 20:43
То зависи и в какво вярваш, в "доброто", в "единний светъл комунизъм", във "вселенския архитект", в икуменизма... Г-н Ламбовски многократно е писал със срамежлива симпатия към мултикултурализма, сега се отвращава от бедуховността и деградацията на българската нация, без никаква симпатия към жертвите, не търски причините, само констатира...
25 Октомври 2016 23:23
Какво му е било неприличното на предложението? - Ами ако дамата съвсем прилично си беше написала олегнал или дори полегнал? Кво толкоз, начи, желания човешки... ...Просто с годините умът на мъжа се мести все по-нагоре и достига главата, а после и оооще по-нагоре. Нъл тъй!
25 Октомври 2016 23:25
*
26 Октомври 2016 10:54
Не мисля, че проблемът е точно български или пък регионален...
На всички кадри и филми отпреди 90-те години на миналия век, независимо от страната, в която са заснети, се виждат предимно одухотворени лица...
Може пък и така да ми се струва.

В Пионерския дворец се научих и на фотография (е, веднъж попаднахме на филм с кадри от порнографско списание, но сигурно е било в реда на нещата... да имаш фотоапарат и да не заснемеш някой и друг лист от порно издание би било... странно).

Иначе... не ми се струва, че (по-)младите са единствените виновни за лошия си правопис...Но има и такъв момент, че четейки форуми, оставаш с впечатлението, че пишещите... правилно... са непременно над 50. Има и изключения - четат. Пишат.
26 Октомври 2016 21:09
Как стана така? Какво се случи, стреснах се аз. Нима тъпият атеистичен Пионерски дворец е могъл да плоди по-подготвена, по-качествена младеж от Божия приют, от Училището на Господа?


Боже каква гавра!
И ще напомня на аФтора и на мислещите се за много оригинални и умни като него, че това е гавра със себе си, не е с миналото, не е с настоящето, не е с хората, а със себе си. Защото слугувате зле на себе си някогашни писатели и днешни безплодници. Вие бяхте и вчерашни безплодници, но както и да е, кой се интересува от писателите на соца, от поетите и т.н. Никой. И поради туй мнозина стават съучастници на днешните лъжи за бляскавото минало и големите несъществуващи стойности на комунизмъ! Ха-ха... Не ми се продължава.
26 Октомври 2016 21:12
*Авторът беше съчинявал на тема "Вторично подивяване" - за запустели села и полета. Оказва се, че процесът е на степени. Последната сигурно ни е в главите.

Първо е в главите господине, в главите и в лозунгите! Сещате се надявам се... Наевинни няма и никога няма да има.
26 Октомври 2016 21:26

Бойко, адмирации! Сам не знаеш колко неща има помежду ни.
26 Октомври 2016 21:58
С настъпването на четвъртата индустриална революция, ни очаква и четвъртично подивяване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД