:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Федерер сензационно отпадна на 1/2-финалите в Лондон
БСП обаче ще гласува "против" в парламента
Управителят на НЗОК сравни здравната система с развален автомобил, който се бута по склона
Вдовицата на Джон Ленън спечели дело в Хамбург
На траурната церемония на ненадминатия шампион се очаква и Ердоган
Двамата със съпругата му излетяха за визитата от Саудитска Арабия
Става част от платформата за Български манифест на Европа на "Да, България", ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС.
СТАТИСТИКИ
Общо 356,749,743
Активни 295
Страници 10,129
За един ден 1,302,066

Адвокати се обединяват в алтернативна фракция

Адвокати, критици на ръководството на гилдията, ще учредят в събота Инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР). В програмната им декларация, изпратена до "Сега", се казва, че не желаят да стоят безучастни пред актуалните проблеми на гражданското общество и държавата.

Неформалното обединение заявява, че си поставя за главна цел основна реформа на адвокатската професия. Сред учредителите на ИКАР са председатели на адвокатски колегии, членове на адвокатски съвети, университетски преподаватели и изявени общественици. На сбирката ще бъде избран изпълнителен съвет.

Бунтарите обясняват, че повод за възникване на сдружението им е бавенето на промените в Закона за адвокатурата. Въпросният закон отлежава над година и половина в парламента, след като срещна остра съпротива от страна на бизнеса и гилдиите на счетоводителите, нотариусите и юрисконсултите. Наскоро обаче тръгна по комисиите.

От ИКАР смятат, че някои от предложените текстове трябва да се прецизират и да се тушират конфликтите с недоволните. Адвокатите от сдружението очевидно имат и амбиции техни членове да влязат в ръководството на висшия им професионален орган. Те посочват, че "през февруари 2017 г. предстоят избори за висши органи на адвокатурата и ИКАР ще насърчава и подкрепя личности с високи нравствени качества и добродетели, с добри управленски умения, вместо хора, търсещи единствено влияние и пост".

От Висшия адвокатски съвет не коментираха инициативата, но неофициално посочиха, че тя е доказателство, че адвокатурата е свободна и демократична.
2413
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД