:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Дружеството ще пропусне предстоящи търгове за военна продукция на 2 октомври
Френският президент чертае плана си за промяна на ЕС
Гледайте Германия, мислете за България, заяви соцлидерката
Кадровиците отказаха да наградят Калоян Топалов за добра работа
СТАТИСТИКИ
Общо 349,267,215
Активни 1,601
Страници 119,983
За един ден 1,302,066

Адвокати се обединяват в алтернативна фракция

Адвокати, критици на ръководството на гилдията, ще учредят в събота Инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР). В програмната им декларация, изпратена до "Сега", се казва, че не желаят да стоят безучастни пред актуалните проблеми на гражданското общество и държавата.

Неформалното обединение заявява, че си поставя за главна цел основна реформа на адвокатската професия. Сред учредителите на ИКАР са председатели на адвокатски колегии, членове на адвокатски съвети, университетски преподаватели и изявени общественици. На сбирката ще бъде избран изпълнителен съвет.

Бунтарите обясняват, че повод за възникване на сдружението им е бавенето на промените в Закона за адвокатурата. Въпросният закон отлежава над година и половина в парламента, след като срещна остра съпротива от страна на бизнеса и гилдиите на счетоводителите, нотариусите и юрисконсултите. Наскоро обаче тръгна по комисиите.

От ИКАР смятат, че някои от предложените текстове трябва да се прецизират и да се тушират конфликтите с недоволните. Адвокатите от сдружението очевидно имат и амбиции техни членове да влязат в ръководството на висшия им професионален орган. Те посочват, че "през февруари 2017 г. предстоят избори за висши органи на адвокатурата и ИКАР ще насърчава и подкрепя личности с високи нравствени качества и добродетели, с добри управленски умения, вместо хора, търсещи единствено влияние и пост".

От Висшия адвокатски съвет не коментираха инициативата, но неофициално посочиха, че тя е доказателство, че адвокатурата е свободна и демократична.
2389
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД