:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 377,195,561
Активни 1,404
Страници 33,151
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Каскет, мн. ч. каскети

Калин Донков
На чужденец му откраднали автомобила от паркинга пред някогашния хотел "Балкан". Човекът избухнал и почнал да крещи на портиера. Къде се намират те? Къде гледат? Да му задигнат колата насред стария континент! И всякакви още възмущения с намеци за последствия. Портиерът хладнокръвно го слушал и когато онзи изпуснал въздуха, му посочил към тогавашния магазин "Явор" или, по днешному, към метростанция "Сердика". В София трябва да се внимава, обяснил той. В София трябва да си пазиш вещите. Вижда ли гостът онзи гражданин от паметника? Ленин, вожд на световния пролетариат, а и той не си държи каскета на главата, в ръка го стиска - за всеки случай. Чужденецът присвил очи: нямало никакъв каскет в ръката на вожда. Поправил портиера - няма каскет. Значи са му го откраднали, било крайното заключение. Гостът се примирил.

Горд от ловкостта, с която приключил инцидента, портиерът споделил с друг портиер, а другият бил информатор. Съобщил където трябва, но такъв сюжет в торба не стои - тръгна из столичния град. И когато прокурорът Райчев ми го разказа под секрет като вътрешна информация, той вече се въртеше из София като виц. От вариантите на различните паметници по света (с каскет - без каскет; в ръка - гологлав) гражданството си бе набавило реквизит (каскет) за актуален и поучителен анекдот.

Райчев бе запален читател на частни случаи и обичаше да си коментираме всякакви "завързани" криминални истории. Разказваше ми ги до зори. В тази обаче нямаше кой знае какво за коментиране, та от въпросния паркинг пред "Балкан" (по-късно станал "Шератон") наблюдавахме опашката, която се виеше пред Съдебната палата, временно Национален исторически музей. Столичани се редяха да се сбогуват с История славянобългарска, която незнайно как се бе озовала инкогнито в София и сега я чакаше конфузно завръщане в Зограф. Нея пък някакъв много съзнателен гражданин я бе оставил пред прага или направо в касата (не разбрах точно) на българския държавен шпионаж и страната се друсаше от кавги: да се уважи ли волята на анонимния "дарител", или да се уважи законът и Историята да се върне там, откъдето бе задигната. Гражданството се успокои и сега търпеливо чакаше за сбогуване с Книгата, както вярващите от миналото са изпращали до градските порти скъпоценните икони, преди да ги отнесат в чужда земя. Райчев също не бе я видял и ми предложи да ме "вкара" - по добре известните му входове, стълбища и коридори на палатата да се промъкнем в челото на опашката и, без да изгубим много време, да се поклоним на свещените страници. Но изглежда страниците въздействаха и през дебелите стени, защото, верен на нещо, което не мога да назова, помислих, помислих и отказах. Днес, признавам, не бих се замислил.

Кой знае защо тези две кражби - едната въобразена, другата немислима, се свързват в съзнанието ми с онзи разговор. Какво точно става с Историята не мога да проверя. Но каскетът често напомня за себе си. Като се запалиха и изгоряха старите тютюневи складове насред Пловдив, известна писателка обясни, че това е започнало още тогава, когато хора с каскети са завладели апартаментите на заможните хора и са си присвоили не само чужди притежания (сервизи, мебели, килими и пр.), но и разпореждането със страната и с всичко в нея. (Включително с културата и др.) Сигурно в нейните думи се откриват и още внушения, които тук не съм обхванал. Уважавам тази писателка. (Преди време осъзнах, че не я познавам достатъчно, а трябва. Прочетох, каквото можах, за да наваксам.) А и не харесвам отговорите, които лежат на повърхността, трябва да се копне.

За това, което един каскет направи в Русия, в България бяха нужни повече каскети. Те не се справиха чак така, както той се справи. С времето зачезнаха, позагубиха се. Туриха бомбета и най-обикновени такета. Но онези хора си останаха. Когато пак удари час да се руши и разгражда, дойдоха без каскети. (Познаваха се по белите чорапи.) Е, те скриха каскета на държавата. Отмъкнаха го. Къде с работническо-мениджърска приватизация, къде просто срещу един лев или $, къде с най-любезно "вервайте". В определени среди каскетът подпомага мисленето, дори ако не е на главата. Затова и винаги ще се намери кой да ти го задигне.

Обадих се на Чавдар. Той работи на новия адрес на паметника. Гледа го от прозореца. Стои си паметникът в Музея на изкуството при социализма и (познал съм!) по старому е гологлав. Каскетът не е история, че да му я върнат. Така че, дори да се изпълнят някога неговите завети, той няма да има какво да хвърля до небето...
32
6623
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
13 Октомври 2016 20:01
13 Октомври 2016 20:13
Ще взема да прочета отново новелата "Бомбето" на Йордан Радичков, тъкмо да си припомня как бомбето сменя каскета, за което става дума по-горе...
13 Октомври 2016 20:17
да се уважи ли волята на анонимния "дарител", или да се уважи законът и Историята да се върне там, откъдето бе задигната. Гражданството се успокои

Хич не се бяхме успокоили, ама как да им обясним на тогавашните властимащи, що е то "Историята.." на Паисий и има ли място у нас ..
13 Октомври 2016 20:37
История славянобългарска, която незнайно как се бе озовала инкогнито в София и сега я чакаше конфузно завръщане в Зограф. Нея пък някакъв много съзнателен гражданин я бе оставил пред прага или направо в касата (не разбрах точно) на българския държавен шпионаж и страната се друсаше от кавги: да се уважи ли волята на анонимния "дарител", или да се уважи законът и Историята да се върне там, откъдето бе задигната. Гражданството се успокои и сега търпеливо чакаше за сбогуване с Книгата, както вярващите от миналото са изпращали до градските порти скъпоценните икони, преди да ги отнесат в чужда земя. Райчев също не бе я видял и ми предложи да ме "вкара" - по добре известните му входове, стълбища и коридори на палатата да се промъкнем в челото на опашката и, без да изгубим много време, да се поклоним на свещените страници. Но изглежда страниците въздействаха и през дебелите стени, защото, верен на нещо, което не мога да назова, помислих, помислих и отказах. Днес, признавам, не бих се замислил.

История Славянобългарская е била открадната от служител на ДС от манастира Св. Георги Зограф.
Как е станало това?
Двама служители на ДС, под предлог, че искат да разгледат книгата, успяват да я подменят с предварително подготвено за целта копие.
Успели са да баламосат свещеника да излезе за малко от стаичката и са я подменили.
Сега книгата е отново в Атон, а до нея е поставено и копието, изработено от ДС.
В интерес на истината, копието не е сполучливо и има видими разлики с оригинала.
Когато посетих преди време Атон, за да поработя в манастира , я видях, а историята за кражбата ми разказа отецът, който отговаря за манастирската библиотека.
Библиотеката на българския манастар в Атон съдържа над 14 000 стари ръкописи, повечето от които вече са дигитализирани.
13 Октомври 2016 21:18
Овчаря 13 Окт 2016 20:37 История Славянобългарская е била открадната от служител на ДС от манастира Св. Георги Зограф.
Ами много пъти е казвано .. и хората от ДС понякога са служели на Родината!
14 Октомври 2016 00:18
Некадърни престъпници.
14 Октомври 2016 01:58
Доносници. Сътрудници на репресивния апарат на комунистическите тайни служби (как беше формулата, помагайте).
Р.S. От формулите най ми харесва тази за турците през възродитeлния процес: "наши сънародници със замъглено национално съзнание, което е в процес на избистряне"
14 Октомври 2016 02:39
Бързо (кратко), ловко и жестоко!
Авторът
14 Октомври 2016 08:09
Сещам се за изказване на един депутат, май от Великото народно събрание и май земеделец, при обсъждане на герба (ГЕРБ дойде после, трябваше да узрее). Ставаше дума за това как да изглежда лъва - с корона, без, с нещо друго. Та човекът каза, че лъвът трябва да има нещо на главата - корона, калпак или даже каскет, но само да не е гОлОглав!
Калин Донков
14 Октомври 2016 08:59
Г-н Донков -
... Ленин, вожд на световния пролетариат, а и той не си държи каскета на главата, в ръка го стиска - за всеки случай. ...
- това ме присети за каскетонаследниците с бомбета:
"Намерен бе верният тон.
Ленин - срещу "Шератон"!
14 Октомври 2016 11:03
И на пазачът и на писателката и на автора мисленето им на едно ниво. Какскети не касети ама народът беше нахранен, имаше работа за всички, имаш почивки за всички, пенсиите не бяха така мизерни. и още много.Аз знам как за 25 години България се промени и на хората стандарта се вдигна (на всички). Сега се гърчими вече 27 години. А сегашните (не съм ги виждал с какви шапки ходят) да оправят положението в България. Ама не, щото и на тях им се въртят глупости в главите, като на писателката и автора, дето видели, че изгорелите складове в Пловдив се дължат на събития от 40-те години на миналия век. А ние си знаем защо са изгорели и това се дължи на събития след 1990г.. Когато казаха "Не пречете на хората да забогатяват" всички се юрнаха да забогатяват кой как може, кой с кибрит, кой чрез банките, кой в правителството и кой в общините". и т.н. и т.н.
14 Октомври 2016 11:25
Mrx++ 14 Октомври 2016 11:03

Калин донков е изпаднал в творческо безсилие...
14 Октомври 2016 13:01
Мркс++
14 Октомври 2016 13:34
За кражбата на "Историята" от ДС има книга ("Операция МАРАТОН" на Христо Христов. Та там е обяснено кое как е.
Бъдете здрави!
14 Октомври 2016 15:29
не съм ги виждал с какви шапки ходят

Напоследък наоколо се мяркат само т.нар. шапки идиотки. По главите на силния пол.
Слабият пол ходи предимно гологлав с изключение на посланичката в Люксембург.
Как ходят останалите полове, нямам наблюдения.
14 Октомври 2016 17:57
Много добре написано.
Що се отнася до кражбата на книгата, по-скоро звучи като куриоз. Нищо не е загубено безвъзвратно.
За кражбите/присвояване на жилища след войната, имаше ограничение и никой не можеше да притежава повече от едно жилище. Кражбите/реституциите след промените са много по-лоши. Кражбите нямаха лимит.
14 Октомври 2016 18:53
Форумните каскети са обидени и огОрчени! Калин Донков, !
14 Октомври 2016 18:55
Марксе Двуплюсни,
А не са ли от едни и същи семейства тези, които премахнаха лимита за забогатяване и тези, които са се "самоограничавали" в миналото?
14 Октомври 2016 18:59
Аз знам как за 25 години България се промени и на хората стандарта се вдигна (на всички).

Ама не знаеш или не искаш да си признаеш за същите 25 години как се промени стандарта в страните, които нямаха рядкото щастие да бъдат съветска колония, лишена от собствена държавност. Да ти кажа ли? Двойно и тройно повече. Затова българите с риск на живота си бягаха нататък. Бягащи насам нямаше.
14 Октомври 2016 19:03
VOCI 14 Окт 2016 00:18 Некадърни престъпници.
пил_и_пял 14 Окт 2016 01:58 Доносници. Сътрудници на репресивния апарат на комунистическите тайни служби.

Току що, с ПРИМЕР, бе показано, че от ДС , са направили нещо за Родината си! .. пояснено бе и какво .. ..ама дай да бръщолевим ..
14 Октомври 2016 19:09
от ДС , са направили нещо за Родината си! .. пояснено бе и какво ..

Аха. Откраднали са. Българска реликва. От български манастир. При това некадърно и са ги хванали.
14 Октомври 2016 19:29
Да видим седерастката безродна пасмина какво направи

Не може и да се сравнява с комуняшката безродна пасмина, която по заповед от Москва изби 30 000 души без съд и присъда, ликвидира българската държавност и направи от България съветска колония - концлагер.
14 Октомври 2016 19:41
За Котарака и неговите приятели е разбираемо защо се спичат така гръмовно, но за останалите... Въпросната история отдавна, отдавна вече си е изпяла песента и няма никакво значение дали ще бъде в София или в Атон. Това книжле никой не го чете и никой не може да бъде повлиян от авторовите послания. Които звучат безкрайно наивно. В светлината на новата ни ортодоксия няма никакво значение дали българин или китаец. Важното е да печелиш. Националната идентичност е интелектуално бреме от което час по-скоро трябва да се отървем. Всички ние заедно. За да пребъде пазарният интернационал во веки веков. Амин.
14 Октомври 2016 20:45
*
14 Октомври 2016 22:12
Аз пък се сетих за един много стар виц:
На някакъв западен гражданин му се наложило да мине през БГ с влак. Предупредили го информирани хора да внимава, че там крадци много. Случило се да бъде сам в купето. По някое време му се доспало. Закопчал палтото, заключил куфара и го сложил под главата си. По някое време влязъл в купето друг пътник. Гледа човек спи, а от крачола на панталона му се подава бял конец. Решил да помогне и да откъсне конеца. Дръпнал - конецът не се скъсал само станал по-дълъг. Дърпал дърпал, накря навил две кълбета. Дошла неговата гара и слязъл. Събудил се на сутринта чужденецът. Огледал се опипал се - всичко било на мястото си. Отдъхнал си.
Отишъл до тоалтената. Разкопчал си панталона и що да види ....... наполенките му ги няма
14 Октомври 2016 22:59
В България пишман аристокрацията сваля със замах калпака на баща си и си нахлупва бомбе. Добре ама бомбето не е като голфовата идиотка и не може с него да си
бърникаш нещата в кола- пречи. Налага се каскета, а по-късно и варианта му - сталинката (не кристалинката де! ) Та, така каскета прескача от главата на джентълмените, бъркащи в двигателя на форда да наглясят калпака на свещите, на главата на работника, за който това си е удобство. А пишман аристокрацията, създадена за половин поколение от Фердинанд плъзва с бомбета и борселини, за малко се разминава с цилиндрите, но и такива се понамирват тук-таме из старите сандъци на брюкселскоселските баби.
14 Октомври 2016 23:02
Бачоооооу, да си ни жив и здрав и да си носиш барета - символ на артистизма и реконтра на каскети, идиотки и бомбета.
14 Октомври 2016 23:04
Обичаме те!
14 Октомври 2016 23:32
idproxima
14 Окт 2016 22:59
15 Октомври 2016 00:21
Не може и да се сравнява с комуняшката безродна пасмина, която по заповед от Москва изби 30 000 души без съд и присъда, ликвидира българската държавност и направи от България съветска колония - концлагер.

На теб пък не ти ли писнА да повтаряш едни и същи глупости?!
И всеки път да увеличаваш бройката...
Аре, бегай
15 Октомври 2016 01:26
BiBi-an 15 Октомври 2016 00:21

На теб пък не ти ли писнА да повтаряш

Не се и надявай. Не ми е писнало, защото е истина. И колкото безродниците болшевики да се мъчат да я замажат и заметат под килима, истината накрая винаги излиза наяве. Включително и заради такива като мен, дето не им писва.
15 Октомври 2016 17:48
Ми то може, коте, така да е - както ти го виждаш и описваш. Ама тия страшни истини да беше ги изкрещял под Мавзолея, на някой 9 септември, преди 10 ноември. Не сега. Щото на умрял кон и да вадиш нож, никого няма да убедиш какъв си правдолюбец. И смелчага.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД