:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Атанас Василев шофирал с 1,49 промила алкохол в кръвта
Темата била основно противодействието на тероризма
Там ще се получават и обработват снимки и от държавни, и от частни спътници
Наложило се органите на реда да го събудят
Сирийската армия навлиза в района
Eлена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета
Съдът допусна гражданските искове въпреки възраженията на адвокатите на Йоан Матев
СТАТИСТИКИ
Общо 369,366,712
Активни 386
Страници 18,588
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Каскет, мн. ч. каскети

Калин Донков
На чужденец му откраднали автомобила от паркинга пред някогашния хотел "Балкан". Човекът избухнал и почнал да крещи на портиера. Къде се намират те? Къде гледат? Да му задигнат колата насред стария континент! И всякакви още възмущения с намеци за последствия. Портиерът хладнокръвно го слушал и когато онзи изпуснал въздуха, му посочил към тогавашния магазин "Явор" или, по днешному, към метростанция "Сердика". В София трябва да се внимава, обяснил той. В София трябва да си пазиш вещите. Вижда ли гостът онзи гражданин от паметника? Ленин, вожд на световния пролетариат, а и той не си държи каскета на главата, в ръка го стиска - за всеки случай. Чужденецът присвил очи: нямало никакъв каскет в ръката на вожда. Поправил портиера - няма каскет. Значи са му го откраднали, било крайното заключение. Гостът се примирил.

Горд от ловкостта, с която приключил инцидента, портиерът споделил с друг портиер, а другият бил информатор. Съобщил където трябва, но такъв сюжет в торба не стои - тръгна из столичния град. И когато прокурорът Райчев ми го разказа под секрет като вътрешна информация, той вече се въртеше из София като виц. От вариантите на различните паметници по света (с каскет - без каскет; в ръка - гологлав) гражданството си бе набавило реквизит (каскет) за актуален и поучителен анекдот.

Райчев бе запален читател на частни случаи и обичаше да си коментираме всякакви "завързани" криминални истории. Разказваше ми ги до зори. В тази обаче нямаше кой знае какво за коментиране, та от въпросния паркинг пред "Балкан" (по-късно станал "Шератон") наблюдавахме опашката, която се виеше пред Съдебната палата, временно Национален исторически музей. Столичани се редяха да се сбогуват с История славянобългарска, която незнайно как се бе озовала инкогнито в София и сега я чакаше конфузно завръщане в Зограф. Нея пък някакъв много съзнателен гражданин я бе оставил пред прага или направо в касата (не разбрах точно) на българския държавен шпионаж и страната се друсаше от кавги: да се уважи ли волята на анонимния "дарител", или да се уважи законът и Историята да се върне там, откъдето бе задигната. Гражданството се успокои и сега търпеливо чакаше за сбогуване с Книгата, както вярващите от миналото са изпращали до градските порти скъпоценните икони, преди да ги отнесат в чужда земя. Райчев също не бе я видял и ми предложи да ме "вкара" - по добре известните му входове, стълбища и коридори на палатата да се промъкнем в челото на опашката и, без да изгубим много време, да се поклоним на свещените страници. Но изглежда страниците въздействаха и през дебелите стени, защото, верен на нещо, което не мога да назова, помислих, помислих и отказах. Днес, признавам, не бих се замислил.

Кой знае защо тези две кражби - едната въобразена, другата немислима, се свързват в съзнанието ми с онзи разговор. Какво точно става с Историята не мога да проверя. Но каскетът често напомня за себе си. Като се запалиха и изгоряха старите тютюневи складове насред Пловдив, известна писателка обясни, че това е започнало още тогава, когато хора с каскети са завладели апартаментите на заможните хора и са си присвоили не само чужди притежания (сервизи, мебели, килими и пр.), но и разпореждането със страната и с всичко в нея. (Включително с културата и др.) Сигурно в нейните думи се откриват и още внушения, които тук не съм обхванал. Уважавам тази писателка. (Преди време осъзнах, че не я познавам достатъчно, а трябва. Прочетох, каквото можах, за да наваксам.) А и не харесвам отговорите, които лежат на повърхността, трябва да се копне.

За това, което един каскет направи в Русия, в България бяха нужни повече каскети. Те не се справиха чак така, както той се справи. С времето зачезнаха, позагубиха се. Туриха бомбета и най-обикновени такета. Но онези хора си останаха. Когато пак удари час да се руши и разгражда, дойдоха без каскети. (Познаваха се по белите чорапи.) Е, те скриха каскета на държавата. Отмъкнаха го. Къде с работническо-мениджърска приватизация, къде просто срещу един лев или $, къде с най-любезно "вервайте". В определени среди каскетът подпомага мисленето, дори ако не е на главата. Затова и винаги ще се намери кой да ти го задигне.

Обадих се на Чавдар. Той работи на новия адрес на паметника. Гледа го от прозореца. Стои си паметникът в Музея на изкуството при социализма и (познал съм!) по старому е гологлав. Каскетът не е история, че да му я върнат. Така че, дори да се изпълнят някога неговите завети, той няма да има какво да хвърля до небето...
32
6488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
13 Октомври 2016 20:01
13 Октомври 2016 20:13
Ще взема да прочета отново новелата "Бомбето" на Йордан Радичков, тъкмо да си припомня как бомбето сменя каскета, за което става дума по-горе...
13 Октомври 2016 20:17
да се уважи ли волята на анонимния "дарител", или да се уважи законът и Историята да се върне там, откъдето бе задигната. Гражданството се успокои

Хич не се бяхме успокоили, ама как да им обясним на тогавашните властимащи, що е то "Историята.." на Паисий и има ли място у нас ..
13 Октомври 2016 20:37
История славянобългарска, която незнайно как се бе озовала инкогнито в София и сега я чакаше конфузно завръщане в Зограф. Нея пък някакъв много съзнателен гражданин я бе оставил пред прага или направо в касата (не разбрах точно) на българския държавен шпионаж и страната се друсаше от кавги: да се уважи ли волята на анонимния "дарител", или да се уважи законът и Историята да се върне там, откъдето бе задигната. Гражданството се успокои и сега търпеливо чакаше за сбогуване с Книгата, както вярващите от миналото са изпращали до градските порти скъпоценните икони, преди да ги отнесат в чужда земя. Райчев също не бе я видял и ми предложи да ме "вкара" - по добре известните му входове, стълбища и коридори на палатата да се промъкнем в челото на опашката и, без да изгубим много време, да се поклоним на свещените страници. Но изглежда страниците въздействаха и през дебелите стени, защото, верен на нещо, което не мога да назова, помислих, помислих и отказах. Днес, признавам, не бих се замислил.

История Славянобългарская е била открадната от служител на ДС от манастира Св. Георги Зограф.
Как е станало това?
Двама служители на ДС, под предлог, че искат да разгледат книгата, успяват да я подменят с предварително подготвено за целта копие.
Успели са да баламосат свещеника да излезе за малко от стаичката и са я подменили.
Сега книгата е отново в Атон, а до нея е поставено и копието, изработено от ДС.
В интерес на истината, копието не е сполучливо и има видими разлики с оригинала.
Когато посетих преди време Атон, за да поработя в манастира , я видях, а историята за кражбата ми разказа отецът, който отговаря за манастирската библиотека.
Библиотеката на българския манастар в Атон съдържа над 14 000 стари ръкописи, повечето от които вече са дигитализирани.
13 Октомври 2016 21:18
Овчаря 13 Окт 2016 20:37 История Славянобългарская е била открадната от служител на ДС от манастира Св. Георги Зограф.
Ами много пъти е казвано .. и хората от ДС понякога са служели на Родината!
14 Октомври 2016 00:18
Некадърни престъпници.
14 Октомври 2016 01:58
Доносници. Сътрудници на репресивния апарат на комунистическите тайни служби (как беше формулата, помагайте).
Р.S. От формулите най ми харесва тази за турците през възродитeлния процес: "наши сънародници със замъглено национално съзнание, което е в процес на избистряне"
14 Октомври 2016 02:39
Бързо (кратко), ловко и жестоко!
Авторът
14 Октомври 2016 08:09
Сещам се за изказване на един депутат, май от Великото народно събрание и май земеделец, при обсъждане на герба (ГЕРБ дойде после, трябваше да узрее). Ставаше дума за това как да изглежда лъва - с корона, без, с нещо друго. Та човекът каза, че лъвът трябва да има нещо на главата - корона, калпак или даже каскет, но само да не е гОлОглав!
Калин Донков
14 Октомври 2016 08:59
Г-н Донков -
... Ленин, вожд на световния пролетариат, а и той не си държи каскета на главата, в ръка го стиска - за всеки случай. ...
- това ме присети за каскетонаследниците с бомбета:
"Намерен бе верният тон.
Ленин - срещу "Шератон"!
14 Октомври 2016 11:03
И на пазачът и на писателката и на автора мисленето им на едно ниво. Какскети не касети ама народът беше нахранен, имаше работа за всички, имаш почивки за всички, пенсиите не бяха така мизерни. и още много.Аз знам как за 25 години България се промени и на хората стандарта се вдигна (на всички). Сега се гърчими вече 27 години. А сегашните (не съм ги виждал с какви шапки ходят) да оправят положението в България. Ама не, щото и на тях им се въртят глупости в главите, като на писателката и автора, дето видели, че изгорелите складове в Пловдив се дължат на събития от 40-те години на миналия век. А ние си знаем защо са изгорели и това се дължи на събития след 1990г.. Когато казаха "Не пречете на хората да забогатяват" всички се юрнаха да забогатяват кой как може, кой с кибрит, кой чрез банките, кой в правителството и кой в общините". и т.н. и т.н.
14 Октомври 2016 11:25
Mrx++ 14 Октомври 2016 11:03

Калин донков е изпаднал в творческо безсилие...
14 Октомври 2016 13:01
Мркс++
14 Октомври 2016 13:34
За кражбата на "Историята" от ДС има книга ("Операция МАРАТОН" на Христо Христов. Та там е обяснено кое как е.
Бъдете здрави!
14 Октомври 2016 15:29
не съм ги виждал с какви шапки ходят

Напоследък наоколо се мяркат само т.нар. шапки идиотки. По главите на силния пол.
Слабият пол ходи предимно гологлав с изключение на посланичката в Люксембург.
Как ходят останалите полове, нямам наблюдения.
14 Октомври 2016 17:57
Много добре написано.
Що се отнася до кражбата на книгата, по-скоро звучи като куриоз. Нищо не е загубено безвъзвратно.
За кражбите/присвояване на жилища след войната, имаше ограничение и никой не можеше да притежава повече от едно жилище. Кражбите/реституциите след промените са много по-лоши. Кражбите нямаха лимит.
14 Октомври 2016 18:53
Форумните каскети са обидени и огОрчени! Калин Донков, !
14 Октомври 2016 18:55
Марксе Двуплюсни,
А не са ли от едни и същи семейства тези, които премахнаха лимита за забогатяване и тези, които са се "самоограничавали" в миналото?
14 Октомври 2016 18:59
Аз знам как за 25 години България се промени и на хората стандарта се вдигна (на всички).

Ама не знаеш или не искаш да си признаеш за същите 25 години как се промени стандарта в страните, които нямаха рядкото щастие да бъдат съветска колония, лишена от собствена държавност. Да ти кажа ли? Двойно и тройно повече. Затова българите с риск на живота си бягаха нататък. Бягащи насам нямаше.
14 Октомври 2016 19:03
VOCI 14 Окт 2016 00:18 Некадърни престъпници.
пил_и_пял 14 Окт 2016 01:58 Доносници. Сътрудници на репресивния апарат на комунистическите тайни служби.

Току що, с ПРИМЕР, бе показано, че от ДС , са направили нещо за Родината си! .. пояснено бе и какво .. ..ама дай да бръщолевим ..
14 Октомври 2016 19:09
от ДС , са направили нещо за Родината си! .. пояснено бе и какво ..

Аха. Откраднали са. Българска реликва. От български манастир. При това некадърно и са ги хванали.
14 Октомври 2016 19:29
Да видим седерастката безродна пасмина какво направи

Не може и да се сравнява с комуняшката безродна пасмина, която по заповед от Москва изби 30 000 души без съд и присъда, ликвидира българската държавност и направи от България съветска колония - концлагер.
14 Октомври 2016 19:41
За Котарака и неговите приятели е разбираемо защо се спичат така гръмовно, но за останалите... Въпросната история отдавна, отдавна вече си е изпяла песента и няма никакво значение дали ще бъде в София или в Атон. Това книжле никой не го чете и никой не може да бъде повлиян от авторовите послания. Които звучат безкрайно наивно. В светлината на новата ни ортодоксия няма никакво значение дали българин или китаец. Важното е да печелиш. Националната идентичност е интелектуално бреме от което час по-скоро трябва да се отървем. Всички ние заедно. За да пребъде пазарният интернационал во веки веков. Амин.
14 Октомври 2016 20:45
*
14 Октомври 2016 22:12
Аз пък се сетих за един много стар виц:
На някакъв западен гражданин му се наложило да мине през БГ с влак. Предупредили го информирани хора да внимава, че там крадци много. Случило се да бъде сам в купето. По някое време му се доспало. Закопчал палтото, заключил куфара и го сложил под главата си. По някое време влязъл в купето друг пътник. Гледа човек спи, а от крачола на панталона му се подава бял конец. Решил да помогне и да откъсне конеца. Дръпнал - конецът не се скъсал само станал по-дълъг. Дърпал дърпал, накря навил две кълбета. Дошла неговата гара и слязъл. Събудил се на сутринта чужденецът. Огледал се опипал се - всичко било на мястото си. Отдъхнал си.
Отишъл до тоалтената. Разкопчал си панталона и що да види ....... наполенките му ги няма
14 Октомври 2016 22:59
В България пишман аристокрацията сваля със замах калпака на баща си и си нахлупва бомбе. Добре ама бомбето не е като голфовата идиотка и не може с него да си
бърникаш нещата в кола- пречи. Налага се каскета, а по-късно и варианта му - сталинката (не кристалинката де! ) Та, така каскета прескача от главата на джентълмените, бъркащи в двигателя на форда да наглясят калпака на свещите, на главата на работника, за който това си е удобство. А пишман аристокрацията, създадена за половин поколение от Фердинанд плъзва с бомбета и борселини, за малко се разминава с цилиндрите, но и такива се понамирват тук-таме из старите сандъци на брюкселскоселските баби.
14 Октомври 2016 23:02
Бачоооооу, да си ни жив и здрав и да си носиш барета - символ на артистизма и реконтра на каскети, идиотки и бомбета.
14 Октомври 2016 23:04
Обичаме те!
14 Октомври 2016 23:32
idproxima
14 Окт 2016 22:59
15 Октомври 2016 00:21
Не може и да се сравнява с комуняшката безродна пасмина, която по заповед от Москва изби 30 000 души без съд и присъда, ликвидира българската държавност и направи от България съветска колония - концлагер.

На теб пък не ти ли писнА да повтаряш едни и същи глупости?!
И всеки път да увеличаваш бройката...
Аре, бегай
15 Октомври 2016 01:26
BiBi-an 15 Октомври 2016 00:21

На теб пък не ти ли писнА да повтаряш

Не се и надявай. Не ми е писнало, защото е истина. И колкото безродниците болшевики да се мъчат да я замажат и заметат под килима, истината накрая винаги излиза наяве. Включително и заради такива като мен, дето не им писва.
15 Октомври 2016 17:48
Ми то може, коте, така да е - както ти го виждаш и описваш. Ама тия страшни истини да беше ги изкрещял под Мавзолея, на някой 9 септември, преди 10 ноември. Не сега. Щото на умрял кон и да вадиш нож, никого няма да убедиш какъв си правдолюбец. И смелчага.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД