:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Най-ниските заплати в здравния сектор скачат с до 40%

Поне 700 лв. ще получават сестрите в яслите и училищата
БГНЕС
Здравният министър Петър Москов и представителите на работодателите в здравеопазването - шефът на "Спешна помощ" в София Георги Гелев и на браншовата камара на търговците на едро на лекарства Владимир Найденов, се поздравяват след подписването на новия колективен трудов договор в сектора.
Между 15 и 38 на сто ще е увеличението на минималните заплати за различните специалисти в здравния сектор, предвижда подписаният вчера Колективен трудов договор между синдикатите, работодателите и здравното министерство. "Най-голям ще е скокът при бачкаторите - редовите лекари и сестри", обясни д-р Камен Данов, шеф на медицинската федерация на "Подкрепа".

Споразумението, което се подписва за пръв път от 2013 г. насам, касае само най-ниските заплати, под които не може да се пада. Затова то ще се отрази при възнагражденията предимно в общинските болници, детските ясли и градини и училищните здравни кабинети и в част от големите болници, където заплатите ще скочат, поясниха още от синдикатите. В много от болниците - частни и държавни, възнагражденията са надскочили отдавна новите минимални заплати и затова споразумението там няма да се отрази, допълни здравният министър Петър Москов.

В бъдеще най-ниските заплати при професионалистите по здравни грижи - сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори в ясли, градини, здравни кабинети, социални домове, "Спешна помощ", ще са 700 лв., при 520 лв. досега. В болниците колегите им ще получават поне 750 лв. Ръстът при лекарите с една специалност ще е 21%, а възнаграждението им ще е поне 850 лв. в бюджетните организации, например "Спешна помощ" и 980 лв. в болниците. При току-що завършилите лекари ръстът е между 28 и 38 на сто в зависимост дали е нает в бюджетна организация или в търговско дружество, а целта е те да бъдат мотивирани да останат в България. Шефовете на клиники в болниците вече ще трябва да вземат минимум 1150 лв.



ЦЕНИ

Остойностяването на лечението по 100 клинични пътеки е вече готово, обяви Петър Москов. В момента МЗ смята разходите на болниците по лечението по всяка една пътека - колко пари са нужни за лекарства, консумативи, режийни и т.н., но без труда на персонала. Целта е да се знае кое колко струва, за да е ясно, че над изчислените разходи всичко останало е за заплащане на труда на лекари и сестри, допълни той. "Можем да бъдем изненадани от тежките диспропорции на места, където се получават твърде ниски или високи заплати спрямо разходите за лечението и цените на пътеките", допълни той. За готовите 100 пътеки се оказало, че средно само 30% от плащаното от НЗОК е нужно за покриване на разходите по лечение, а останалите 70 на сто остават за възнаграждения, обяви министърът. Очаква се догодина бюджетът на болниците да се прави и на база на остойностяването и цените на някои пътеки да се променят нагоре или надолу.
18
3566
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
10 Октомври 2016 19:58
"Най-голям ще е скокът при бачкаторите - редовите лекари и сестри", обясни д-р Камен Данов, шеф на медицинската федерация на "Подкрепа".

Що за лекар си с такъв каруцарски език? Кой и къде те избра за шеф на синдикат?
10 Октомври 2016 19:59
добре че изборите не са веднъж на 4 годин...
10 Октомври 2016 20:13
За готовите 100 пътеки се оказало, че средно само 30% от плащаното от НЗОК е нужно за покриване на разходите по лечение, а останалите 70 на сто остават за възнаграждения, обяви министърът.


Възнагражденията на лекари и сестри не влизат ли в разходите за лечение?

Преди време ми трябваше проект за ремонт на къщата. Архитектът ми изготви проект - папка с около 100 листа. Значи 100 листа заедно с разходите за печат са сигурно под 10 лева. Останалото до 3000 лева беше възнаграждението на архитекта.
Значи 0,33 % разходи по проектирането и 99,77 % за възнаграждение.

Да им имам икономистите на МЗ!!!
10 Октомври 2016 20:20
Възнагражденията на лекари и сестри не влизат ли в разходите за лечение?


"Бачкаторите" изкарват приходите в тази държава.
10 Октомври 2016 20:20
Най-ниските заплати в здравния сектор скачат с до 40%

Ма как скачат - трупешката или със засилка?!
10 Октомври 2016 20:25
не знам за заплатите, ама пенсиите скачат ....на място
10 Октомври 2016 22:18
Еха, чудеса стават не само покрай Коледа !
Баце в рамките на няколко дена си осигури гласовете на учителките ( и семействата им), на милиционерите ( и семействата им) и на мед. сестрите ( и семействата им).
Като сложиш и чувалчетата на ЦЦ, Майката на Народа вече е президентин .
Само да не бъда разбран погрешно - учителите и медицинския персонал отчаяно имат нужда от достойно възнаграждение. За МВР привилегиите няма да се изказвам, че веднага ще ме пратят на студено. Просто подбраният момент буди отвращение!
10 Октомври 2016 22:22
Ееееййй,пак се почна предизборно скачане на заплати,голяма ръченица пада....ама ние си знаем,че колелото е....„друг път”
Добре,че вече от една петилетка сам си изкарвам парите,а не чакам някои спЕциалистЕ да ми я подскочат предизборно,или да живея в болницата с извънредни дежурства за да „хартиса” нещо и за семейството ми след отдръжките от „голямата докторска ” заплата дето четях и гледах по медиите как 20г. „я вдигат” политици от всякъкъв цвят и калибър,и след всяка публикация на поредните кьорфишеци пациентите казваха зад гърба ни злорадо: „Еееййй,и пак са недоволни тия,бе!”А самите те гордо се обясняваха как„ за пет'стин леа нема да станат сутрин от кревата,бе...(ватманчета)”
10 Октомври 2016 22:28
Бибитко просто опрашва предизборно.Ама останаха ли наивници да вЕрват в антигравитацията(то по-скоро в нея бих повярвал,отколкото на български политик)Като са направили българските болници търговски дружества какви „директиви” им спускат демонстративно за пред публиката?
10 Октомври 2016 22:37
Заплатите скачат, а дълговете на болниците растат? Що така?
10 Октомври 2016 23:58
Вчера даскалите , днес лекарите - скок-подскок !!! Тъпоумният интригант зарибява шарани за Цеца Майката...
11 Октомври 2016 09:52
Москов явно хабер си няма от кл.пътеки! В КТД на болниците ясно е записано,че 40% от стойността на КП трябва да остане за заплати на персонала! Обаче ако случаят е много тежък от съответната КП може да останат само 10%,може и нищо да не остане.Останалите % отиват за лекарства,консумативи,ток,вода и др В случая се увеличават осигурителните прагове, а не заплатите.Нищо ново. Един лекар сега вместо на 800 лв ще го осигуряват все едно взема 1000, атой реално ще получава 600.
11 Октомври 2016 10:01
А, те колко пъти им ги повишават заплатите, колкото и на учителите. Май пак е "Татко ще ми купи колело, ама друг път!"
11 Октомври 2016 10:35
Да е ясно-когато лекарските заплати надминат тези на премиер,президент,депутати,министри и магистрати тогава някой тук може плахо да прдума за европейско здравеопазване!
11 Октомври 2016 17:05
Тогава всички даскалици да стават медицински сестри в училищата! Хе заплатите им ще са по-високи, хем учениците ще ги уважават по-вече!
11 Октомври 2016 19:22
Откъде пари за такова увеличение, при 3% ръст на нашата куха икономика. Още повече значи трябва да опъваме каиша. Не остана кой да работи, бастуни смотани.
11 Октомври 2016 19:34
Току що председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев от името на цялата организация се обяви против увеличението на заплатите на медицинските специалисти, вкл. лекарите, с мотив, че това можело да доведе до фалит на лечебни заведения. Голям майтап. Но от друга страна полезно- разсейва съмненията с какво точно се занимава управата на лекарския съюз. Оказва се с всичко друго освен защита на интересите на българските лекари. В случая се грижи за собствениците на лечебните заведения.
12 Октомври 2016 00:54
никакви скокове , само бой от нащу мангал ще ги оправи докторите ! Бой , бой ,бой ... докато си дигнат крушите и заминат при баба Танте ! И там вече ще се оправят !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД