:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 377,195,590
Активни 1,407
Страници 33,180
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Стихийна сила

Бойко Ламбовски
Една формулировка на следовател веднъж ми направи силно впечатление. Става дума за случай, прочул се като голяма загадка и трагедия, и дал основа за безброй версии и книги, дори за няколко филма - три руски и един американски. През 1959 година девет младежи туристи загиват в Северен Урал, на планината Отортен. Откриват ги впоследствие, някои с тежки странни счупвания, други без - всички замръзнали. Намират и празната палатка, разрязана отвътре навън с нож. И понеже са били здрави и силни младежи, пък следи от лавина няма, а по някои трупове дори намират следи от радиоактивност, тръгват страховити версии. За изпитания на ядрени боеприпаси наблизо, за нападение на мечки, на шамани или ловци от дивото племе манси, за намеса на извънземни, за ликвидация на туристите от страна на банда затворници, или от специалните служби, защото били "видели голяма тайна"...

Следователят, казват, бил привикван на "високо място", за да замотае и приключи делото бързо. В заключение, като причина за смъртта на седемте младежи и двете девойки - добре подготвени туристи, той записал следното. Те били станали жертвана "стихийна и непреодолима сила",на която не могли да се противопоставят. Толкоз. Няма да ви занимавам повече със случая - комуто е любопитно, може да проучи версиите за гибелта на Групата на Дятлов. Аналогията ми в случая е за друго. Стихийна и непреодолима сила е вулканът, който ти засипва селището с лава и пепел, или цунамито, което отнася тебе и къщата ти в океана. Не можеш да ги пребориш, не зависи от силата и ума ти, щом те връхлетят изневиделица. Днес обаче такива "стихийни и непреодолими сили" представляват няколко свръхмощни държави на планетата. Те могат да си позволят, далече от своите територии, да бухнат върху населени или ненаселени пространства много по-разрушителни от вулкана и цунамито беди. И ги бухат. Всички тези огромни пълчища от бежанци, които са на път да дестабилизират политически целия ни континент, тръгнаха именно след такива вмешателства. Взеха да го признават и политици, които по време на инвазията в Ирак кудкудякаха в общия ентусиазиран хор за нуждата от "мироналагаща мисия".

Мисля ето що. Светът пред очите ни става удивително неправдоподобен, превръща се в много опасно място. Такова нещо заяви наскоро и немецът Щайнмайер -сега светът според него бил много по-опасен,отколкото по време на Студената война. Аз обаче няма да преразказвам умозаключенията му, а ще ви обърна внимание на един парадокс, който усилва чувството ми за неправдоподобност, дисбаланс и недомислици. От една страна светът изглежда узрял за единно управление - имаме структури като ООН, имаме технологии, които за секунди правят известно всичко важно, което се случва по всяка точка на планетата. Имаме една сила, претендираща да е съсредоточила в себе си решаващата политическа, икономическа и военна мощ. (Има и други няколко сили, настояващи за своя роля и своя игра, с достатъчен конкурентен потенциал, но все пак една сила има параметрите и самочувствието за главната роля.)

Е, светът се вълнува много от факта кой ще застане начело на тази сила. Всъщност големите агенции и медии ни информират за избора на президент на САЩ така, сякаш не една от двестате уж равнопоставени страни в света си избират лидер, а САЩ избират лидер на света за следващите четири години. Ние научаваме всеки ден какво е казал Тръмп и как е отвърнала Клинтън, кому расте рейтингът, връз чий лоб е кацнала муха и кой намекнал къде по света би инициирал нова мисия (мироопазваща). Политици и цели етноси се включват в тази борба - примерно Украйна силно подкрепя Клинтън, а австралиецът Асанж, да речем, пуска срещу нея компромати. Твърди се, че руското ръководство пък симпатизира на Тръмп, а партии и лидери - вкл. у нас, недвусмислено агитират срещу него.

Ето го парадокса - цял свят се вълнува от избор, в който участва малка част от света. Участват само гражданите на една страна. Е, допускаме, че тази богата и силна страна с огромен научен потенциал се състои от богати, силни и високообразовани хора. Тогава бихме очаквали лидерът, когото избират и чиито решения ще се явяват "стихийна и непреодолима сила" за останалите региони на света, да е безусловен авторитет. Сиреч човекс мъдрост, знания и толерантност,които респектират и очароват всичките седем милиарда на лудата ни планета. Вместо това на пулта на стихиите, на командното табло на политическите тайфуни ще се възправи или разсеяна, болнава стара жена, която си губи документите по хотелските стаи и цял свят й чете секретните есемеси, или много по-смешен от Жорж Ганчев богаташ, чиято основна грижа е да не забрави да си лапне тик-така, преди да заопипва актрисите в някоя сапунка.

Неправдоподобно до безумие. Иде ти да резнеш палатката отвътре.

19
5192
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
10 Октомври 2016 20:49

Фантастично добро, Бойко! Браво!
10 Октомври 2016 21:33
Бойко, по едно съвпадение стана така, че именно споменатите от теб технологии ни докараха до тук.
1. Количеството свободно време, с което хората разполагат е далеч повече отколкото е било преди 50 или 100 години и заъжаление то се запълва не с полезен труд, а със зяпане на монитори от всякакъв медиен сорт.
2. Разпадът в морала и семейните ценности докара обществата до състояние на лесно манипулируеми тълпи.
3. Вече няма разлика между политика и риалити шоу. А на тълпите това им дай - фейсбук и риалити. И пропаганда в стил "про" и "контра", да си чешат пръстите по форумите.
10 Октомври 2016 21:40
Бойко Ламбовски
10 Октомври 2016 22:18

Единственият нормален и здравомислещ политик на показ в момента е Путин, права ще излезе Ванга, че последният президент на САЩ ще е чернокож и че Русия ще спаси света.
11 Октомври 2016 00:34
Елементарно, Ламбовски! Колегите ти в САЩ могат свободно да коментират всеки кандидат, докато руските ти колеги, освен "Осанна" за Путин, не биха видяли публикация.
11 Октомври 2016 00:34
"...а партии и лидери - вкл. у нас, недвусмислено агитират срещу него."

***
Правилно са се ориентирали. Пък ако евентуално баш нацията избере този с тик-така, нашите партизани набързо ще си сменят имената. Толкова пъти се пребоядисват вече, та биг дил...
11 Октомври 2016 02:38
Бойко, млад си бил през 1980-а, най-вероятно не помниш, че Рейгън също си беше шут и игнорант, а така добре го дирижираха истинските управляващи Америка, че 30 години по-късно десните го величаят едва ли не редом с бащите основатели.
От друга страна кандидатът за президент Обама не стана за кашмер пред изборите, Нобел за мир получи в аванс, но после се оказа президентът, върнал света в Студената война.
Давам тези примери, за да напомня, че цирковете около Хилари и Тръмп са по-скоро за забавление на лековерната публика, която наивно очаква нещата да се решават на избори.
Може би, защото вече не е така модерно да се чете Марк Твен...
11 Октомври 2016 04:02
Единственият нормален и здравомислещ политик на показ в момента е Путин

Ето и пример, как някои затънали в спомени вечни кандидат-поданици никога няма да погледнат на света отвъд образа на "вожда и учителя"...
11 Октомври 2016 07:31
Амиии, то и есето изразява същата нагласа.
Тогава бихме очаквали лидерът, когото избират и чиито решения ще се явяват "стихийна и непреодолима сила" за останалите региони на света, да е безусловен авторитет. Сиреч човек с мъдрост, знания и толерантност, които респектират и очароват всичките седем милиарда на лудата ни планета.

Да правиш аналогия между човешките действия и "стихийната и непреодолима сила"... може да бъде илюстрация само на поданичество от средновековен тип, т.е. в такова мислене властта се оказва не посредник между хората, а между отвъдния и тукашния свят, а общуването с нея е белязано от страх и почит.
11 Октомври 2016 08:06
Дядо Либене, не лъжи хората. И Путин го критикуват в Русия. Послушай Ехо Москвы и сам ще се убедиш. Това, че гражданите на Русия си харесват президента и не харесват уважаваните от теб либерали е съвсем друга история.
11 Октомври 2016 08:12
Ето го парадокса - цял свят се вълнува от избор, в който участва малка част от света.


И къде е тук парадоксът?
Парадокс щеше да е, ако светът се вълнуваше от изборите в Русия или в Северна Корея, например...
11 Октомври 2016 09:38
Има доста верно в написаното от г-н Ламбовски..., но не е цялата истина, разбира се ! По принцип, днешните политици, дори и Путин, не са държавници. А светът има нужда именно от такива. Затова и светът се объркА, стана опасно място за живеене, дори в най-развитата му част. Най-гадното е, че се получи инфлексна точка (инверсия ) и следващите поколения ще живеят по-зле от родителите си. На това му викат регрес. Техологията върви нагоре, социалното (етика, морал, икономика, и т.н.) - надолу. Ножицата се разтваря и нищо добро не следва от това.
11 Октомври 2016 10:11
Дядо Либен
11 Окт 2016 00:34
Колегите ти в САЩ могат свободно да коментират всеки кандидат, докато руските ти колеги, освен "Осанна" за Путин, не биха видяли публикация
Интересно от къде черпи цитати RKI?
11 Октомври 2016 10:48
Хулиган, съгласен съм с мнението ти като цяло. Една подробност все пак. През 1988 г. видях Рейгън сравително отблизо. Впечатлението ми може да се изрази с една дума ................................. Сега тази дума е популярна. Но тогава в 1988 г. ми беше известна само на английски. Не можех да намеря българския и еквивалент. Думата е charismatic.
Заслужава си човек да се замисли.
11 Октомври 2016 10:51
Бойко Ламбовски

Вместо това на пулта на стихиите, на командното табло на политическите тайфуни ...
Бррр!

11 Октомври 2016 11:34
За съжаление така е!
11 Октомври 2016 12:12
Филмът Idiocracy / Идиокрация (2006) дава отговор накъде върви светът, за съжаление.
11 Октомври 2016 12:16
Ето и пример, как някои затънали в спомени вечни кандидат-поданици никога няма да погледнат на света отвъд образа на "вожда и учителя"...

Ако тия някои бяха затънали, както гласи повърхностното ти обяснение, щяха да говорят същото и за Елцин. Ти си затънал, на това му се вика в психиатрията проекция. Проектираш собственото си състояние върху другите, защото нямаш силите да се справиш с него.
11 Октомври 2016 17:36
Тцъ! Лудостта не ходи по планетите, а по населението им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД