:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Незаконни и възмутителни постъпки" на САЩ може да я провалят, обяви севернокорейски дипломат
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,790,795
Активни 1,210
Страници 65,057
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Тест за кандидат-президенти

Бойко Ламбовски
По-подготвени от мен хора в политическите анализи вече отбелязаха известна нелепост в изборите ни за президент. Вдигаш цял народ да ходи при урните и да избира някого, който ще е Глава на държавата, но няма да управлява. Този пък някой не го избираме, защото е фигура, доказала себе си с харизма, размах и енергия, а е някой, излъчен и подпрян от голяма политическа сила. Може в последния момент, може като изненада за самия него.

На практика това не са избори за държавен глава, а нещо като социологическо проучване на електоралните нагласи към партиите. Само че не обикновено проучване, а по-скъпо, освен това проучване с резултат - окичване с емблемка. Емблемката се лепва на "Дондуков 2". Там, на този знаменателен жив лейбъл спечелилата партия оставя нещо като подпис: "Аз бях тук". Тоест отбелязва си територията и успеха. (Ако бях по-язвителен, щях да потърся кучешки аналогии с този акт. Но нека спрем дотук, в угода на приличието. В угода на заядливостта обаче не мога да се въздържа да не допълня, че лепването става на видно място - предно стъкло, портал, чело, буза - като мутренските застраховки в едно съвсем близко минало).

Тогава за какво са тези избори? Да видим разстановката на силите, казват едните аналитици. Други обаче, надзъртайки по-нескромно в потайните кътища на народното съзнание, заявяват:"Това са избори про и контра Русия".На мен лично това не ми харесва. Само че не мога да не призная известна тяхна правота. Основание ми дават тъкмо изострената полемика между т. нар. русофили и русофоби в медии и социални мрежи. Изострянето очевидно има обективни причини - обтегнатите отношения между НАТО, водени от САЩ, и Русия. Има обаче и субективни, наши си; аз съм им противник. Нека кажа защо. Голяма част от т. нар. русофили и голяма част от т. нар. русофоби са представители на обсесивна, препускаща политизация в масовото съзнание, която води до радикализиране на големи човешки общности, и превръщането им дори не в опониращи си, а направо във враждебни части от едно и също население. Част от тези въпросни русофили са носталгици, но не по "Лебедово езеро" и "Война и мир", а по комунистическите практики и битие. Аз смятам, че онзи свят, чиято емблема бе Сталин, е напълно провален опит, сляп вектор на социалните емпирии. И не само поради жестокостта и допускания произвол срещу автономията на личността, а и поради цензурата. Това второто ми е много важно, защото съм писмовен човек, и съм убеден - общество, в което не дават да си кажеш мнението публично, е обречено на буксуване в много области; в крайна сметка - на бедност духом и телом.

Преобладаваща част от русофобите не са по-добри. Те са огледален образ на тези русофили. Тези русофоби, дори по-интелигентните, вярват - подхранвани от собствени биографични обиди (репресиран дядо, одържавени фамилни имоти), както и от днешната пропаганда, демонизираща Русия, че на Изток всичко е Мордор*, а на Запад се въдят само елфи.

Посредствеността на този тип поляризация произтича от представата на носителите й, че човешкото осъществяване или неосъществяване, ерго - личното щастие, са плод не на лични качества и духовен труд, а на географски и политически обстоятелства, едва ли не - на добра урбанистика с много молове. И добри заплати от НПО-тата. С такива заблуди, впрочем, много находчиво се подиграва прочутият чешки писател дисидент Милан Кундера. В книгата си "Непосилната лекота на битието" той описва чехкиня, возена от богат американски сенатор в САЩ. С жест на гордост и радост той и показал четирите си деца, тичащи по моравата, и натъртил:- За мен това е щастието"В думите му имаше не само радост от това, че децата тичат и тревата расте, но и проява на разбиране към жената, дошла от една комунистическа страна, където според убежденията на сенатора тревата не расте, а децата не тичат" - мисли героинята, както и авторът. В друг пък текст героят изведнъж вижда в назидателно размахвания показалец на главния дисидент на дисидентско събрание огледално подобие на същия пръст, размахван от партийния секретар на партийно събрание. (Кундера май поне дважди е влизал и излизал от чешката компартия.)

Нека допълня, че не смятам себе си ни за русофил, ни за русофоб. Тези термини са ми някак обидни - както лично, така и национално. Това не ми пречи да смятам Русия за страна със свое право на развитие, на грешки и успехи и щом го желае толкова силно, със свое право да се бори да е определящ фактор в света. Освен това, не на последно място, е близка - по език, религия, история, по Шипка, ако щете.

Впрочем моят приятел Иван Драголов, който понякога ми праща шеговити четиристишия, ми прати едно, в което е синтезирал това по-добре от мен:

Много водка съм пил.

И ще пия до гроб.

Аз не съм русофил.

Аз не съм русофоб.

Бих харесал президент, който може да го каже. Дори да е трезвеник.

---

*Мордор - царство на злото във фентъзи-епоса "Властелинът на пръстените" на Толкин
14
6094
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
03 Октомври 2016 20:02
И уж пак за русофили и русофоби /авторовият Картаген? Щото по смисъл и стил прозвучава вече съботно.../, а е успял да подметне нещица, за които се посещава Байкал...
-----------------------------
Сайтът на Генек
03 Октомври 2016 21:37
Огромна тема, в която се губи националният интерес. Националният интерес по безброй причини указва добри отношения с всички (съседни и далечни страни), но указва и крайната необходимост от дружба с Русия. А нашенските русофоби (по презумпция "демократи", всъщност са професионални лицемери. Не може хем да си демократ, хем да си фоб, не може да оплакваш индианците, а да мразиш рашките. Нашите русофоби са си чиста проба парвеню-расисти. А сега ми обяснявайте как не мразите рускините и сте влюбени в Достоевски. Или по-добре, чепкайте си мозъчната вълна!
04 Октомври 2016 00:26
тези въпросни русофили са носталгици, но не по "Лебедово езеро" и "Война и мир", а по комунистическите практики и битие.

Ей ся ща баннат за обида на половината форум
04 Октомври 2016 09:14
Ей ся ща баннат за обида на половината форум

Не - поне на 3/4 от форума !

Ако вместо Русия поставим САЩ, важат същите размисли, но с обратен знак - американофили и американофоби. Едните надъхани от лекциите в кръжеца "Г. Кирков",а другите - в Атлантическия клуб. И пак резултатът е един и същ - раздлена, освирепяла нация без единни национални цели и защита на националния интерес, а не този на "началниците" на Изток и на Запад.
04 Октомври 2016 11:55
На кого пък са му пречили политически виждания и пристрастия, че да го разделят с близки и познати? Това сигурно е само в много високите кръгове. На моето сравнително ниско ниво независимо кой за кого е или не е гласувал, като се събираме на чашка се обединяваме около"Всички са маскари" И "Всички партии са кръжоци по интереси"(икономически)
04 Октомври 2016 16:44
но указва и крайната необходимост от дружба с Русия

Крайна, крайна, колко да е крайна... Колкото и дружбата беше "вечна"
04 Октомври 2016 17:00
"Това са избори про и контра Русия".


Дали? Може би за някого е удобно да са сводими до това. Но то не значи, че е така. Хич даже. Ред други "избори" определят избора и това про и контра е само един в многото. Цецка Цачева и да коленичи утре да целува Св. Георги на гърдите на Двуглавия орел, все тая. Защото това ще е просто следващия етап от метаморфозата и. Цветанов ще дотърчи бодро и атлетично да ни обясни, че СЕГА вече такива са времената и тя просто успешно се ... адаптира. Но аз презирам Цачева по ред други причини и това не и решава проблема. Поне не този с мен и вота ми. А с подобен проблем са и доста други ... кандидати.
04 Октомври 2016 19:32
КЛЮЧАРЪ
04 Октомври 2016 16:44
но указва и крайната необходимост от дружба с Русия

Крайна, крайна, колко да е крайна... Колкото и дружбата беше "вечна"

***
Ами репчи се тогава. Дали ще заслужиш усмивка пред строя или нещо друго си знаеш ти самия.
04 Октомври 2016 19:45
Голяма част от т. нар. русофили и голяма част от т. нар. русофоби са представители на обсесивна, препускаща политизация в масовото съзнание, която води до радикализиране на големи човешки общности

Няма такова нещо. Политизация без политическа организация е абсурд. Коя е партията на русофилите? Ако няма такава, те са просто хора с пристрастие - като меломаните, филателистите, почитателите на бог Тангра и т.н. Поизсилил си се малко, Бойко Ламбовски.
04 Октомври 2016 20:57
Лошото е, че русофилите са българофоби! Американофилите пък в болшинството си гледат
на САЩ като манна небесна (разбира се за тях може и да е). Истината е, че всяка държава
си гледа интересите! Аз имам много приятели руснаци и почти нямам американци за
приятели. но това не ми пречи да нразя руската политика. Русия подкрепя вековния ни
враг Сърбия. Също не обичам американската....
Но ние бяхме под съветско робство, което унищожи България!
05 Октомври 2016 04:39
Дали ще заслужиш усмивка пред строя...

За разлика от путино-филите, обичащи Вожда и Учителя (от разстояние), аз не съм част от никакъв строй, пред който да ми се усмихват.

по форумите не е русофилия, а проява на безмозъчно чуждопоклонничество.
05 Октомври 2016 10:51
Цецка ще бъде много по-благосклонна към Русия, в сравнение с Плевнелиев, дори и от бившия пилот!
05 Октомври 2016 20:51
КЛЮЧАРЪ
05 Окт 2016 04:39
Мнения: 549
От: Albania
Скрий: Име,IP

Дали ще заслужиш усмивка пред строя...

За разлика от путино-филите, обичащи Вожда и Учителя (от разстояние), аз не съм част от никакъв строй, пред който да ми се усмихват.

по форумите не е русофилия, а проява на безмозъчно чуждопоклонничество.


***
А по-конкретно за русофилите, гусин расисте путинофоб?
06 Октомври 2016 01:47
Тест за кандидат-президенти. От само един въпрос. Който никой "журналист" засега не смее да им зададе:
"Според Вас, чий е Крим?"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД