:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Незаконни и възмутителни постъпки" на САЩ може да я провалят, обяви севернокорейски дипломат
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,790,986
Активни 1,225
Страници 65,248
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Трихините на Меркурий

- Той ми обяснява с благи думи как ще победим на изборите, как е дошло време да изметем политическата паплач, как трябва да се сплотим и обединим... А аз си мисля: "Мамицата ти шугава, какво ми говориш ти на мене, дето съм с четиристотин лева пенсия, ти - дето си с три хиляди лева само заплата..."

Такива излияния ми направи онзи ден един мой познат, съвсем млад още пенсионер, който ме засече пред магазина и спряхме на раздумка. Човекът ми разказа още две-три такива неща, все потискащи, за срещите си с разни хора - тенекиджия, инкасатор, селски пияница. Все в тоя тон. Тенекеджията му изчукал зле старата кола, взел му двойно, ама не му затегнал добре колелото, та едва не се пребил... Инкасаторът бил нахален, а селският пияница му говорел пълни глупости, пък се правел на прозорлив, изобщо досадник страшен и глупак.

Разбрах, че тойискрено мрази не само депутата,който го е убеждавал на събрание да подкрепи правилния кандидат-президент, но и почти всички останали, с които се сблъсква през деня си. Бях сигурен, че и мен мрази тихо. За какво точно, не знаех, а и не ме интересуваше. Все е намерил за какво, разбира се. Побързах да се отдалеча. В главата ми се завъртя думата "ретроград", а към нея се присъвокупи добилата политическа и астрологична сила планета Меркурий. Чудатото астросъчетание "ретрограден Меркурий" влезе с фейлетонен размах в сериозни уж неща. Стана ми хем смешно, хем чоглаво. Дали пък наистина нещо в небето не ни насъсква един срещу друг? Наскоро ми попадна писано от един учител есе на тема "Учителско битие". По тоналност то много приличаше на изказването на горния ми познат. Учителят беше избрал за основен прицел лекарите, но не само. Злъчният му текст почти едно към едно звучеше така - аха - вие ме препращате от държавна болница, където седите, към частните си кабинети, където пак седите, хем в работно време, и ми искате пари за лечение във втория случая. А аз трябва да работя за мизерна държавна заплата, ама не мога да давам частни уроци на децата, които уча. Е, аз пък ви казвам - ще ми дойдат децата ви и ще ми кажат - искам шестица, искам петица. А аз ще кажа: платете си, иначе няма...

Човекът пишеше убедително, ала такава обезвереност и агресивна неприязън към другите правеха заключенията му някак блатисти, зловонни. Лъхна ме нещо позабравено. Докато мислех какво е, усещах - Меркурий едва ли има вина, но с такива настроения ще почнем скоро да се гризем по улиците. Не само у нас, навсякъде. Впрочем правим го вече.

Турчин в Истанбул наритал жена в автобуса, защото била по шорти - неправилно се обличала тоест. Датски и американски самолети изтрепаха десетки сирийски войници погрешно, извиняват се, сякашса настъпили някого в кинотоИслямисти размахват ножове из магазини и спирки; крайнодесните и крайнолевите, изобщо крайните из Европа набъбват, скоро вероятно ще замаршируват по улиците.

После се сетих кого ми напомня озлобеният педагог. Един сън на Разколников, героя на Достоевски. Убиецът Разколников сънува как странни микроскопични червеи са нападнали хората и всеки става враг на всеки. "Появиха се някакви нови трихини... същества, надарени с ум и воля. Хората, заразени с тях, веднага лудваха и побесняваха. Обаче никога дотогава не бяха смятали себе си толкова умни и знаещи истината, както след заразата. Никога преди това не бяха смятали своите присъди, своите научни изводи, своите нравствени убеждения и вяра толкова непоколебими... Избиваха се един друг в някаква безсмислена злоба."

Мен лично не ме е еня за Меркурий, ни за трихините - еня ме е за усещането за кръстопът, вододел, социална сеизмичност в планетарния въздух. Самият Достоевски сигурно се е притеснявал от текстовете си, затова е кръстил един свой пророчески разказ "Сънят на смешния човек". Става дума за съня на евентуален самоубиец, който след смъртта си е носен из космоса и разбира драмата на същестуванието си и земната драма също. Със заглавието на този великолепен разказ Достоевски сякаш е гледал да се позастрахова - ето, за смешен човексъс смешни сънища пиша, не придиряйте...Ние - от далечното за него бъдеще обаче, знаем как Първата световна, Октомврийската революция, Втората световна, ислямският фундаментализъм и още какво ли не могат да се четат през трихините на Достоевски. Все едно за днес пише. Не е нужно да си астролог и да таманиш схемите за неща, които и децата усещат.

Впрочем рано отишлата си Петя Дубарова - на 17, си беше дете, когато записа в дневника си: "Не искам да живея в заслепение...Всичко е така опорочено, някъде отвътре, от дълбокото на живота лъха гнило..."

Познавах я, мисля понякога за нея. Мисля и друго - сякаш живеем над вулкан от неприязън, мълчал твърде дълго. Изнервящо усещане. Но не ми придиряйте особено - приемете го за смешни сънища наяве на един смешен човек.
18
4593
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
19 Септември 2016 20:26
Не смешно, а трагично е да четеш опитите да се оправдава реалността с възвишени розови приказки и горки обвинения колко лоши са реалистите и колко издигнат е самомамещият се и уверено вярващ в "трябва да е" човек. Трагично е да се ругаят виделите, сблъскали се, пострадали от създадената по идеи на либерастията хора - защото не искат да приемат заблудите и да живеят в Лампадефория, където авторът се изживява като овчар...
Никога не е късно за резил. Особено, ако за резилящия се, калта в блатото е златен пясък край лазурни води...
------------------------
Сайтът на Генек
19 Септември 2016 20:41
ГЕНЕК,
Не мислиш ли че една от причините е увереността "аз съм прав и следователно всички другомислещи са престъпници".
19 Септември 2016 22:15
Ми добре, приемам.
19 Септември 2016 22:42
Ще дойдете на моя акъл и колумнистите. Не беше изчерпан социализмът, но алчноста не може да се пребори лесно. И така го докарахте до капитализма в който "dog eat dog"
Boom, like that...
https://www.youtube.com/watch?v=dvj4svKcjl0
20 Септември 2016 02:07
*
20 Септември 2016 02:50
Някакъв фалшив толстоизъм. Снишавайте се, дайте на политиците да ви пудрят мозъците. Поредната сиромахомилщина...
20 Септември 2016 06:01
Да, Тома, така е - авторът смята, че той е единствен прав и останалите трябва да се поправят, слушайки внимателно поученията му...
Впрочем, думите на Петя Дубарова са аргумент СРЕЩУ мнението му. Но - не го е забелязал. Предполагам е очаквал и читателите да не го разберат, унесени от приспивната песничка за добрия човек и лошите реалисти...
--------------------------
Сайтът на Генек
20 Септември 2016 06:33
***
20 Септември 2016 06:34
Ще дойдете на моя акъл и колумнистите.

Тогава ще има рима,
колумнисти - комунисти!
20 Септември 2016 07:22
поп Кочо
20 Сеп 2016 06:34

Ти лично направи ли нещо, социализма в България да изчезне? Нещо много се извъдихте антикомунистите 26 години, след 10 ноември.
По подобен начин и след 9.9.1944 от около 5000 партизани се раждат десетки хиляди АБПКФ.
Сигурно си махал червено знаме по девети септември по манифестацийте, а сега си станал антикомунистче. Браво на теб.
20 Септември 2016 11:00
Не, автора не смята, че единствен прав. За разлика от много други тук и на улицата, в парламентите и т.н. И това, което е написал е искрено, истинско, пък като не ви харесва не го четете. Имате избор.
За автора
Ето това е основния проблем
Обаче никога дотогава не бяха смятали себе си толкова умни и знаещи истината, както след заразата.
20 Септември 2016 12:48
"Ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя" - кой му е виновен на Бойко Ламбовски, че днешният българин няма оптимизма на Вапцаров. То беше едно време - творчество и красота, оптимизъм и дръзновение. След 27 години лъжа и грабеж - а за половината българи и мизерия - оптимистите, ако не са станали политици, са по психиатриите.
20 Септември 2016 16:05
Не беше изчерпан социализмът...

Верно ? Айде бе ... Е защо тогава се сгромоляса навсякъде, където беше посят с кръв и меч, под собствената си тежест ?!? "Колос на глинени (= утопия ) крака". СоциализъмЪт отдавна е построен в Скандинавия, ама там "матрялът" е на около 400 г. напред в менталното си развитие - след като беше способен да асимилира и цивилизова бая "мигранти" откъде ли не - докато количеството им достигна точката на "затапване" на абсорбционната способност на съответните страни. Срещу тях да тичаме, няма да ги стигнем, още няколко века (личи си, че не са били 500 г. под османско "присъствие" - "съжителство" !

Горкият автор - веднага му рипнаха и го оплюха, обилно, с голям кеф ! Именно затова е много прав - защото истината боли, сърби като краста между пръстите...
21 Септември 2016 00:09
СоциализъмЪт отдавна е построен в Скандинавия, ама там "матрялът" е на около 400 г. напред в менталното си развитие - след като беше способен да асимилира и цивилизова бая "мигранти" откъде ли не - докато количеството им достигна точката на "затапване" на абсорбционната способност на съответните страни.


***
Хем сам усеща че е неправ, хем веднага сам намира оправданието. "СоциализъмЪт отдавна е построен в Скандинавия...", но го убиха барабар с Палме през 86, ако не ме лъже паметта за точната дата.
21 Септември 2016 03:03
"The trouble with Socialism is that eventually you run out of other people's money."

- Margaret Thatcher

Ta всъщност спорещите дали социализъмът бил изчерпал развитието си всъщност спорят дали чуждите пари вече били изхарчени или имало още...
21 Септември 2016 07:56
всъщност спорят дали чуждите пари вече били изхарчени или имало още


Пишете като за пред 25 годишни. България към 1981 година е без дългове. Вярно за това спомогна войната Иран-Ирак, та продавахме оръжие на двете страни.
Дълговете до 10 ярда ги направиха след това до 1989г. Явно партийците решиха: стига толкова социализъм, ще го превключим на този капитализъм който имаме сега.
Ядяхме си домати (не дървени като сегашните), сиренето беше без палмово масло. Да... нямаше банани. Само по Нова година. Пускаха... Не се издържаше на този дефицит...Кафето беше виетнамско...
Имаше си граница и тя се пазеше. Международният мангал не ни идва на гости, без да ни е питал.
Не ни пробутвай приказките на М. Тачър - най-мразеният човек в GB. Нейните хора я изритаха. Не сме забравили това.
21 Септември 2016 13:15
Да, не забравяте, ама малко избирателно пишете.
Не социализъмът, партийците били виновни.
Домати ядохме, ама каквото сами си отгледаме или от частници на пазара. Социалистическите домати в магазина не ставаха.
Тачър си я мразете колкото искате - още по малко тя никога не е изискала да я обичат.
21 Септември 2016 13:26
Видни социалисти- Бисмарк, Рузвелт, Бхуто, Хомейни, Кауцки, Херцел. Видове социализъм и днес-швейцарски, скандинавски, германски, латино, ислямски... България-телевизионен постживковски дебилизъм.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД