:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Незаконни и възмутителни постъпки" на САЩ може да я провалят, обяви севернокорейски дипломат
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,790,768
Активни 1,206
Страници 65,030
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Слуги и нихилисти

Бойко Ламбовски
От българите не стават добри слуги, затова водя словаци - отвръщал цар Фердинанд на хората, които му задавали въпроса защо си е довел две-три дузини словашки слуги, когато пристигнал да царува в България. Веднъж вече упоменах, че взех този факт от книгата на словашкия писател Антон Хикиш (Spomen si na cara - "Да си спомним царя") - не е превеждана у нас.

Тази констатация очевидно е отчасти валидна до днес, защото чувам мои заможни познатида се оплакват от наетите от тях служителипо къщите им постоянно, а пък други мои познати, наети за такива цели, да коментират "чорбаджиите " си с неприязън и да се жалват от взаимоотношенията - и това слушам.

Един доста състоятелен "чорбаджия" у нас - близкоизточен чужденец, с голяма къща и обширна градина, е наел седем-осем души нашенци на служба у дома си. Градинар, шофьор, камериерки, готвачка и т.н. Монтирал камери навсякъде и благодарение на тях заснел как кучкарят краде от храната на кучетата - по две кутии редовно, и си ги носи вкъщи. Изкарал кучкаря "пред строя" служители и го уволнил публично. Коментарите на кучкаря по-сетне: "Циганин стиснат." Коментарите на служителите: "Тоя бай Н... голям абдал, и кучетата знаят, че има камери навсякъде, той само не разбрал! Глупак."

Ще кажете - ти откъде знаеш? Ами така - знам. Гледам, слушам, понякога записвам - такава е нашата работа, на писмовниците. После мисля. Ето какво измислих - сигурен съм, че от българите стават прекрасни служители - нека вземем другия вариант на същия корен и отбегнем от архаичното и някак дори обидно "слуги". Най-често обаче нашенци предпочитат да служат в странство, където са добре платени. Другаде - тоест в богатите страни с имперско минало и многовековна наследствена аристокрация. Там взаимоотношенията и социалните роли са така ясно структурирани, че сигурно имат и отражение в генотипа вече. И нашенци се вписват там бързо, адаптират се. Авторитетите и социалният ред там не се оспорват непрестанно, макар под сурдинка, както в по-монохромни социално народи като нашия. Освенот инцидентни нихилистиКато споменахме тази дума, то вчера или онзи ден унгарският премиер Виктор Орбан упрекна шефовете на ЕС в нихилизъм. "Нихилизмът превзе световните институции, включително и тези на Европейския съюз" - рече той на заседание на неговата партия. И нарочи за нихилисти председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европарламента Мартин Шулц и бившия белгийски премиер Ги Верхофстад.

Стана ми забавно. Нихилиститe (от nihil - нищо, лат.) са оспорващи всичко, невярващи в нищо, опълчващи се на йерархията, субординацията и утвърдените вярвания хора. Те отричат и икономическото неравенство като законен цивилизационен порядък. Да допуснеш или дори да заподозреш в нихилизъм тези, които управляват изградения върху такива принципи ЕС, е парадокс с апокалиптични нюанси.

Един от най-известните нихилисти в литературата е руснакът Базаров от романа на Иван Тургенев "Бащи и деца". Самият Базаров, въпреки че отрича съществуващия социален ред, ритуалите, нормите и авторитетите, все пак е син на военен лекар, който пък е женен за дребна помещица, и като такъв - Базаров е дребен, но "барин" все пак - тоест човек от тези, на които бива прислужвано, а не от тези, които прислужват на другите. Напредничавият Базаров не се отказва от услугите на слугите, макар да говори с тях като равен с равни. А майката на Базаров е описана прекрасно - "Арина Власевна беше много добра и посвоему неглупава. Тя знаеше, че на света има господари, които трябва да заповядват, и прост народ, който трябва да слугува, - и затова не се гнусеше ни от подмазване, ни от дълбоки поклони, ала с подчинените се държеше ласкаво и кротко, нито един просяк не отминаваше без милостиня и никого не съдеше, макар че понякога сплетничеше...Такива жени вече днес почти няма. Бог знае - трябва ли да се радваме на това!" - завършва абзаца Тургенев.

От добрия слуга сигурно лесно става добър господар. От нихилиста не става ни добър слуга, ни добър господар. Нихилистът не е нито съгласен, нито годен за първото и второто. Ние, българите, сме стихийни нихилисти в преобладаващата си част. Не твърдя, че това е само лошо, нито че е непременно добро. То е така, защото обществото ни е било дълго време предимно еднородно социално и тези навици са силно вкоренени, очевидно още живи. Социалното неравенство обаче, откак свят светува, деленето на бедни и богати е свързано с прости неща - парите купуват труд, който имащият предпочита да спести на себе си и близките си, за да му остава време за друго - примерно - за повишаване на собствените доходи. Или просто за да лежи по гръб. Дай божеда дойде голямото равенство някога- не съм му противник, но май не става лесно - убедихме се и исторически.

Този парадокс обаче - да мечтаеш за социално равенство, а да ти трябват стотици хиляди черноработници, за да отпушват канали и да ти бършат прахта в жилището, за нас - българите днес, е сблъсък на ценности - нещо като "Криворазбраната цивилизация".

А за Европа - прилича на спектакъл, замислен като водевил, пък с възможен обрат - към трагедия.
21
4864
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
12 Септември 2016 20:22
Авторе
12 Септември 2016 21:30
Всички знаем какво е казал новоемигриралият на Запад нашенец, виждайки банкнота от двадесет дойче-марки на тротоара...

Затова и сме на този хал, защото сме нация от всезнайковци.
12 Септември 2016 22:08
*
12 Септември 2016 23:43
Ето какво измислих - сигурен съм, че от българите стават прекрасни служители - нека вземем другия вариант на същия корен и отбегнем от архаичното и някак дори обидно "слуги".

И най-паче българите стават за министри. "Министър" идва от латинското minister - "слуга".

Казал го е още навремето Иречек: "България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри".
13 Септември 2016 06:04
В Бг на 10 ноември, а и вече 26 години убеждават хората, че при демокрацията ще стават богати. Никой не им казва, че богатите ще бъдат малко и те ще бъдат техни слуги, че и роби направо. Там е заровено кучето! Човек, който им вярва, не може да се примири със съдбата си, той гледа на богатия като на крадец, който е взел..неговото. Цялата тази операция донякъде е удобна и на богатите. Въпреки, че си мислите друго. Защото, ако бедните осъзнаят, че ще са бедни и гладни, те ще скочат да правят революции. А при дИмокрацията това няма да се случи, защото ще продължават да вярват, че могат да изместят по някакъв начин онези, които имат повече или че като в друга утопия всички ще бъдат като тях. За това богатите ги убеждават, че са бедни, защото са глупави и некадърни, мързеливи. Което, разбира се, не е вярно! Защото некадърните и мързеливите произвеждат, те работят. Докато кадърните си гледат кефа.
13 Септември 2016 09:40
А за Европа - прилича на спектакъл, замислен като водевил, пък с възможен обрат - към трагедия.

Авторе, ако имаш предвид неадекватната и антиевропейска политика на Меркел към мигрантите - абсолютно си прав ! Тая нещастна женица ще загроби европейската цивилизация...

Нелоша статия !
13 Септември 2016 09:50
annetaz 13 Септември 2016 06:04

Въпросът не в това, че има бедни и богати - хората са различни, с различни качества, възможности, способности, амбиции, и т.н., а КАК някой е станал богат: с далавери, кражби, убийства, и т.н., или с труд, изобретателност, постоянство, умения, грижа към създаденото от предците, че и късмет. За случая на спечелена лотария не говорим, там е ясно. Без богати (предприемачи, които да създават поминък т.е. възможност за работа ), поне засега няма как да стане. Утопичният вариант за "равенство" се провали. Равенство пред закона, равенство на стартовата линия (без привилегии за децата на АБПФК ) - да (макар че децата на богатите имат повече възможности пред тези на хората с ограничени фин. възможности ). Има богати работодатели, които "къткат" и се грижат за хората си, защото добре разбират, че те са основният фактор за един успешен бизнес, и има "башибозуци"- кръвопийци, които ги експлоатират безмилостно, докато могат. Единият е социалият капитализъм от "скандинавски" тип, а вторият - дивият капитализъм в различните му форми, където често се вписва и нашият такъв.
13 Септември 2016 10:03
Като се замисля.. богатството при социализма и сега при капитализма е горе долу едно. Все недостатъчно. При соц-а обаче беше доста по-равномерно разпределено, но тъй като не достигаше.. бяхме еднакво бедни/макар че аз не го усещах така, бяхме си доста добре имахме си общо взето всичко необходимо, вярно лукс нямаше, беше за единици/. Сега пък богатството е много неравномерно разпределено - единици супер богати, десетки хиляди средно богати.. и останалите зле. По телевизията обаче се показват по равно и трите групи, даже първите две имат превес. Хората остават с впечатление, че сме цъфнали и вързали всички. Грешка съотношението е 1 от първата група към 1000 от втората група. И 1 от втората към 1000 от третата група. Или нещо от тоя род.

Допълнително усещането за по-голямо богатство сега идва от якото задлъжняване на държавата и обществото. От кредитите. Както и от неподдържането на обществената инфраструктура.. като парите вместо там отиват за частно обогатяване най вече на тия от първата и малка част от тия от втората група и съвсем малка от третата група, доколкото участват в безумно строителство и т.н.

Реално ако се замислим, защо развитите държави са развити.. ами защото ядат от кредити и печелят предимство пред останалите заради взетите от тях много много големи кредити които никога няма да върнат.


13 Септември 2016 12:06
Тази констатация очевидно е отчасти валидна до днес, защото чувам мои заможни познати да се оплакват от наетите от тях служители


Като почнат да плачат заможните му приятели заедно с Ламбовски за бедните, тогава ще го призная.
13 Септември 2016 12:50
аха да прочета нещо в тази статия ама не успях ... българите са проклет народ
13 Септември 2016 14:54
Автора
.
Особено вярно е, че от добрите слуги стават добри господари и обратното.
.
Чел съм в биографията на един художник (Ван Донген или Дега май беше), че нае Владимир Улянов за слуга и бил възхитен от качествата му.
.
Мое наблюдение - в Щатите заможните нашенци обикновено започват с наемане на нашенец да му чисти къщата и гледа децата и след няколко месеца го заместват с латиноамериканец.
13 Септември 2016 15:52
.
Чел съм в биографията на един художник (Ван Донген или Дега май беше), че нае Владимир Улянов за слуга и бил възхитен от качествата му.


О, богове! Де ега Ильич е рисувал бледорозовите балеринки с маслени бои. А Дега само нахвърлял скица с молив. Стойността на платната се удесетотворява. Не че имам за продан... Впрочем имам една, перфектен акварел на Дега, ако се освежи и рамкира, рисуван от дъшеря ми на 9 годишна въраст.

А Ван Донген да не е Ван Гоген, какъвто също няма?
13 Септември 2016 19:26
Чел съм в биографията на един художник (Ван Донген или Дега май беше), че нае Владимир Улянов за слуга и бил възхитен от качествата му.


Марксе, май някой протяга кунки към короната ти на форумно куку нумеро уно.
13 Септември 2016 20:53
Дорис
13 Септември 2016 15:52
13 Септември 2016 21:29
Художникът се казва Жан Габриел Домерг.
13 Септември 2016 21:32
***
13 Септември 2016 21:34
***!
13 Септември 2016 22:04
" Шефе, освен да е.еш нас, друг сексуален живот водиш ли? "
14 Септември 2016 00:17
А Ван Донген да не е Ван Гоген, какъвто също няма?


Ван Донген има всъщност, ма никога не го бях чувал - https://en.wikipedia.org/wiki/Kees_van_Dongen

То аз май само ван Гог знам и то основно заради табелата на къщата на Спенсър Скуеър, където живях известно време преди години...помня как с надежда опипвах тапетите хеле изпадне некое платно, ма ядец...прекопаването на малката градинка в задния двор също не даде резултати, явно го беха пробвали усърдно поколения преди мен
14 Септември 2016 05:55
Освен за теляци и четкаджии за друго изобщо не стават.Но тия пинизи минаваха само пред руснаците.
15 Септември 2016 09:36
помеШЧик - помеШЧица
за статията
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД