×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,758,607
Активни 1,267
Страници 54,076
За един ден 1,302,066

Законното подслушване е спаднало двойно през 2015 г.

Срещу 10 души са били прилагани незаконно специални разузнавателни средства
Почти двойно е намаляло законното подслушване през 2015 г. в сравнение с предишната година, а съдилищата вече масово отказват на полицията, прокуратурата и ДАНС. Това пише в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), приет от парламента вчера.

Подслушвани са 2638 души, а година по-рано те са били 4202. Спадът е особено осезаем в сравнение с 2011 г., когато са били контролирани 8184 души. През 2010 и 2012 г. са били почти 6000 души.

Общият брой на дадените разрешения през 2015 г. е 4034. Разминаването идва от факта, че за един човек може да са дадени няколко разрешения за подслушване. През 2014 г. те са били почти двойно - 7604.

Проверките дали СРС-тата са били законно прилагани са били 123 (при едва 29 през 2014 г.). В 10 случая граждани (сред които и магистрат) са били уведомени, че са били подслушвани незаконно. В пет от случаите това е ставало по-дълго време от позволеното, а в други пет изобщо липсват данни за престъпление. Двама души са завели дела за обезщетение, а един вече го е спечелил.

Използването на СРС е рязко обуздано от скандала "Червей", който разкри незаконно следене на информационната система на МВР с разрешение на тогавашния шеф на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя беше осъдена условно на първа инстанция и това явно е дисциплинирало колегите й. Те вече не дават разрешения с лека ръка, каквато беше масовата практика през първия мандат на ГЕРБ, а искат сериозни мотиви защо се налага да се подслушва и следи. Полицията и прокуратурата вече са длъжни да предоставят на съда всички материали по делата, доскоро никой не им искаше нищо.

В резултат отказите за прилагане на СРС са се увеличили почти пет пъти. През 2015 г. те са 683 в сравнение със 150 предишната година. Основните причини за драстичния скок на отказите са немотивираните искания на полицаите и прокурорите, надхвърляне на максималния срок на прилагането им, искания за "вмъкване" на допълнителен обект и др. Някои съдии все още заобикалят закона, като вместо да парафират с "не", дават устни указания как да се отстранят недостатъците.

МВР е искало най-много да подслушва - в 50% от случаите исканията излизат от него. На второ място са прокурорите с 30% от исканията. Следват ги ДАНС (19.16%) и военната полиция (0.51%). Цивилното разузнаване няма нито едно искане. В сравнение с 2014 г. най-голям е спадът в исканията на ДАНС. Най-разрешаваните СРС-та са били подслушване (3725), наблюдение (3374) и проследяване (3298). Служители под прикритие е имало в 16 случая.

СРС са ползвани най-често срещу организирани престъпни групи - в 1003 случая, наркотици (558) и кражби (417). Също и при престъпления с акцизни стоки, подкупи, контрабанда, дори 39 изборни престъпления. СРС са използвани и в 159 разработки за шпионство, което впрочем е спад от 14% в сравнение с 2014 г. Расте и броят на доказателствените средства, изготвени от СРС-тата - 1677 при 1084 за 2014 г. Преди 10 години едва 3% от СРС-тата служеха като доказателство в съда, но през последните години те се увеличиха над 20%, което пак е малко.

От националното бюро настояват парламентът да създаде отделни правила за СРС, когато трябва да се защити националната сигурност. В такива случаи можело разрешенията да се дават от несъдебен орган, като намекът е това да е бюрото за контрол на СРС.

6
1994
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
09 Септември 2016 21:15
Мдааа .. явно разпределението на териториите е приключило или поне има студен мир между групировките във и извън властта.
09 Септември 2016 21:23
Това какво значение има...сега е 2016, не 2015:

МВР ще подслушва телефоните ни и ще рови мейлите ни

Народното събрание разреши на МВР да рови в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните ни, след като депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за електронните съобщения.Занапред службите ще могат да следят трафичните данни не само на престъпници и заподозрени, но и на хора, за които се предполага, че може да са жертви на тежко престъпление.„За“ законопроекта гласуваха 88 народни представители, „против“ - 4, „въздържали се“ - 13, с което той бе приет на първо четене. В досега действащия закон предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги съхраняват данните, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност за нуждите на националната сигурност и за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления.


http://epicenter.bg/article/-MVR-shte-podslushva-telefonite-ni-i-shte-rovi-meylite-ni/102083/2/48
09 Септември 2016 22:56
Законното подслушване е спаднало двойно през 2015 г.

За НЕЗАКОННОТО, а ла ЦъЦвъ, скромно мълчат.
Таман се сетих да попитам - КАКВО СТАНА С ОНЯ ХАРД ДИСК? Дойде ли хабер от Великобритания или чакат Брекзит?
09 Септември 2016 23:58
Мдааа .. явно разпределението на териториите е приключило или поне има студен мир между групировките във и извън властта.

10 Септември 2016 09:19
В 10 случая граждани (сред които и магистрат) са били уведомени, че са били подслушвани незаконно.

Магистратът да не е свещена крава, че да не подлежи на подслушване? Останалите "граждани" са родителите на укриващ се убиец, бивш митничар и лихвар, от когото е пропищял цял окръжен град, данъчна служителка в още по-голям град и други подобни "жертви" на службите.

Двама души са завели дела за обезщетение, а един вече го е спечелил.

Почти вярно. Наистина са завели дела по ЗАКОНА ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ, но не във връзка с използването на СРС спрямо тях. Единият е спечелил, но САМО на първа инстанция, което свенливо се пропуска да се спомене.
11 Септември 2016 11:35
В отсъствието на Титани като Цвък и Янева -ще се отчита само намаляване на законното подслушване. Същевременно в централата на ГЕРБ Ратко Отвертката ще работи в полза нарастването на незаконното подслушване
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД