:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тайна групировка избива лидери на джихадистите в Мосул

Членовете й не се познават помежду си и действат в отряди по 3-ма души
СНМИКА: ЕПА/БГНЕС
Бежанки от сраженията в Мосул чакат помощи в лагера Дибага в покрайнините на града. Десетки хиляди хора избягаха от града с население над 2 млн. души, след като той бе превзет от ИД и е постоянна арена на сражения между джихадистите и иракската армия.
В един от последните големи бастиони на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак - град Мосул, действа тайна сенчеста група, която избива лидери на ИД и атакува техни важни цели из целия град, показва репортаж на телевизия Си Ен Ен. В него бе излъчен и видеозапис, на който се вижда как членове на т.нар. "Мосулски батальон" залавят и екзекутират членове на ИД и взривяват пропускателни пунктове на джихадистите. Преди дни бе съобщено, че е убит командирът от "Ислямска държава" Абу Ватба, който е ръководел вербуването на деца за терористите. Той излизал от магазин в центъра на Мосул, когато бил пресрещнат и застрелян от няколко неизвестни въоръжени мъже. Източникът на Си Ен Ен, който настоява за анонимност, твърди, че много командири на "Ислямска държава" са убити през последно време от неизвестни стрелци.

Тъй като рискуват да бъдат измъчвани и убити, ако бъдат заловени, много от членовете на групата не знаят самоличността на другите участници в тази тайна мрежа. Те контактуват помежду си само чрез мобилни телефони, което по принцип се наказва с отрязване на ръка от джихадистите. "Именно затова тези бунтовници са измисли сурова, но ефективна система за комуникация. Те действат във формация от двама души, които са ръководени от трети, неизвестен за тях човек на по-високо ниво. Целта е да се избегне разбиване на цялата група, ако един от членовете й бъде заловен", обяснява пред Си Ен Ен анонимен посредник, който се представи като "Абу Али" и който поддържа връзка с тази тайна организация в Мосул.



ПРОФИЛ



Групата била първоначално създадена от двама близки приятели, но сега вече наброява между 100 и 300 бойци, много от които са млади хора и бивши членове на армията. Те доставят и разузнавателни данни на международната коалиция, която нанася удари срещу цели на ИД. Ако тези цифри и твърдения са верни, то усилията на групата могат да се окажат от голямо значение за предстоящата офанзива срещу джихадистите в Мосул от страна на иракската армия и техните съюзници, коментира Си Ен Ен.
17
2695
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
28 Август 2016 19:05
"Именно затова тези бунтовници са измисли сурова, но ефективна система за комуникация. Те действат във формация от двама души, които са ръководени от трети, неизвестен за тях човек на по-високо ниво. Целта е да се избегне разбиване на цялата група, ако един от членовете й бъде заловен", обяснява пред Си Ен Ен анонимен посредник, който се представи като "Абу Али" и който поддържа връзка с тази тайна организация в Мосул.


По същата схема са били организирани бойните групи на алжирците в казбата, по време на войната в Алжир, срещу французите. Имаше и филм за това, художествен. Доколкото си спомням, командирът на френските парашутисти беше ... комунист, ветеран от Съпротивата срещу германците. Само той се оказа способен да разгадае структурата им. Бях дете като гледах филма. Но от него се научих и ми е навик - "чаршафите" на стената, схемата на връзките върху тях. Върши работа. На доста разбойници съм вгорчил живота така. СЕГА вече има и подходящ софтуер за това (финансово разузнаване), позволяващ мрежови анализ в ... 3D. Но преди "чаршафът" си беше незаменим, а и СЕГА още върши работа.

А иначе ... И преди ви бях писал тук - мрежа се бори с ... мрежа. Както и в Мосул. Но на мен ми се струва, че на тази мрежа на съпротива срещу Халифата, пак през интернет, е осигурен достъп до висококачествена ... разузнавателна информация. И хич не е задължително да се познава всеки, който я използва. Нещо като солница в гората. Животинките обичат да си близват. Неудържимо е изкушението.

28 Август 2016 22:20
Интересно, ще обясниш ли повече за престъпниците и как си им вгорчавал живота чрез анализ.
28 Август 2016 23:22
ще обясниш ли повече за престъпниците и как си им вгорчавал живота чрез анализ


Да, няма проблем. Използвах, нека не е реклама, първоначално ДАКСИ, после и Лакорда-та, бизнес регистъра, възможностите им за фирмено разузнаване, които позволяват анализ на свързаните лица в търговски дружества, на няколко нива. Последващи справки в търговските регистри - нашия и не само. И в един момент установяваш връзка между възложител и изпълнител на определена обществена поръчка. Или концесия. Например.

За хора, които не са се занимавали с това, винаги е изненада какво огромно количество информация е достъпно през явни източници, включително и най вече, щото е бързо, от интернет. Подчертавам - без никакви хакерски чалъми, включително и социалноинженерните. Без правонарушения.
28 Август 2016 23:37
А иначе ... И преди ви бях писал тук - мрежа се бори с ... мрежа.




На всяко действие има равно противодействи.

Това е единствения начин за борба тия мародери.
Избиеш ли им началниците , трудно се съвземат. .
28 Август 2016 23:42
Избиеш ли им началниците , трудно се съвземат. .


Ако имаха началници, нямаше да ти е нужна ... мрежа.
28 Август 2016 23:52
Ако имаха началници, нямаше да ти е нужна ... мрежа.


Самите те действат като мрежа , така ли?
29 Август 2016 00:01
Да. Затова са и трудни за хващане. И тази мрежа, освен другото, "пулсира", променя се. Можеш да имаш множество малки групи, които нанасят относително малки поражения. Можеш да имаш и малко на брой големи групи, които нанасят големи поражения. Наглед няма промяна, а всъщност мрежата се променя, адаптира се.

Ако наистина се интересуваш, ето нещо добро и полезно за разбирането

http://www.ted.com/talks/sean_gourley_on_the_mathematics_of_war?language=bg

29 Август 2016 00:12
Не се пуска видеото.
Дано се намери начин , че иначе гинат много хора.
И аз предполагах някаква такава схема.
Затаяват се при атаки срещу тях и после пак се активират.
29 Август 2016 00:14
А защо трябва да се информира ИГИЛ за съществуването на този батальон?
29 Август 2016 00:16
Не се пуска видеото.


Видеото си върви. Влез откъм форума, не откъм текста.
29 Август 2016 00:18
А защо трябва да се информира ИГИЛ за съществуването на този батальон?


Така са си свикнали западняците.
Или може би да не пламне света от терор.
Неизвестна мрежа.
29 Август 2016 00:29
А защо трябва да се информира ИГИЛ за съществуването на този батальон?


А може би защото такъв батальон просто ... няма. Екипи от правителствени убийци си вършат работата. Пък контраразузнаването и службата за безопасност на Халифата нека гони Михаля из местните ...

Може пък този "батальон", ако все пак го има, да е от шиити. А има немалко хора по тази земя, дето мразят салафитите-сунити и шиитите еднакво.
29 Август 2016 00:42
Може и да е от техните си кръгове. Борба за надмощие.
Там всеки е срещу всеки.
29 Август 2016 00:46
Асасини, сър ...
29 Август 2016 03:33
В случай, че е търсена логика, дори просто да се информира населението, не виждам нужда. В случай, че искат да сплашат, заблудят някого, ми изглежда нелепо, защото подценяват противника - доказано е, че е доста над това ниво.... не разбирам ценноста на това популяризиране на нещо толкова отъркалясано. Сигурно е Путин.

29 Август 2016 07:19
"обяснява пред Си Ен Ен анонимен посредник , който се представи като "Абу Али" и който поддържа връзка с тази тайна организация в Мосул. " Абе въртят се едни пари.Но за да има мъгла се впряга и CNN.Какво произвежда ИДИЛ?.От данъци,малко фурми и малко петрол през Турция ще фалират за месец.А те са финансирани обилно.Танкове,муниции,заплати на инструктори и наемници...За малко смразяващи екзекуции.Аха-ми маи това е експорта -да наплашат третия свят и да го пратят в Европа.И каналджии бол,и наивни политици.Може би ИДИЛ обслужва преселението на исляма в Европа.Европол разследвала:"Европол заподозрил ИГ в организации миграционного кризиса в ЕС " 18:26, 3 августа 2016 https://lenta.ru/news/2016/08/03/it_is_a_plot/
29 Август 2016 15:45
А защо трябва да се информира ИГИЛ за съществуването на този батальон?

Опитваме да си вдигнем малко престижа, че потъна прекалено след навъртането на руснаците по тези ширини! Дали съществува такъв батальон въобще е въпрос дискусионен!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД