×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
ГЕРБ прехвърли на фирми охраната на народа, а там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс, твърди тя
Левицата губи депутати в навечерието на вота на недоверие
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,016,299
Активни 1,355
Страници 68,340
За един ден 1,302,066

Чиновници осигуряват "дефицитна радост за народа"

В цялата администрация пилеят за глупости парите, с които трябва да ни информират
СНИМКА: БГНЕС
Кунева и Дончев - обмяна на опит как да се поръчат по-готини сувенирчета.
Вицепремиерът Меглена Кунева пак настъпи мина. Няколко седмици след като уж взе на ръчно управление европрограмата "Наука и образование", тя тръгна да я рекламира с луксозни запалки, тефтери от естествена кожа, стъргалки за лед, плажни хавлии и други предмети - дефицитна радост за народа, както се казваше в комедията "Опасен чар".

Трагикомедията на Кунева е, че хем ръчно управлява програмата, хем не знаела за безумната поръчка. Точно тя, която втора година ни занимава с гениални идеи за антикорупционно законодателство, на което една от мишените са проблемните обществени поръчки. Именно заради тях Кунева спаси от закриване БОРКОР - гълтащ милиони на данъкоплатците всяка година без никаква полза, но пък претендиращ за експертиза по хващането на проблемни търгове и конкурси. Отсега предчувстваме големите успехи срещу пладнешкото крадене, които ще настъпят, когато антикорупционният закон мине.

Иронията е голяма - като в древногръцка трагедия.Докараната до просешка тояга наука може само да мечтаеза 2 млн. лв. Учените, на които им отрязаха абонамента за чуждестранни научни издания, трябваше да преглътнат новината, че Министерството на образованието и науката (МОН) ще се фука с метални запалки с пиезокристал в кожен калъф, елегантни държачи за чанти и портфейли с ексклузивен дизайн, подарявайки ги на роднини и приятели.

Безобразието е, че парите, които според европейските правила трябва да послужат за разгласяване на програмата "Наука и образование", така че информация за нея да достигне до всички потенциални кандидати и те да могат да кандидатстват за финансиране, всъщност се профукват за нищо. Купищата сувенирчета просто ще задоволят нечия суета, но информационният ефект от тях ще е нулев. Интересно как в министерството на образованието са се канили да напечатат всичките задължителни атрибути, които се изискват от ЕС (номер, име на програмата и т.н.), върху ключодържател или химикалка.

Но кой знае - фантазията на чиновниците понякога е безгранична. Особено когато трябва да се похарчат парите на данъкоплатците. Защотодвата милиона не падат от небето, а са пари на гражданите -европейски и български. А чужди пари се харчат най-приятно. Затова е много интересно за кого бяха предназначени 10-те комплекта зарядни устройства за смарт телефони, флашките, 100-те елегантни държача за чанти, калъфите за лаптопи и други утилитарни предмети - нахалните чиновници очевидно са объркали джоба на данъкоплатците с личния си.

Друга наглост е бързането скандалните стоки да се купят наведнъж с парите, които се полагат за цели 4 години. От алчност да усвоят накуп парите и да си разцъкат едни елегантни сувенирчета чиновниците обричат на пълна дезинформираност същите тези данъкоплатци, с чиито пари се черпят. Те нямаше да научават през годините какви са възможностите за кандидатстване за европейски средства, защото нямаше да има пари за това - те щяха да са се материализирали в антистрес топки и брандирани плажни хавлийки.

Много е показателно как информационните кампании у нас се бъркат с рекламни - така както за управляващите журналистиката и пиарът са едно и също нещо. С непосилна лекотаинформирането на обществото се подменя от рекламиранена МОН - какъв оксиморон! Какво всъщност има да му се рекламира на МОН? То не ще реклама, иска мотика.

"Не виждам нещо лошо да има рекламна дейност в сферата на средното образование и колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре. Дали с химикал, дали с шапка, дали с блузка, дали с книга, дали с тетрадка - толкова по-добре ", казва зам.-министърът Диян Стаматов, този стожер на духовността в образованието, както сам се определя. Излиза, че ръководството на министерството смята, че учениците ще тръгнат редовно на училище, ако им го рекламират с шапка или химикалка. Що не и със запалка - учениците винаги са ги ползвали, даже по времето на Кунева и Стаматов.

Скандалът с поръчката на МОН изобщо не е изключение.По същия начин всички министерства харчат паритеза информационни кампании. Нищо че вицепремиерът Томислав Дончев вика, че не било добре така. И подопечната му програма "Добро управление" раздава подаръчета тип "куче касичка". Ексцентричните предмети, поръчани с пари на Програмата за развитие на селските региони, също си ги бива - луксозен комплект за вино, кожени бизнес раници, външни батерии, пъзели за възрастни, метални химикалки за смарт телефони, ученически раници и още и още...

Най-жалкото в цялата работа е оправданието на министъра на образованието, че не знаела за скандалната поръчка. Сега, като накажат чистачката, вероятно случаят ще се забрави. Но не и поредният образователен гаф на управлението на ГЕРБ. Няма съмнение, че химикалките и запалките са дреболия, просто върхът на айсберга. Какво ли ще излезе, когато дойде време да се разрови в апетитните образователни имоти, в застроените от частници училищни дворове, в парите, които регионалните инспекторати раздават на специални медии (разбити на малки порции, под прага за задължителна обществена поръчка)? А когато се освети машината за частни уроци, с които просветни чиновници си докарват фантастични доходи?
СНИМКА БГНЕС
Рекламиране му е майката. Деян Стаматов: "И колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре".
18
3453
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
18 Август 2016 19:51
Как "ненужни"? Много, много са полезни - какви поточета се отклоняват към портфейлите...
А и друго си е да запали циганинът цигарата и види на запалката реклама за образование...
--------------------
Сайтът на Генек
18 Август 2016 20:03
за статията.
18 Август 2016 20:59
Стъргалките за лед за автомобили направо къртят айсберга на чиновническата нищета.
18 Август 2016 23:37
Трагикомедията на Кунева
19 Август 2016 00:21
Шенгения само "загрява", за да блесне с пълните си способности при Председателството... Тогава сегашните тъпни ще изглеждат мечта за спестовност. Време е да си ходят всичките гении начело с него! Друм!
19 Август 2016 02:49
За авторката
19 Август 2016 07:18
Колкото и да са корумпирани, след такава скандална статия в белите държави следват незабавни ОСТАВКИ!! Нали така, корифеи на "Работим за гражданите" или каквато там глупост измислихте за девиз!

Кунева е едно недоразумение както в европарламента, и най-малко има допирни точки в Българската наука и образование! Да си снаха не е да си професор!
19 Август 2016 08:23
Искам стъргалка за лед. И автомобил, че нямам. С портрета на Кунева на автомобилната муцуна, а на вратите - Тодор Танев и Диян Стаматов.

А от учители няма нужда. Децата ще си цъкат гуглите и викитата. Я вижте още Рада Госпожина как се излага пред Кириак Стефчов на изпита! За какво са ни такива?
19 Август 2016 08:37
Каква нищета, какво падение...
И смятат това за нормално
Тези хора наистина живеят в друга вселена

И тая фитка лъже че не е знаяла, лъже.
19 Август 2016 09:58
Отвратително безсрамие! Уволнения и оставки!
19 Август 2016 10:08
Наглост безкрайна !
19 Август 2016 11:41
За пореден път - проблемът съвсем не е в тази семпла женица и подопечените й тарикати. Реалността е, че целокупният български народ предпочете тя и началника й Бокаса да управляват страната - а дори мнозина реваха като магарета пред тролеите само и само това да се случи. Ако се махне Кунева, проблемът с избирателите си остава.
19 Август 2016 11:58
В същото време научните работници се чудят от къде да вземат параи и БАН как да си плати парното. Между другото какво е това правителство на ГЕРБ, като в най-важните министерства в Правителството са само ръбовете от РБ. Боко Тиквоко се яви, като този, който осигури правителство на ръбовете. Хората гласуват за ГЕРБ, по-точно за Боко, а получават РБ-то. И отръбовете само глупости можеш да очакваш- на Москов пръстовите отпечатъци, на Бъчварова простотиите в МВР, на Ненчев и на Митев глупавите изказвания по адрес на Русия, на тази кукундрела рекламните материали. И какво има да се рекламира за 2 милиона лева. Ясно е, че някой се сключил сделка с някоя фирма от рода аз на тебе ти на мене.
19 Август 2016 12:15
колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре. Дали с химикал, дали с шапка, дали с блузка, дали с книга, дали с тетрадка - толкова по-добре ", казва зам.-министърът Диян Стаматов, този стожер на духовността в образованието, както сам се определя.


Стожерът - веднага на трески за подпалки в камината на Кунева. За нея - пенсиониране и кротко плетене на шалове край огнището. И да не тормози мъжа си, да го оставя на спокойствие да си лови риба.

Кое образование по света има нужда от реклама?!? Та то е осъзната необходимост, сиреч свобода.

И да се махне програмата на идиота Тодор Танев-Кюри, която Кунева сега стриктно изпълнява. Напомня ми за героиня на Ал. Островски:

Я, господа, не против образования, но и не за него. Развращение нравов на двух концах: в невежестве и в излишестве образования; добрые нравы посередине. (Гурмыжская Раиса Павловна; очень богатая помещица, вдова, лет 50-ти с небольшим)
19 Август 2016 12:39
Како, не ти трябва стъргалка - щипки за лед ти трябват.
19 Август 2016 15:14
Бизнесът с рекламни "прахосъбирачки" процъфтява вече десетилетия.
Нямате си на представа колко народ обикаля кабинети на важни особи в държавната администрация, че и по големите компании да предлага тефтери, химикалки, запалки и пр. китайски боклуци.
Но парите не са никак малко, ама никак ! }
20 Август 2016 00:33
SINDBAD
Колкото и да са корумпирани, след такава скандална статия в белите държави следват незабавни ОСТАВКИ!!


Село_
Каква нищета, какво падение...
И смятат това за нормалноdobadoba
Наглост безкрайна !Чуха ни и казаха:
- Както си пееш пенкеле, пак ШЪ нЪ избИреш, щото РАБОТИМ ЗА ГРАЖДАНяТА!
Доказателство:
След скандала с образователното министерство, което планираше да отдели 2 милиона лева за рекламни материали, оказва се, че и Министерството на земеделието е готово да задели крупна сума, за да рекламира Програмата за развитие на селските райони.
Обществената поръчка е на стойност 840 000 лева с ДДС. И включва офис материали с логото на програмата, както и антистрес топки, дъждобрани и чадъри, коплекти за вино, пъзели и други.
20 Август 2016 00:40
щипки за лед ти трябват.


Вече не. Малките човешки радости ме напускат една след друга.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД