:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП и ГЕРБ разиграват панаир. И то не от вчера

Пловдивската сделка очерта контурите на едно друго акционерно дружество – това за бъдещата власт
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бизнесменът социалист Георги Гергов успява да намери съюзници във всяко правителство и да прокара немислими "мостове" между уж непримирими политически опоненти.
Понякога от медиите няма смисъл. Те пишат, че правителството на ГЕРБ е готово да облажи висшия социалист Георги Гергов със странна замяна на имоти, а обществото продължава да живее с усещането, че ГЕРБ и БСП са на нож. Уважаемо общество, не виждаш ли какво става?

На 29 юли кабинетът реши да се раздели с остатъчния държавен дял от "Международен панаир Пловдив" АД. Вместо да бъдат продадени през борсата, каквито бяха първоначалните намерения, 49-те държавни процента "щедро" бяха дарени на общините Пловдив и Варна - съответно 20 и 29%. Собственик на другите 51% е Георги Гергов, член на изпълнителното бюро на БСП, силно приближен до всяко ръководство, съответно в момента - и на Корнелия Нинова.

Още от първия ден бе ясно, че странното замесване на Варна е с цел морският град да замени процентите от панаира срещу акциите на Гергов във варненското дружество "Търговски дом". То притежава зееща от десетилетия празнина в центъра на Варна, наречена Дупката. Казва се "Търговски дом", защото целта му e да построи местен ЦУМ (мечта от социализма). Гергов е мажоритарен собственик и понеже нищо не бе построено, общината от години го придумва да се раздели с дела си. Официалното обяснение е, че щом теренът стане общински,



от цирей ще се превърне в ларго,



музей на открито или друга придобивка.

Около 1/4 от акциите в "Търговски дом" са на община Варна. Бяха повече, но преди 12 г. намаляха след увеличение на капитала. По това време партньор на община Варна в смесеното дружество бе "Феста холдинг", а пловдивчанинът Гергов пое контрола около 2006 г., купувайки общински и на "Феста холдинг" акции. По негови признания се е охарчил с 10 млн. лв. По-интересното в случая е, че т.нар. дупка му носи само загуби. На терена има археологически находки, които възпрепятстват всякакъв вид строителство (да се чуди човек откъде въобще се е появил частният интерес там; да не би да е с цел бъдеща сделка с държавата?). Малко преди да падне първото правителство на ГЕРБ тогавашният финансов министър Симеон Дянков направи рейд из Варна и обеща да се разправи с Гергов, т.е. община Варна да си прибере дела в "Търговски дом". Оплака се обаче, че бизнесменът му иска 20 млн. лв. Рейдове после направи и културният министър Вежди Рашидов. Без отговор винаги оставаше въпросът как държавата или община Варна ще удовлетворят Гергов. Дупката му носи загуби, няма какво да я прави, трап си е... Обаче няма да го подарява, я! Напълно в реда на нещата е да се стреми да издейства висока цена. Още повече че държава и община не могат да му вземат трапа, а за да се облагороди все някак, трябва да го придобият.

Правителственото решение сега дойде не само в условията на клиентско търсене спрямо Гергов, но и в интересен политически момент - след избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП, преди президентски избори. Именно зам.-министър Нинова в правителството на тройната коалиция движеше приватизацията на Пловдивския панаир. Раздържавяването стартира през 2006 г., а бизнесменът под благосклонния поглед на различни видове власти (държавна, местна, съдебна...) се превърна от миноритарен в мажоритарен акционер. От своя страна той стана таран в избирането на Нинова за лидер на БСП тази пролет. Винаги преди избори започват важни сделки - сегашната за държавно-общинския панаир е такава. Нинова през ден по медиите може да сваля Борисов, да го обижда на мъж-немъж, да твърди, че ГЕРБ ги мачка, обаче



по върховете на държавата тече друго мачкане



- любовно. ГЕРБ и БСП правят идеален бизнес, в който видният социалист Георги Гергов ще се отърве от една ненужна и носеща му загуби собственост във Варна. Срещу това ще увеличи дела си в Пловдивския панаир до над 2/3! На изборния конгрес партийни врази му припомниха, че се е вричал във вярност на СДС, сега пък отговаря за коалиционната политика на БСП. Няма майтап, това е най-подходящият човек за коалиционна политика.

Варненският кмет Иван Портних е странна птица. Млад, напет, обаче с оскъдно собствено мнение за събитията в града. Десет дни Портних отричаше каквато и да е връзка между панаирните акции с дела на Гергов в дупката, обяснявайки, че панаирът ще стане пловдивско-варненски. Накрая дойде Бойко Борисов в града и лично каза това, за което Портних нямаше позволение: "Мисля, че преди 6 - 7 месеца минавах през центъра на Варна. И видях дупка. Голяма. (...) Ние сме дали възможност на варненската общественост да има варианти. Ако предпочитат дупката - тя си стои. Ваша работа". Но личният панаир на Портних си е дребна варненска работа, за която, оказа се, мнозинството варненци нямат против.

Пловдивският кмет Иван Тотев също е млад, и той от ГЕРБ, обаче политическата ситуация край него е различна. Миналата есен приятелят на Бойко Борисов и съпартиец Здравко Димитров се кандидатира за стола му от името на Реформаторския блок. Трансферът бе прекратен веднага след изборния мач - Димитров се завърна като областен управител, реабилитиран от Борисов. Тази игричка разцепи ГЕРБ и за малко Тотев не изпусна втория мандат - би с едва 1300 гласа на балотаж Славчо Атанасов (Патриотичен фронт). Кметът е близък до Цветанов и няма особени причини да е всеотдаен на Борисов. Отделно в Пловдив половината съветници са в остър конфликт със съгражданина си Гергов. В резултат местният парламент под тепетата отхвърли "дарените" от държавата 20%, а доминиращата група на ГЕРБ показа



завидно инакомислие срещу собствените си премиер



и правителство. Стигна се до парадокс - най-дясната от всички десни партии на света - ДСБ, поиска държавата да си запази дела в панаира, дори настоя да се измислят начини за блокиране на частника Гергов; същото направиха и варненските десебари; обратното - лявата партия БСП и в двата града поощри остатъчното раздържавяване, като край морето това се случи чрез тържествено гласуване заедно с ГЕРБ.

Пловдивският бойкот засега минира сделката и не се знае ще се реализира ли схемата, част от нея ли, няма ли. Но намерението на правителството да "потанцува" с бизнесмена опозиционер е факт. Тези процеси текат и при все по-видима бъдеща "широка коалиция", която трябва да се случи след президентските избори и преди председателството на България в ЕС. Всеки ден ГЕРБ и БСП разиграват сценки на остро противопоставяне, обаче зад този панаир се оформя едно друго акционерно дружество - парламентарно, в което те са основните акционери. Пловдивският е елемент от този по-голям панаир.

И накрая два интересни факта. Първият е, че ако община Варна наистина си вземе процентите в дупката и я благоустрои, то това ще е в далечното бъдеще и на цената на още български или европейски милиони. Единственият гарантиран интерес е този на Гергов. Вторият факт е, че община и правителство наистина



няма що да сторят, освен да му се молят



Оказва се, че в едно смесено дружество, създадено с една-единствена цел, която не се осъществява с години, защитата на обществения интерес преминава през... доволно възмездяване на частника. Искаш да няма трап - плащаш, друг начин няма. По този начин се реализират 90% от смесените дружества в България. И винаги край тях изплуват бизнесмени, силно омесени с политиката. Това вече е трета работа, най-големият панаир.
15
3953
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
15 Август 2016 20:02
Божидаров
15 Август 2016 22:10
Няколко пъти под различни статии писах, че ген. Радев е сто пъти повече човек на американците, на премиера, на т. нар. дясно, отколкото на каузата на т. нар. ляво и най-малко на БСП. Задачата на нинова е да опита с рогата и копитата напред да постави партията поне пред два свършени факта: да вкара Радев в състезанието от името на соцпартията и дори с помоща на ГЕРБ и броячите на бюлетини да стане президент, както и да вкара БСП в широка коалиция с гербаджиите.
Ще си вземе после обещаното нинова, а БСП - вълци я яли, какво като я намразят социалистите и в червата си!
Статията е реалистична
15 Август 2016 22:46
Но да видим дали началниците от Брюксел ще Му разрешат.


Ти да видиш! То тая схема е баш на началниците от Брюксел. Какво ти разрешение ... Виж, с началниците на Козяк е малко по-сложно. Напоследък - особено.
16 Август 2016 00:44
Какво толкова, Той Гочиту тия мангизи ще ги ползва в духа на марксизма ленинизма да поведе робите на труда срещу чорбаджиите изедници. Др. Сталин как е обирал банки за да финансира революцията.
16 Август 2016 06:11
Руски гражданин върти далавери с властта, а тука се обсъждат Козяк и Брюксел. Началниците са вече в Анкара и Москва
16 Август 2016 06:11
16 Август 2016 06:27
Ти да видиш! То тая схема е баш на началниците от Брюксел. Какво ти разрешение ... Виж, с началниците на Козяк е малко по-сложно. Напоследък - особено.


Това го набиваха още в главата на Сергей. Ама дебела глава.
16 Август 2016 08:21
Едната дъвка за бедни (в смисъл на горки) леви избиратели е "герб ни е враг", другата е за "началниците в Брюксел". И имотите на гергов са последната дупка на кавала в това порно, първата е единодушното гласуване по всички важни въпроси в Парламента - там разминаване между бсп и герб няма и няма как да има
16 Август 2016 08:37
Този панаир не е нов панаир. Наблюдаваме го вече 27-ма година. Единствената промяна беше тургането на ГРОБ на мястотот на седерунгелите след 2009 ... Но ! Това не променя нищо. Всички участници в панаира са от едно котило , котилото на майката БКП. Пред раята разиграват крамоли , след това кротко си пият кафенцето. Заедно ! И докато си пият кафенцето замислят следващата обща далавера. А когато отнякъде изскокне несистемен играч , като Сидеров , бързо му се фърля кокал да му запуши устата. Синьо-червената мъгла.
16 Август 2016 09:07
БСП - вълци я яли

Бе те отдавна трябваше да я изядат, ама как да стане това, като вълците са ... самата БСП ?!? Пък и кой налита на старо, съсухрено бабе ?

Нема такъв феномен - "авто-канибалство", или поне аз не съм чувАл ! Знам, че женската богомолка изяжда мъжката, след като последната я оплоди. Може би в Бйе-Сйе-Пйе-то едната фракция трябва да изяде другата, знам ли ...

Гергов е типичният нагъл, червен олигарх, безскрупулен и мазно нагаждащ се към всяка власт, оставайки на повърхността като олиото, за да топи залък от държавния комат. Гнусен и неприятен тип, все едно пипаш студен гол охлюв ! Отврат...
16 Август 2016 11:37
Робърт Шекли беше описал едно същество, което се пресяга през времето и яде себе си на стари години...
16 Август 2016 13:47
Ного слаб интерес към мат'ряла..
Гергов е типичният нагъл, червен олигарх, безскрупулен и мазно нагаждащ се към всяка власт, оставайки на повърхността като олиото, за да топи залък от държавния комат. Гнусен и неприятен тип, все едно пипаш студен гол охлюв ! Отврат.

Др. Гергов не може да краде самичък. Правоимащите(народни слуги) бъркат в кацата, но за да замезят го дават на него и той им дава договореният %/комисионна. Той не е причина, а следствие, не е нарушител а търговски посредник. А както казва чорбаджи Манрико "Това е просто бизнес и свободна конкуренция".
16 Август 2016 13:58
Бизнесменът социалист Георги Гергов успява да намери съюзници във всяко правителство и да прокара немислими "мостове" между уж непримирими политически опоненти.


"Официалното обяснение е, че от цирей ларго" не става............!
16 Август 2016 14:47
Гергов е олицетворенито на духа на БСП - мазни, опитни играчи, с връзки навсякъде, които използват партийната линия да са винаги в бизнеса и да не изпускат възможност да се обогатят на ръба на закона и на гърба на материала.
16 Август 2016 19:22
Повръща ми се вече от тия.
Национализация на едрата собственост! Държавата да си върне откраднатото !
Гочиту - при прасетата / не онези, митичните, от Белене и Ловеч, а при неговите си прасета/ !
След него и останалите "олигарси".
Може да ви звучи утопично, но натам отиват нещата. И то не само у нас.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД