:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мафията вече си нямала държава. Сериозно?

Помните ли тази „диагноза” за случващото се в България? Да не би да сме се сбогували вече с този модел, както намеква един ресорен министър?
Ясен Бояджиев
Тези дни, на сбогуване с българската публика, френският посланик, който пръв си позволи да заговори открито за "гнилите ябълки" в съдебната система и така направи възможно "окапването" на поне няколко от тях, сподели още от българския си опит: "Живеех в чужбина и в български вестник прочетох, че в България мафията си има държава. Казах си - тези журналисти малко прекаляват. Но като дойдох тук, разбрах защо хората казват така", разказа той в телевизионно интервю.



Вече е различно?



Изправена в студиото пред неизбежната необходимост да коментира тези думи, българска министърка и вицепремиер даде следното обяснение: "Толкова дълго време мафията е имала държава и е имало толкова много доказателства за това, че сега, когато ситуацията е различна, за хората е трудно да го повярват". С други думи: (мафията) имаше (държава), но (благодарение на нашето управление) вече няма. В студиото, както често се случва, нямаше кой да опонира или поне да постави под съмнение тази теза и темата набързо бе приключена. А си заслужава да бъде продължена.

Първо, трябва да се отдаде дължимото на министърката за честното признание, че наистина в България "дълго време мафията е имала държава". Особено като се има предвид, че през голяма част от това "дълго време", когато се трупаха част от споменатите "толкова много доказателства", властта пак бе в ръцете на същата партия и на същия премиер.

По-важно е второто. По служебна характеристика, естествено, министърката е длъжна да каже, че вече "ситуацията е различна". Твърде вероятно е и донякъде да го вярва, понеже така й се иска и понеже вероятно лично тя полага искрени усилия в тази посока. Променило ли се е обаче нещо в действителност? Само в трудно преодолимата инерция на общественото недоверие ли е проблемът?

Преди да потърсим отговорите, нека да уточним смисъла на изречението "мафията си има държава", което, като всяко обобщение, съдържа известна метафорична условност. В случая става дума не само (и не толкова) за организирана престъпност (примерно в стил Коза ностра) и за нейното срастване с отделни представители на политическата власт, а за превземане на държавните институции на всички нива (местна власт, контролни и регулаторни органи, органи за сигурност, съдебна система), така че при нужда те да загърбват законовите си задължения и вместо да служат на обществения интерес, да обслужват нелегитимни частни интереси.



Да сте забелязали подобно нещо?



За да разбере дали този модел е разбит (поне донякъде) и държавата се е освободила от мафията, всеки от нас може да си зададе и, на базата на собствените си наблюдения, да си отговори на няколко конкретни въпроса. Като например:

Разбит ли е установилият се навред из България феодален ред, при който местни дерибеи налагат нямащи нищо общо със закона правила и владеят всичко? Или продължават безнаказано да си дерибействат в съдружие с местните власти от всякакъв вид (освен ако самите те не представляват някоя от тези власти)? А всеки, позволил си да се противопостави на този ред, е заплашен да загуби работата, бизнеса, имота, здравето и дори живота си.

Да сте забелязали някой да е погнал масирано и твърдо (а не в някоя инцидентна показна акция за по телевизията) вилнеещите пред очите на всички различни по профил и калибър банди - от наркоразпространението до трафика на бежанци? Вместо покровителствено да се прави, че не ги забелязва. Въвела ли е най-после държавата строг, ясен и отнасящ се за всички ред (вместо сегашната нормативна бъркотия, в която и най-голямото безобразие може да се окаже законно), за да спре безразборното бетониране на най-хубавите си кътчета? Или всичко си върви по старому с любезното съдействие на местните власти, и бездействие на съответните контролни органи?

Спряно ли е дирижираното "разпределение (и консумиране) на порциите"? Или обществените поръчки, концесиите и всякакви други публични блага (на местно и централно равнище) продължават да се раздават на тесен кръг "наши" хора? (Освен някой и друг символичен жест с неясен краен ефект като демонстрация на личен "катарзис".)

Със сигурност сте чули за милиард-два, "събрани от контрабандистите", които иначе отивали в олигарси и контрабандисти, знайни и незнайни герои. Да сте чули обаче някой от тях (поне знайните и най-видимите - при горивата, цигарите и алкохола), да е разследван, арестуван или вкаран в затвора, както би трябвало да се очаква?

Да сте чули да е разбит нечий монопол? Разнищена ли е аферата КТБ? Има ли наказани? Върна ли си държавата милиардите (платени всъщност от данъкоплатците), които се равняват на годишния бюджет на здравеопазването? Или зад издигнат от нея параван придобитите чрез финансиране (голяма част от което пак с публични средства) от банката активи са вече почти окончателно разграбени (от онези, които сринаха банката)? Състоя ли се истинска реформа на съдебната система, или половинчата, беззъба имитация, оставяща непокътнати зависимостите, интересите и инструментите на статуквото? След като е имало "толкова много доказателства" за това, че "толкова дълго време мафията е имала държава", може би вече има някой по високите етажи на властта, който да е разследван, обвинен или осъден за корупция, търговия с влияние или злоупотреба с власт?

И накрая да не забравим: разграничи ли се поне един от управляващите от кафявите медийни бухалки - пропагандната опора на модела? Или всички продължават с готовност и удоволствие да се ползват от услугите им? (И дори им правят финансови подаръци с публични средства, както се оказа тези дни.)



Отговорът



Моят отговор на тези въпроси е отрицателен - нищо от изреденото в тях не е станало. Тъй че на хората има защо да "им е трудно да повярват". А да се каже, че "ситуацията е различна", е много силно преувеличено.

За малко щях да кажа "преждевременно", но това би означавало да се приеме, че някаква промяна все пак е започнала и че е въпрос на време да бъде доведена до край. За това обаче няма никакви гаранции. Не си личи държавата да има особено желание и сили да се освободи. Мафията няма да се откаже доброволно от придобитото. На някаква помощ отвън все по-малко може да се разчита. И френският посланик, за съжаление, си заминава.

Карикатура: Христо Комарницки
----
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Разнищена ли е аферата КТБ, в която потънаха милиарди?
26
4257
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
08 Август 2016 20:37
Дойче веле, Бояджиев и любимият им Кабан хич не са ми симпатични, меко казано, но истината е по скъпа.
08 Август 2016 20:47
Стига с тези претенциозни лафове. Когато мафията овладее една държава тя престава да бъде държава и се превръща в територия.
08 Август 2016 21:38
Че как да е друго. Ей на, според социолозите, сикаджийската мутра, ако се кандидатира, била с най-големи шансове да ... олицетвори единството на нацията. Единна в страха, угодничеството, нагаждачеството, сервилността, простотията, простащината, невежеството ... Как да е друго ... И да, авторът е прав, но да забравим ли, че и тези, дето му плащат заплатата, по свои си причини и интереси, потупват насърчително мощните плещи и дебелия врат зад широката усмивка. Просто ние сме несретната и мизерна част от всеобщото лицемерие.
08 Август 2016 22:12
Фирмин,
08 Август 2016 22:33
Г-н Бояджиев премахна горчивия вкус от некадърната статия на Ивайло Дичев и заслужава палче:

Карикатурата на Комарницки е потресаваща:

http://www.segabg.com/pic/12218/817363.jpg

Пропуснал съм я, затова тук ще вдигна палче на Майстора:
09 Август 2016 01:09
Дрън-дрън, та пляс. Празната приказка не е като неокастрената дряновица...
09 Август 2016 02:39
Така е-вече не е държава,а територия/колония.
09 Август 2016 08:09
Малко късничко сещане да се пише по въпроса, малко ограниченичко откъмто причини, следствия и хронотоп, от друга страна пък съвсем навременничко, предвид случващото се и даже един телефонен разговор на междудължавно равнище през последните седмици, но... авторите на вестника не ги коментирам, не и не. Пък авторите на DW, ИПИ и останалите - изобщо, хич и отнюд.
09 Август 2016 08:16

Материалът е добър, даже много добър за Ясен.

А Firmin е обобщил несретата ни.
09 Август 2016 08:25
през голяма част от това "дълго време", когато се трупаха част от споменатите "толкова много доказателства", властта пак бе в ръцете на същата партия и на същия премиер.


Дълго време управляващата партия бе наричана "ченгеджийска", но това не бе оригинално, просто защото си е чиста истина.
Практически какво умее едно ченге, коя част от живота познава, какво е практикувал - престъпления и пак престъпления. И тази "материя" облеченото във власт ченге може да приплете с легаланата полезна дейност само с едно щракване на пръсти. Това го може, това му идва отвътре !
Затова де Кабан не е съвсем точен, Мафията по тия земи Е държавата !
09 Август 2016 08:42
Don
09 Авг 2016 08:16


09 Август 2016 09:33
Авторът си живее на топло, чисто и светло в бяла държава, а седнал да коментира нещо, което не е виждал, а само са му говорили или най-много да е чул съседката да го казва.
Така не става, бате.
Трябва да живееш в Люлин или в обикновен български град или село, за да пишеш по вестника.
Не на нас тия.
Ти си на топло исветло, а ние плуваме между пацулите.
09 Август 2016 09:55
Добра работа на Ясен!
И каква разлика с "професионалиста" Бабикян.
Вместо поредните плювки по Армановски - анализ.
Показващ истината, за същата тази действителност.
09 Август 2016 10:02
Мафията вече си нямала държава. Сериозно?

Не, просто долнопробен майтап от най-лош вкус ! Играчите, спретнали ни т.нар. "преход", са все същите и все по-богати и мощни, само дето някои минават в заслужен отдих, а нещата се поемат от техните деца и внуци, усвоили правилата на мръсната мафиотска игра. Яка й гърбина на България и на населението й (или каквото е останало от него ... ).
09 Август 2016 10:06
Трябва да живееш в Люлин или в обикновен български град или село, за да пишеш по вестника.

Не си прав (права ) ! Когато си постоянно и дълбоко вътре в ла*ната, трудно можеш да оцениш обективно/реално ситуацията. Отстрани нещата се виждат много по-точно и ясно, и затова - обективно. Понякога е достатъчно да постоиш за няколко седмици до месец, и картинката е готова ! Във времето на Интернет и глобалната комуникация не е задължително да си на дадено място за постоянно, за да разбереш, какво се случва там.
09 Август 2016 10:22
Да припомня защо Превъзходителството нарече Българския Съд "гнили ябълки" и организира подкрепа на съюзните посланици. Френска фирма загуби гражданско дело. Борец за независимо спрведливо правораздаване!
09 Август 2016 10:33
Не си прав (права ) ! Когато си постоянно и дълбоко вътре в ла*ната, трудно можеш да оцениш обективно/реално ситуацията. Отстрани нещата се виждат много по-точно и ясно, и затова - обективно.


Лицом к лицу лица не увидать,
Большое видится на разстояние

както е писал оня..., ъ-ъ-ъ..., не е политкоректно даже името му да се споменава в туй антихибридно политпространствие
09 Август 2016 10:38
Мафия, по дефиницията и на срастване на организираната престъпност с държавата, има навсякъде. Къде повече, къде по-малко. Но навсякъде се намират такива, които да се борят с нея. При нас екзотиката е в това, че борци с мафията ние си нямаме. От години. Нито прокурори, нито ченгета, нито специални служби. Напротив, в по-голямата си част те са ... на ведомост при мафията. Няма и граждански натиск за истинска борба с мафията. Най-много някой ленив бенефициент на отвъдморски грантове да си премести съклетя от офиса на паветата, че да оправдае надника. И ... това е. Друго няма.
09 Август 2016 11:28
Лицом к лицу лица не увидать,
Большое видится на разстояние
както е писал оня..., ъ-ъ-ъ..., не е политкоректно даже името му да се споменава в туй антихибридно политпространствие


Политкоректно е. Нали има литопозиционна клика, кото обвинява болшевиките в убийство на Поета.

Сергей Есенин

Письмо к женщине

Вы помните,
Вы всё, конечно, помните,
Как я стоял,
Приблизившись к стене,
Взволнованно ходили вы по комнате
И что-то резкое
В лицо бросали мне.
Вы говорили:
Нам пора расстаться,
Что вас измучила
Моя шальная жизнь,
Что вам пора за дело приниматься,
А мой удел -
Катиться дальше, вниз.
Любимая!
Меня вы не любили.
Не знали вы, что в сонмище людском
Я был как лошадь, загнанная в мыле,
Пришпоренная смелым ездоком.
Не знали вы,
Что я в сплошном дыму,
В развороченном бурей быте
С того и мучаюсь, что не пойму -
Куда несет нас рок событий.
Лицом к лицу
Лица не увидать.

Большое видится на расстоянье.
Когда кипит морская гладь -
Корабль в плачевном состоянье.
Земля - корабль!
Но кто-то вдруг
За новой жизнью, новой славой
В прямую гущу бурь и вьюг
Ее направил величаво.

Ну кто ж из нас на палубе большой
Не падал, не блевал и не ругался?
Их мало, с опытной душой,
Кто крепким в качке оставался.

Тогда и я,
Под дикий шум,
Но зрело знающий работу,
Спустился в корабельный трюм,
Чтоб не смотреть людскую рвоту.

Тот трюм был -
Русским кабаком.
И я склонился над стаканом,
Чтоб, не страдая ни о ком,
Себя сгубить
В угаре пьяном.

Любимая!
Я мучил вас,
У вас была тоска
В глазах усталых:
Что я пред вами напоказ
Себя растрачивал в скандалах.
Но вы не знали,
Что в сплошном дыму,
В развороченном бурей быте
С того и мучаюсь,
Что не пойму,
Куда несет нас рок событий...

Теперь года прошли.
Я в возрасте ином.
И чувствую и мыслю по-иному.
И говорю за праздничным вином:
Хвала и слава рулевому!
Сегодня я
В ударе нежных чувств.
Я вспомнил вашу грустную усталость.
И вот теперь
Я сообщить вам мчусь,
Каков я был,
И что со мною сталось!

Любимая!
Сказать приятно мне:
Я избежал паденья с кручи.
Теперь в Советской стороне
Я самый яростный попутчик.
Я стал не тем,
Кем был тогда.
Не мучил бы я вас,
Как это было раньше.
За знамя вольности
И светлого труда
Готов идти хоть до Ла-Манша.
Простите мне...
Я знаю: вы не та -
Живете вы
С серьезным, умным мужем;
Что не нужна вам наша маета,
И сам я вам
Ни капельки не нужен.
Живите так,
Как вас ведет звезда,
Под кущей обновленной сени.
С приветствием,
Вас помнящий всегда
Знакомый ваш
Сергей Есенин.
09 Август 2016 12:31
Няма и граждански натиск за истинска борба с мафията

Няма, но не защото няма достатъчно граждани, а защото няма кой
- да поддържа темата достатъчно гореща, и
- достатъчно време в публичното пространство,
така, че тя да може да влезе в дневния ред за действие на обществото...
Това са незаобиколими необходими предпоставки за да се решават проблеми в реалното общество.
Обаче... хората, които имат способността за това - нямат хъс за тази работа.
ТЯХ трябва да подбутваме.
Политически анализатори, журналисти и т.н. ... трябва постоянно да говорят истината и да я навират в лицето на всички...
Като Ясен!
09 Август 2016 12:40
Като Ясен!

Ах, "Наблюдател"... и "наблюдатели"
И други няма, както се разбира от по-горе цитирания /част от/ пост.
09 Август 2016 12:56
Обаче... хората, които имат способността за това - нямат хъс за тази работа.
ТЯХ трябва да подбутваме.


Ти борил ли си мафия? Аз съм. С необходимия хъс. Резултатът? Резултатът е, че се разделяш с илюзиите и с ... доброто си здраве, не непременно в този ред. Една от илюзиите, която си отива сред първите, е тази, че хората ... не знаят и трябва да им се каже какво става, което е вече наполовина свършена работа. Е, не е така. И когато знаят, запазват безразличието си, извръщат глава от фактите. А някои отговарят и в прав текст - да, този краде две от пет, но остават три, а до вчера нямаше тук и едно. Финита. Оттам нататък - контролни органи, прокуратура, съд дори ... Забрави. Няма ли кой да ги ... побутне, няма да се мръднат. Интегритет - нула. Практически, без изключение от правилото. Така.
09 Август 2016 13:00
Борецът с корупцията членува в партия, в която при избор на лидер, плащат на претендент да се откаже от надпреварата.
09 Август 2016 13:06

Овчаря
09 Авг 2016 13:00


Глей си със сикаджийския коч отпреде им и не давай оценки за неща, дето са ти много далеч от житие-битието. И ... да, щом те интересува - и със свои съм воювал, когато са стъпили встрани от правия път. И хич не е весело.
09 Август 2016 13:13
И ... да, щом те интересува - и със свои съм воювал, когато са стъпили встрани от правия път.

10 Август 2016 09:24
Да се "воюва" с мафията преди да е създадена атмосфера на обществена нетърпимост към нея, е ... ненавременно...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД