:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Стотици учители се търсят в страната преди 15 септември

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
-----
Традиционно голямото търсене на учители преди първия учебен ден е в разгара си. Стотици преподаватели се търсят в страната, показва проверка на "Сега" в някои от големите инспекторати по образование и в електронната борса на Агенцията по заетостта. Регионалните инспекторати не разполагат с обобщени данни - свободните позиции се подават от училищата, като на сайтовете на инспекторатите също се публикуват. Затова е трудно да се обобщи преподаватели по кои предмети са най-търсени, но справките показват, че в редица училища има сериозен недостиг на учители.

Според данните на АЗ близо 1400 са обявите в електронната система за преподаватели и педагогически персонал за цялата страна към началото на август. Най-голям недостиг има сред учителите за прогимназията (между пети и седми клас) - обявите са 612. 210 са нужните преподаватели в основното образование. Над 150 са само за област Варна, показва справката в техния инспекторат. Сред най-търсените тук са преподавателите по чужди езици, математика и информатика. В област Стара Загора търсят близо 170 преподаватели - за Чирпан, Казанлък, по селата, както и за Стара Загора. Над 100 учители се търсят в област Бургас. В Сливен се търсят около 30 преподаватели, а в Пазарджик - 70.

Десетки преподаватели търсят и столичните школа. Сред последните обяви за свободните работни места на столичния инспекторат е тази на 43-то СОУ, което има нужда от девет учители - по математика, география, труд и техника и др. 32-ро СОУ също е търсило седем учители и още двама на по половин щат. Обявата обаче е изтекла в края на юни.

Не навсякъде в страната обаче търсенето е така голямо - В Кърджалийско три училища търсят четирима учители според сайта на регионалния инспекторат - по един по математика и български език и двама по английски език. В Силистра имат нужда от седем учители, като трима са за училището в село Голеш.

КРИЗА

В бургаското село Руен само едно училище - "Елин Пелин", търси 13 учители - по български език и по математика, трима по английски език, както и един по турски език. Несебърското ОУ "Любен Каравелов" има нужда от 10 преподаватели - предимно за началния етап, един по физическо и един по музика. Основното училище в пазарджишкото село Звъничево пък е дало обяви за 14 възпитатели.
18
3183
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
07 Август 2016 20:15
Лъжат!!!! Оправдание, за да оставят директорите пенсионери на работа за заплата+пенсия. Естествено директорите си вземат комисионната...
07 Август 2016 20:36
И колко РЕАЛНО се търсят? Защото конкурсите обикновено се обявяват за определени кандидати... Изключвам търсенето на учители по английски и информатика, за които е позорно да се хващат на такива заплати. Но останалите обяви са кухи - там имат кандидати, но са на срочен договор.
07 Август 2016 22:00
Колкото се търсят инженери, толкова и учители ! Ела да висиш еди колко си часа за по 2 лв на час !
07 Август 2016 23:16
Докато търсят балами...ма то вече не останаха, да си слагат гербаджийските калинки да пасат докато още има какво и стига са пищели,няма смисъл вече.
08 Август 2016 10:45
Авторката се придържа към бай тошевото понятие ИНСПЕКТОРАТ, докато в закона има промяна- въведено е понятието УПРАВЛЕНИЕ и РИО стават РУО -районни управления на образованието. Трябва да се премахне порочната система да се работи като пенсионер - тъй като се поставя въпроса що е това пенсиониране?Или работа или пенсия, но не и двете заедно!! По определение пенсионер е човек, преустановил трудовата си дейност след определен от закона стаж. Продължава ли да работи, не може да се нарича пенсионер и следва да върне пенсията...
08 Август 2016 11:42
ejko
2016-08-07 23:16:50
Докато търсят балами...ма то вече не останаха, да си слагат гербаджийските калинки да пасат докато още има какво и стига са пищели,няма смисъл вече.



Статията внушава, че има проблем в системата.
А всъщност доказва, че такъв няма - не се търсят инспектори или районни управленци, как пък се оказаха тези места заети??

Пирамидата си е пирамида, това че се е оголила основата ѝ е проблем преди всичко на върхушката.
Да одят да преподават на ротационен принцип, хем да има някаква полза от тях.
10 Август 2016 14:15
***
10 Август 2016 17:20
Скрихте ми мнението! Защо? Това е самата истина...
10 Август 2016 22:39
Хайде бе колеги, или Ви е страх да кажете личното си мнение за експерктиките (без значение от пола)? Пишете, нали бяхте и на събора в Арената!
10 Август 2016 23:03
Честита Нова Учебна Година!
13 Август 2016 22:19
Преди години (по време на учителска стачка) четох един анекдот: " Двама ученика разговарят връщайки се от училище, където някои учители стачкуват, а други не. Единият: И какво сега? Един час учим , а после не учим... Даскалите стачкуват...
Другият: Ми както винаги, после ще наваксат. Ще пишат преструктуриране на материала със съответните обяснения, ще ни предават по два, три урока и всичко ще мине. И то е защото са си като овце. Стадо. Доят ги колкото искат, стрижат ги както могат всяко лято. И когато поискат да ги колят... само питат на кой пън да си сложат главицата, та да е по-удобно за касапина...!"
Това е! Повече няма да пиша коментари. Явно и аз ще трябва да се примиря с овчедушието на ... болшинството от колегите!!! Иначе сте активни в критиките срещу журналистите!
13 Август 2016 22:35
експерктики


Дгоргоне, що е експертика?
14 Август 2016 00:00
Имах предвид ЕКСПЕРТИТЕ (тези на общинско ниво, от РУО и нагоре в йерархията). Написах го подигравателно, може би трябваше да е в кавички...
31 Август 2016 22:23
Овце сме си това учителите, никои не написа нищо...

31 Август 2016 22:39
Рррррр.........
31 Август 2016 22:44
DJORDJONE ми е ....
иначе и аз съм даскал и то по МАТЕМАТИКА.
31 Август 2016 22:47
И сега май, че и в 5 клас?
02 Септември 2016 23:13
Еий, офци сме си, сега всички пишеме , пишеме, глупостите за РУО, МОН и другите...
и чакаме след 15 септември да ни... КОЛЯТ...(кой техен проект да си изберем и
да си сложим главицата, за десетина лева допълнително).
Тъпа даскалска философия "Винаги да сме сред първите... да сме ОТЛИЧНИЦИ.."
Да...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД