:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Словения, Словакия, трите прибалтийски държави – да виждаме някой да се оплаква?, пита бившият икономически министър
Генералният секретар на НАТО ще остане два дни в Скопие
Той коментира и Националния план за действие по заетостта и Директивата за командированите работници.
Президентът на САЩ е в "отлично здраве", съобщи главният лекар на Белия дом
Мотивите са свързани със сивата икономика, контрабандата, корупцията
Стойността му падна до 10 567 долара
Премиерът на Косово призова разстрела да не се ползва за политически цели
Сред тях са хора от здравната система и отбраната, медицински сестри
В разговорите участие ще вземат политици, неправителствени организации и граждани
СТАТИСТИКИ
Общо 364,813,360
Активни 1,461
Страници 49,560
За един ден 1,302,066

Магистратите ще плащат солени глоби за необявени имоти и бизнес връзки

Проверяващите от съдебния инспекторат ще бъдат наказвани с до 10 000 лева за теч на информация
СНИМКА: БГНЕС
Върховните съдии приеха без забележки новите задължения и санкции, които се предвиждат в Закона за съдебната власт.
Съдии, прокурори и следователи ще плащат солени глоби, ако не отчитат имущественото си състояние и интереси пред Инспектората към Висшия съдебен съвет или бъдат хванати в нарушения при декларирането. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, одобрени от парламентарната правна комисия. Проектът се подготвя за окончателно приемане в пленарната зала. Поправките задължават магистратите не само да подават декларации за имущество и интереси, но и да обявяват впоследствие всяка промяна в декларираните обстоятелства. Ако пропуснат да изпълнят тези задължения, ще бъдат глобявани с между 300 и 3000 лв. Пропуснат ли подаването повторно, санкцията може да достигне 6000 лв.

Още по-тежки са наказанията, ако при проверка на декларациите съдебният инспекторат установи, че декларираните факти се разминават с реалността. Ако "неточностите" са при деклариране на имуществото и са в диапазона от 5000 до 20 000 лв. или пък проверяващите установят, че магистрат не е декларирал конфликт на интереси, предвидените глоби са от 500 до 5000 лв., освен ако по конкретния случай не се предвижда друго, по-тежко наказание. При повторно подобно нарушение санкцията ще бъде в диапазона от 1000 до 10 000 лв.

Поправките предвиждат и наказания за служителите на самия инспекторат, ако сгафят, докато проучват подадени в органа сигнали за нередности или нарушения от страна на магистрати. Например, в случай че инспектор не запази в тайна самоличността на подателя на сигнала, както предвижда законът, или пък разкрие данни и документи от разследването, чака го санкция до 6000 лв., а при рецидив - до 10 000 лв.

Инспекторите ще бъдат наказвани и при нарушения в задълженията им, произтичащи от големите правомощия, които имат при проверката на декларациите за имущество и интереси на магистратите. Проектозаконът им дава пряк достъп до електронните бази данни и информационните масиви на държавата и общините, органите на съдебната власт и всички други институции, които имат отношение към декларираните от магистратите факти и обстоятелства. Позволява им се да искат разкриване на банковата и застрахователната тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. При нарушения по линия на всички тези правомощия ще бъдат глобявани от 1000 до 5000 лв.МАНДАТИ

Магистратите ще работят като административни ръководители на съдилища и прокуратури не повече от два мандата в един и същи орган на съдебната власт, приеха депутатите. От Съюза на съдиите в България обаче останаха недоволни от промяната. Според съдиите техни колеги заемали позицията на административния ръководител толкова дълго, че я превръщали в професия. Така цялата идея за мандатност се обезсмисляла, а в системата се формирала съдебна номенклатура. Затова предложиха магистрат, който е работил два мандата като административен ръководител, да може да заеме отново подобна длъжност, но след 5 години пауза. Депутатите обаче не възприеха идеята, нито по-скромното предложение на колегата им Димитър Делчев прекъсването да е за 6 месеца.
2
1062
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
24 Юли 2016 19:13
А ако имотът е в чужбина, но е съседски на виден държавен политикан?
-------------------
Сайтът на Генек
25 Юли 2016 15:17
хммм,ам първо трябвало "да ги хванат"...,ала-бала по нашенски
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД