:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Простести в Солун. 75 % от гърците не са съгласни в името на северната им съседка, да има думата "Македония"
Частните болници изсмукват обществения ресурс, твърди още сестрата на Борисов пред БНТ
Запазвала се негативната тенденция от 2016-та
Истанбулската конвенция за пръв път поставяла в "толкова сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените"
Целта на Турция не е и никога няма да бъде поставяне под съмнение на сирийската териториална цялост, твърди той
Стотината останали жители на селото искат аптека, чешма, асфалт, канализация
Законопроектът за държавните разходи ще бъде гласуван в Сената на САЩ в понеделник
Ние живеем тук в Ротердам, Холандия, а не в Мароко, Турция или Саудитска Арабия, скандира той
СТАТИСТИКИ
Общо 365,331,135
Активни 904
Страници 51,362
За един ден 1,302,066

Граждани се редят с дни за смяна на лични документи

"Това са ни възможностите", казват от пресцентъра на МВР по повод липсата на организация
СНИМКА: bTV
В Кърджали опашките за паспорти са с номера, които са раздадени за дни напред.
МВР е неспособно да се справи с наплива в паспортните служби в София и в страната, показа проверка на "Сега". В София, Кърджали, Ардино и Хасково се вият огромни опашки, като част от чакащите биват връщани за следващия ден, въпреки че са чакали с часове. В провинцията обаче има яснота по колко заявления се обработват на ден, затова хората съставят списъци и могат да изчислят кога приблизително ще им дойде редът. В София такава организация няма и реденето на опашка понякога продължава два дни.

В паспортната служба на столичното Седмо РПУ, което обслужва всички части на "Младост" и Студентски град, работят само 2 гишета за подаване на лични карти, шофьорски книжки и паспорти. Третото стои празно - там дават готовите документи, но за тях опашки няма, само от време на време се появява човек, който да получи. На входа липсва информация, че получаващите не трябва да се редят на опашката, а могат да влизат директно, затова много от тях се нареждат и ако не научат случайно, че има специално гише за тях, могат да чакат с часове. Приемната там е тясно помещение без чакалня, затова хората чакат на крак в много тясно коридорче с мръсни стени, в чието дъно има неголям прозорец, а столове и пейки липсват. Големият проблем обаче е, че наредилите се на опашка след 15.30 ч. нямат гаранция, че ще бъдат обслужени и едва в 17.30 ч., когато е краят на работното време, става ясно кой ще трябва да чака и на следващия ден.

Изключително лошата организация в Седмо РПУ според ръководителката на паспортната служба се дължи на много неща. Тя обясни пред журналист от "Сега", че няма как в 15 ч. да затвори опашката, защото после гражданите щели да я критикуват за това. В същото време всеки случай бил индивидуален и отнемал различно време. Две бременни служителки били в болнични и на тяхно място не можело да се вземат хора, ПОС терминалът работел бавно, всяко действие на чиновниците се описвало в дневник, районът бил голям и в него живеели много хора.

Пред очите на репортер от "Сега" човек беше върнат от гишето в 17.40 ч. след почти двучасово чакане, защото системата на КАТ, в която се проверява за актове при издаване на шофьорска книжка, се оказа, че е затворена. Други четирима души също бяха върнати, защото работното време приключвало точно в 17.30 ч. и нямало възможност да се обслужат останалите, независимо че двама от тях са чакали с невръстните си деца. Млада жена с бебе разказа, че се е редила два дни, защото я върнали за документ. Заради липсата на организация чакащите се изнервят, видя "Сега", а един от дошлите полицаи посъветва недоволните да се преместят да живеят в жк "Люлин". Мъж с деца се опита да се оплаче по телефона на шефа на Седмо РПУ, но бе препращан от телефон на телефон и накрая се оказа, че говори със служителка от едно от гишетата, която му заяви, че й бави работата.ПО СПИСЪК

Паспортната служба в Кърджали също връща граждани, защото не може да ги обслужи, показа в репортаж bTV. Там обаче се раздават номера и чакането е по-скоро, за да се получи номер. От пресцентъра на МВР в града информираха, че капацитетът на паспортната служба е 210 документа на ден. В Ардино МВР служителите също дават информация колко човека на ден могат да бъдат обслужени. Там на ден се приемат и обработват над 50 заявления за нови лични карти и задгранични паспорти, а на хората се издават номера и те оценяват организацията като добра, съобщи rodopi24.blogspot.bg. По данни на паспортната служба в Хасково през гишетата на ден преминават над 240 души, съобщи haskovo.topnovini.bg.ВЪЗМОЖНОСТИ

"Пренасочваме служители, но това са ни възможностите", отговориха от пресцентъра на МВР на въпрос на "Сега" за липсата на организация в столичния кв. "Младост". Струпванията били традиционни за юли, защото тогава много емигранти се връщали да си подменят документите, а освен това имало много пътуващи в чужбина. През последните 2 години изтичали и голям брой международни паспорти. Гигантските опашки не били извънредна ситуация.
1135
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД