×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,757,994
Активни 1,260
Страници 53,463
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Революцията MOOC - бъдещето на образованието

Най-новите модели на обучение може да бъдат достъпни и в България
Безплатни онлайн курсове от водещи университети в света? При желание за диплома, плащане само за изпита? Независимо учене със собствено темпо или споделено учене в сътрудничество с група? Звучи твърде хубаво, за да е истина. По-добре обаче да започнем да вярваме, защото именно това са така наречените MOOC (съкращение от massive open online courses - публични безплатни онлайн курсове).Искаш да учиш в Харвард?Благодарение на MOOC днес студентите могат да "вкусят" или направо да завършат образование в някои от най-добрите образователни институции в света (Харвард, Станфорд, MIT, Дюк, Йейл и др.), без да трябва да плащат, да напускат дома си и дори да кандидатстват. Не случайно MOOC привлича много потребители. Първите курсове, предложени от edX (платформа за онлайн изучаване на MOOC, основана от MIT и Харвард), привличат изключително голям брой студенти - 155 000, като си поставят за цел да се достигне не по-малко от 1 милиард. Coursera, най-голямата платформа от гледна точка на броя на партниращите с нея университети също отчита над 100 000 записани за първите предложени курсове и общо 3.2 милиона потребители за първата си година.

Но по каква причина се случва всичко това? Според д-р Рахул Чудаха, директор на Отдела за изследване и консултации в Уърлд Едюкейшън Сървисис, университетите днес търсят начини да увеличат аудиторията си в глобален мащаб. За много водещи институции това е възможност да повишат разпознаваемостта си, като достигнат голям брой студенти, без да правят компромис с високите си стандарти. Друг фактор е предприемаческата инициатива на преподавателското тяло, която променя разбирането за образование. Един пример за това е платформата Coursera, основана от двама преподаватели по информационни технологии в Станфорд.А можеш ли да се справиш сам?Колкото и добре да звучи всичко това, MOOC имат един недостатък: процентът на завършващите тези курсове по света е нисък - според различни източници между 5 и 20%. Очевидно за голяма част от хората не е сполучливо да учат сами пред екрана. Човешкият контакт и помощ, динамиката на сътрудничеството и взаимодействието при усвояване на нови знания все още остава решаващ фактор за голяма част от учещите днес.

В търсене на начин да съдейства за успешно завършване на MOOC за по-голяма аудитория, Education Cities, организация за иновации в образованието, базирана в Израел, разработва методика за групово изучаване на MOOC - модела How2MOOC. Моделът е базиран на комбинация от няколко новаторски образователни подхода - Education Team Model, обърнатата класна стая и творческото учене в социалните мрежи. Вече няколко години този модел се прилага не само за студенти, но и за ученици в гимназиална възраст, пожелали да изучават определени MOOC курсове. Прилагането му в практиката показва, че тази комбинация носи на участниците както радост от ученето, така и много висок процент на успешно завършили MOOC - 83%. Наскоро Министерството на образованието в Израел взе решение да приложи модела в 500 учебни класа за следващата 2016-2017 учебна година.MOOCHUB и MOOCsterРазширявайки модела, организацията създава MOOCHUB - реално (а не виртуално) място, където хората могат да се събират, за да изучават MOOC курсове и да създават съвременна учеща общност. Груповата работа се подпомага от един или няколко човека с новата професия MOOCster - неговата роля е да организира и обучава групи по модела Education Team Model в рамките на мрежата от MOOChuв-ове. Тази педагогическа методика, комбинираща реалните класове (офлайн) и виртуалните платформи (онлайн обърнати класни стаи) дава възможност за учене в почти всяка област на най-високо академично ниво. Групата получава знанието от признати експерти, изготвили съдържанието на курса, и затова не изисква други експерти, освен специалисти по педагогическия модел във виртуална и реална среда.

Това революционизира не само висшето образование (или гимназиално, защото възрастови ограничения за MOOC няма), но може да се прилага и за организационно учене. В съвременния бързо променящ се свят организациите се нуждаят от постоянно актуализиране. МООСhub-овете създава мрежа от пионери, които са отворени за новаторство, не се страхуват от него и биха се възползвали от подкрепата на група от съмишленици и MOOCster.HOW2MOOC обучение в БългарияТози напредък в достъпа до качествено образование може да е достъпен и в България. В София през август 2016 експерти от Education Cities ще проведат курс за модела HOW2MOOC по покана на Националната мрежа на родителите (nmr.bg). Участниците в обучението ще влязат в ролята на изучаващи няколко различни MOOC курса по метода HOW2MOOC. Методът ще бъде приложен на практика и ще бъдат концептуализирани неговите принципи. Ще бъде приложена педагогиката на Education Team Model и участниците ще опитат от първа ръка силата на ученето в група, в която всеки има значим принос към успеха и постигането на целта. Израелският опит с модела HIW2MOOC ще бъде представен чрез видеа с директори, учители, гимназиални ученици и родители, които са го приложили. Ще бъде приложен подходът всеки ученик да е и учител. Най-добрият начин за усвояване на знание и прилагането му към нови области е чрез преподаването му на други - ето защо всеки член на учещия екип е едновременно ученик и учител.Ролята на учителя в ХХI векОбразователната парадигма днес преминава през метаморфоза - от пирамидална структура (в която позволената информация се копира, препредава от горе надолу) към мрежова структура (в която знанието не се спуска, а се създава от множество автори). Това е промяна, която ще освободи съзидателната сила в образованието. Ето защо учителят се налага да преформулира, да открие за себе си нова роля, с която да подпомага учащите, да спомага академичното им развитие - той трябва да открие нещо различно от преподаването на "учебен материал". Досега учителите действат главно в ролята на функционери, препредаващи одобрената от властите информация по предварително зададен график и съдържание. Необходимостта от тяхната роля на пазители на информацията, на жреци на позволеното знание обаче все повече отпада. Във време, в което всеки може да се снабди свободно и безплатно с информация от множество източници, учителят ще трябва да се откаже от тази си роля и да търси друга. Необходима е промяна от препредаване на знание, към създаване и поддържане на мрежа от връзки на сътрудничество между учащите; от дефиниране и поддържане рамките на "позволеното" знание към подпомагане творческия потенциал на учащите да се развиват и да развиват различни (познати и непознати) дялове на знанието.

8
3020
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
24 Юли 2016 19:10
Откровена реклама...
Интересно - тия от "родителскоите" НПО още ли имат деца - ученици или са професионални родители?
-------------
Сайтът на Генек
24 Юли 2016 21:02
Ще бъде приложен подходът всеки ученик да е и учител

Гениално!
Революция!
Как никой не се е сетил по-рано
24 Юли 2016 21:03
Уфффффф...
От няколко години ползвам платформи за онлайн обучение като помощно средство и инструмент за извънаудиторна заетост. Но могат ли те да заменят изцяло традиционните форми на образование? Може би нейде, но не и там, където е нужно ръка да пипне и око да види. Айде да оставим археологията, ам една медицина, например? Така че по-полека...
25 Юли 2016 06:47
Тичай, народееей - двуседмични курсове за диригенти!!! Топли, пресни дипломиии!!!
25 Юли 2016 09:32
Безплатни онлайн курсове от водещи университети в света? При желание за диплома, плащане само за изпита?


Нямам търпение да видя как ще стане онлайн обучението по физика, химия или биология.
25 Юли 2016 09:34
Не съм учител, обаче има едно слабо място в цялата концепция: приема се, че всички са с желание да усвояват информация и с достъп до нея. Кво праим с тия, които не искат и не могат?
25 Юли 2016 14:13
И аз ползвам платформи за on-line обучение от няколко месеца. Интересно е, но все пак трябва да имаш начална база с фундаментални познания по съответната област и да надграждаш. Трябва и високо ниво на самодисциплина, иначе нищо не се получава.
25 Юли 2016 14:52
Как никой не е сетил по-рано!


Белл-Ланкастерская система (Система взаимного обучения) — форма учебной работы, сущность которой состояла в обучении более старшими и знающими учениками учеников младшего возраста. Эта система возникла в 1798 году в Великобритании. Её разработчиками стали независимо друг от друга доктор Эндрю Белл и Джозеф Ланкастер.

Раничко...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД