:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Цацаров ще бъде изпратен в Конституционния съд, прогнозира бившият правосъден министър
Генералният директор Константин Каменаров: Конфликтът между "Денят започва с култура" и програмния директор е комуникационен
Те са нанесли смъртоносен побой над 53-годишен бездомник, твърди прокуратурата
Осъден на 10 г. затвор за грабежа у сем. Анчови е задържан в Гърция
Премиерът Борисов обаче потвърди пред Eвропейската комисия ангажимент към документа
България опитва да постигне консенсус в ЕС за въвеждане на автоматичните филтри
СТАТИСТИКИ
Общо 365,530,679
Активни 278
Страници 11,852
За един ден 1,302,066

В СГХГ се открива ретроспектива на Бедиг Бедросян

Изложбата "Пристани" представя един от значимите наши художници през миналия век
Картина на Бедиг Бедросян
От 26 юли 2016 до 14 август 2016Пълните с багри и меланхолия платна на Бедиг Бедросян - един от достойните български художници от средата на ХХ век, ще бъдат изложени в Софийската градска художествена галерия от утре. Официалното откриване на изложбата "Пристани", част от проекта "Земя между реката и морето", е във вторник от 18 часа.

Представянето на Бедиг Бедросян се осъществява от сдружение "Арарат", Варна. За пръв път в ретроспективния проект на СГХГ ще бъдат показани уникалните иконографии на художника от най-стария арменски храм у нас - "Св. Богородица" ("Сурп Аствадзадзин") в Силистра.

Още през 1997 г. в залите на СГХГ бе организирана изложбата "Арменски художници в България". Подредената сега ретроспективна изложба на Бедиг Бедросян е естествено продължение на тази инициатива. Уредниците на експозицията Пламен Петров и Рамона Димова предлагат на публиката визуален разказ както за твореца - с неговата светска и религиозна живопис, рисунки и шаржове, така и за човека Бедиг Бедросян - от литературните му опити, правени на румънски и арменски език, до документалния разказ за житейския му път. Не на последно място по важност, изложбата "Пристани", макар да представя един индивидуален творчески свят на художник, реализирал се изключително в периода от 1944 до 1989 г., всъщност дава възможност за преосмисляне на някои концепции, дълбоко белязали историческия разказ за близкото ни минало.

Бедиг Бедросян е роден през 1912 г. в с. Средище (Силистренско) в семейството на арменски бежанци. На 7 години се установява в Силистра, където получава цялото си образование. Важно значение за формирането на Бедросян оказва приятелството му с художника Тодор Добруджански. През 1969 г. Бедросян отпътува за Армения, където създава цикъла пейзажи "Армения", които излага в различни колективни и самостоятелни изложби. Бедросян умира на 20 юни 1989 г. в Силистра, а художественото му наследство наброява повече от 600 произведения - живопис, рисунки, карикатури и ескизи.
 ----
781
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД