:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В столицата 119 кандидати се борят за 33 места на школски директори

45 хиляди учители се очаква да бъдат пенсионирани в близките 10 години
Освободените позиции на училищни директори в десетки школа в страната се оказаха доста привлекателни. По трима се състезават за едно директорско място, стана ясно след първия етап на конкурса, проведен от министерството на образованието вчера. За директори на 109 общински и 37 държавни школа се явиха на тест 453 кандидати, съобщиха от ведомството. Конкуренцията за столичните училища се очертава най-жестока - 119 кандидати се борят за 33-те поста. В същото време в няколко училища в Ловешка, Варненска, Пазарджишка, Пловдивска и Кърджалийска област няма нито един кандидат. За тях старите директори ще останат на поста си временно, докато се проведат нови конкурси.

Както "Сега" писа, около 24 май просветното министерство реши да пенсионира десетки директори в страната - регионалните инспекторати получиха нареждане от подчинените на министър Меглена Кунева да изпратят в заслужен отдих скоропостижно всички директори, изпълнили условията за стаж и години за пенсия. Официалният мотив бе, че целта на масовото пенсиониране е да се подмлади системата, която страда от хроничен недостиг на кадри. Въпреки това се появиха съмнения, че с пенсионирането се бърза толкова, защото от 1 август влизат в сила промените в закона, според които при пенсия учителите ще получават вече обезщетение от 10 заплати, а не осем както е в момента. От МОН отхвърлиха тези допускания. И посочиха данни, че и миналата година са сменили директорите на редица училища (147), а през 2014 г. дори на повече - 270.

Улеснение пред МОН за изпращането в пенсия на учителите е друга промяна от миналата година, която позволява това, без да се иска съгласие на служителите, ако те са изпълнили условията за излизане в пенсия. Бързането се обяснява и с факта, че от август критериите за училищните директори се завишават. Например ще се искат вече пет, а не три години учителски опит.

45 хиляди педагози се очаква да бъдат пенсионирани в близките 10 години, или половината български учители, което прави по около 4500 души в пенсия годишно.



ПРЕПИТВАНЕ

Вчера над 450-те кандидати се явиха на тест с 50 затворени въпроса в четири областни града - София, Плевен, Шумен и Хасково. Решилите поне половината от теста ще отидат на интервю за оценка на "управленската, професионалната и комуникативната компетентности, ориентация към резултати." Интервютата ще са от утре до 29 юли по график.
2
1728
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
19 Юли 2016 20:46
Едно време учителите с три години опит се водеха млади и имаха наставници. Сега са готови за директори. А още повече са готовите и без стаж...
------------------------------
Сайтът на Генек
20 Юли 2016 09:24
Преди месеци казаха 400 директора,че са в пенсионна възраст, а после казаха,че сменят 150. Както и да е- познавам директор,който е навършил пенсионна възраст,но не е сменен. Т.е. уплашиха се да подменят всички директори в пенсионна възраст.
Та този директор/-ка сега си управлява като дерибей и поне още една годинка ще спаси, макар да трябва вече да е пенсионер.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД