:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сърбия праща армия срещу бежанците през България

От началото на годината на излизане от страната са задържани 5000 души, а преминалите са много повече
Бежанците, които преминават през България с надежда да стигнат до Западна Европа, вече ще бъдат сериозно затруднени по утъпканото трасе през Сърбия и Унгария. Сърбия ще изпрати армия в помощ на гранична полиция по границите с България и Македония заради неконтролируемия приток на мигранти. Това стана ясно след извънредно заседание на сръбското правителство в неделя вечерта. От няколко дни Сърбия критикува българските власти, че пускат чужденци през границата, като посочва, че 80% от тях са икономически мигранти - предимно от Пакистан и Афганистан, и нямат право на закрила.

"В случая ние имаме страна - членка на ЕС, България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака", каза социалният министър Александър Вулин. Според Радош Джурович от Центъра за подпомагане на търсещите убежище всекидневно на сръбска територия преминават по 300 души. Повечето идват от България, а по-малко от Македония, заяви той. Според разследване на една от сръбските телевизии 300 души на ден влизат от България, а 100 от Македония.

Официалната статистика на българското МВР отдавна сочи, че напливът към Сърбия е силен, а неофициално се знае, че българската гранична полиция пропуска трафика натам. От Агенцията за бежанците казаха през пролетта, че някои от чужденците, заловени след нелегално влизане в страната ни, изчезвали безследно след неколкочасов престой в центровете за мигранти. Миналата година 11 хил. души са хванати на излизане към Сърбия. След това явно все пак са успели да влязат в западната ни съседка, защото иначе трябваше да са останали у нас. Те обаче липсват. През януари в общежитията за бежанци имаше под 1000 души. Според последната статистика от 14 юли в момента в България има 5130 чужденци, чакащи за статут.

Общо в страната ни през 2015 г. са влезли 21 хил. чужденци, искащи убежище, като почти всички са избягали нанякъде. Всички кандидат-бежанци признават, че не искат да остават у нас, а целта им е Западна Европа.

От МВР отказаха официален коментар на ситуацията по западната граница. Според главния секретар на МВР Георги Костов миграционният натиск по границата с Турция е нормален и не било коректно да коментират действията на друга държава по границата. Данните на МВР от последната седмица сочат, че полицията е задържала 40 нелегални на влизане и 145 на излизане от страната - по-голямата част на западната граница, тъй като натискът към Гърция, Румъния и Македония традиционно е малък. От началото на годината на излизане са задържани 4499 души. Преминалите обаче са много повече.

Неофициално от МВР се оправдаха, че по-голямата част от незаконно влезлите в Сърбия идвали от Македония и Гърция. Това се установявало при проверките в единната система Евродак, когато хората бъдат заловени в Унгария. Виждало се, че първата им страна с регистрация е Гърция, следователно не идват от България. Военният министър Николай Ненчев заподозря, че Сърбия се готви за засилен бежански поток от Гърция. Според него вълната към България не е по-голяма след опита за преврат в Турция.

Присъствието на сръбската армия по границата няма да се отрази на преминаването през граничните пунктове, твърдят от МВР. Не се предвиждат и допълнителни проверки за граждани. Основната част от мигрантите преминават през зелена граница, така че усилията ще бъдат насочени натам.

Сърбия затегна още повече контрола, след като Унгария затвори границата си на 5 юли и започна да връща всички, успели да се доберат до 8 км гранична зона. "Само за седмица 1900 мигранти са се опитали да прекосят нелегално унгарската граница. Полицейските и военните екипи са попречили на 1300 от тях да влязат на унгарска земя. Останалите 600, които са задържани в граничната зона, веднага са върнати обратно в транзитната зона между Унгария и Сърбия", каза Дьорд Баконди, съветник по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан.

Действията на Унгария доведоха до значително увеличение на броя на мигрантите в Сърбия. Според властите в Белград в момента там има около 3000 души и техният брой се увеличава всеки ден със стотици.

През уикенда Координационният съвет на Македония за бежанците и мигрантите направи преглед на сигурността и реши да усили присъствието на армия и полиция по южната граница с Гърция, писа "Болкан Инсайт". Не можем да кажем дали се очакват повече бежанци по границата, но вземаме превантивни мерки, каза говорителката на Центъра за управление на кризи в Македония Надица Въчкова. В момента в Македония има само 200 бежанци - 130 са в Гевгелия, край южната граница с Гърция, и 80 в Табановце - на северната граница със Сърбия.

18
3442
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
18 Юли 2016 19:55
Демек ше ни ги връщат. И ако ние си ги пускаме, ще си стоят вечно у нас.
18 Юли 2016 21:41
Где е министерката да успокои плебса? Да не би пък да я е командировал да плете на една кука "граничното съоръжение"? Както е напрегнат и в безпокойство...
18 Юли 2016 21:42
И тая изчезна като Надка. Да не би и на нея да са й забранили да се показва и говори!?
18 Юли 2016 22:01
Браво на сърбите и македонците ! А нашата реакция срещу "бежанците" каква е ? Държавна измяна, 100 %.
18 Юли 2016 22:27
В случая ние имаме страна - членка на ЕС, България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите.

Вай, вай... Баце не се ли хвалеше, че ние имаме най-добре пазената граница?
Тези сърби защо така обиждат? Още малко и магистралите Му ще осмеят.
18 Юли 2016 22:43
В случая ние имаме страна - членка на ЕС, България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите.

Ей, тези сърби ще Му вдигнат кръвното - Той твърди, че и комар не прелита през границата, а се оказва, че хиляди "непреминали" чалми са в Сърбия.
И, да, откакто сърбите почнаха да затягат границата с нас, заради тълпите, социоложката я скриха. Дотогава през ден плещеше, че границата ни е непробиваема.
19 Юли 2016 00:05
Може таксата за бежанци най-горе да е най-голяма
19 Юли 2016 00:31
Сърбия ще ни спаси! Вече няма как да не затягаме наистина границата. Пък и глупостите на Ердо идват в точния момент.
19 Юли 2016 00:35
Кире,туй за ''сърбите-спасители'',е казано с ирония,а?!
19 Юли 2016 00:45
Не
19 Юли 2016 00:47
?!?!?!
Е,само тия не ни бяха ''спасявали''!
19 Юли 2016 00:48
Може би искаш да кажеш, че няма някой с когото да не сме си сритвали конете и то почти винаги по наша вина?
19 Юли 2016 00:51
Искам да кажа,че факта, дето още не сме разпарчетосани между комшиите,за мен няма логическо обяснение.
19 Юли 2016 00:53
Има. Ама трябва внимателно да си четем историята и да си вадим поуки, а не да се влачим с изплезен език след всеки, който реши да ни залъже с някое бонбонче - кеф ти териториално разширение, кеф ти банани и възможност да миеш чинии по ресторантите му ...безвизово
19 Юли 2016 00:55
Под второто ти изречение съм готова да се подпиша!
19 Юли 2016 08:54
Значи, има някакви нелегално дошли в България. Няма ги в центровете за бежанци (за мигранти, трябва да е по-правилно; а най-правилно е затвор, защото са незаконно влезли), и властите се надяват да са минали в Сърбия?!? А ако не са? Ако си кесят на Лъвов мост, чакайки по-добри времена? Ако кесят в някоя къща в Пазарджик, чакайки момента за 72-те девици? Примерно, туй. Крайно време е някой да излезе, да обясни проблемът обстойно и реално, и да се вземат наистина адекватни мерки. Щом имаме НАТО да ни пази, щом някои не се накрадоха покрай теловете, наречени ограда - войниците да заминават по границата. Друга опция е без крадене (мишън импосибъл, гарантирано от ГЕРБ), да се вдигне плътна стена, кльон и т.н. Има как да стане бързо и качествено. Все пак тук вече става въпрос за оцеляване и запазване на българското...
19 Юли 2016 09:11
А снощи 17 годишен афганистанец е заклал с брадва трима пътуващи в регионалния влак до Вюрцбург, + един ранен. И е съобщил, че - "аллах е акбар". После е бил застрелян от полицията. Tа да си имате едно на ум, с тия 300 човека на ден, дето минават през границата.

http://www.n-tv.de/politik/17-Jaehriger-laeuft-mit-Axt-in-Regionalzug-Amok-article18221386.html

19 Юли 2016 10:01
Бежанците у БГ са били много добре "канализирани", платено естествено.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД