:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Иран обмисля дали да купи "някакво оборудване" от България

Евентуалната сделка с Техеран трябва да се съгласува с МААЕ и Съвета за сигурност
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Теменужка Петкова
Иран проучва предложението на България и обмисля дали да купи "някакво оборудване за ядрен реактор на напълно приемлива цена". Информацията бе потвърдена от ръководителя на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи пред местната агенция "Мехр", цитирана от БГНЕС. В първите информации ставаше дума за "използвани" реактори от България, които да бъдат монтирани в АЕЦ "Бушер". Това са "напълно неверни слухове, ядрените реактори не могат да бъдат "втора ръка", допълни деликатно той.

"България има договор с руската корпорация "Росатом" за изграждането на два реактора, но прекрати проекта поради финансови причини. Българските власти в момента търсят да препродадат неизползваното готово оборудване на добра цена и ние проявяваме интерес", подчерта все пак Али Акбар Салехи. Той се надява, че през тази година ще започне изграждането от Русия на два ядрени блока в "Бушер". "Всички стъпки и етапи са завършени и остава да бъдат уредени само някои финансови въпроси. Парламентарната комисия по енергетика е натоварена да следи процеса и да издаде съответните разрешения", каза още Салехи.

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов, придружен от свита министри, посети Техеран, където една от основните теми на официалните разговори бе възможната продажба на реакторите за АЕЦ "Белене". Продажбата на оборудването на Иран бе един от вариантите, след като Русия осъди страната ни за поръчаното, но неплатено оборудване за Втора атомна. Сега България трябва да плати 550 млн. евро. И до момента обаче българската страна не е обявила официално какво точно оборудване придобива и на какъв етап на производство е то.

Дори и Иран да реши да купи реакторите за "Белене" обаче, сделката трябва да стане и със съгласието на "Атомстройекспорт". "България, или НЕК, няма как сама да инициира и да развие този процес. Първо разговарях с моя колега министър Новак, след това влязохме в диалог с нашите партньори от "Атомстройекспорт", така че ние сме в непрекъснат контакт с тях", заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. Тя уточни, че вече има два варианта за оборудването. Първият е то да се продаде, вторият - да се намери частен инвеститор, който да поеме проекта. Интерес към Втора атомна вече имало, но е "много рано да се говори и да се назовават имена".

В последните дни от страна на управляващите все по-често се набляга на версията за приватизация на проекта. Според Теменужка Петкова и депутата Делян Добрев от ГЕРБ имало заявен интерес, но няма никаква информация за евентуалния инвеститор.



СЪГЛАСУВАНЕ

Възможно е Иран да проявява интерес към закупуването на частите от реактора, и то - ако цената е изгодна. Това коментира в края на миналата седмица пред "Дойче веле" Бехруз Баят, който е консултант по ядрени теми, включително и за Международната агенция за атомна енергия във Виена. По думите му това ще бъде тристранна сделка, защото "не мога да си представя, че такава продажба ще стане без съгласието на Русия". Подобна сделка трябва да стане и със съгласието на МААЕ. Иран дори не би опитал сделка без съгласието на агенцията, казва Баят. Германското Министерство на външните работи, потърсено от "Дойче веле", също коментира казуса. "Министерството на външните работи не разполага с информация за тези разговори. Споразумението от Виена (ядреното споразумение с Иран) създаде официален канал за доставки, по който Иран може да си набавя компоненти за своята цивилна ядрена програма. Ако подобни разговори за покупка на ядрени реактори действително придобият конкретност, то те трябва също да се водят по този канал за доставки, а в тях трябва да се включи и Работната група за доставките, която работи в тясно сътрудничество със Съвета за сигурност", казват от германското Външно.

2
1405
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
18 Юли 2016 19:45
Това са "напълно неверни слухове, ядрените реактори не могат да бъдат "втора ръка", допълни деликатно той.

"България има договор с руската корпорация "Росатом" за изграждането на два реактора, но прекрати проекта поради финансови причини. Българските власти в момента търсят да препродадат неизползваното готово оборудване на добра цена и ние проявяваме интерес", подчерта все пак Али Акбар Салехи.

Това вчера го нямаше в "горещата" боза новина, сервирана ни от ТАСС, а?
19 Юли 2016 16:49
Я, какви висоти в международната ни търговия – вече и атомни реактори... Интересно е да научим колко ще спечелим...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД