:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учителите избират между 6 учебника по история за 5-и клас

Учителите ще могат да избират измежду шест учебника по история, по които от предстоящата учебна година да преподават на петокласниците. От внесените за оценяване 8 проекта на учебници през първото "сито" на просветното министерство са преминали 6 проекта, съобщиха от МОН.

Досега по един предмет можеше да има максимум по 3 учебника, но от учебната 2016/2017 г. по силата на новия училищен закон ограничението отпада.

Одобрените проекти са на издателствата "Анубис", "Булвест 2000", "Даниела Убенова - Даниела Биланска", "Просвета Плюс", "Просвета - София" и "Св. Георги Победоносец". Специална комисия от МОН е оценявала както съдържанието, така и графичния дизайн и полиграфическото им изпълнение. Оценителите, сред които учители, преподаватели и научни работници от БАН, са преценили, че проектите на издателствата "Питагор" и "Архимед 2" не отговарят на изискванията на държавния образователен стандарт за учебниците.

Представители на издателствата са получили възможност да се запознаят със становищата на оценителите, посочиха от МОН. Така тези с одобрените проекти ще могат да отстранят бързо пропуските и да отпечатат проекти, които ще бъдат представени първо в министерството, а след това - оценявани от учителите.

Учебници ще се избират общо в 1716 училища в страната, съобщиха от МОН. Очаква се процесът да започне в началото на август. От МОН вече увериха, че новите книги по история за 5-и клас ще са готови за първия учебен ден.
4
1424
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Юли 2016 19:48
Изберете седмия, издаден в Атина, където пише за цар Калоян Кучето, ромеоубиеца. Може и Скопския, който пише че цар Самуил и Гоце Делчев не били българи.
12 Юли 2016 21:39
Това е основната идея - превръщането на децата в НЕ БЪЛГАРИ!
13 Юли 2016 06:20
научни работници от БАН, са преценили, че проектите на издателствата "Питагор" и "Архимед 2" не отговарят на изискванията на държавния образователен стандарт за учебниците.

Уважавам безкрайно научните работници от БАН /не съм дянковче/, но какъв поглед, професионален опит, познания имат тези кабинетни хора към преподаването в българското училище и методиката му, възрастовите особености на учениците в 5 клас и цялостната картинка на обучението по история в българските училища от 3 клас до... 10-ти ли, 12-ти ли според закона на госпойца Дамянова?
13 Юли 2016 08:06
П.П. Активностите на последните трима министри на просвещението - служебната, Танев и Кунева, както и на госпойца Дамянова в НС, действително обезсмислиха съществуването на рубриката "Просвета" в електронното издание на в. "Сега", тъй като за просвета от страна на министрите и подръчните им в МОН и НС и дума не може да става. Чест прави на редакцията, че все още, все пак и въпреки всичко продължава да публикува информация и да заема позиция по проблемите на тоталното "реформиране" на българското държавно образование до пълното му заТриване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД