:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Жилищата в България са поскъпнали с 4.5% за година

Най-висок ръст в ЕС отчитат в Унгария, Австрия и Швеция
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Имотите в района на Докторския паметник остават най-скъпи в столицата.
Жилищата в България са поскъпнали с 4.5% през първите месеци на тази година спрямо същия период на 2015 г. Това сочат данните на Евростат за цените от януари до март. Според наблюденията ръстът на цените на имотите дори леко изпреварва средното ниво за целия Европейски съюз, което на годишна база е 4%. За страните в еврозоната пък поскъпването на апартаменти и къщи е 3%.

Данните на европейската статистическа служба за България показват умерени темпове на растеж в унисон с тенденциите в Евросъюза. В ЕС като цяло цените започват да се възстановяват сред драстичните сривове от времето на кризата през 2007-2008 г. В сравнение с последното тримесечие на миналата година обаче увеличението на цените у нас се забавя - то е 1.1 на сто спрямо 3.1% за периода октомври-декември, докато за ЕС е било около 3 на сто.

Най-сериозен годишен ръст на цените в ЕС отчита Унгария - 15.2%, в Австрия е 13.4%, а в Швеция - 12.5%. Спад от 1.2% се наблюдава в Италия и Кипър. Плавно забавяне на ръста на цените има и на пазарите в Дания, Германия, Естония, Полша.

В началото на лятото от бранша на недвижимите имоти и строителството заявиха далеч по-оптимистични очаквания за ръст на цените на имотите през тази година в рамките на 6 до 10%. Още тогава анализатори обявиха, че това е поредна "спекулация на брокерите" и желание за ново надуване на имотния балон.

В България най-динамичен е пазарът на имоти в София, показват наблюденията на офертите в сайта за недвижими имоти imot.bg. В столицата през първото полугодие на 2015 г. увеличението е било 6-7% в няколко квартала, а през първите шест месеца на тази година има повишение до 11-12% - също в няколко района като "Мусагеница", "Оборище", "Дружба", "Толстой" и "Яворов". Средното поскъпване на жилищата в София през първото полугодие на 2015 г. беше 4-5%, а сега се отчита ръст от 7-8%. В повечето от останалите региони обаче пазарът остава замрял.

Най-висока за столицата е цената в района на Докторския паметник - 1826 евро/кв. м. Най-евтините имоти се предлагат в "Малинова долина", където в строителния пик вървеше усилено строителство. Там средната цена е 546 евро/кв. м. По 600-700 евро/кв. м се предлагат апартаментите в "Люлин", "Надежда" и "Княжево".
8
1073
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
12 Юли 2016 20:44
Аз ли пропускам нещо, или наистина не сте дали графиката с цените на имотите по държави в ЕС?
Щото една картинка казва повече от хиляда думи .... или от цяла статия!
13 Юли 2016 08:01
Очаквам деня , в който ще се появи статия за намаляването на цените на имотите в България.
Вероятно няма да дочакам .
Защото, когато имотите се обезценяват и цената върви трайно надолу, не върви да му правиш и реклама, нали !
Не от вчера секторът "Имоти" използва дезинформацията като едно от основните си маркетингови оръжия.
13 Юли 2016 09:12
Хе хеее.. Хубаво ама Първи Април отдавна мина..
13 Юли 2016 13:01
TRIF 13 Юли 2016 09:12
Хе хеее.. Хубаво ама Първи Април отдавна мина..


Нищо подобно - досега брокерите пускаха доста платени статии, но този път няма измама. Пазарът е нагоре, най-вече в София, разбира се. Следя го от повече от година много подробно и цените се покачват, а читавите имоти са рядкост.
13 Юли 2016 13:12
Пазарът е нагоре, най-вече в София, разбира се.


Е-е, ТАНТУС,все пак заглавието на статията посочва, че се касае до "Жилищата в България".
Какво общо има София с България ?!
13 Юли 2016 16:49

Е-е, ТАНТУС,все пак заглавието на статията посочва, че се касае до "Жилищата в България".
Какво общо има София с България ?!


Какво общо ли? Ами това, че трийсетина процента от населението на България живее в София? Или това е нищо? Ръст на цените в София, Пловдив и Бургас и застой в останалите градове, означава средно ръст на национално ниво.
13 Юли 2016 17:02
Ръст на цените в София, Пловдив и Бургас и застой в останалите градове, означава средно ръст на национално ниво.
ово е изказване то ръст на цените в тимариче, торбалъжи и дръжмишапково, комбинирано със застой в останалите, също означава средно ръст на национално ниво.
13 Юли 2016 17:57
ово е изказване то ръст на цените в тимариче, торбалъжи и дръжмишапково, комбинирано със застой в останалите, също означава средно ръст на национално ниво.


На теория е така. На практика не - в тимариче, торбалъжи и дръжмишапково не живеят 50% от населението на страната. Там има общо да кажем към 500 къщи, което означава, че трябва да бъдат продадени за една година по 100-200 пъти всяка, за да вдигнат средното ниво на цените на национално ниво .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД