:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН проверява автор на изпитни материали за конфликт на интереси

Просветният министър обясни многото двойки със строгите мерки срещу преписване
СНИМКА: БГНЕС
Меглена Кунева
Просветното министерство е започнало проверка на служител от Центъра за контрол и оценка на качеството на образование заради сигнал за конфликт на интереси. Това съобщиха вчера от МОН, след като известният математик проф. Сава Гроздев директно обвини работещата във въпросния център Мадлен Христова, че като учител по математика и едновременно с това изготвящ въпросите за изпита по този предмет след 7-и клас е изнасяла тестовете на своите ученици.

Освен в центъра Христова работи и като учителка по математика в 125-о училище в столицата, дори е класен ръководител на седмокласници. Проф. Гроздев разпространи данни, според които 10 от общо 17-те нейни ученици са получили пълни шестици на изпита. Тазгодишните резултати от националното външно оценяване след 7-и клас обаче са плачевни и показват, че всеки трети седмокласник е бил скъсан по този предмет. Мадлен Христова е била учител на годината по математика и също като Гроздев води наши ученици на международни олимпиади.

От образователното министерство не коментираха случая по същество, но излязоха със съобщение, че министър Меглена Кунева още на 20 май т.г. е назначила със заповед проверка на въпросната служителка на ЦКОКО, която да бъде извършена от Инспектората на МОН. Съдействие на проверката оказвал и столичният регионален инспекторат на образованието. Резултати от нея се очакват след 17 юни.

Вчера просветният министър предложи и ново обяснение за многото двойки - според нея строгите мерки срещу преписването са дали резултат. Кунева индиректно посочи като отговорни и учителите, след като депутат от БСП я попита за изводите от изпитите след седми клас. "Последните 20% по успех студенти по педагогика стават учители по математика", каза тя, обявявайки, че педагогиката следва да бъде приоритет за години напред. На последващ въпрос обаче как ще се мотивират завършилите с отличие педагози тя се оправда, че въпросът за повишаването на заплатите им не е в компетенциите на нейното ведомство.



ВИСОК ДУХ

"Това, което организираме, не е работен семинар, а Национален събор на учителите. Това е дух. Няма как да се води огромната учителска армия без дух". Така пък просветният министър коментира целите на грандиозната учителска среща, замислена от МОН за 19 юни в София. Кунева направи аналог с военния парад на 6 май, когато никой не попитал колко струва горивото на един самолет, с който иначе всички се гордеем, нито пък колко са изхарчени за концерта на българската армия. "Да, бюджетни пари са - 100 хил. лв.", посочи тя сумата, която ще коства организацията на въпросния събор. "Извинявайте, но нима българските учители заслужават по-малко, трябва да повдигнем духа си", защити се тя. В кръга на шегата пък червеният депутат Стоян Мирчев коментира, че усещал готовност от Кунева да поеме и креслото в Министерството на отбраната.
8
1585
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
09 Юни 2016 07:01
Единственият почтен ход на МОН е всички на ниво министър, зам.-министри и експерти да си подадат оставките. Но... почтеността не е сред евро-атлантическите ценности.
09 Юни 2016 07:13
Любые дела проходят пять стадий: шумиха, неразбериха, поиск виновных, наказание невиновных, награждение непричастных.
09 Юни 2016 08:32
Нищо ново !
През далечната 2001 г. в изпита по математика в Алма Матер , съставителите на изпитните задачи бяха вкарали едно подусловие в една от трите изпитни задачи. Особеното беше, че тази материя беше преподавана единствено в МГ и на частни уроци от съответните екзаменатори.
Скандалното беше , че при три решени задачи, без въпросното подусловие кандидатът получава 3,50 ???!
Обясниха ни, че така в СУ решили да отсеят правилните кадри за "програмисти" ?!
Днес, държавата и частните компании дерат земята за програмисти...
09 Юни 2016 08:56
Не разбирам от материята, и все пак: кой трябва да е авторът на задачи за изпитване на седмокласници? Академик? Извънземен? Не е ли по-добре все пак да е учител, преподаващ математика в седми клас?
09 Юни 2016 10:54
На последващ въпрос обаче как ще се мотивират завършилите с отличие педагози тя се оправда, че въпросът за повишаването на заплатите им не е в компетенциите на нейното ведомство.


А в чия компетенция е? Тази е уникална!
09 Юни 2016 11:00
Сигурно на земеделското министерство.

ВИСОК ДУХ

"Това, което организираме, не е работен семинар, а Национален събор на учителите. Това е дух. Няма как да се води огромната учителска армия без дух". Така пък просветният министър коментира целите на грандиозната учителска среща, замислена от МОН за 19 юни в София. Кунева направи аналог с военния парад на 6 май, когато никой не попитал колко струва горивото на един самолет, с който иначе всички се гордеем, нито пък колко са изхарчени за концерта на българската армия. "


За този висок дух си има народна поговорка " Хем наср@но, хем голямо".
09 Юни 2016 11:04
Сутринта един човек, възрастен, интегриран и се мъчи да вземе диплома, изкарал, 2.981, за две стотни не му достигнали, репортерката го пита кое му е било най трудно...
"Само есето оцапах", отговори той..

Та и Кунева - всичко ѝ наред, само изпитите оцапа.
09 Юни 2016 11:04
Някой няма ли да се опита да защити честта на Алма Матер ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД