:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Горанов изненадващо оттегли промените за втората пенсия

Министърът прехвърли темата на социалния си колега, но не се отказа от новите, по-строги изисквания към фондовете
Финансовият министър Владислав Горанов се отказва от спорните си идеи за втората пенсия, но държи на предложенията си за по-строг контрол над частните пенсионни дружества. Преди месец министърът изненадващо публикува за обществено обсъждане законопроект, с който парите от индивидуалните партиди трябваше да отиват в общ пул за изплащането на пожизнена пенсия без право на наследяване. Вчера също толкова неочаквано той обяви, че е изгубил увереността си, че е подготвен да поеме отговорността за уреждане на фазата на изплащане на втората пенсия и прехвърля топката към социалния министър Зорница Русинова. Така в сила остават сегашните текстове в Кодекса за социално осигуряване, които са твърде неясни по отношение на изплащането на пенсия от втория стълб.

"Не се чувствам подготвен да коментирам сега кое е най-доброто решение за фазата на изплащането", каза Горанов, без да уточнява какво е преобърнало позицията му за месец. "Не отстъпвам и не настъпвам. Поставих проблем, който съм засякъл, но видях, че има неразбиране в обществото и ирационална реакция от страна на бизнеса. Затова веднага се съобразявам със съвета на Българската стопанска камара да оставя темата на социалния министър и на всички, които призоваваха да не бързаме", допълни министърът.

Универсалните фондове ще започнат масово да плащат пенсии от септември 2021 г. Възможно е обаче още тази година да има хора с право на втора пенсия, тъй като законът позволява при достатъчно голяма сума в индивидуалната партида изплащането да започне 5 години по-рано. В същото време законът не казва при какви правила ще се изплащат парите. В момента в КСО е записано само, че фондовете трябва да плащат пожизнена пенсия и че тя се наследява. За преживелите пенсионери, които изчерпат партидите си, се предвижда фондовете да плащат пенсиите им от натрупани технически резерви, за които също няма яснота как ще се попълват.

Горанов не коментира вчера по същество забележките по предложенията си. Частните пенсионни дружества предлагат хората да могат да избират измежду девет вида пенсии - пожизнени и срочни, като само един от тях да не се наследява. В проекта на министъра пожизненото изплащане почти няма алтернатива. Фондовете искат още хората да имат право да изтеглят половината от парите по индивидуалните си партиди, когато се пенсионират. Работодателите и депутати от Реформаторския блок пък настояват човек да може да изтегли цялата спестена сума за втора пенсия веднага след като се пенсионира, с което фондовете не са съгласни. "Изтеглянето на средства от вложителя от сметката му във втория пенсионен стълб крие рискове някой да се изкуши да направи бала на внучето си или ремонт на апартамента и след това да легне на системата за социално подпомагане", коментира вчера финансовият министър.

"Големият проблем, който не се изрича на глас, е, че първият и вторият стълб се конкурират. Пенсията от втория стълб не се явява надграждаща, защото тя трябва да замести намалената с 28% пенсия от НОИ на родените след 1959 г. Тоест пенсионните фондове трябва да бъдат управлявани така, че да осигурят заместване на тези 28%. Според мен има риск това да не се случи и общата пенсия от двата стълба да е по-малка от пенсията от НОИ", каза още Горанов.



КАКВО ОСТАВА

Министърът ще предложи за обсъждане промените, които засягат дейността на пенсионните дружествa. Всички, които искат да изплащат пенсии, ще трябва да се прелицензират, като капиталът им се увеличи от 5 на 7.4 млн. лв. Към управителите на дружествата се въвеждат нови изисквания за квалификация, опит и "добра репутация". В управата 1/3 от членовете ще трябва да са независими. По аналог на банките КФН ще одобрява всички членове на управителните и контролните органи. Затягат се и условията за инвестиране на активите на дружествата. Забранява се инвестирането в инвестиционни имоти поради "липсата на прозрачност и опасност от сключване на сделки при непазарни условия, субективизъм и редица проблеми". Забранява се и инвестирането във финансови инструменти, издадени от лица, които са част от група, в която пенсионноосигурителното дружество е дъщерно дружество. Забранява се инвестиране на средствата на пенсионните фондове във влогове в банка, която е свързано лице с пенсионноосигурителното дружество или принадлежи към същата група. Въвеждат се дефиниции за "група", "предприятие-майка" и "дъщерно дружество", както е прецизирано и определението за "контрол". Частните дружества имат забележки и към тези промени, но те целят да затегнат контрола върху дейността им, особено на фона на критиките от ЕК, че системата е в риск заради сделки между свързани лица и концентрация на инвестициите.
15
2689
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
31 Май 2016 20:58
защото тя трябва да замести намалената с 28% пенсия от НОИ на родените след 1959 г.
Горанов как е получил тия 28%? Да не е разделил зеленината на крокодила към неговата дължина? Защото през 2002 г. осигуровката към УПФ беше 3%, а останалите осигуровки бяха 33% към НОИ. Сиреч по първолаческото сметало на Горанов излизат само 9.9%. А преди 2002 г. нямаше УПФ и 39% отиваха изцяло в НОИ.
Ако е смятал отношения на трудов стаж - как трите най-добри години ще се признават за 40 директорски години, то Горанов е объркал знаците - пенсията на родените преди 1960 трябва да се намали с 90% (37 г. неизвестен осигурителен доход към законовите 40 г.).
А пенсията от "третия стълб" как ще редуцира пенсията от НОИ? И ако ще има редукции, може ли данакъплатците да редуцирама данъците до размера на субсидията от държавния бюджет към НОИ, 4.5 млрд. лв. за 2016 г.? Сиреч без ДОД (2.8 млрд. лв.) и без една трета от акциза?
31 Май 2016 21:58
Ako държавата спре да дава пари от данъците ни за пенсионерите, които получават пенсия само от първи стълб , а пенсионерите да получават пенсията си само от парите постъпили в НОИ от работещите, тогава ще видите как пенсиите от втори стълб ще минат на порядък тези 28%.
31 Май 2016 22:04
писнами,

разкриваш си влог в банка. и в продължение на 45 години всеки месец внасяш по 100 лв* всеки месец.

почваш да теглиш. интересува ли те откъде е дошъл кеша, който теглиш?

-----
* тва са горе-долу пенсионните осигуровки на една средна заплата
01 Юни 2016 04:26
Простичко и ясно.Голямата цел беше да отмъкнат и тези парички на хората.
Така отмъкнаха на нашите родители ,баби и дядовци.Работили пп 40г.внасяли и хоп изведнъж няма ги пааричките.Ами де са?Някой от тези управлващи ще кажели?
Сега дават все още пенсий на хората маккър и по малко , защото работоспособното поколение е все още голямо,но след 20г. Няма даимаа толкова работоспособни.Затова непрекъснато се чудят как да уввеличат въздраста за пенсиониране.
01 Юни 2016 05:59
Защо просто не върнат парите на хората? Който иска в НОИ, който иска в ДПФ, който иска в банката.
01 Юни 2016 08:52
Горанов как е получил тия 28%?


За неживеещите в България, които "дискутират" български проблеми:
Осигурителната вноска за всички е около 17,8%, а 5 от тях (вече) са за втора пенсия, която е нещо като чакане от умрял писмо.

Та 5/17,8*100 = 28% (приблизително)
01 Юни 2016 09:31
От всяка вноска фондът ти взема 5% такса.
Всяка година се взема още 1% такса от събраните вноски.
Значи САМО за да излезеш на 0, т.е. след 1 г. сумата в личната ти партида да е равна на внесената, инвестирането на парите трябва да е донесло увеличение с малко над 6%. И оттам нагоре за да се получи някакво увеличение.
Като се знае къде е разрешено да се инвестират средствата, то кой портфейл е способен да донесе дори само тези 6%, под които реално вносителят е на загуба?
01 Юни 2016 10:11
Fafner,
Въпросът на Аполитичния е на място.
Защото твоята сметка е вярна ако цял живот си се осигурявал по тези правила. Нещо, което въобще не е така.
01 Юни 2016 10:50
Едно добро решение на Горанов.
Проблемът се прехвърля на тристранката.
Да видим откъде дойде идеята за национализация на вноските в ДПФ-тата.

За протокола: в момента половината от пенсиите се поема не от НОИ, а то бюджета.
Т.е. не трябва да се говори за 28% от пенсионните фондове, а за 14%. Приблизително.
01 Юни 2016 13:04
За неживеещите в България, които "дискутират"
За живеещите в България, които не знаят какво плащат:
- 17.8% пенсионна осигуровка се събира между 2011 и 2016 г. (от догодина е 18.8%). С изключение на 2010 г. (15.8%), през останалото време е по-висока, а преди 2002 г. е двойно по-висока.
- 5% вноска към УПФ се събира след 2008 г. Преди беше 3%, а преди 2002 г. е НУЛА.
- Отношението 5% към 17.8% е упражнение за първолаци или политидиоти. Ако се отчита солидарността на "капиталовото осигуряване" към "разходно-покривната" солидарност, тия 5% трябва да се отнесат към всички осигурителни вноски на разходно-покривния модел - 8% здравеопазване (преди 2006 г. -6%), болнични -3.5%, безработица 1.5%, трудова злополука -1.0%. Сиреч, 5% към 32% и ... това пак няма да е вярно. Защото, след 2004 г., при доход от 10000 лв. месечно и максимален осигурителен праг от 2600 лв, пенсионната вноска към УПФ е 130 лв. (1.3%), към НОИ е 462.8 лв. (4.6%) и в личния джоб е 1317.2 лв. (13.2% - се получава като от 10000 се извади 2600 и върху разликата се начислят 17.8%, които пари не отиват в НОИ). По Горанвската идиотия, всеки с доход над максимално-осигурителния праг трябва да му се намали пенсията с до 50%. Обратният случай, но отново отричащ малоумните гербери, е преди 2006 г., когато имаше необлагаем минимум - при доход от 220 лв. и необлагаем минимум от 120 лв., вноската към УПФ е 3 лв. или 1.4% (3% върху 100 лв.), а към НОИ е 30 лв. или 13.6% ( 30% пенсионна осигуровка върху разликата от 220 и 120 лв.).
Едно добро решение на Горанов.
Кое точно е "доброто решение"? Че е загубил обществено време и ресурс в безсмислени дискусии или че "си измива ръцете" с тристранката? Щото можеше да ги пита преди да е платил 20 бона на юрист за разработването на проекто-закон за изменение на Кодекса за осигуряване.
Да видим откъде дойде идеята за национализация на вноските в ДПФ-тата.
ДПФ са доброволни пенсионни фондове - там няма да се "национализирват", а само ще се "рекетират" управителните органи с изискване на квалификация, по-висока от тази на КФН и на БНБ. Иначе "идеята си идва" от "яките дупцета" - през 2011 г. беше от "подземните дупцета" (партидите им от ППФ, Професионалните пенсионни фондове, 160 млн. лв. беше прехвърлена към НОИ, а държавната субсидия беше увеличена с 500 млн. лв. за да се платят пенсии на "дупцетата" от по 400 лв. вместо по 100 и по-малко лв.)
Сега са наред "надземните яки дупцета" - полицаи, военни, съдии, прокурори, следователи и др. прост-съюзни тарикати.
01 Юни 2016 16:42
Apolitichen, ,
За анализът -
01 Юни 2016 18:23
аксимален осигурителен праг от 2600 лв, пенсионната вноска към УПФ е 130 лв. (1.3%), към НОИ е 462.8 лв.

Не е вярно.
01 Юни 2016 20:24
Много добра статия. Браво мдм Колева
01 Юни 2016 21:49

Аполитичния, браво!
02 Юни 2016 13:21
аксимален осигурителен праг от 2600 лв, пенсионната вноска към УПФ е 130 лв. (1.3%), към НОИ е 462.8 лв. Не е вярно

Маскималният осигурителен доход е определен с чл. 8 от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. (ДВ, бр. 106 от 24.12.2014 г.) , в сила от 01.01.2015 и ще бъде в сила до 31.12.2016 г.
Чл. 8. (1) Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2015 г.:
1. минимален месечен размер на осигурителния доход през календарната година по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно
приложение № 1;
2. минимални месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2013 г. от упражняване на съответната трудова дейност като самоосигуряващи се лица:
а) до 5400 лв. – 420 лв.;
б) от 5400,01 до 6500 лв. – 450 лв.;
в) от 6500,01 лв. до 7500 лв. – 500 лв.;
г) над 7500 лв. – 550 лв.;
3. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители – 300 лв.;
4. максимален месечен размер на осигурителния доход – 2600 лв.
(2) Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2013 г., както и за започналите дейност през 2014 и 2015 г., е 420 лв.
(3) За лицата извън посочените в чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване, за които осигурителният доход за социално и/или здравно осигуряване е обвързан с минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, се взема предвид доходът по ал. 1, т. 2, буква „а“.

5% от 2600 лв. все още дават 130 лв. в Евклидовото пространство, а 130 лв. от 10000 лв. дава 1.3%; същото важи и за 17.8% от 2600 лв. са 462.8 лв.
Иначе съм съгласен, че отношението 130:462.8=28.1% е невярно - не стойностите, а конструкцията на отношението. Наподобява отношението ябълки към круши.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД