:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Близо 300 ВЕИ фирми може да фалират заради орязани цени



Фалит очаква 274 зелени централи заради новите изкупни цени на тока, които бяха намалени с промени в Закона за енергетиката. Заради промяната без работа ще останат около 1800 души, обявиха вчера част от собствениците на ВЕИ фирми, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Заради т.нар. двойно финансиране - изкупна цена и финансиране от ЕС, преди година ЕК отказа да признае 28 млн. евро за плащания, направени от април 2011 до октомври 2013 г. От засегнатите предимно семейни фирми заявиха, че не са били предупредени за възможен проблем. В договорите им никъде не е записано обезщетение или защита при едностранна промяна на цените.

Сътрудници и депутати от ГЕРБ директно са предлагали да купят централите им на много по-ниска цена, заявиха потърпевшите. "Нека помислим кой има интерес от закриването ни", коментираха те. "Бенефициентите не носим вина", каза един от собствениците - Светослав Петров. Той обясни, че през 2012 г. лично Делян Добрев от ГЕРБ е внесъл предложението за тях да важи възможността за субсидиране и за преференциална изкупна цена на произвежданата зелена енергия. Сега обаче обвинявал фирмите, че получават двойни субсидии и че са работили неправомерно на висока цена.

Малките фотоволтаични централи настояха цената на изкупуваната от тях електроенергия да се определя от КЕВР, а не по Закона за енергетиката. Собствениците ще търсят подкрепа и от депутати, за да обжалват промяната в Конституционния съд. За утре е насрочен нов протест срещу намалените цени на изкупувания ток от фирмите, субсидирани по ПРСР.
6
1316
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Юни 2016 00:18
Близо 300 ВЕИ фирми може да фалират заради орязани цени
Екстра!
01 Юни 2016 00:34
Кой да определя цената? А защо не пазара? Нали живеем в капитализма. Защо капиталистите се размечтаха за социализъм? Много е лесно да имаш за клиенти всички граждани на държавата и то задължени от държавата да ти купуват стоката/услугата, и то на цена определена от държавата, така че ти да си печелиш най-добре. Защо стана така? Защото производителите на фотоволтаици от Германия, чрез лобирането на германската държава, най лобистки приеха евродирективи за задължително увеличаване процента възобновяемите енерго источници. Вие видяхте далаверата, наляхте пари в немската икономика и решихте че българите ще покрият разходите ви с голям процент печалба. Много маймуни станахте на клона и той се счупи. Хората отказаха задължителната услуга. Ако вие не фалирате, трябва да фалира държавата. А колко ли би струвало рециклирането на фотоволтаиците и кой ще го плаща??? Как ли ще стане? Ще стане ли въобще? На какво ли ще прилича България с тези неработещи неизчистени панели?
01 Юни 2016 06:44
Кой да определя цената? А защо не пазара? Нали живеем в капитализма

В кой точно капитализъм Вие живеете, не зная. Аз лично живея в олигархо-мутрокрация с елементи на либералфашизъм.
01 Юни 2016 12:44
Живеем в периода на развита демокрация, която се оказа същата като развития цоциализъм.

01 Юни 2016 12:47
А за ВЕИ-тата - sorry, пазарна икономика, нищо лично, just...

Нищо, да пробват да продават "екологичния" си ток на други потребители, след като единствения им клиент го не ще...

Все некой ще се навие да купува ток по 60 ст, който ту спира ту се появява в зависимост от вятър и облаци...



01 Юни 2016 14:29
Близо 300 ВЕИ фирми може да фалират


А дано ! Крайно време беше !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД