:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само 3% от българите търсят жилище с над 3 стаи

Местоположението се оказва по-важно от цената при избора на апартамент
Водещи фактори при избора на нов дом
Оживлението на имотния пазар у нас очертава ясни тенденции и нови моди. Все повече българи търсят да купят апартаменти, за да вложат парите си и да получават допълнителен доход. 76% от кандидат-купувачите са готови да вземат заем до 40 000 евро, показва проучване на Societe Generale Експресбанк за пазара на недвижими имоти, ипотечните кредити и обществените нагласи. Анкетата разкрива, че расте осезаемо интересът към неголеми и не много скъпи апартаменти.
Все още най-много са хората, които търсят имот, за да живеят в него - 80 на сто, но 12% купуват апартамент или къща "за децата", 4% посочват, че искат да дават жилището под наем, а други 2% смятат да го препродадат след време с печалба.
Нараства процентът на българите, които искат да инвестират в едно- и двустайни жилища - съответно с 5% и 8%, разкрива още изследването. А търсенето на по-големи имоти намалява, като спадът при къщите е със забележителните 13%. Едва 3 на сто от анкетираните се готвят да си купят многостаен апартамент.
Интересно в проучването е, че най-много купувачи (84%) посочват местоположението като фактор №1 при избора на жилище. За 80% водеща е цената, а 52% слагат на първо място качеството на строителството. За една трета от анкетираните най-важен е етажът, а 26% държат на гледката.
Има 20% повече запитвания от купувачи, цените растат с 12% в София и с 8-10% в другите големи градове, увеличават се сделките "на зелено". Това пък са наблюденията на Unique Estates. В столицата средната цена е 772 евро/кв. м, във Варна - 726 евро/кв. м, в Пловдив - 538 евро/кв. м, в Бургас - 542 евро/кв. м, твърди брокерската компания, която работи с качествени имоти.
20% от продавачите на жилищни имоти търсят сделка, защото имат нужда от пари, а 12% искат да си купят нещо по-голямо, по-луксозно и с повече екстри. Най-продавани са двустайните (41%) и тристайните апартаменти (34%). 87% от купувачите търсят собствено жилище, а 12% търсят имот, за да инвестират парите си и да си осигурят доход от наем.
Сред купувачите се очертава нов типаж - мениджър на средна или висока позиция, който работи на трудов договор, семеен е и с деца и избира имоти, струващи повече от 70 000 евро, твърдят експертите от Unique Estates. Това е категорията на хората със стабилни доходи, които предпочитат да влагат парите си в недвижима собственост, вместо да ги държат при почти нулеви лихви в банките, и купуват имоти на стойност над 70 хил. евро. В много от случаите те взимат ипотечни заеми, защото знаят, че те в момента са рекордно евтини.

Водещи фактори при избора на нов дом

Местоположение84%
Цена80%
Качество на строителството54%
Лесен достъп, удобен транспорт42%
Тип строителство38%
Етажът32%
Хубава гледка26%
Завършеност на жилището15%
Централно отопление13%




1
1617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Май 2016 13:44
За 80% водеща е цената, а 52% слагат на първо място качеството на строителството. За една трета от анкетираните най-важен е етажът, а 26% държат на гледката.



Та така станаха 201 %
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД