:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Войната срещу парите (в брой)

Емил Хърсев
На 5 май 2016 г. Европейската централна банка нанесе тежък удар в битката срещу парите в брой: ЕЦБ реши, че спира да издава банкноти по 500 евро. Все пак даде на най-скъпата хартия в Европа отсрочка, тя ще е в обращение до края на 2018 г. След това няма да се печата, а издадените банкноти ще се приемат в банките, докато бъдат изтеглени. Обаче търговците вече избягват осъдената на изчезване банкнота. Опитайте се да платите с 500 евро и ще видите, че никой не ще едрите купюри, дори обменните бюра масово отказват. Изгнанието на скъпата евро банкнота е крачка към свят без налични пари.

Целта е плащанията в брой постепенно да се ограничават, а един ден банкнотите въобще да се премахнат. Официалното обяснение е борбата с престъпността. "Парите в брой са кръвта във вените на престъпността", поетично аргументира шведската полицейска шефка Карин Гьотблад. Отвъд поезията аргументите издишат. Няма данни някъде да е намаляла престъпността, макар че



ограниченията за плащане в брой



са твърда политика на Европейската комисия, налагат ги все повече страни и стават все по-тежки. В Италия са забранени плащания в брой над 1000 евро, търговците в Гърция могат да приемат до 1500, в Испания 2500, във Франция - 3000 евро. Ние сме от най-послушните страни. Българският закон за ограничаване на плащанията в брой бе приет в началото на 2011 г., от 1 януари 2016 г. лимитът бе свален на 10 хил. лева. Криминалната статистика не показва никакъв ефект от тези мерки. Германският Институт по търговията изчислява, че през 2003 г. 66% от плащанията в Европа са били в брой, 31% - с банкови карти. За 2013 г. едва 54% от оборота е в брой, с карти са платени 43% от сделките. Счита се, че днес пропорцията е равна с превес на картите. Но след 2003 г. в Западна Европа растат почти всички престъпления. Тогава какви са целите, кой води войната срещу парите в брой? В коалицията "Антикеш" водят банките. Идеята за забрана на банкнотата от 500 евро прокара през март новият шеф на Дойче банк Джон Краян. Срещу парите в брой е цялата индустрия за безналични плащания, водят я световните лидери "Виза" и "Мастеркард". Интернет гигантите чакат повече печалби, ако изчезнат наличните пари. Но най-голям интерес има фискът. Ако един ден светът осъмне без банкноти и е принуден да се разплаща само електронно, значи всички плащания да се записват, а бирниците ще могат да открият и обложат до последния цент всеки доход и всяка покупка. Ако няма евтин начин да платим в брой, фирмите за картови и безналични плащания могат да вдигнат тарифите двойно от сегашните към 2% средно, поне до 4% върху оборота. Банките ще са спокойни, всички пари задължително ще стоят по сметки и затова

никой не може да избяга от банковия данък, който вече плащат "старите" европейци. В България не го усещаме, защото все още вземаме (дребни) лихви за парите, вложени в банките. А в Западна Европа банките вече вземат такса да държат парите. ЕЦБ облага с 0.4% годишно парите на банките при нея, банките вземат от клиентите си от 0.5% до 0.7% годишно, даже класическите спестовни каси в Германия отскоро въведоха такса за съхранение. Ако парите в брой бъдат забранени, таксите ще нараснат няколко пъти. Тогава ще се изпълни и друга отдавнашна мечта,



доктрината за "прозрачния човек":



всички икономически решения, всеки потребителски избор на всеки от нас ще се записва, съхранява и анализира от системата "Биг Брадър"... извинете, "Биг Дейта" (така наричат масивите с "потребителска информация" за покупките и предпочитанията на всеки от нас. Човекът ще стане напълно прозрачен, търговците ще могат да ползват индивидуални алгоритми на кого какво да продадат и ще знаят на каква цена могат да му го продадат. Държавата ще научава всичко за всички, човек вода няма да може да пие, ако не си пъхне в някакво устройство картата, палеца или не подаде някакъв друг сигнал за плащане. Полицията с точност до секунда ще знае кой къде се намира, накъде се движи, какво прави. Но колкото по-прозрачен става индивидът, по-непрозрачни ще са държавите, банките и доставчиците, които го контролират.

Паричните забрани отнемат свободата в невъобразима досега степен. Това е държавна политика. Според бившия първи финансист на САЩ Лари Самърс само ако напълно се забранят парите в брой, може да се проведе ефективна политика за "стимулиране и стабилизиране" на финансовата система, т.е. политика на отрицателни лихви. Иначе рискът пациентите да изтеглят парите от банките, за да се спасят от нарастващата конфискация на капитала и спестяванията, води до "уязвимост на банковата система". Затова централната банка и държавите сега могат да наложат едва 1-2% паричен данък. Ако забранят парите в брой, могат да вдигнат данъка до 5-10%, достатъчно да покрива загубите в банките и да топи държавния дълг. Освен това паричен данък налага централната банка, няма изобщо парламентарен, само косвен политически контрол. Обаче



агресията роди съпротива



Ходът на ЕЦБ да премахне банкнотата от 500 евро породи остра съпротива срещу забраните и ограниченията. Появиха се защитници на парите. "Банкнотите са лист напечатана свобода", образно се изказа анонимен банкер и даде лозунг на съпротивата. Тя привлича много и твърде влиятелни гласове, сред тях е дори световноизвестният с либералните си идеи институт "Катон" (the Cato Institute) в САЩ. "Спасете нашите пари"*), написа популярният икономист проф. Макс Ото. За броени дни след удара на ЕЦБ рекордно нарастват потребителите, предпочитащи да плащат в брой.

По-важно, опасността вече е осъзната и не само финансисти, вече и политически партии критикуват политиката на Еврокомисията и ЕЦБ срещу плащанията в брой. Започнаха да се обсъждат и рисковете на натрапвания "свят без кеш". Какво ще стане при масов банков фалит? В такъв свят всеки от нас и дори цели държави могат да бъдат "изключени" от платежната система. Десетки кредитни карти и сметки да имате, Системата може да дръпне шалтера на всички до една. Помните как САЩ решиха да "изключат" от двете основни картови системи няколко руски банки (10-15% от всички карти). Отмениха го, но хаосът беше невероятен. Една по-малка икономика може да бъде разрушена, всеки, поставен под банкова забрана, за дни ще стане просяк. Прост технически срив на платежната система може да предизвика катастрофа. Победата на ЕЦБ във войната срещу парите в брой е пирова, съпротивата расте. Ограниченията ще бъдат атакувани все по-аргументирано. Банкноти ще продължават да се печатат. За жалост - все повече.

- - -

*) Otto, M., Rettet unser Bargeld, Ullstein-Verlag, Berlin, 2016.
ЕПА/БГНЕС
На 5 май 2016 г. Европейската централна банка нанесе тежък удар в битката срещу парите в брой: ЕЦБ реши, че спира да издава банкноти по 500 евро. Все пак даде на най-скъпата хартия в Европа отсрочка, тя ще е в обращение до края на 2018 г.
25
27847
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
15 Май 2016 19:06
Ей, хитрец си ти Емо,
За това, че ще ни следят всяка стотинка - си много прав.
НО! Банките/Държавата и сега си ги вземат тези плашещи проценти. Какво е инфлацията? ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ на парите в брой - ХАРТИЕНИТЕ. Това си е чисто ограбване на средствата на хората.
Като премахнат банкнотите, нищо няма да попречи /направо ще се стимулира/ разплащанията да стават с ценни метали /злато, сребро и т.н./.
Но при тях няма как да се помпа инфлация.
Та ... банкнотите ще бъдат премахнати тогава, когато следенето стане по-важно от ограбването инфлацията.
15 Май 2016 20:01
Бате, ти кво - намекваш че ако се отменят наличните пари няма да има инфлация?
Не ти ли е представата за света малко кривичка за да го кажеш?
Значи според тебе ако днес един хляб ти го дават за едно евро от банковата ти карта, утре продавачът по никакъв начин няма да е в състояние да ти поиска две евро за същия хляб, а?
15 Май 2016 21:14
И като се сети човек, че даже не става дума за пари...
Както тук нееднократно е споменавано, нито доларът, нито еврото, нито рублата и т.н. от сорта, в днешния им вид, не са истински пари. Липсват им някои основни, структуро-определящи, ако мога така да се изразя, термина качества, за да бъдат такива. За долара например, ясно е написано от американските законодатели /"бащите на нацията" им според тяхната терминология/, още в края на 18- век какво точно представлява- монета изработена от около 27 грама сребро. Нищо общо няма истинският долар, с това което днес се пробутва под това наименование. Нещо повече, същите законодатели са предвидили доста сурови наказания, за всеки позволил си да подбива цената на долара, от дългогодишен престой в затвор и изключително тежки глоби, та чак до смъртна присъда за подобни дела. Тези дето го печатат днешния долар, откак са започнали приравнявайки първоначално хартийките си към истинската му стойност, колко пъти са му подбили цената до този момент? Сигурен съм, че е над 100 пъти, но не зная колко точно. Ама според мен и 100 пъти е напълно достатъчно, да ги изпекат американците, всите мръсни банкери от техния Фед до един, на електрически столове... Защо не го правят? Имаше тук един съфорумец, който много високо оценяваше американското правосъдие. Ужасно съжалявам, за практически безкрайния му бан. Той може би щеше да е в състояние да ми обясни, този странен парадокс...
16 Май 2016 07:27
Разбира се, че инфлацията е свързана с обръщението на пари без реално поктитие. Дали ще са хартиени, виртуални или безналични- те могат да се обезценяват, както контролирано, така и неконтролирано.
Не ги стяга чепика за неплатените данъци във фиска...това е за пред овцете, стригани и от банките и от Администрацията...
Основната причина е: Затварянето на кръга на тотален контрол от Господарите над гоите.
Ако отпаднат наличните разплащания, Big Brother-a ще следи не само колко получаваме, но и къде и за какво ги харчим.
Е те тогава ще настъпи един ЖИВОТ...
16 Май 2016 07:46
Статията беше много ценна за мен.Започвам да плащам в брой със злато.
16 Май 2016 09:11
опитайте да платите с банкнота от 500 евро...то заплатите в БГ не се покриват с половината от тази банкнота, ама хайде, и ние да сме с хората-...Ех, Хърсев,Хърсев...
16 Май 2016 10:28
Ако чисто теоретично махнат парите в брой. Първото което ще хвръкне до небето е биткоина.

Да не говорим че сивия сектор ще почне да се разплаща стоково най-често злато, сребро, хероин и т.н.

Само че каквито идеи са готови да родът днешните демократи и Берия и Сталин не са сънували а те ми били тирани.
16 Май 2016 12:00
Да се намерим на работа...
16 Май 2016 12:04
Да, тотален контрол му е майката.При хартиените "пари"- и аз не знам къде да сложа
даже ударението вече- все пак могат да се преброят колко са напечатани,
електронните - ще се емитират как, с какво покритие - както им е угодно на Шефовете.
И започва Джурасик парк.Пиенето на вода и сега е лукс, но тогава....
16 Май 2016 14:09
"Банкнотите са лист напечатана свобода", образно се изказа анонимен банкер и даде лозунг на съпротивата.


И много прав!
за статията
16 Май 2016 15:17
В миналото банкирането е било услуга. Било е бизнес отделен от държавата. Държавата е сечала парите. Банките са били експертите, които са изчислявали риска на предприемача. Вършели са реална работа, за която са били възнаграждавани чрез лихвата. Имало е реален банков пазар. Лошата експертиза при оценяването на риска и лихвата, незащитаването на тайната на инвестицията и клиента са водели до неминуем банкрут. Кое от тези характеристики е валидно сега? Банковия бизнес е завзел държавата. Кой е сигурен в момента държавата ли емитира книжните и виртуални пари или банките? Има ли банков пазар или това е параван на банков клиентелизъм? Банките имат до голяма степен държавна протекция. Имат ли банките инвестиционна експертиза на риска. Явно не. Не им се налага да го имат за да оцелеят. Държавата ще помогне и добрите клиенти ще платят заради лошите. Банките дори се отказаха да пазят инвестиционните и лични тайни на клиентите си. Банките все повече разчитат държавата да задължи хората да са им клиенти. Доходите им все повече приличат на данъци. Не случайно и кризите са постоянни. Парите все повече не могат да измерват стойности. Балонът с измамните стойности се надува и все по-близо идва катаклизъма, който трявва да каже болезнената истина. Банкирането трябва да се отдели от държавата.
16 Май 2016 15:26
бонго-бонго
16 Май 2016 14:09
Мнения: 21,940
От: Swaziland
Скрий: Име,IP
"Банкнотите са лист напечатана свобода", образно се изказа анонимен банкер и даде лозунг на съпротивата.


И много прав!
за статията

А какво бихте казал тогава за някакви истински пари, нещо от сорта на крюгерранда например?
Апропо Вие като отличен историк, сигурно знаете как са постъпили католиците, когато зърнали първите книжни пари в Европа домъкнати от Киатй, като дар за папата и властите във Венеция?... Незабавно публично ги изгорили на клада, като несъмнено демонично творение, сякаш дошло директно от пъклото... И много правилно са постъпили в случая поне според мен, макар да не одобрявам аутодафетата по принцип...
16 Май 2016 15:54
А какво бихте казал тогава за някакви истински пари, нещо от сорта на крюгерранда например?

Бих казал, че са по близо 34 грама парчето, т.е. 500 са около 17 кила.....
16 Май 2016 16:23
бонго-бонго
16 Май 2016 15:54
Мнения: 21,947
От: Swaziland
Скрий: Име,IP


Усеща се, как да го кажа ... солидност... ...
Не като някакви си вятърничави хартийки, дето изобщо не ги знае човек, вдругиден колко по-малко ще струват...
16 Май 2016 17:13
Когато няма пари в брой, няма какво да изтеглите при банкова криза, така банките винаги са ликвидни, никога не могат да фалират, банкерите са гениални мениджъри во веки веков, мечта на всеки банкер от времето на Медичите! КАКЪВ ЖИВОТ ЩЕ НАСТАНЕ ТОГАВА!!!
16 Май 2016 17:28
Слаба статия. При масови фалити на банки щели цели държави да бъдат "изключени" от платежната система. То, ако има фалити на банки, за колко дни ще ти стигнат парите в дюшека бе, Хърсев?
16 Май 2016 19:53
Не като някакви си вятърничави хартийки, дето изобщо не ги знае човек, вдругиден колко по-малко ще струват...

Чудя се кой ли е писал това:
Още на онзи Сула /Луций Корнелий- ЩастлиФТеца/, донякъде подобно на някакъв съвременен председател на Федерален Резерв, му се е наложило обилно да емитира пари със силно намалено съдържание на ценните метали в тях, и да издаде закон задължаващ всеки обитател на римската държава да ги приема безусловно, все едно са пълноценни...


И докато да не съм сигурен напълно, че Сула е прибягнал към тази мярка, то за Нерон (намалява съдържанието на злато с 4.5%, а на сребро с 11%) , то за Комод, Септимий Север и Каракала съм, па да не говорим за редица ромейски императори
17 Май 2016 18:57
Ма чакайте сега. ЕЦБ забранява големите банкноти след 2 години и се прави тука една дълга статия, базирана на презумцията, че парите кеш няма да ги има изобщо. То не е следене, то не е конспирации, то не е чудо.

Дори парите кеш да изчезнат, ще стане след толкова време (поне 30 години), че ние изобщо в момента не разбираме какъв ще бъде светът тогава и е безумно да се правят предположения от този тип - Хърсев променя само една съставна част от настоящето (парите кеш няма да ги има) и хоп, ето ти бъдеще. Еми да, ама не. Това е фундаментално погрешно мислене. Това е все едно аз да кажа, че в бъдещето ще имам летяща кола, но няма да мога да я поправя при повреда, защото няма части за нея. Или пък че изобщо няма да мога да я ползвам, защото е забранено да се лети над София.






17 Май 2016 20:23
Няма данни някъде да е намаляла престъпността, макар че ограниченията за плащане в брой са твърда политика на Европейската комисия, налагат ги все повече страни и стават все по-тежки.

Мълвата гласи че Луканов раздавал някакви куфарчета.
А е могъл да преведе парите и по банкови сметки. Завалията.
17 Май 2016 22:09

бонго-бонго
16 Май 2016 19:53
Мнения: 21,952
От: Swaziland
Скрий: Име,IP

Чудя се кой ли е писал това...


Аз бях...

Уви да, правили са го в древността. Понякога наистина като че ли са нямали особен избор, както в случая с Поликрат и спартанците например. Римската република прибягва за пръв път до тази мярка, непосредствено след сполетелия я кошмар при Кана... /Впоследствие, след края на пуническите войни, поправят монетите изработвани от благородни метали, като запазват като своеобразни кредитни, но не и изработени чак от хартия, пари, единствено медните асове, чиято стойност вече се гарантирала не от метала съдържащ се в тях, а от републиката.../

В други случаи оправдания за извършителите не намирам. И докато за един Диоген примерно /на млади години и той се е занимавал с непочтения занаят на фалшификаторите на монети/, мога да приема покаянието му от по-късно в небезизвестната делва /бъчва и викат понякога/ и наследството му за Света произлязло от нея, за напълно достатъчно изкупление, то за кръвожадна свиня като Сула...


И докато да не съм сигурен напълно, че Сула е прибягнал към тази мярка, то за Нерон (намалява съдържанието на злато с 4.5%, а на сребро с 11%) , то за Комод, Септимий Север и Каракала съм, па да не говорим за редица ромейски императори


Едва ли изобщо съществува престъпление с което да не успял да се е опетни този садистичен психопат Сула... Конкретно за това, че е възобновил емисията на плакирани монети, съобщават ако не ме лъже паметта Цицерон и Юлий Павел... И е направил това, при положение, че само чрез проскрипциите, той и неговите хора са заграбили имущество на стойност над 2 милиарда сестерции, преди това е бил изклал населението и задигнал имуществото му, на редица градове в Италия, ограбил е до шушка Гърция, включително осквернявайки храмовете, дръпнал е големи контрибуции от Митридат, преустановил е с цел икономии раздаването на хляб за бедните и т.н... На всичкото отгоре, човекът имал глупостта да стабилизира римските монети преди това, връщайки ги към стандарта свързан с ценните метали, поради което народа на Рим го е обичал много и дори му е отдавал без никаква принуда, почести полагаеми се иначе единствено на Боговете, е убит по особено садистичен начин, по лична заповед на Сула. Извратенякът Катилина особено се е старал специално в този случай... Най-напред изрязал очите на зет си, след това му отрязал ушите, изтръгнал му езика, отсякъл му ръцете, строшил му коленете и чак тогава му отсякъл и главата... а после измил окървавените си ръце в свещен купел на Аполон, под благосклонния поглед на щастливото чудовище...
21 Май 2016 09:09
Ако се запазва сегашната сгрешена европейска парична система, след налична инфлация 500 евро ще са необходими.
21 Май 2016 12:40
Едва ли изобщо съществува престъпление с което да не успял да се е опетни този садистичен психопат Сула...

Мдам..... за разлика от оня оня убав човек, Марий ....
21 Май 2016 22:42
бонго-бонго
21 Май 2016 12:40
Мнения: 22,016
От: Swaziland
Скрий: Име,IP

Мммда... и Марий не е бил цвете за мирисане... Но е спасил живота на Сула от ръцете на собствените си привърженици, а после...
По мръсотия Сула за мен решително води на Марий /както и патрициите на плебеите изобщо, за римска история като цяло/, без ни най-малко да принизявам престъпленията на последния. Само едно добро бих признал на Сула- освобождаването на 10 000 роби едновременно, не от алтруизъм разбира се, а с политическа цел. Такова нещо на Марий, който освен към себе си, все пак изглежда е питаел и някаква обич към отечеството си, със сигурност никога не би му минало и през ум да направи /както и да дестабилизира паричното обръщение в римската държава... напротив негов човек го стабилизира/. Подозирам, че това дело на Сула с робите, има някакъв принос и за малко по-късното въстание на Спартак...
23 Май 2016 00:20
Този път , но го е дострашало да продължи до край, решението за безналични пари, само по сървърите на банките не е само от банков интерес, то е политически обосновано - за пълен контрол над масите! Да, политиката винаги е била над икономиката, в смисъл властта, която носи богатство и позволява да го запазиш.

Каква изненада (или пък не) за ония комсомолци от 1989 г., прегърнали мантрите за либерализъм и свободен пазар, за по-малко държава, вървим към тотален комунизъм, много по-лош от който преживяхме.

Ще я търсите вие държавата... Всички "конспирации" се оказаха верни!
22 Ноември 2016 14:06
Сега злокобният стопански проблем не е ползвани пари в брой, а това, че живеем при условия на сгрешена парична система.
Европейския съюз (ЕС) страда от прилагане на сгрешена европейска парична система.
Истината е, че ако не се допускаше тази фатална грешка за налична сгрешена европейска парична система европейските държави нямаше да имат сегашни дългове.
При запазване на сгрешена европейска парична система в ЕС постоянно се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи болезнени злини.
Някои разчитат Европейската централна банка (ЕЦБ) да спаси ЕС от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в нейна компетентност. Сега ЕЦБ е със съдба на жертва и подсигурен провал.
За спасение на ЕС е необходима подобрена европейска парична система.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД