:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Аликс партнърс": КТБ е била лична каса на Цветан Василев

Неплатените фирмени заеми са 472 и само около 800 млн. лева са събираеми, твърди разсекретеният доклад
Разследващата фирма "Аликс партнърс" смята, че банкерът Цветан Василев, който през лятото на 2014 г. избяга в Сърбия, е главният виновник за фалита на КТБ. "Въз основа на нашето разследване има ясни доказателства, че г-н Василев, Управителният съвет и редица служители и свързани лица (директори и акционери в кредитираните фирми) са получили и използвали средства от банката като цяло, финансирайки "лични" бизнес сделки, е една от основните констатации в поверителния доклад на "Аликс партнърс". Миналия месец той бе разсекретен с решение на парламента, а вчера в късния следобед бе публикуван на сайта на КТБ.

Документът, който е предаден на синдиците на фалиралата банка още през септември 2015 г., е от 575 страници. В него са описани имената на компаниите и схемите, чрез които е била източвана КТБ. От доклада става ясно, че 243 корпоративни клиенти на банката имат 472 неизплатени кредита. "Аликс партнърс" твърди, че реално само 750-800 млн. лева от заемите са събираеми.

"Методите, използвани за извличане на средствата от банката, са били избрани и изградени с цел объркване/прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като са оставили банката в значителен риск, че тези средства никога няма да бъдат погасени", се посочва в доклада.

"Нашият анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно и/или неправомерно извлечени от банката. Изглежда тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в банката г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица", допълват от "Аликс".

Разследващата компания коментира, че в работата на КТБ е имало доста "червени флагове" - сигнали за проблеми, и е чудно, че никой не ги е забелязал.



14
3659
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
03 Май 2016 19:58
За кой не бе очевидно, че Цв.Василев е свързан със специалните служби, банката му се ползваше с държавни протекции и методите за боравене с парите съответно бяха конспиративни
03 Май 2016 20:02
Цецоо Василев не е солов играч.
Иначе отдавна щеше да е получил, полагащите му се два кубика пръст...
03 Май 2016 20:11
в работата на КТБ е имало доста "червени флагове" - сигнали за проблеми, и е чудно, че никой не ги е забелязал.

Верно, много чудна работа. И със заверени одити даже. А балъците си цвърчат в олиото... Те така !
03 Май 2016 20:20
От доклада става ясно, че 243 корпоративни клиенти на банката имат 472 неизплатени кредита.
Някое именце, така, няма ли да се публикува? Едва ли всичките 472 неизплатени кредити ги е взел Цветан Василев!
03 Май 2016 20:37
"Аликс партнърс" твърди, че реално само 750-800 млн. лева от заемите са събираеми.


Само че от мърлявщината на Искров, Мавродиев и сие, трябва да се връщат няколко милиарда, покрити от държавния бюджет, а не 800 млн.
03 Май 2016 20:39
Разследващата фирма "Аликс партнърс" смята, че банкерът Цветан Василев, който през лятото на 2014 г. избяга в Сърбия, е главният виновник за фалита на КТБ.

Да де, ама ТАЗИ "разследваща" фирма не е ОНАЗИ разследваща фирма. Оттук произлиза възможността да си твърди това, което е поискано от нея да твърди. Описано е в Заданието за договора, иам предвид НЕПИСАНОТО задание. И поради тази причина е строга тайна.
Фактологията със странно съдържание около Аферата КГБ е дълга и няма да я възпроизвеждам тук. Все едно, тя няма да се чете или просто ще се подмине без отговор.
Само ще напомня за великите "обезценки" на 100% действащи фирми, които са докарани до 10% стойност и ще попитам защо тези "обезценки" само на някои активи са извършени от фирми, които не са поели ангажимента да извършат ОДИТ на банката, към дата 20 юни 2014г. Одит няма и за счетоводния отчет за 2014г., въпреки задълженията по закон.

Вера Ахундова:
Какъв доклад на „Аликс Партнърс”, какви пари ще търсите и проследявате?
Няма такива пари. Няма липсващи 4,22 млрд. лв. От това, че хиляди пъти повторихте за липсващите 4,22 млрд. лв., те не станаха наистина липсващи.
Колко пъти обяснявахме на обществото:

КТБ е инвестирала през дружества със специално предназначение, наречени от Вас „бушони”, не повече от 2 млрд. лв. Сред тях са и такива видими обекти като стъкларския завод „Рубин”, „Гипс” АД, „Телиш” АД и много други.

Със специално задание, разработено от УС на БНБ (И. Искров, Д. Костов, Н. Кордовска” на неодитори бе възложена не оценка, а обезценка на тези активи, които заедно с някои необезпечени кредити са достигнали 200% обезценка. Такова чудо във финансовия свят няма. Но ние нали сме пионери…

Квестори и синдици можеха да идентифицират реалните инвестиции, направени по веригата на дружествата със специално предназначение, да ги блокират, запорират, запазят... Но не. Пак поръчка! Трябваше да останат свободни от тежести, за да бъдат лесно, бързо и без пари усвоени от крадливата клика зад Пеевски.

Едва след анализ на инвестициите по веригата на „бушоните” можеше да се оцени липсват ли част от тези пари. И тогава да се наеме „АликсПартнърс” да ги издири.
03 Май 2016 20:46
Аферата КГБ е дълга


Мда, банката на КГБ биди създадена юще през 90-те.
И се спихна барабар с Южнио паток. Съвпадение некакво...
04 Май 2016 09:28
Липсват данни за вината на лицето Иван Й. Костов от софийското с. Драгалевци... значи докладът е безинтересен...
04 Май 2016 11:09
Разследващата фирма "Аликс партнърс"
Последно коя е фирмата, която била "смятала" срещу 22 млн. долара - "Аликс партнърс сървиз" Лтд или "Аликс партнърс" Лтд? И кой точно е оторизирал, че може да извършва разледване - Кралския съд, Европейската централна банка или Централната банка на Русия? Щото във Факултето има едни разследващи, дето всички намират - ел. кабели, електромери, дистанционни и др. врътки.
04 Май 2016 11:28
Натисни тук


На първите 13,5 страници са изброени всички упоменати в доклада фирми, които са имали взаимоотношения с КТБ, както и педставляващи лица и пр. Прегледайте ги, интересно е количеството на общоизвестни големи фирми в България, както и доста общински кадастри и пр.
04 Май 2016 12:05
Високо професионално изпълнена поръчка.
04 Май 2016 13:47
Както сриването на банковата система през 1996/97 гг., така и фалитът на КТБ си е добре изпипана далавера от/за няКОЙ !!! Само балъците вярват, че такива неща стават случайно. При нужда от повече подробности могат да се консултират при чичко Сорос, той много добре знае, как се правят тия работи...
04 Май 2016 14:02
НПО „Ние, Гражданите”
Изпратихме досега над 30 сигнала в Главна прокуратура за присвояване и кражба на активи от КТБ, с които се ощетяват нашите членове. Никаква реакция. Включително и в доклада на разследващата фирма.
Дадохме на разследващите пълно описание на пет техники, по които се извършват тези кражби. Никаква реакция.
Изпратихме питане до синдиците, отнасящо се до информация за техните разходи, до увеличението на капитала на банка „Виктория”... Очакваме отговор.
........
Днес сигнализираме за нова голяма кражба, свързана с дружествата от ВПК АВИОНАМС И ДУНАРИТ, за която в най-скоро време ще ви информираме.

Щом ограбените вият на умряло, значи батьовците са на прав път. За успокоение ще им остане баналната мъдрост "Бедността не е порок"...

Целият материал:

http://www.glasove.com/categories/intervyuta/news/dokladyt-na-alikspartnyrs-za-grabezha-na-ktb-kato-metod-na-grabezh
04 Май 2016 15:56
Какво следва от тук насетне? Ще има ли осъдени за КТБ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД