:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БДЖ ще разпродава още активи, за да плаща дългове

Ивайло Московски
"Холдинг БДЖ" намалява дълговете си, но въпреки това към момента те остават над 470 млн. лв. Ако задълженията не се погасят, ще се пристъпи към разпродажба на още активи и дори може да се блокират сметки на отделните дружества. Това става ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски в отговор на депутатски въпрос, съобщи БГНЕС.

Облигационерите засега възнамерявали само да разпродават ненужни на БДЖ товарни вагони, както и недвижими имоти, които не били нужни вече на холдинга. Още преди месеци министърът обяви, че се планира до края на годината летище София да бъде отдадено на концесия и част от парите да отидат за погасяване на задълженията към кредиторите. Московски обаче признава, че ако не се осигурят нужните средства за това, то кредиторите имат "достатъчно принудителни инструменти на свое разположение", което включва и разпродажба на активи и блокиране на сметки.

От Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия са посочили, че максималната държавна помощ за железниците може да е в размер на 320 млн. лв. "Сумата е изчислена на база най-песимистичния вариант от плана за оздравяване на холдинга. В случай на приватизационна сделка необходимостта от държавна подкрепа ще намалее със съответните постъпления от нея", казва още Московски. Преди седмица той потвърди, че се готви приватизацията на "БДЖ Товарни превози", но засега нямало кандидати. Ако купувач не се появи, имало план за преструктуриране на товарните превози.

Продажба на активи на БДЖ върви и в момента. Продават се ненужни имоти и стари вагони, а с парите се покриват задълженията от натрупани такси към друго държавно дружество - Националната компания "Железопътна инфраструктура".



3
1204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
03 Май 2016 20:38
БДЖ е държавна собственост, следователно държавата трябва да плаща дълговете й. Държавата да си събере вземанията и да плати! А не да опрощава дългове , а същевременно вместо на търг, да продава собственост за 1 лев !
04 Май 2016 08:09
Всеки път като е баце на власт БДЖ потъва.
04 Май 2016 16:28
Да оставят Московски малко да си почине от усилията да съсипе БДЖ. Много са го натоварили и с други прекалени за него тегоби.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД