:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата поиска активи на Цветан Василев за над 2.2 млрд. лв.

Сред имуществата са акции, вземания, картини, къщи, монети, дружествени дялове, мерцедеси, банкови сметки
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесе в съда иск за конфискация на активи на банкера Цветан Василев на стойност над 2.2 млрд. лв. Това обяви вчера председателят на комисията Пламен Георгиев. Точната сума е 2 203 445 038 лв. и 55 ст., става ясно от иска. Само за 1.4 млрд. лв. от тях обаче има обезпечение. Това на практика означава, че ако съдът се съгласи с искането на комисията, то реално ще се конфискуват само активи на тази стойност. Искът е внесен още на 29 февруари, но за неговото съществуване става ясно едва сега. Производството за конфискация е не само срещу Цветан Василев, но и срещу свързани с него дружества, включително и регистрирани в офшорни зони. Ответниците по гражданското дело са общо 27.

Вчера Георгиев обяви списък с имоти и сметки, за които се иска конфискация. В него фигурират къщи в София, Врана, Царево, а също и къща в Швейцария, оценена на 47 млн. лв. Недвижимите имоти в България са оценени за близо 100 млн. лв. В списъка има 288 картини за близо милион лв., както и колекционерски монети за 750 000 лв. В активите, чиято конфискация се иска, влизат дружествени дялове за 139 млн. лв., както и акции за над 588 млн. лв. Включени са и три мерцедеса за около 1 млн. лв. Наличните суми на Василев по банкови сметки пък били само 11 млн. лв.

Шефът на комисията обяви, че оценката на незаконните активи ще се променя. Той даде пример с имота на Василев в Швейцария, който комисията е оценила за над 47 млн. лв. Това обаче е сумата, за която е придобит, като е добавено и инвестираното в ремонти. Пазарната цена обаче може да се окаже по-висока. Освен това не се знаело и колко пари има Василев в швейцарски банки. Сметките вече били запорирани с решение на местен съд, но все още не е паднала банковата тайна за наличностите по тях. Те също могат да увеличат сумата, за която се иска конфискация.

От обезпеченото имущество над 300 млн. лв. били вземания към трети лица. Според Пламен Георгиев обаче това са предимно работещи дружества с реални активи и събирането на сумите ще е възможно.

Проучването на комисията е показало, че КТБ е отпускала масово необезпечени кредити на новосъздадени фирми. На такива компании са отпускани кредити примерно от 5 млн. лв., които те не са били в състояние да обслужват. Затова с тях е бил подписван анекс, по който е отпускан допълнителен кредит. Така в крайна сметка сумата набъбвала до 50-60 млн. лв., обясни Георгиев. По подобна схема била придобита дори сградата на КТБ на "Гарибалди". Първо имало кредит за закупуването, а после се плащал наем.

ПРЕМЕЖДИЯ

Искът до СГС е бил придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него са тежали близо 6 тона. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обяви Георгиев. Делото по иска е разпределено на съдия Валерия Банкова, съобщи "Правен свят", позовавайки се на Софийския градски съд. Заради огромния обем от материали тя е спряна от разпределение от 10 март до 20 май, за да може да се запознае с тях. След това ще се преценява дали срокът, в който съдия Банкова да не получава други дела, да бъде удължен.





1
1468
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Март 2016 08:47
Защо ли ми идва на ум един лаф - "Ще вземат на босия цървулите."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД