:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК парира натиска за отмяна на мониторинга на България

Българските евродепутати, главният прокурор и шефът на ВАС се опитаха да убедят комисията, че наблюдението е изчерпано и дискриминационно
Европейската комисия отхвърли категорично всички опити да й бъде оказан натиск за отмяна на мониторинга на България по линия на правосъдие и вътрешен ред. Българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС, подкрепени от колеги от ПЕС, АЛДЕ и ЕНП, се опитаха да убедят ЕК, че наблюдението е дискриминационно, изчерпано и се използва само за вътрешнополитически битки.

Зам.генералният секретар на ЕК Параскеви Мишу обаче заяви, че никой до момента не може да твърди, че Комисията е несправедлива или не е независима в преценките си. Тя припомни, че ЕК винаги е подкрепяла българските власти и дори е осигурявала финансиране чрез еврофондовете за реформите, но в същото време не забелязвала устойчивост в много от областите, които е посочвала като проблемни в последните години.

Преди нея същата теза застъпи пред комисията за правосъдие и вътрешен ред в европарламента и Уилям Слийд, който представи докладите на ЕК за България и Румъния.

"Логиката е, че когато критериите се изпълнят, механизмът ще бъде прекратен. Говорим за задоволително покриване на критериите. Никой не търси съвършенството, а просто очакваме да се вложи достатъчно работа и енергия, за да се постигнат резултати", отсече докладчикът на ЕК Уилям Слийд. Именно той представи вчера докладите за Румъния и България пред комисията. Слийд даде да се разбере, че падане на мониторинга няма да има. "Целта на цялото това писане на доклади е реформите да бъдат осъществени на практика и механизмът е ефективно средство за постигане на тези цели. ЕК смята, че механизмът е помогнал за осъществяване на такива цели и ще продължи да помага. И всички онези, които ратуват за реформите, биха подкрепили подобно твърдение", допълни той.

Българският евродепутат Илияна Йотова, която е сред организаторите на кампанията за промяна на механизма, го попита "колко струва подготвянето на един доклад, особено на фона на голямата дупка, която се оформя в европейския бюджет". "Не става дума за огромни средства, нито за много време. Ако сравним това с "цената" на корупцията - говорим за неща от съвсем различни мащаби", отвърна й докладчикът Слийд.

Останалите български евродепутати също апелираха за отпадането на механизма. Ангел Джамбазки нарече механизма дискриминационен и заяви, че други държави не спазват бюджетните правила, но не са поставени под наблюдение. "Много държа някой да ми даде легално определение на задоволителен резултат", заяви той, цитирайки целите, които България трябва да постигне. Евродепутът от ГЕРБ Емил Радев поиска мониторинговият механизъм над България да отпадне, защото се използва с политически цели и възпрепятства приемането на страната ни в Шенген. "Не ви ли притеснява, че този механизъм е повече политически инструмент", обърна се Йотова към представителя на ЕК, представил доклада.

"Направихме необходимите усилия, за да превърнем механизма в обективен и справедлив. Няма никаква връзка между механизма и Шенген", отвърна й Слийд. Той отново напомни, че страната ни не е приела антикорупционно законодателство, визирайки отхвърления закон на Меглена Кунева. "Този закон не беше приет, защото той бе лош закон и позволяваше политическа саморазправа с опонентите", отговори му Йотова и каза, че текстовете щели да се преработят и ще бъдат приети.

За отпадането на механизма настоя някогашният докладчик за напредъка на България Джефри ван Орден. В тази посока се изказаха един германски и един португалски евродепутат.

Категорично срещу мониторинга се обяви и главният прокурор Сотир Цацаров, който бе поканен на срещата, организирана от българските евродепутати в Брюксел. "Механизмът е повече проверка, отколкото сътрудничество", заяви той. И подложи на критика постоянния съветник на ЕК по линия на правосъдие и вътрешни работи в София Юри Тавание. Цацаров заяви, че се виждал с него на 4 месеца, само когато комисията изпрати мисия от експерти. За последният доклад той разкритикува Министерство на правосъдието, че е дало непълна информация, поради което документът не отговаря на действителността. Според Цацаров източниците на информация, която се анализира в докладите на ЕК, са спорни. Освен това понякога в мисиите имало хора, чиято компетентност е под въпрос.

Шефът на ВАС Георги Колев пък разви тезата, че този механизъм за наблюдение е бил пилотен проект, вече е приключил експериментирането си в България и Румъния и може да бъде подложен на анализ, за да се изчисти от недостатъците и да бъде прилагат като единен механизъм за всички страни членки на ЕС с еднакви критерии.



-------ТВЪРДО "НЕ"---

Румънският евродепутат и бивш правосъден министър Моника Маковей пък директно се обяви против отпадането на механизма за наблюдение върху България и Румъния. "Не смятам, че аз лично или страната ми сме дискриминирани. Този механизъм трябва да се прилага до решаването на проблемите, той служи на гражданите", заяви Маковей. Тя заяви, че в Румъния има осъдени за корупция, но това не е достатъчно. Маковей обвини политиците за съществуването на механизма и липсата на резултатите в борбата с корупцията в двете страни. "Политиците не желаят да бъдат разследвани и осъдени, не желаят да им се конфискува имуществото. Обещават законодателство, но виждат, че незаконно придобитото им имущество е застрашено", заяви тя и каза, че хората в България и Румъния подкрепяли докладите.



11
3340
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
16 Март 2016 20:29
Циреите трудно се махат. Дано ЕС да издържи още няколко години, докато и последният си отиде.
16 Март 2016 23:36
Че как ще я караме без силни сигнали и ясни , без CVМ механизъмо - този Априлски пленум на евроатлантическите ценности ?
17 Март 2016 01:38
Правилно никакво отпадане.
17 Март 2016 07:49
Поредния звучен шамар по тлъстите бузи на Цацаров и цялото измислено и неадекватно българско политическо блато.
17 Март 2016 07:52
Тези палячовци, българските политици, сигурно ще поискат да отпаде и валутния борд за да докарат сриването на България докрай.
17 Март 2016 09:52
Най накрая нещо разумно от нашите еврогосподари!Само че е нужен още по голям натиск върху политиците ни!Особено върху Герб!
17 Март 2016 11:26
Нашите си показаха рогите - мутри на околовръстното, това са бг политиците
17 Март 2016 19:08
Някой от вас, колеги, чел ли е поне един от докладите /един стига, всички са под индиго/ и може ли да каже какво трябва да се направи, за да се изпълнят имагинерните критерии на ЕК, за да се свали механизма? В миналогодишния доклад имаше две похвали само. Познайте към кого бяха адресирани ... не бяха към Христо, гъзознамето и др. подобни креатури. Не бяха отправени и към съда, а към прокуратурата. В тазгодишния доклад няма похвали. Докладът се списва благодарение на усилията на посоченото в статията лице на ЕК за България, който се опита да манипулира с едно измислено писмо с искане за оставка на Цацаров, влизайки в политически и вътрешни за България игри. Не че ние сме цвете и не следва да настъпи промяна в областта на правосъдието, но ЕК могат да си изманипулират докладите към някое неогрявано от слънцето място.
17 Март 2016 20:13
Е... кака така на мафията взе да й пука от евродокладите, че ги неще?
Какво стана?
17 Март 2016 21:12
и може ли да каже какво трябва да се направи, за да се изпълнят имагинерните критерии на ЕК, за да се свали механизма

Да, мога.
Да се приведат нашите системи къмто немските, ако трябва, да се цанят немски експерти, съдии, политици и всякакви, и да се препише едно към едно у нас.
Не е като да трябва тепърва да откриваме колелото.
17 Март 2016 21:52
kaily
17 Мар 2016 21:12
А защо не към френските, английските, американските, руските, италианските, японските и т.н. Може ли някаква конкретика, защото с общи приказки боравят в докладите на ЕК, но за мен те не са достатъчни и точно поради това възроптах по - горе.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД