:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лечението ще е възможно само след даване на пръстов отпечатък

Пациентът ще трябва да се идентифицира при личния лекар, специалиста, аптеката и болницата
Пръстовият отпечатък ще е нужен за всяко лечение, поето от здравната каса. Ако иска да бъде лекуван, пациентът ще трябва да сложи пръста си на четец при личния си лекар, при специалиста, в лабораторията, в аптеката и в болницата. Изключение ще се прави само при домашни посещения и консултации от разстояние, предвижда проектът за служебен рамков договор, написан от надзорния съвет на здравната каса.

Още не е ясно откога ще стане това, тъй като касата наскоро сключи договор за софтуера за пръстовата идентификация, а срокът за направата му според поръчката на НЗОК е 4 месеца. Софтуерът ще се прави от консорциума "Стемо Гама Консулт" срещу 477 000 лева с ДДС. Един четец ще струва 286.80 лв., ще може да се купува само от консорциума и ще е за сметка на изпълнителните - лекари, болници, аптеки.

Според проекта "всяко здравноосигурено лице се автентифицира електронно чрез уникален идентификационен номер (УИН). Номерът е генериран въз основата на сканиране на произволни точки от пръст на ръка на ЗОЛ код. Кодът се генерира от четец, върху който ЗОЛ поставя пръст на ръка". В болниците отпечатък ще се дава и при изписване, а не само при постъпване. Така пациентът ще удостоверява, че реално е бил в болницата или кабинета, освен това "целта е предотвратяване или минимализиране на случаите на отчитане на неизвършена дейност", пише в мотивите на проекта.

Проектът обаче не предвижда отказ от снемане на код чрез отпечатък. От касата обясниха, че имат становище от Комисията за защита на личните данни, според която с отпечатъка не се нарушават личните данни на пациентите. Затова и не бил предвиден отказ, въпреки че първоначално се твърдеше, че това ще може да става със специална декларация. Не е описана и процедура, при която друг да взема лекарствата на тежко болни - роднина или просто близък, т.е. не е ясно дали това изобщо ще е възможно. Децата няма да дават отпечатък, а ще се вписват в документацията, както е сега - с ЕГН.

Въпреки обещанията на касата и тази година лимити за болниците ще има. С проекта за служебен договор се въвеждат както всяка година обеми на лечението, което касата ще плати на цялата система за 1 година. Всяка болница ще сключва договор за определен обем дейности, т.е. ще има лимит какво да отчита пред НЗОК. Освен това се предвижда при задаващ се дефицит в бюджета на касата НЗОК да може да коригира цените на лечението или на обемите, които плаща.

Договорът трябва да влезе в сила от 1 април. В момента той се базира на цели две несъществуващи наредби за основния пакет. Едната е по-старата, според която НЗОК имаше само основен пакет. Тя ще влезе в сила отново след две седмици. След нея ще има още една наредба - с основен и допълнителен пакет, която обаче ще се пише след промяната в Закона за здравното осигуряване, в който Конституционният съд отмени текста за разделянето на пакетите, тъй като не дава никакви критерии по какъв начин да стане то.



ТАЛОНИ

640 000 направления повече за прегледи при специалист ще плати здравната каса тази година, предвижда проектът за служебен рамков договор. Първоначално предложените малко по-високи цени на профилактичните прегледи за личните лекари и при специалистите няма да се въведат, което позволява да се увеличи ръстът на талоните.

110
6808
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
110
 Видими 
15 Март 2016 19:28
Адмирирам!
Така ще се секне източването на НЗОК с измислени клинични пътеки, поставени стендове, сменени стави и т.н. дейности на бялата мафия.
А пациента 5 години да речеме, не е помирисвал личен лекар, камо ли болница!
15 Март 2016 19:29
всяко здравноосигурено лице се автентифицира електронно

WTF?
Не зная защо, но се сетих за вица за бай Лази и Аристотел
15 Март 2016 19:53
поставени стендове


Какво са стенДовете, молим?
15 Март 2016 20:18
А за изборите един черен маркер ще вкарате ли да пишем пръстчето на който е гласувал.
15 Март 2016 20:20
Адмирирам!


Това?

Пръстовият отпечатък ще е нужен за всяко лечение, поето от здравната каса. Ако иска да бъде лекуван, пациентът ще трябва да сложи пръста си на четец при личния си лекар, при специалиста, в лабораторията, в аптеката и в болницата. Изключение ще се прави само при домашни посещения и консултации от разстояние, предвижда проектът за служебен рамков договор, написан от надзорния съвет на здравната каса.


15 Март 2016 20:21

Бобърче
15 Март 2016 19:28


Доста смело твърдение, относно т.н. "източване". Едва ли фиктивният прием е причина за "източване", не че го няма но е изключение, просто не е необходим, защото реално кандидати за хоспитализиране има достатъчно. За съжаление, хората боледуват все по-често и попадат в болниците, тъй като доболничната помощ е срината.За профилактиката пък да не говорим.
15 Март 2016 20:21
А детектор на лъжата?
15 Март 2016 20:23
Как седи ситуацията в случай на обгорели ръце в следствие на пожар да речем. От къде сваляме отпечатъка?
15 Март 2016 20:36
Мдааа,в клиниката по изгаряния ще имат проблем,ще превърнат в източватели на горката здр.каса.....
15 Март 2016 20:38
Явно измислиха нов начин да си направят база данни, след като това с личните документи не се получи. Досега само на престъпниците взимаха отпечатъци, сега вече всички сме престъпници. Аз няма да си дам отпечатъците.
15 Март 2016 20:45
Велика простотия, дива простотия, ненаситна, фанатична простотия, която няма как иначе да погледнеш освен със съжаление и покруса.
Абе, как изобщо ви хрумна тоя пръстов отпечатък? Защо? Значи няма никакъв друг цивилизован начин, а опряхте до пръстов отпечатък?! И това сериозно? А пък аз ви гарантирам че нищо няма да промени този пръстов отпечатък, освен че ще станем за смях пред цяла Европа и цял свят. А да накараме и докторите да си слагат пръстов отпечатък, а? Пациентът слага пръст, докторът слага... Няма да има такава комедия и такава трагедия, измислена на тая нещастна земя.
15 Март 2016 20:47
Договор се скчва между определени лица /физически или юридически/ Служебен договор е нещо като дървено желязо - някоя от страните не го е подписала, но другата се смята за началстваща и го налага. Пациент не видях да присъства като РАВНОПРАВЕН субект в договора. Явно е определен като обект - предмет, жертва, подчинен и т.н. спрямо НЗОК...
Тогава - какво го вълнува пациентът някакво СЛУЖЕБНО желание на НЗОК? Или на МЗ? По кой закон /за Конституцията даже не споменавам/ му се налагат задължения в нечия полза? Проблемите между НЗОК, МЗ, лекарите не са проблеми на пациентите. Те по-скоро са жертва на системата...
Не съм юрист, оп-итвам се да разсъжвам от гледна точка на здравия разум. Нека юристите си кажат думата - как става така, че чужди проблеми се решават за сметка на пациентите /да, накрая те плащат или "плащат"/? А НЗОК, МЗ, ЛС и т.н. задължават трети лица?
Да напомня - все пак, има нещо като лични данни /сред тях и отпечатъците/, за които има закони, има ограничения, има процедури...
А когато КС отмени - няма начин да приеме тоя договор "1984" - тая измишльотина, кой ще отговаря? Че и какъв порой от насрещни дела очаквам...
--------------------------
Сайтът на Генек

15 Март 2016 20:49
А доказателства, таковънка...преди закупуване на тоалетна хартия ?
Как да не ви сложи човек един пръст, бе ! Даже и да остави отпечатък...
15 Март 2016 20:51
Споко,това скоро ще го отменят.Ще решат за "по-хубаво",да ни бият по един чип в челата.Не се смейте,не е много далеч времето за това.Лой от вас би повярвал само преди 1-2 г.че ще напъват сега за подобна простотия?
15 Март 2016 20:55
Лой от вас би повярвал само преди 1-2 г.че ще напъват сега за подобна простотия?


Който е внимавал. Знае се много от много години, не от 1-2. Ужасяващото е, че се случва.
15 Март 2016 20:57
Не е описана и процедура, при която друг да взема лекарствата на тежко болни - роднина или просто близък, т.е. не е ясно дали това изобщо ще е възможно.

Бобърче, и това по-горе ли адмирираш?! Пожелавам им на всички имали пръст в тая дивотия да легнат на легло и някой друг ръб като тях да ги кара да ходят да си вземат лично лекарствата!
Не е помислено за хората които нямат ръце, не е помислено за хората които не могат или трудно се движат, не е помислено и за защита на личните данни! Запазена марка на ГЕРБ и РъБовете! А целта е прозрачна, да се бутнат едни народни пари в ръцете на наши хора!
15 Март 2016 21:00
А целта е прозрачна, да се бутнат едни народни пари в ръцете на наши хора!


Според мен целта е да се направи база данни с отпечатъците на целокупния народ. Не знам колко по-осезаемо трябва да стане отнемането на правата и свободите ни (да ме прощава Доган), за да го признаят всички.
15 Март 2016 21:02
Абе лъжат като дърти цигани! Цялата машина на здравното осигуряване, на Кацата, 3 ли са 5 ли са милиарда лева, сумати закони, учени доктори и още по-учени депутати и какви ли не шмекери, и само един пръстов отпечатък е решението и нищо друго. Трябва да си много прост че да го повярваш това. Аз като мнителен човек съзирам дебела далавера в тая работа, иначе нямаше да е измислят.
15 Март 2016 21:11
Не ми е ясно, как може да бъде отказано лечение на български гражданин, ф случай че по една или друга причина същият не е в състояние да даде пръстоф отпечатък. Не ми е ясно и как здравната система може да се отърве от неминуемите съдебни процеси за нарушени конституционни права.
Не ми е ясно също, как представител на божем либерална формация може да произвежда такива тоталитарни дебилии и защо продължава още да е министър.
15 Март 2016 21:14
Ако това е същото стемо, то тази фирма беше силна по времето на тройната коалиция. Интересно как се е добра сега до тази тлъста поръчка. Викат 450 000 за софт и по 298 на четец. А колко са четците?
15 Март 2016 21:14
Не ми е ясно също, как представител на божем либерална формация може да произвежда такива тоталитарни дебилии и защо продължава още да е министър.


Защото такива са нарежданията. Тия хора сами не могат копче да зашият.
15 Март 2016 21:16
Дофтор Москов е от стар социалдемократически род, но залитнал в ултра дясното по една или друга причина
15 Март 2016 21:21
1. От кой пръст ще е отпечатъкът? Защото като гледам досега пациентите/електоратът показва среден?!
2. Като имаме предвид родната действителност, скоро трябва да се очаква сицилианска практика за придобиване на "персонални идентификатори" за многократно лечение по здравни пътеки.
3. И последно: да се радва електоратът, че не са решили да сканират зениците, защото все пак без пръст може (особено ако е средния няма какво да показваш на властта), но без зеници - насляпо за никъде.
15 Март 2016 21:22
Повтарям се, но най-повърхостият тест за сигурност на системата на НЗОК (https://pis.nhif.bg) за
Информационна система за eлектронно поддържане на здравна информация за пациентите

Показва повече от трагични резултати.
https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=pis.nhif.bg
По скалата от А до Z, резултаът е Т.
И пак ще се повторя, по-зле от С не бях виждал до този момент.
Успех на даващите пръстовите си отпечатъци и Бог да ги пази.

15 Март 2016 21:22
Добър пръстов скенер, при това с LFD /Live Finger Detection/ функция е макс 100 зелени. Откъде тия 300 лева ? Да не е скочил доларът нещо ?
15 Март 2016 21:24
Възникват много въпроси по юридическата страна на този проект: кой и как ще съхранява тези данни, по какъв начин ще се осъществява проверката/достъпа до тази информация, след колко време съхраняваните оръстови отпечатъци ще бъдат изтривани от базата данни и каква ще е процедурата? Ще има ли възможност всеки да пожелае неговите пръстови отпечатъци да бъдат изтрити от базата данни.

Има и ред въпроси свързани с технологичаната страна. Не знам дали някой си представя какво предизвикателство е разработка на подобна система работеща в реално време.
Ако има спешен случай и системата откаже, какво става с нуждаещия се от спешна медицинска помощ? Ще чакат докато системата проработи или докато вече нямат нужда от нищо на този свят?‌ Ами чужденците пострадали при аварии и катастрофи? С тях каквио правим?‌ Отказваме да ги лекуваме? Някой вече попита по какъв начин ще бъде идентифициран човек с изгаряния по пръстите. Ами същият въпрос възбниква за пострадал с порезни или други сериозни рани по пръстите, което се случва много често.

За технологиите една реална история от недалечното минало.
Някъде четох, че преди олимпийските игри в Лондон е бил разработван проект за идентификация по пръстови отпечатъци на всеки влизащ в Олимпийското село. Всичко добре, харчат се пари, разработва се технологията, най-сетне започват да събират пръстовите отпечатъци в една зала току под стълбишето към новооткрития тогава шопинг център Уестфийлд. Откриват Олимпийското село 6 седмици преди игрите и всеки, влизащ на територията му трябва да се идентифицира чрез пръстовите отпечатъци. Буквално за минути се образуват огромни опашки от хора, които трябва да отидат на работа: доброволци, служители и подизпълнители. Системата засича - вместо планираните 10 секунди, идентификацията на всеки отделен човек отнема по 5 минути. Мнозина не могат да влязат, защото системата не ги разпознава, макар че пръстовиет им отпечатъци са взети по надлежния ред. След 24 часа мъки е взето решение, че проектът се прекратява. Събраните отпечатъци, обаче, остават съхранени някъде из Хоум офис. Парите...кой пита за пари?

Имали били мнение, че не се нарушавал закона за защита на личните данни. Айде, де. Ако откажа да си дам пръстовия отпечатък няма ли да ме лекуват? А ако има опасност за живота ми? А дали са се интересували дали някой няма да заведе дело в Страсбург за нарушаване на ЧЛЕН 8 от Европейската конвенция за правата на човека?
15 Март 2016 21:46
Пациент не видях да присъства като РАВНОПРАВЕН субект в договора.

Въвеждането на контрол, няма нищо общо с договор и е в защита персонална на човека.
Или искате циганите от една рода, вечно да минават с личната карта на брад'чеда от махалата, дето бачка и е социално осигурен?
Генек, по същият път (твоят) на логика, прекрасТно можеш да неглижираш радара на КАТ (въпреки, че е контролен орган).
15 Март 2016 21:48
ЧЛЕН 8 от Европейската конвенция за правата на човека?

Напротив.
Човешките права не са нарушени.
Контрола се въвежда точно в тяхна услуга.
15 Март 2016 21:49
Лечението ще е възможно само след даване на пръстов отпечатък

Конгениално! И ако има случай на катастрофирал с откъснати пръсти или смачкани китки, го карат направо в моргата, където приемат само срещу отпечатък на череп. Да ви имам умните кратуни...
15 Март 2016 22:01
Въвеждането на контрол, няма нищо общо с договор и в защита персонална на човека.

Въвеждането на някакъв контрол не може да противоречи на осносвните права на гражданите.
Все циганите ви бодат очите, а сте слепи за това какви ще са последствията в дългосрочен план за вас самите и за децата ви и за техните деца
Хора като Вас са сбъдната мечта за 'Големия брат', целящ пълна и безкомпромисна полицейщина.
15 Март 2016 22:11
това, да ми бъде предоставяна БЕЗПЛАТНА здравна помощ, което е изискване на КОНСТИТУЦИЯТА, срещу ползване на мои биометрични данни по силата на договор, по който АЗ НЕ СЪМ СТРАНА, е връх нв нарушаването на всякакви правни норми!
аз изпълнявам ЗАКОНОВОТО си задължение да внасям здравните си осигуровки, срещу което държавата следва да осигури изпълнението на КОНСТИТУЦИЯТА да получа безплатна здравна помощ!
ако държавата смята да определи какъв да е редът, по който ще се изпълнят усовията на тези наши взаимоотношения, нека го напише в ЗАКОН! за да е ясно КОЙ носи ОТГОВОРНОСТ при неизпълнението му от някоя от страните. и да ми бъде дадена възможност за АЛТЕРНАТИВИ: ако ползвате услугите на "Здравна каса 1" условията са ТАКИВА, при "Здравна каса 2" са онакива и т.н. проблемите на КОНТРОЛА как се изпълняват условията на нечий договор не са МОЙ проблем! би трябвало да мога да избера здравна каса, която се справя с контрола и да внасям осигуровките си в нея!
НЕ ПРИЕМАМ НЯКОЙ ДА ИЗИСКВА БИОМЕРТИЧНИТЕ МИ ДАННИ ДА БЪДАТ ПОЛЗВАНИ ПО СИЛАТА НА ДОГОВОР, по който АЗ не съм страна!
ето част от едно решение на Комисията за защита на личните данни:

"2. Преди даването на съгласие от лицата, чиито данни се събират посредством сканиране на произволни точки от пръстовия отпечатък по ..., те следва да бъдат информирани от администратора на лични данни относно: данните, които идентифицират администратора и неговия представител; целите на обработването на личните им данни; получателите или категориите получатели, на които могат да бъдат разкрити данните; задължителния или доброволния характер на предоставянето на данните и последиците от отказ за предоставянето им; правото на достъп и правото на заличаване, коригиране или блокиране на събраните данни, когато обработването не отговаря на изискванията на ЗЗЛД, правото на възражение срещу обработването на личните им данни, при наличие на законово основание за това."

виждате ли! някой трябва да ни запознае най-малко с това, КАКВИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ОТКАЗ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО ИМ! на биомтричните ни данни.

ПП ПРОПУСНАХ: важно е и това да бъдем информирани: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО или ДОБРОВОЛНО е предоставянето на данните!
15 Март 2016 22:15
Аз живях 10г в Испания и имах електронна здравна карта. Никой не ми е искал пръстов отпечатък. Според мен това искане е нарушаване на човешките ми права и аз такъв отпечатък няма да дам.
15 Март 2016 22:22
козуначената_кифла
15 Март 2016 20:23
Как седи ситуацията в случай на обгорели ръце в следствие на пожар да речем. От къде сваляме отпечатъка?


Скоро и този проблем ще бъде решен колега,домашните ни любимци имат чипове,скоро и при хората!
15 Март 2016 22:23
Или искате циганите от една рода, вечно да минават с личната карта на брад'чеда от махалата, дето бачка и е социално осигурен?

Изключително тъпо и бездарно е да бъдат създавани проблеми на мнозинството редовни граждани, за да се попречи на малцинството нередовни.
Бобърче...дано да имаш пръсти, щото с тези щуротии ми звучиш като материал за оглавяваната от д-р Москоф институция.
15 Март 2016 22:24
Напротив.
Човешките права не са нарушени.

Това как го преценихте, ако не е тайна?

Контрола се въвежда точно в тяхна услуга.

Услуга на любителите на събиране на лични данни за хората ли имате предвид? Знам един на име Цвъц.
15 Март 2016 22:36
становище от Комисията за защита на личните данни, според която с отпечатъка не се нарушават личните данни на пациентите.

А, добре, щом не се "нарушават личните данни", тогава няма проблем.
15 Март 2016 22:37
Напротив.
Човешките права не са нарушени.
Контрола се въвежда точно в тяхна услуга.


То човек няма к'во да отговори на това...

15 Март 2016 22:39
Или искате циганите от една рода, вечно да минават с личната карта на брад'чеда от махалата, дето бачка и е социално осигурен?


Противно на общоприетото мнение, болшинството от циганите са здравно осигурени.Не защото работят, както е написал съфорумникът строител на речни диги, а защото се снабдяват с документ за социално слаби.С такъв документ държавата поема изцяло здравните осигуровки, на книга.На практика заплаща само една част от тях.Социално слабите се приемат безотказно в болниците и касата заплаща за лечението им в пълен размер, ето тук е скрито гълъбчето, за дефицита в бюджета на касата- неплащането от страна на държавата на пълния размер на осигуровките на социално слаби, пенсионери, учащи се, военни, полиция и държавни служители.
15 Март 2016 22:41
Преди време редакцията публикува кратка дописка за един млад юрист, който водеше дела с административни органи и ги печелеше.
Едното беше за наследствена пенсия, помня, че дори се зачетох из препиксите по делата, които този юрист предостави.
Гешев май се казваше, но може и да греша.
Дали няма да прояви интерес към завеждане на едно дело срещу Московите щуротии?
15 Март 2016 22:43
дааа, колкото по-вече чета, толкова по-вече се убеждавам, че държата е призване да търси начин КАК ДА БЪДЕ изпълнена Конституцията, в изискването й за безплатно здравеопазване, а не да търси начин КАК ДА НЕ БЪДЕ изпълнена.
та ми се струва от тук нататък оставането на Москов за здравен министър следва да е обвързано с условието да поеме всички обезщетения, на които България ще бъде осъдена за отказ на здравна помощ на единственото основание - отказ за предоставяне СКАНИРАНЕТО на пръстови отпечатъци. както и да се обяснява в какво се преоразуват сканираните пръстови отпечатъци. щото може и в обратния ред...

ПП който от лекарския съюз си сложи подписа под подобен договор си слага таралеж в гащите. за тия от Здравната каса... назначени са от държавата и ще правят каквото им кажат. носят отговорност толкова, колкото и Искров за КТБ.
15 Март 2016 22:50
Човешките права не са нарушени.
Контрола се въвежда точно в тяхна услуга.

Контролът - висша форма на доверие!
15 Март 2016 22:51
дааа, и за още нещо се сетих - от преди 30 години. в средата на 80-те на Генералния щаб на армията му трябваше система за регистрация и възложи задание на БАН, института на Чилов май беше. та от този институт предложиха идентификацията да става по пръстови отпечатъци. ииии... Народната милиция ностри уши! при възможността с течение на времето да се придобият въпросните данни на, макар и само мъжкото, народонаселение. поради което от ГЩ незабавно отказаха идентификацията да стане по този начин.
15 Март 2016 22:54
Велика простотия, дива простотия, ненаситна, фанатична простотия, която няма как иначе да погледнеш освен със съжаление и покруса.
Абе, как изобщо ви хрумна тоя пръстов отпечатък? Защо? Значи няма никакъв друг цивилизован начин, а опряхте до пръстов отпечатък?! И това сериозно? А пък аз ви гарантирам че нищо няма да промени този пръстов отпечатък, освен че ще станем за смях пред цяла Европа и цял свят. А да накараме и докторите да си слагат пръстов отпечатък, а? Пациентът слага пръст, докторът слага... Няма да има такава комедия и такава трагедия, измислена на тая нещастна земя.
Хронично болни , инвалиди в къщи , лежащи на легло ... понасят ги в инвалидни столове и на носилки ! Сурнат ги до аптеките да сложат пръстов отпечатък , та да си получат лекарствата ! Боже !!! Няма такава идиотия в никоя страна по Света !!! Обаче си го заслужаваме. Протести ? Недоволство ? Мачкай Баце. Дерзай Менгеле !
15 Март 2016 22:59
Открих дописката. Името е
Кристиан Гьошев

Юрист осъди държавата, защото му попречила на кариерата

Натисни тук
15 Март 2016 23:05
в средата на 80-те на Генералния щаб на армията му трябваше система за регистрация и възложи задание на БАН, института на Чилов май

Това е част от казармения фолклор предполагам. Щото съм вижадал архива с пръстовите отпечатъци в МВР преди 95г. Имаха 100-тина хиляди в покрити с прах папчици. Само мога да гадая, каква работа на архиварите биха отворили отпечатъците на мъжкото население...
15 Март 2016 23:08
Хронично болни , инвалиди в къщи , лежащи на легло ..

Все частни случаи. Задайте си обаче истинския въпрос.
Днес, ако някой ви хакне банковата карта, банката я блокира и издава нова.
Утре, когато някой ви хакне пръстовия отпечатък, какво правим. Режем пръста? Или го поливаме с киселина?
15 Март 2016 23:11
Да сме благодарни, че жигосването на номер на рамото е много евтино и няма далавера.
Имаше ли далавера за милиони, да сме жигосано досега!

Никъде в Конституцията не е написано, че медицинско обслужване следва след пръстов отпечатък!
И ББ твърди, че стои зад Москов?! А кой стои зад двамата, да попитам!
Да не говорим за унизителното отношение към гражданина на България!

Какво лично отношение имам аз като гражданин към проблема на здравната каса или болницата, че да се посяга на моя лична собственост!
И да ми се отказва медицинско обслужване при това!
В Америка най-най- неукото население е подложено на обработване да ползват кредитни, дебитни карти в банката с пръстов отпечатък!
Като това им се представя като достижение на американския сън!
А сънят на наш Москов какъв е всъщност!

15 Март 2016 23:16
Имам едно предложение към онзи с изцъкления поглед:
Дай за по-икономично, вместо толкова инвестиции в оборудване и софтуер, както и последваща поддръжка и обновяване, да жигосвате стадото досущ като добитъка едно време. Например по онуй място дето на Рамадан Кунев е знаме, и за да не се подправя лесно знакът да е с твоя нахилен или напушен лик, а на онези от ГРОБ с Тиква. да ви ЕПМ.
15 Март 2016 23:19
А кой стои зад двамата, да попитам!

Да Ви поправя, ако не възразявате, няма нужда от въпрос.
А #Кой стои зад двамата.
15 Март 2016 23:22
не предполагай

ПП Първо - говоря ти за 10-тина години преди 95-та. и само армията е била около 80 000 всяка година.
Второ - колко са били престъпниците, на които са снети отпечатъци 85-та 95-та?
за времето, когато технологията е била достъпна.
НО НЕ И ПРАВАТА! да се снемат отпечатъци. каквото са имали - тяхно дело е било.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД