:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тол системата за магистралите ще струва 200 милиона лева

Пътната агенция е готова да обяви поръчката за електронно таксуване до месец
СНИМКА: БГНЕС
Според разчетите на правителството електронната винетка ще важи не само за магистралите, но и за пътищата от първи, втори и трети клас.
До месец се очаква агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да обяви обществена поръчка за системата за електронно таксуване по пътищата, която ще замени винетките. Това става ясно от обявлението за предварителна информация, според което предстои проектиране, изграждане и въвеждане на системата за събиране на тол такси за изминато разстояние за товарните автомобили и електронна винетка за леките коли.

Според предварителните разчети това ще струва 200 млн. лв. Процедурата за обществената поръчка трябва да бъде обявена до 11 април. Моделът за електронната система беше предложен от Световната банка. Експертите на банката обаче бяха изчислили стойността на системата между 480 млн. и 750 млн. лв. Предвиждат се различни начини на разплащане - предплатен билет и бордово устройство за проследяване на базата на GPS (което се дава от оператора на системата), както и чрез плащане на електронната винетка за период на валидност за леките коли.

Системата трябва да дава възможност клиентите да се регистрират освен на гише, и онлайн чрез мобилно приложение. Това позволява и регистрация чрез електронна идентификация. Необходимо е да има възможност за плащане на ПОС терминал чрез кредитна или дебитна карта, карта за гориво или виртуален ПОС. Трябва да има опция за покупка на "маршрутен билет" за ползване на пътя, интерфейс за пътно таксуване, който да приема и обработва пътната такса, изпратена от бордовото устройство. Изпълнителят на поръчката ще трябва да осигури и съвместимост на системата с чуждестранни устройства.

Предвижда се модулите да разполагат с възможност за контрол и санкциониране в цялата страна, така че МВР и АПИ да получават данни в реално време за гратисчиите по пътищата. Затова трябва схемата да е обвързана с граничните пунктове, както и с пунктовете на вътрешни и външни граници на ЕС. Част от контрола, освен от АПИ и МВР, ще се осъществява от агенция "Митници". Нейните служители ще могат да спират автомобилите и да проверяват в системата по регистрационния номер дали са платили пътната си такса на излизане от България. Системата трябва да притежава модул за информиране на водачите на превозни средства, включително чрез SMS.

В новата система ще се интегрират съществуващи устройства и мрежи за проследяване на трафика. Ще се осигури връзка с базата данни на НАП, митниците, МВР. Освен това в базата данни трябва да се категоризират превозните средства, които са задължени да плащат пътни такси. Капацитетът й трябва да позволява водене на отчет на поне 10 млн. активни автомобила. Освен стационарни пунктове се предвиждат и минимум 50 мобилни съоръжения за събиране на пътните такси. Това означава поне 50 автомобила с мобилни групи от минимум 5 души за налагане на глоби. На изходите по граница се предвиждат мобилни офиси. Ще има и център за обслужване на клиенти на място и по телефона, търговски обекти, електронно обслужване на клиенти по интернет и през мобилните приложения, както и център за телефонно обслужване.



СТЪПКА ПО СТЪПКА

Моделът за въвеждане на тол системата беше предложен от Световната банка и приет от правителството през ноември миналата година. Тогава беше одобрено и поскъпването на сега действащите винетки. Експертите на СБ имаха няколко варианта със ставки на тол таксата на километър за камионите - 0.12, 0.20 и 0.26 лв. Решението предстои, но според обявените намерения камионите ще плащат тол такси от началото на 2018 г., а през лятото на същата година ще се въведат и е-винетките за леките коли. Една от споменатите възможности беше публично-частно партньорство за прилагане на системата. От обявлението обаче става ясно, че държавата ще търси изпълнител, който да я въведе, докато експлоатацията на самата система ще остане в ръцете на държавата. Очаква се годишните приходи след въвеждането на тол таксите да достигнат 600 млн. лв. годишно. Преди повишението на цените на винетките през тази година от тях се събираха по около 200 млн. лв.
2
1594
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Март 2016 20:14
Милионите ги нямат за нищо... и това е само за отчитане... първоначално.. отделно ще има милиони на година за поддържане.


Прахосници.
16 Март 2016 09:12
В новата система ще се интегрират съществуващи устройства и мрежи за проследяване на трафика.

Ключовата дума е проследяване!
Нова брънка към глобалната система за следене. Защо трябва да плащаме?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД