:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МФ обмисля нов данък заради личното ползване на фирмени вещи

Активите, преотстъпени от фирмите на служителите, да се обложат със 17%, предлага министърът на финансите
Личното ползване на фирмени вещи, което бе обложено с ДДС с цената на пълен хаос, може да бъде ударено с втори данък. Фирмите, които признаят подобно ползване, ще трябва да плащат на хазната и нарочен данък върху разходите по линия на закона за корпоративното подоходно облагане. Целта на новия налог е да реши проблема с облагането на личното ползване в качеството му на непаричен доход за работниците. Според експерти обаче тази допълнителна тежест може да провали окончателно опита на хазната да си събере ДДС-то от личното ползване на фирмени стоки и услуги.

Както "Сега" писа, от тази година държавата се опита да въведе работеща система за обратно внасяне в хазната на част от възстановения ДДС за фирмени стоки, които се ползват и за лични нужди. Опитът претърпя пълно фиаско, като част от депутатите и обществото останаха с впечатление, че новият ред за облагане с ДДС се отменя. В крайна сметка се оказа, че парламентът е одобрил текстовете в много по-тежък вариант от първоначалния замисъл и фирмите са длъжни ежемесечно да отчитат дял за лично ползване, ако такъв съществува, и при най-тривиалните вещи.

Националната агенция за приходите още не е предоставила информация за прилагането на този режим, като първи данни се чакат тази седмица. Междувременно обаче финансовият министър Владислав Горанов обяви в интервю за "Капитал", че по линия на облагането на личното ползване министерството обмисля нов налог. "Това, което трябва да се направи при нас, е въвеждането на данък при източника по отношение на личното ползване. Защото ако собственик преотстъпи на служителя фирмен актив, който той да използва за лични цели, той трябва да се третира като доход", обясни Горанов. От думите му се разбра, че финансовото министерство още прави сметки, но е стигнало до заключението, че новият налог не може да бъде 10%, каквато е обичайната ставка на данъка върху другите фирмени разходи. По сметки на МФ налогът при лично ползване трябва да е 17%, за да компенсира неплащането на осигуровки върху отчетените суми, които се явяват непаричен доход.

Предложената ставка от 17% е пазарлък на фона на купищата пробойни в законодателството, коментираха експерти, пожелали анонимност. Веднага след приемането на промените от счетоводните предприятия предупредиха, че облагането с ДДС на личното ползване влече промени и в други закони и връзките с тях изобщо не са направени. Именно при коментарите по тези пробойни се появи идеята личното ползване да се третира като останалите фирмени разходи - като представителните, социалните и разходите, свързани с ползването на коли за управленска дейност. "Въвеждането на този данък е алтернатива на облагането по линия с данък общ доход и осигуровки. Неприемливо е да се ползват тези пропуски и да се правят пазарлъци за максимален приход в бюджета. Подобен висок налог ще демотивира съвсем фирмите да декларират личното ползване", смятат експерти.
21
5345
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
14 Март 2016 19:57
Откачалници.
14 Март 2016 20:04
И децата знаят, че приходите от ДДС могат да се удвоят, ако някак се спрат измамите с ДДС.
ТУка гледаме акция за изстискване на още ДДС - без да сме чулои да са намалели измамите с ДДС.
Кърлежите източващи ДДС управляват държавата?
14 Март 2016 22:23
По сметки на МФ налогът при лично ползване трябва да е 17%, за да компенсира неплащането на осигуровки върху отчетените суми, .


Момент, нали осигуровките не са данък? Или пътем станаха? Бирниче?
14 Март 2016 22:45
Откакто започната тези чудеса с облагането на фирмени вещи, които се ползват за лични нужди, задавам следния въпрос: а когато собственикът на малката фирмичка ползва ЛИЧНИЯ си автомобил или компютър, купен не с фактура на фирмата, а на физическо лице, за ФИРМЕНИ нужди, държавата ще му признава ли ДДС? Не е ли справедливо да има такава реципрочна опция при това положение? Изобщо никой ли не разбира, че тези изключително репресивни идеи са насочени най-вече срещу малкия и средния бизнес? Защо този бизнес трябва да бъде смачкан, в чий интерес е това? Би било много хубаво, ако редакцията може да се обърне към компетентни хора за по-задълбочен коментар по тези въпроси.

14 Март 2016 23:48
При наличие на сегашната сгрешена парична система, правителството 1000 данъка за измисли е с подсигурен провал, защото допусканата съдбовна държавна грешка подсигурява фиаско за всяко правителство.
15 Март 2016 01:15
Момент, нали осигуровките не са данък?
Не само че не били данък, а били наш си доход. Само дето Хоранов е пропуснал да обясние кои осигуровки ще "компенсира" - към частните фондове, към НОИ или НЗОК.
15 Март 2016 01:41
Eeeee, така се стимулира нисък корпоративен данък и висок рейт на БВП.Някой трябва да плати масрафа, и ако това не са фирмите (при тоя смешен данък печалба), то кой ако не балъка гласоподавател.Предимно десен.Хак да му е.
15 Март 2016 02:13
Типично за управляващите ни песоглавци - въвеждаш изсмукан от пръстите данък, създаваш неистов хаос, след което въвеждаш още един хаотичен данък, за да оправиш (ужким) презходния хаос.
Зад което ачик-ачик прозира управленченска неадекватност и опустошена хазна.

И как ще удостоверят, че някой дребен ЕТ използва примерно лаптопа на фирмата си и за лични цели - ще му ровичкат из пощата ли да проверяват дали не е пращал от него и любовни послания на гаджето си, или ще турят по един гавазин на всекиго да следи дали в почвните дни не си го носи дома, където впрочем същият този ЕТ може да продължава да работи, за разлика от айляците чиновници по министерствата и разрояващите се държавни агенции, ведомства, институции и прочие служби, щото май само те си почиват в почивните дни? За наша сметка.
Идиоти!
15 Март 2016 07:58
Кърлежите източващи ДДС управляват държавата?

Това, разбира се , е точно, но...
Ще се съгласите , че ние сме народ от няколко милиона малки кърлежчета, които смучат както им падне.
За тия малки кърлежчета, големите кърлежи не са врагове, а символи и примери за подражание.
Ако случайно се случи политик, който не краде, те му приписват най-невероятни комбинации, а в най-добрия случай го обявяват за тъпанар и ненормалник.
Ей, против тия са насочени тия мерки !
15 Март 2016 08:28
В крайна сметка се оказа, че парламентът е одобрил текстовете в много по-тежък вариант от първоначалния замисъл и фирмите са длъжни ежемесечно да отчитат дял за лично ползване, ако такъв съществува, и при най-тривиалните вещи.


Поредната простотия на това правителство!
Вместо да спрат скритите измами с ДДС, ще измислят нови и нови данъци за тези, които са на светло!

Няма ли кой да им каже на тези, че "кладенец се копае преди да ожаднееш"!?!?!
15 Март 2016 10:05
"Целта на новия налог е да реши проблема с облагането на личното ползване в качеството му на непаричен доход за работниците."

След като е непаричен доход не би трябвало да се облага с данък, изплащан с пари, демек едното не е адекватно, не отговоря на другото, как, в какви единици ще се измери непаричния доход. Нещо друго има предвид Горанов, но все още не е ясно.

"... а когато собственикът на малката фирмичка ползва ЛИЧНИЯ си автомобил или компютър, купен не с фактура на фирмата, а на физическо лице, за ФИРМЕНИ нужди, държавата ще му признава ли ДДС?"

Според мен не е правилно да се пише "... държавата ще му признава ли ДДС", а "държавата ще му признава ли правото на ползване на данъчен кредит", но както и да е. Въпросът е как да се дефинира понятието "фирмени нужди" и къде точно се разграничават фирмените от личните нужди - с колата си аз мога да заведа детето на детската градина, да повозя жената до работата и след това да отида с нея до някой доставчик или до НАП примерно.
15 Март 2016 10:25
Толкова засукано стана с това възстановяване или невъзстановяване на ДДС, че по-добре да се почерпи някакъв чужд опит. Защо се мъчат да откриват топлата вода!
15 Март 2016 12:33
Добре де, все пак трябва да се отчита и следните факти:
1. Около 2/3 от новите автомобили, закупени у нас са служебни.
2. Немалка част от луксозните автомобили имат "хомологизация за товарен автомобил" и ползват данъчен кредит, макар че всъщност са основно за лично ползване на собственици и шефове на фирми.
15 Март 2016 13:13
Този Горанов сън не го хваща и събира ли събира. И то при невижданите успехи от събирачество, отчетени досега.
Сега признавам, че на една част на бюрото пиша лични бележки, на служебния компютър в лично качество славословя Борисов, Горанов и сие.
Български бизнесмен отива на посещение в Америка, на обмяна на опит. Във фирмата, в която го водят – стачка. Какво искат, пита. Искат 10 процента увеличение на заплатите и безплатна храна. Сега ще преговаряме, ще кандисат на 5 и по един “Макдоналдс” на обяд, му отговарят.

А, казва българинът, вие сте много либерални, бе. Елате да видите как е в България. Отиват. Свиква човекът работниците и обявява: Заради кризата ви намаляваме заплатите с 20 процента. Няма протести, няма и въпроси. Ама това му се видяло недостатъчно, та на другия ден пак събира работниците и им съобщава: Утре ще ви бесим. Въпроси? За огромна изненада от задните редове се вдига една ръка: Извинявайте много, а въжетата от къщи ли да си ги носим или ги осигуряват срещу 17 % данък?
15 Март 2016 13:21
Няма ли кой да се оплаче на Бате Бойко и да се реши проблема.
15 Март 2016 14:11
Пенчо бре
15 Март 2016 13:13

В същия дух: А в Русия Президентът в ТВ обръщение към нацията обещава, че след 5 години ще вдигне заплатите с 1000 процента и рейтингът му се вдига на 80%.
В същото време руснаците продължават да си живеят кротко в калта.
15 Март 2016 15:38
Истината е, че бюджетът е яко продънен и дори заемите не помагат да се вържат двата края. Затова още данъци. Даже данък връз данъка. Ми знаете ли колко струва обработката на всичката данъчна информация и колко разходи има по начисленията, отчисленията и т.н. други простотии? Я бързо по един данък върху ДДС и ДОД. Някой по-горе каза, че си ползвал личния компютър за служебни цели. Така ли? Я веднага данък за ползване на лични вещи в службата, щото така всички ще почнат да си ползват личните компютри и автомобили, дето сигур са купени втора ръка и/или без фактура и фирмите ще спрат да правят разходи, а и без това крият данъци по всевъзможни начини... бе я един общ данък 80% върху всичко потребено, купено, непотребно и т.н., че на Горанов му писна съвсем.
15 Март 2016 15:46
Я, веднага един данък върху мненията на форумците тук - едно мнение - едно левче. На тези, които хвалят правителството - 5 на сто отстъпка. Ако спрат да хвалят спира се и отстъпката.
15 Март 2016 15:58
Да го д.хат държавните рекетьори. Една стотинка няма да ви декларираме. Ползвам фирмената кола само в работни дни и само по служба. И телефона също. Да докажат обратното изнудвачите.
15 Март 2016 16:37
"Защото ако собственик преотстъпи на служителя фирмен актив, който той да използва за лични цели, той трябва да се третира като доход", обясни Горанов."

Мисля, че не ползването на фирмения актив от служителя за лични цели се третира като доход, а произведеното чрез актива е доход и ще се обложи по реда на ЗДДФЛ. Демек примерно ако служителят ползва фирмения лек автомобил, самото му ползване ще се третира като доход, въпреки, че ползващият е засякъл километража и си плаща горивото. Как ли ще се формира данъчната основа в такива случаи?
Освен това ми се струва, че умишлено са смесени текстове за данъци по реда на различни закона - ЗДДС и ЗКПО, доколкото и в двата случая става дума за лично ползване на фирмени активи.
То, че Горанов отчаяно търси пари за да попълни бюджета е ясно, ама не вярвам да го прави толкова лаишки. Трябва да се види интервюто във в-к "Капитал", ако го има.
16 Септември 2016 08:13
Брашнян чувал, тупайте го, ще пуска до смърт! Пример за използване на фирмени фондове и вещи: Съпругата ми съвсем скоро почина. Уведомих дъщеря си в чужбина по единствения ми ГСМ - служебен. И други хора в страната. Налагаше се да контактувам с погребално бюро, лекари и други хора. Превиши се и лимитът. Шефът на ВУЗ-а, където жена ми проработи 30 г. и имаше уважението на наши и чужди момчета и момичета, отдавна в благородната си професия, опрости съхранението в камера три дни - стотина лева. Колегите от катедрата служебно поръчаха венец - петдесетина. И ся кво - ако беше догодина, тези дребни пари ще се обложат. Същото е за сватба, юбилей и всичко останало, което "службата" ще ти даде, доколкото може да си го позволи. Преди години като си строяхме жилищата по стопански начин се редувахме да си помагаме и в работно време. Това също е "малко ухапване от кърлежчетата", както пише Пикачу. Къде са бонусите, хеликоптерът за мачлето на Гасача, на леля Цецка ходенето по махленски събития в родното място и така нататък до работното облекло на службогонците, което си носят от ставане до лягане, а не само 8 часа на "работа". Едно време си имаше фонд СБКМ и освен помощи на затруднени се купуваха билети за концерт на Радиооркестъра, за Гена и Славка Славова. С букети и почетни адреси. Я да си платят тия културтрегерки от рая, вдигали са си имиджа със служебни пари. Няма безплатен обяд! Нито безплатни аплодисменти и всенародно признание. Уродството човешко не признава граници. А простотията ходи по хората. Не носталгия, злост и ярост да те обхване! Но ... четете Ботев и тефтерчето на Левски относно народа ни. Може и Библията с Евангелията. Или световната класика. Гасачът е кукла на конци, други да му берат греховете, баща му беше уважаван човек. И на Цецка баща й беше уважаван в БТР-то си, и на министърчетата от нейния град Лукчето, Московския, Горановото, бащите им бяха свестни хора. На кое ли поколение стана "транзишъна" и дали не се зароди тоя гробокопач на народа ни още преди, в лоното на незабравимото ни минало? И къде бяхме ние, защо си обърнахме пирамидата на ценностите?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД