:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всяка пета фирма планира да наема нови хора

Нагласите на бизнеса към следващите три месеца са сравнително добри, сочи проучване на "Менпауър"
Всеки пети работодател планира да наеме нови хора в следващите три месеца. 77 на сто от фирмите не планират промяна, а само 2% ще съкращават хора. Това показва традиционното проучване на "Менпауър" сред 620 работодатели у нас. Те отговарят на въпроса как очакват да се промени заетостта в тяхната фирма и регион до края на юни тази година в сравнение с първите три месеца на тази година. Намеренията на компаниите за наемане на хора са с нетна стойност +13% - това е разликата между работодателите, които заявяват, че ще наемат, и тези, които казват ще се съкращават хора, но при отчитане на сезонните колебания. Това е най-високото ниво от началото на проучването през 2011 г. Спрямо предишното изследване намеренията за наемане на персонал са с 2 пункта по-силни, а спрямо същия период на миналата година подобрението е с 4 пункта.

Най-активен пазар на труда очакват големите работодатели с отчитана от тях нетна прогноза за заетостта от +23%. При средните и малките предприятия стойността на прогнозата е съответно +18% и +13%. Известни назначения очакват и микропредприятията (с по-малко от десет човека), които отчитат прогноза от +7%.

Във всички пет региона се планира увеличаване на персонала. Най-силен пазар на труда се очаква в Русе и София, където нетната прогноза за заетостта е +14%. Работодателите отчитат доста добри планове за наемане във Варна - там прогнозата е със стойност +12%. Следват Пловдив и Бургас - със съответно +11% и +9%.

Ако се сравнят прогнозите със същите месеци на миналата година - от април до юни, намеренията на фирмите за нови хора се подобряват в четири от петте региона. Най-забележително увеличение - със 7 пункта - се отчита в Бургас, работодателите в София предвиждат подобрение с 5%, а в Русе - с 3%. В Пловдив обаче на годишна база се отчита спад - с 3 пункта.

По сектори прогнозите за следващото тримесечие се подобряват в шест от 10-те икономически отрасъла. Най-голям ръст бележат публичният и социален сектор и секторът електричество/газ/вода - съответно с 8 и 6 пункта. В търговията на едро и дребно отчитат повишение с 5 процентни пункта. Изгледите за наемане на персонал се влошават в четири отрасъла. Песимистично настроени са работодателите в земеделието и строителния сектор.

"Промишленото производство нараства през декември 2015 г. с 0.5% спрямо ноември 2015-а и с 1.6% спрямо декември 2014 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Тази тенденция се отразява и в нарастващата увереност, която нашите данни разкриват, че повече от един от всеки четири работодателя в сектора на производството споделя, че възнамерява да увеличи персонала си през следващите три месеца", обяснява Надя Василева от "Менпауър".

КЪДЕ СМЕ НИЕ

България се нарежда на девето място сред 42 страни, в които проучването за заетостта се провежда. На първо място е Индия - там намеренията на работодателите за наемане на нови хора до края на юни се оценяват на +38%. Сред първите десет няма нито една европейска страна извън България. След нас е Унгария с +11%.
5
1639
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
14 Март 2016 20:02
Нагласите на бизнеса към следващите три месеца са сравнително добри


Сравнително...
14 Март 2016 20:28
Всеки пети работодател планира да наеме нови хора


Всеки пети работодател планива да наеме нови БУДАЛИ.
15 Март 2016 04:16
Будалите ще се броят летоска на Бузлуджа.
А България уверено върви напред под мъдрото ръководство на ГЕРБ и Лично на нашият Пръв партиен и държавен ръководител.
15 Март 2016 08:23
Всичко това ще бъде обикновен герберски ПИАР до тогава,докато не се публикува списък на анкетираните и желаещите да наемат.Нека научим къде да потърсим работа?Освен в постоянно увеличавания състав от държавни лапачи в полиция,служби,граничари,съдии,прокурори и др.подобни.В посочените търсени от всички служби и в момемта държим световното първенство по бройки на определен брой жители.Дали министъра на икономиката ще прочете тези редове?
15 Март 2016 09:46
Ами наближава сезонната заетост, що се правят на ударени тези пишман-анализатори. Най-много ще се увеличи заетостта в услугите, това е ясно. Като свърши сезонът, пак ще се отчете ръст на безработицата. За да се отчете растеж, макар и в сферата на услугите", трябва заетите през новия сезон да са повече от предишния сезон. Другото е ала-бала. Промишленото производство било бележело ръст - да бе.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД