:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ блокира електронното правителство

По предложение на Цветан Цветанов се отлага вкарването на електронен чип в личната карта
Цветан Цветанов
ГЕРБ бламира управленската програма на собственото си правителство като спря изграждането на е-управление за неопределено време. По предложение на лидера на ПГ Цветан Цветанов парламентарната комисия по вътрешна сигурност отхвърли текстове от проектозакона на електронна идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите. Така само за минути бе зачеркната една година работа по окончателното завършване на електронното правителството, което трябваше да заработи от началото на 2017 г. с въвеждането на е-индентификацията в личните карти. За целта досега бяха приети стратегия за е-управление, за цифривизация, бе създадена нова държавна агенция, бяха променени редица закони. Последният и най-важен бе именно проекта за е-идентификацията. Без него се обезсмисля работата на е-управлението, тъй като няма да може да се ползва нито една от услугите му - лесен достъп до редица документи, здравеопазване, плащане на данъци, намаляване на бюрокрацията и корупцията, както и е-вота, който иначе бе подкрепен от ГЕРБ при гледането на промените в Изборния кодекс. В момента има над 2000 електронни услуги, но реално много малко от тях се ползват заради липсата на връзка между отделните институции.

Цветанов направи предложението устно по време на заседанието на комисията, тъй като депутатите от ГЕРБ пропуснали срока за внасянето му. Приемането му обаче стана с мълчаливата подкрепа на опозицията, която реши да си тръгне преди края на заседанието. В мотивите за отмяна на текстовете Цветанов посочи опасението, че не трябва законът за документите да се променя чрез този за е-идентификация. Освен това според него издаването на лични карти с чип щяло да е по-скъпо за гражданите. Личната карта била документ за удостоверяване на самоличност и за пътуване, а ползването й като електронен идентификатор можело да застраши сигурността на данните в нея.

Това е далеч от истината, тъй като в чипа на личната карта ще бъде записан само номер, срещу който институциите ще получават данни за собственика на картата. Те ще се съхраняват в специални сървъри, което ще е отговорност на Държавната агенция за е-управление, ДАНС и МВР. На няколко пъти бе заявено, че вкарването на чипа няма да оскъпи личните документи. Единствената инвестиция е в системата за е-индентификация, която ще струва 20 млн. лв.

Законът за е-индетификация е изработен от екипа на Румяна Бъчварова, който бе изненадан от позицията на Цветанов. На заседанието на комисията присъстваха шефът на кабинета на вицепремиера Антон Герунов, както и юристи от МВР, които бяха несъгласни с Цветанов. "Наличието на електронен идентификатор в личните карти е важно, за да стане ползването на услуги чрез него масово", обясни Герунов, цитиран от clubz.bg. И припомни, че договорът за отпечатване на лични карти изтича и може да се направи нова обществена поръчка, чрез която да се обезпечи издаването на картите с чип. Герунов бе категоричен, че новият вид лични карти няма да струва повече на гражданите, а за сигурността на данните няма никакво основание за притеснение - изискванията са описани в специален европейски регламент, чието изпълнение е задължително за всички страни - членки на ЕС. От екипа на Бъчварова обясниха още, че отмяна на текстовете забавя е-правителството с минимум от 3 до 6 месеца.

------НЕСЪГЛАСИЕ

С Цветан Цветанов не се съгласи и Реформаторският блок, въпреки че представителите му проспаха решението на комисията. Реформаторите поискаха среща с ГЕРБ за изглаждане на недоразуменията. "Ние не бихме искали да остане мнение в обществото, че проект на МС би бил бламиран в залата. Смятаме, че подобно нещо е недопустимо - би било случай долу-горе като с антикорупционния закон", заяви Найден Зеленогорски от ДБГ. Според депутата Антони Тренчев, който единствен гласува "въздържал се" за предложението на Цветанов, каза, че трябва да се вземе предвид решението на 1.8 млн. българи, които са поискали е-гласуване. "Ако в залата се приеме текстът без двата параграфа, ние ще сме в невъзможност да дадем на гражданите това, което те ни помолиха", посочи той.

"Ето това имах предвид, когато казах, че Цветанов цепи законопроектите на Бъчварова като пресни зелки. И когато предупредих, че изборът му за шеф на вътрешна комисия е предпоставка за нестабилност. Отлагането на въпроса за чип картата е рядко ретроградно политическо действие, което поставя под въпрос цялата философия на електронното управление", написа лидерът на ДСБ Радан Кънев със социалните мрежи.
16
3227
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
10 Март 2016 19:23
Отношението към елктронното управление е най-сигурният признак за това кой работи за мафията и кой - срещу нея.
10 Март 2016 21:45
немое хард, требе софт да е
10 Март 2016 21:47
...както и юристи от МВР, които бяха несъгласни с Цветанов.

електронна идентификация,

е-индентификацията

електронен идентификатор


- „О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш по свой език и не думаш?"
10 Март 2016 22:25
ъй като в чипа на личната карта ще бъде записан само номер, срещу който институциите ще получават данни за собственика на картата. Те ще се съхраняват в специални сървъри, което ще е отговорност на Държавната агенция за е-управление, ДАНС и МВР.

Не виждам смисъл от нова система, която да ни идентифицира само по един номер - вече имаме такава. Нарича се ЕСГРАОН. А номерът - ЕГН. Лъжат нещо.
10 Март 2016 22:49
Пак лъсна голия г*з на управляващите. Приказки много, но като дойде ред да гласуваме, сме на обратното мнение. Това е и цялата политика на ГЕРБ и всички досега управлявали: ние сме за демокрация и справедливост, но ... няма да гласуваме за нея или пък така ще нагласим кворума, че уж мръсната опозиция да ни провали гласуването.
11 Март 2016 00:31
сър Джон
10 Март 2016 19:23
Отношението към елктронното управление е най-сигурният признак за това кой работи за мафията и кой - срещу нея.

Отношението към елктронното управление гласуване и задължителното гласуване е най-сигурният признак за това кой работи за мафията и кой - срещу нея.
11 Март 2016 01:10
сър Джон
10 Март 2016 19:23
Отношението към елктронното управление е най-сигурният признак за това кой работи за мафията и кой - срещу нея.


aldycrown
Отношението към елктронното управление гласуване и задължителното гласуване е най-сигурният признак за това кой работи за мафията и кой - срещу нея


Пояснявам:
Електронното управление е може би последна възможност корупцията да бъде редуцирана до приемливо ниско равнище
При сегашното равнище на беззаконие електронното гласуване е само още едно мощно оръжие в ръцете на Мафията срещу гражданите
11 Март 2016 05:19
Да, сега чип-документ-регистративен КОНТРОЛ, после чип-подкожна-регистрация ПОСТОЯНЕН-КОНТРОЛ И СЛЕДЕНЕ и накрая, ТОТАЛЕН КОНТРОЛ-СУБОРДИНАЦИЯ НА ПО-ВИСШЕ СТОЯЩИТЕ КОТЕРИЙЦИ, НАД НИШЕ СЕДЯЩИТЕ ПОДВЛАСТНИ. И всичко това нарчено "демокрация".
КА ДА КАЖА ЧЕ СЕ ГОРДЕЯ че съм Българин КОГАТО;
ЧУЖДОПОКЛОННОТО ни коалиц-коктейлнo, Виц-преми€рство;
* Превърна България не само в НАТО-Коран пикльовска ПАЧАВРА, но и в плацдарм на ФАШИнгтонските НАТО-НАЦИCTИ и Петрол-терористи!
* Оставиха Родината на Дякона в членство с КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ в Евро-Конгломерата!
Подробности ще намерите в Документалното филмче;
(“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
https://www.youtube.com/watch?v=AEhVNzHI4rQ
* Решиха Председателят на ДАНС да се назначава по баджанак-Шурейски от виц-премиерите, като ПРЕДИМСТВА СЕ ДАВАТ НА НАЙ-ОТЯВЛЕНИТЕ ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ-НАТО-МАРИОНЕТКИ, КАТ НАТОвскотo ФАШИнгтонче, Даниел Митов!
* Само боносираха се от 4,473 до 5,772 Бюджет-хрантутнo с месечни заплати!
* Изпросиха още 16мил-да от ЧУЖДЕНЦИ за да потдържат правителствен лукс, а основната заплата захвърлиха в 380левната МИЗЕРИЯ!
* ИЗПРАХА си ОТКРАДНАТИТЕ ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ЧРЕЗ КБТ С ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО НА БРЮКСЕЛ / Родният град на Плевнята!
ЗАЩОТО умишл€но "КАСТРЯТ" и БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, замествайки факта от 500г. ТУРСКО-ИГО с €вро-наложеното "ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ", вместо 500Г. ПРЕЖИВЯНО ТУРСКО РОБСТВО, като исторически факт?
ЗАЩО УЧ€БНИЦИТЕ И Т€ТРАДКИТЕ В РОДИНАТА НА ДЯКОНА СА С Р€КЛАМНИ КОРИЦИ НА ЧАЛГО-ГРАЧКИ, ТВ-ИДОЛЧ€ТА и снимки на самотрапосали се КУЛТ-безЛИЧНОСТИ от парла-м€нт€то?
ЗАЩОТО ШКОЛАТА СА ПРЕВЪРНАТИ В СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГАШСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА П€ЧАЛБА В ТЯХ, диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩ€- “индиго”.
ФАВОРИТИЗИРАЩИ КУЛТА КЪМ ЛИЧНОСТТА, Борисов и Плевнелиев се САМОТРАПОСАХА в учебниците по история в Родината на ДЯКОНА
Уважаеми Сънародници-БЪЛГАРИ, хора на 21-ви Век,потомци на ДЯКОНА, Ботева и Вапцарова;
ДОКОГА ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАК Училища и УНИВЕРСИТЕТИ РУШАТ ОБРАЗОВАНИЕТО,
ЛЕКАРИ РУШАТ МЕДИЦИНАТА и ЗДРАВЕТО,
ЮРИСТИ РУШАТ ПРАВОСЪДИЕТО,
ЦЪРКВАТА РУШИ ПРАВОСЛАВИЕТО,
А ПРАВИТЕЛСТВО от коктейл-парла-М€Н(Т€ТА КОТЕРИЙЦИ, насила създават ДЕМ(ЕК)окрация
В РОДИНАТА НА ДЯКОНА?
До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(€к)-ократска €вро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??
“Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда”!
Стара Славянска поговорка
ФАКТИТЕ СА НЕУСПОРИМИ!
БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
С уважение:
Енчев
11 Март 2016 05:46
Цветан Цветанов във "Фейсбук": Нека да казват, че съм ретрограден

"Днес чух и прочетох доста неща по свой адрес във връзка с отхвърлените текстовете от Закона за електронната идентификация, написа председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на официалната си страница в социалната мрежа "Фейсбук".

Ма Цвъкито имал страница в ФБ
Да му се не надяваш на тоз убаф умник.
11 Март 2016 07:33
Някой чу ли мотивите, защо БСП гласуваха "за" Цв.Цв. да стане шеф на Комисията по сигурността? Малко е извън темата, но в общия поток.
11 Март 2016 09:32
Електронното управление и чипосването на населението щяло да пребори корупцията?!

Сами ли стигнахте до тоя извод или ви го казаха по телевизията? Как точно става, по кой механизъм? Електронните услуги единствено оставят без работа чиновниците, а корупцията и организираната престъпност идват от горе, пак от горе не разрешават на полицията да преследва битовата престъпност.

Я ми кажете как компютрите и чиповете ще помогнат на изнасилваните, ограбвани и пребивани баби в провинцията?
11 Март 2016 10:07
Абсолютно и тотално не разбирам какво общо има електронното управление с чиповете в личните карти.
1.95-99 процента от електронното управление е създаването на възможност за връзка между базите данни в различните ведомства, общини и пр. и обменянето на данни така, че гражданите да не се превръщат в куриери между ведомствата. Тук е въпрос най-вече на волята на правителството да намери механизъм и да застави отделните администрации да променят базите данни и наредбите си така, че обменът между ведомствата да започне да се случва и гражданите да се освободят поне на 90 процента от подаването на молби, заявления, копия от документи, декларации и пр. Емблематичен пример в това отношение е регистрацията на автомобил, където от години безуспешно се правят опити да се спести разкарването от КАТ до общината, защото и на двете места се декларира едно и също, ама на едното място ти издавата един талон, и ти отиваш на другото място за да декларираш отново, че си закупил автомобил и да им напишеш данните от талона.
2. Останалите 1-5 процента са създаване на електронни услуги, достъпни онлайн през интернет за гражданите (това става или с електронен подпис, или със специален номер, който гражданинът си получава и ползва)
И за двете не е необходим чип в личната карта.
11 Март 2016 10:24
електронен идентификатор


- „О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш по свой език и не думаш?"


Ммм даа,
Ми да измислим българска дума де,а?
11 Март 2016 11:47
rorik, то има. Например джиджавка, джаджа!
11 Март 2016 13:21
popangelov
11 Март 2016 10:07
"Абсолютно и тотално не разбирам какво общо има електронното управление с чиповете в личните карти."
Не се връзвай толкова на заглавията на СЕГА
11 Март 2016 13:59
Абе вие какво очаквате от полуграмотни милиционери?
И изобщо - как смятате, че Цвъ или който и да било от днешната ни "политическа класа" може да си представи изборите другояче освен като мъкнене на чували с бюлетини от предани активисти в потайна доба незнайно къде, дописване на ръка на протоколите, "гасене на свещите"...изобщо Алеко си е описал как бай ви Ганя, Гочоолу и Дочоолу правят избори.
Ама електронно правителство, ама онлайн услуги...А къде остава фигурата на чиновника, пред чието гише след висене на крак трябва да пристъпите смирено, да скършите гръб като пред агата по турско...па ако потрябва, да му намажете ръчикчката със Стамболовия портрет? Ми и той е човек, и той семейство храни...и той гласува!
Иначе дали ще има, или няма да има чипове в личните карти не е от значение. Просто в обозримо бъдеще електронно гласуване няма да има. Електронно правителство - още по - малко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД