:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Оградата на границата с Турция се превърна в бездънна яма

Досега са похарчени 100 млн. лв. МВР е възложило проектирането на още 90 км преграда при Резово, но никой не знае колко ще струва тя
В МВР цари пълен хаос, незнание и липса на стратегия в строежа на оградата с Турция. Това стана ясно по време на вчерашното изслушване в комисията по вътрешна сигурност на зам.-министъра Филип Гунев, Гранична полиция и областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Никой от поканените не успя да даде на депутатите окончателна информация колко ще е дълга оградата и колко ще струва на държавата изграждането й.

До този момент цената е 100 млн. лв. Те обаче няма да са достатъчни за изграждането на планираните 132.5 км. Въпреки осигуреното финансиране малко участъци са готови и депутатите смъмриха МВР за сериозното забавяне. Решението за започване на строежа беше взето на 12 март м. г. До този момент в Хасково са изградени 12 км и предстои да бъдат завършени още 23.6 км до средата на годината. В Бургас са изградени 26 км, а други 40 км трябва да са готови до юли. Тук обаче няма да достигнат 10 млн. лв. и правителството отново ще трябва да дава пари. Най-добро е положението в Ямбол, където през 2014 г. военните вече вдигнаха 30 км ограда. Там са построени още 27 км и предстои да бъдат довършени нови 7 км.

Дори всичко да бъде завършено в срок, от отговорите на Гунев и представител на Гранична полиция стана ясно, че оградата няма да покрие всички места, откъдето минават мигрантите. Цялата българо-турска граница е с дължина 272 км. Гранична полиция е възложила на областния управител на Бургас да се извърши проектирането на още 90 километра ограда - тя трябва да обхване района между ГКПП-Малко Търново и Резово. Никой от присъстващите обаче не можа да каже колко ще струва това на бюджета. Зависело какъв вид щяла да бъде оградата - двуредова или едноредова. На места МВР е променило заданието и вече се прави едноредова ограда вместо двуредова, за да бъдат намалени разходите. Гунев уточни, че всъщност има над 100 км от браздата по поречия на реки, които изобщо не били включени в първоначалното задание. Тепърва предстояло да се правят проекти за там, както и разчети колко ще струва.

Представителят на Гранична полиция даде да се разбере, че новото съоръжение няма да бъде обвързано със системата за видеонаблюдение на МВР. Ще липсва и система за известяване, ако някъде има пробив в новата ограда. Така почти се обезсмисля построяването й, тъй като тя лесно може да бъде преодоляна, а полицаите няма да разберат. Според Гунев през миналата година е имало 62 случая на преминаване на построеното от военните съоръжение. Освен с ножици мигрантите вече разполагали с малки флексове на батерии, с които режели бодливата тел. Дори по време на строежа на новата ограда трафикантите от турската страна на браздата се подигравали на строителите, като им показвали флексове, за да им покажат, че съоръжението няма да ги спре.

Липсата на ясна информация около строежа на оградата - срокове и нужно финансиране, ядоса депутатите от комисията по вътрешна сигурност. "Трябва да показваме, че сме отговорни. Изпитвам неудобство в момента от информацията, която поднасяте", обърна се председателят на комисията Цветан Цветанов към зам.-министър Гунев. "Идвате тук като на разговор", ядоса се и Красимир Янков от БСП. В крайна сметка изслушването ще продължи след две седмици, за когато Цветанов заръча да се подготвят по-обобщени и ясни данни. Тогава ще бъдат извикани министрите на вътрешните работи и на финансите.



ИСКАНЕ

България е поискала 120 млн. евро от Европейския съюз за осигуряване на охраната на границите. Ако Брюксел отпусне финансиране, парите няма да отидат за оградата, тъй като изграждането й не се одобрява от ЕК. Очаква се с тях да бъде финансирана покупката на нова техника за Гранична полиция. "Трябва да поискаме допълнително средства. Не само да казваме Yes", призова вчера Атанас Мерджанов от БСП.
18
5730
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
09 Март 2016 19:15
"Трябва да показваме, че сме отговорни.


Трябва, щото има обосновани предположения, че не сте!

Жалко, наистина, че не се спряхме на варианта "съоръжение тип яма". Само че истинска яма, с дъждовна вода на дъното, а не финансова...
09 Март 2016 19:30
Но пък имаме готовност за още една бездънна яма!
09 Март 2016 19:35
Жалко, наистина, че не се спряхме на варианта "съоръжение тип яма". Само че истинска яма, с дъждовна вода на дъното, а не финансова...

Тя финансовата яма е само за нас, за други - пълни джобове. Представи си ги сега тези джобове вместо с жълтички - с дъждовни капки.
Никак не си жалостива
09 Март 2016 19:52
Да биха били я направили навреме и в цялост - досега да се е изплатила
09 Март 2016 21:33
В МВР цари пълен хаос, незнание и липса на стратегия...


Само в МВР да беше, с мед да го намажеш...
09 Март 2016 21:53
"Цялата българо-турска граница е с дължина 272 км."

Според / http://www.cia.gov /границите ни със съседните държави са:
total: 1 806 km
border countries (5): Greece 472 km, Macedonia 162 km, Romania 605 km, Serbia 344 km, Turkey 223 km
09 Март 2016 22:17
А вижте за сравнение руската ограда каква е, oт 6:41 до 9:48
https://www.youtube.com/watch?v=uaycMtGlzTs
10 Март 2016 01:51
Някой има ли представа как се строи тук (снимка: натиснете тук)

тук (снимка: натиснете тук)
Как се доставят материали в гора без пътища? Как се електрифицира обекта?
Сигурна съм, че и журналистите нямат. Защото кракът им никога не е стъпвал там, из дерета и баири непроходими. Но пък имат нет, да поразгледат поне малко снимки. Никак не е същото, но поне дава някаква минимална представа.
10 Март 2016 04:17
някои в ЕС направиха луди кинти от тия мигранти, а нашите убавци много бързо се ориентираха от коя страна е на баницата мекото. инак не мога да усвоят парите, за които се иска акъл, но да редят бодлива тел за милион на километър нямаха никъв проблем.
10 Март 2016 04:21
добре де Слава, хубаво не е толкова лесно като да строиш ограда до София, но парите са за магистрала по границата, не за боглива тел. милион на километър, сигурен съм ти би се справил за половин? виждам си запознат с терена. раздута е цената и това си е.
10 Март 2016 07:21
Оградата на границата с Турция се превърна в бездънна яма


Че има бездънна яма - има. Ама не е оградата. Реалната й стойност е към 20% от обявените милиони.
Бездънната яма е джобът на Баце. Направо черна дупка - засмуква кешовица от близо и далеч. Е, и заслужилите другари около него не падат по-долу.
Но това все още е нищо, сега като почне и оградата по гръцката граница, тогава ще видите що е то бездънна яма.
Нема лабаво!
10 Март 2016 08:34
Слава,
Ами по планините как са строени хижи и заслони, до които няма път? Всичко е мъкнато на гръб и с добичета. Масивни 2-3 етажни сгради, като Синаница, Козя стена и Рай, например.
Щом може за удоволствие в планината, значи МОЖЕ и ТРЯБВА и за защита на границата!
10 Март 2016 09:11
1000 лв на метър?!?!.... Това си е чист грабеж на народна пара!!! Време е да падат полковнишки пагони!!!
10 Март 2016 09:36
Унгарците съобщиха , че имат готовност за 10 дни да вдигнат ограда по границата с Румъния. Нашите няма да им стигне една година.
10 Март 2016 13:15
Нещата са пределно прости. За нормалните хора оградата е средство за защита. Ако имаш необходимост, правиш я бързо, като гладаш да ти излезе по-евтино. Такива са и унгарските шефове. Но за нашите "босове" това е само източник на доходи. Същото е и отношението им към еврофондовете. За тях те са само "плячка".
10 Март 2016 14:21
В МВР цари пълен хаос, незнание и липса на стратегия в строежа на оградата с Турция. Това стана ясно по време на вчерашното изслушване в комисията по вътрешна сигурност на зам.-министъра Филип Гунев, Гранична полиция и областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Никой от поканените не успя да даде на депутатите окончателна информация колко ще е дълга оградата и колко ще струва на държавата изграждането й.

Бъчварова, стройте спешно оградата с Турция или си подавайте ОСТАВКАТА!
10 Март 2016 17:32
***
10 Март 2016 20:58
aleksandar
10 Мар 2016 04:21
Да, запознатА съм. Смешно е да се сравнява строеж на сграда със строеж на ограда в гъсталаци, където човешки крак не стъпва. Погледнете картата поне и вижте мястото - Малко Търново - Резово. Като гребен е. С безброй завои. Няма нито села, нито пътеки. Джунгла. Дерета. Погледнете там, където пише Узунбоджак.
Сравненията с Унгария са неуместни. Ако не сте виждали, поне сте чували за унгарската пуста. Равна, безкрайна... сякаш е минал валяк.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД