:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Няма такава нелепост: за лекарство - с отпечатък, за пломба - със здравна книжка

Любовта на НЗОК към хартията е непреходна и е поръчала отново половин милион сини книжки
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Москов се отказа от електронната здравна карта и заръча на касата да си направи пръстов идентификатор. Естествено - който е против него е крадец, мошеник и лобист.
Пъпната връв между институциите и бумащината, между чиновника и хартията у нас явно скоро няма да бъде прекъсната. Въпреки че годината е 2016-а, на 1-2 часа път със самолет оттук комуникацията между държава и гражданин е преимуществено виртуална, а в цивилния живот един телефон е достатъчен, за да си пълноценно свързан с целия свят - любовта на българската администрация към входящия номер, подписа, печата, бланката и формуляра си остава непреходна и недокосната от времето.

Седмици след като обяви търг за софтуер за биометрична идентификация на пациентите, здравната каса пусна поръчка и за отпечатване на 423 600 броя здравни книжки. За сведение на тези, които отдавна са забравили какво пък беше това - става дума за синя книжка, в която са вписани данните на здравноосигурения и личния му лекар, а основното й достойнство са празните листа. Те се ползват от зъболекарите, които задължително вписват пломбите и прегледите на пациента по линия на здравната каса. Така информират колегите си, че въпросният пациент си е получил полагащите му се 2 пломби годишно (цели 3 от тази година) и следващият зъболекар, при който пациентът иде, не може да отчете още една пломба пред НЗОК. Книжката е безценна и при смяна на личния лекар - без хартията, на която новият общопрактикуващ да се подпише и подпечата, изборът на лекар е невъзможен. Бумажката има още едно ценно, макар и подобно приложение - без нея не може да се направи временен избор на общопрактикуващ - например за пациент, отишъл на почивка или временно на работа в друг град. И да, естествено - всеки здравноосигурен е длъжен да има здравноосигурителна книжка, предоставена му безплатно от НЗОК.

НЗОК пък си ги набавя обикновено от печатницата на БНБ и при този търг ще плати 3.40 лв. за брой. От 2000 г. досега са раздадени близо 9 милиона книжки,



а манифактурата не спира - появяват се нови здравноосигурени,



които имат нужда от нови книжки, редица недобросъвестни граждани губят книжките си (едва ли заради прекомерна употреба), а има и такива, чиито просто се изчерпват, тъй като там вече са вписани десетки пломби и е нужно ново място за вписване на новите плобми.

Упоритото съществуване на тази абсурдна бумажка щеше да е просто нелепо и смешно, ако не струваше пари и още по-важно - ако не беше изключително показателно. След няколко месеца българският здравноосигурен ще си взема лекарствата от аптека, докосвайки четец с пръста си и това ще е неговата лична и уникална идентификация. Системата ще струва на касата под 450 000 лв. Да, тя е спорна и вероятността да се окаже "внезапна смърт за мошениците" е далеч по-малка от вероятността да затрудни достъпа и да доведе до хаос, но все пак е сравнително нова и евтина технология. В същото време обаче здравноосигуреният ще ходи при зъболекаря си и ще му връчва книжка, в която да опише направената му пломба.

Същата безкрайна глупост важи и за личните лекари, например. Още преди няколко години от касата гордо обявиха, че всички договорни партньори могат да се отчитат онлайн. Малката подробност е, че джипитата още ходят и на крака в районните каси, за да занесат и заверят същите отчети, които пращат и онлайн. Тържественото обещание е от тази година това най-накрая да спре и отчетите да са само електронни, но знае ли човек...

На фона на незаменимата здравна книжка НЗОК върви по трънлив, криволичещ и досега никъде нестигащ път към е-здравеопазването. Електронната здравна карта за всеки пациент се обещава да е "готова догодина" от поне 2004 г. насам. Точно в нея трябва да е всяка информация за пациента - личните му данни и какво е платила касата за него, а картата да служи за идентификация и вход в системата. С нея се засичат дублирания и е доста сложно да се отчитат мъртви души. Последният здравен министър, който



обеща електронна здравна карта, е Петър Москов,



но сега тя е заменена от пръстовия идентификатор, а Москов така и не успява да даде смислено обяснение защо избра него вместо картата. НЗОК имаше електронен здравен портал, който също трябваше да е платформа за електронно отчитане на лекари и болници, и вход за информация за пациентите с личен е-картон. Порталът струваше 300 000 лв. и безславно беше закрит след 1-2 години съществуване. После се появиха уникалните кодове за достъп към досието на всеки пациент. С тях всеки може да види какво е отчитано на негово име и ако не друго, то поне да съобщи на касата, че се води лежал в болница, която не е виждал. Но за да е максимално трудно, кодовете се раздават от районните здравни каси и се получават само лично, затова и интересът към тях е почти нулев. Преди година парламентът отхвърли законова промяна, при това на депутат от управляващото мнозинство - Семир Абу Мелих, кодовете да се раздават от личните лекари и да служат и за нещо като електронен подпис, така че пациентът да може през досието си са подава жалби до НЗОК онлайн. Идеята беше отхвърлена с мотива, че касата няма пари да надгражда с подобни неща информационната си система, а пациентите останаха с възможността да се жалват на касата само на крака, на - естествено - лист хартия, с входящ номер, подпис и печат.

Да не забравяме и другия предшественик на пръстовия отпечатък - влизането в болница само с лична карта. То струваше на НЗОК и болниците, които си купиха чекиращи устройства, 1.5 млн. лв. Електронната регистратура беше въведена преди по-малко от година и натоварена с очаквания да спре мъртвите души, защото все пак повечето хора не раздават личните си карти току-така. Оказа се обаче, че четците не правят разлика между ксерокопие и истинска лична карта и който не е поискал, той не е отчел нелекуван пациент. Затова в момента сме на фаза изграждане на софтуер за биометрична идентификация. Ако тя все пак види бял свят - след като идеологът й Петър Москов изведнъж обяви, че може да спре търга за софтуера, защото му се видя скъп; бързо ще стане ясно дали настъпва "внезапна смърт за мошениците", или не. По-вероятно - не. Най-малкото системата ще дава възможност да се оторизират и други хора и лекарства да се получават и срещу лична карта. С което отново ще се върнем на изходната точка и здравната книжка от 2000 г. - безполезна, но пък стабилна и сигурна.

Лутанията на здравната каса из виртуалния свят може да изглеждат хаотични, но най-вероятно следват твърда логика - първо, да се избягват всякакви възможности за ефективен контрол, и второ - в никакъв случай да не се изпуска хартията.
 За сведение на тези, които отдавна са забравили какво беше това. В синята книжка са вписани данните на здравноосигурения и личният му лекар, а основното й достойнство са празните листа. Те се ползват от зъболекарите, които задължително вписват пломбите и прегледите на пациента по линия на здравната каса. Така информират колегите си, че въпросният пациент си е получил полагащите му се 2 пломби годишно (цели 3 от този година) и следващият зъболекар, при който пациентът иде, не може да отчете още една пломба пред НЗОК. Книжката е безценна и при смяна на личния лекар - без хартията, на която новият общопрактикуващ да се подпише и подпечата, изборът на лекар е невъзможен.
13
3333
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
08 Март 2016 20:53
Бюрокрацията е неизтребима, далаверата също. Но нека стане ясно едно-не всички врани са черни и не всички лекари -мошеници. Обаче пореден министър говори за кражби, далавери, "точене" на касата от анонимни болници и анонимни лекари, очерняйки грозно тези, които отговорно си вършат работата, която никак не е лека. Не е ли време да подкрепим обвиненията с имена?
08 Март 2016 21:00
Конституционният съд отмени закона на Москов за основен и допълнителен здравен пакет

С 11 гласа срещу един Конституционният съд обяви за противоконституционна поправката в Закона за здравното осигуряване, която поделя услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет. Това беше една от основните идеи на министър Петър Москов за реформа в здравеопазването, но тя беше остро критикувана в пленарната зала и в последствие оспорена от опозицията в съда след приемането й. На днешното заседание на КС в подкрепа на текста е гласувал само Филип Димитров.

Конституционният съд отменя втора алинея от чл. 45 от Закона за здравното осигуряване, защото определението за разделянето на пакетите е напълно неясно, а това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите, пише "Правен свят". Според КС текстът е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му. Така са нарушени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.


Пепи готиното да подава оставка
08 Март 2016 21:25
сравнително нова и евтина технология

Евтина е, ако не те грижа кой ще се снабди с пръстовите ти отпечатъци.
08 Март 2016 21:59
Но нека стане ясно едно-не всички врани са черни и не всички лекари -мошеници.

Като гледам 'ягуара', паркиран пред родилното на 'Шейново', си мисля, че повечето са.
08 Март 2016 22:48
НЗОК няма база данни с пръстови отпечатъци, с които да сравнява ОТПЕЧАТЪКА НА посетилия лекар дали отпечатъка е негов. Ще ме извините за главните букви, но СКРИТАТА ИДЕЯ Е ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДА ПОПЪЛНЯТ БАЗАТА ДАННИ С ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ за целите на куп държавни структури !!! И да ги набутат съответно за разходи за четци на пръстови отпечатъци от предварително одобрена от НЗОК фирма. А 2000 г. им раздадоха четци за електронни здравни карти, които никога не влязоха в употреба....
08 Март 2016 23:58
СКРИТАТА ИДЕЯ

С извинение, но няма скрита идея, има арогантно незачитане на сигурността на личните данни.
09 Март 2016 00:01
Не мога да забравя как през 2000 г. на посещение у нас беше делегация от МЗ на Швеция и по повод на тогавашната ни здравна реформа бяха задали въпроса защо се разрушава действаща здравна система, без да има идея каква ще бъде изградена.
09 Март 2016 00:04
Ще коригирам авторката за едно - здравните книжки въобще, ама въобще не са задължителни при смяна на общопрактикуващия лекар! Повечето новозаписани пациенти в моята практика въобще не си носят въпростия идиотски документ, програмата ми изписва в бланката нули там, където се попълва номерът на книжката и всички са доволни! Идеята за пръстовите отпечатъци няма смисъл да се коментира, просто защото няма да се случи. Така стана с промените в заплащането на лекарствата, това се случи днес с наредбата за пакетите на Пепи Москов, така ще стане и с другите му мъдрости! Една по една! Накрая и той ще си отиде!
09 Март 2016 00:28
Онда, на този въпрос трябва да отговори д-р Димитър Игнатов, народен представител от ОДС в 38-мо Народно събрание, един от основателите на ДСБ и тогавашен председател на БЛС. И виден етилист
09 Март 2016 11:36
Москов ще купи софтура на турската здраван система. Той е с пръстови отпечатъци. Затова толкова натиска за отпечатъците.
Софтуерът ще бъде преведен на български, но държавата ще го плати като нов.

Отделно, дето данните за пръстовите ни отпечатъци ще отидат къде ли не.
09 Март 2016 11:39
Интересно четиво
След втората половина засяга и софтуера

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/zam-glavniyat-prokuror-asya-petrova-obrazuva-proverka-za-vaksinite
09 Март 2016 15:24
Публикувана е информация, че със обикновен струен принтер може да направиш копие на пръстов отпечатък, с който да залъжеш скенера за пръстов отпечатък на смартфоните. Не ми се получава с линка, но може да се намери.
Та отново ще са пари безполезна система.
09 Март 2016 16:33
Аз продължавам да питам, това с пръстовите отпечатъци означава ли, че баща ми, който е инвалид, трябва да го мъкна до аптеката за да му взема лекарствата?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД