:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Одобрени през 2016 г. блокове може да се санират чак догодина

Големите сгради с над 36 жилища ще "пререждат" малките
СНИМКА: БГНЕС
Това е един от първите санирани блокове по държавната програма. Панелката е в Благоевград и беше открита през лятото на 2015 г.
Одобрени за саниране блокове през тази година може да се наложи да чакат за начало на строителните дейности, които да започнат чак през 2017 г. Това става ясно от новите указания за изпълнението на безплатната програма, приети от правителството.

Причината да се запише това предупреждение за общините е в неяснотата как ще върви харченето на парите. Според правилата, качени на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общините могат да приемат заявки и да одобряват сгради за обновяване. Кметовете могат да придвижват кандидатите към Българската банка за развитие (ББР) за подписване на договори. Те обаче трябва да имат предвид, че изпълнението на дейностите по одобрените от тях сгради може да започне едва през 2017 г. От банката пък ще преценяват дали да подпишат споразуменията в зависимост от останалия неусвоен финансов ресурс.

Към момента са усвоени много малка част от парите по програмата с бюджет от 1 милиард лева. За много от блоковете предстоят енергийните и конструктивните обследвания, които реално ще покажат колко средства ще са нужни за санирането на всяка одобрена сграда. Затова има и друго условие за кандидатстващите през тази година - трябва да бъдат приключени дейностите по одобрените през 2015 г. блокове. Така само при наличие на финансов ресурс ще се подпишат следващи договори и ще започне обновяването на нови сгради.

Важно указание за кандидатстващите сдружения на етажната собственост е и това, че ще се дава приоритет на по-големите блокове. Както обяви и регионалният министър Лиляна Павлова, основна цел на програмата са многофамилните жилищни сгради. Затова се дава предимство на най-старите и големи панелни блокове, както и на тези с "доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живущите в тях". Така общините ще пропускат с предимство блоковете, строени по индустриален способ с над 36 апартамента. Разликата в сравнение с условията за допустимост от 2015 г. е в това, че сега малките блокчета с под 36 жилища се приемат, но ще чакат ред в списъка след големите.

Друго, с което експертите ще се съобразяват, е търсеният "компактен ефект от дейностите" - например насочване към целева група сгради в определени квартали. Т.е., ако в даден квартал е започнат един блок, предимство ще има сдружение от съседен блок за сметка на кандидатстващи от комплекс, в който няма започнато саниране.



УСЛОВИЯ

Общините трябва да декларират, че сградите, с които кандидатстват за финансиране пред ББР, са извън обхвата на програма "Региони в растеж" до 2020 г. Става дума за 67-те общини, които са в списъка за получаване на грантове по нея. Кметът подава декларация за липса на двойно финансиране по образец, която е в комплекта с искането за сключване на договор за целево финансиране.
2
3820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
07 Март 2016 10:04
И продължават да твърдят че лепенето на стиропор и красивата боичка укрепват конструктивно сградите!
07 Март 2016 15:53
Към авторката, използвайки ботевското:
Мила ми Венето /и началниците ти/,
Първа препоръка - потърси официална информация, колко е струвало досега санирането - за твое сведение единствената обявена цифра дойде от Благоевград - 500 000 лева за блок с 40 апартамента - т.е. по 12 500 на апартамент, а ако вземем предвид, че поне 1/3 от 40-те жилища са били със сменена дограма и с външна изолация - реално къде 15 000. Нещо се измърмори от Лили Павлова за корекция с 40% на допустимите максимални цени, но така и не стана ясно колко се падат на апартамент.
Втора препоръка - виж в нет-а офертите за качествена ПВЦ-дограма, за кв.м. външна изолация, кв.м. покривна изолация, линеен метър хоризонтални и вертикални улуци и направи една проста сметка - ще се изненадаш да разбереш, че при най-висока ИНДИВИДУАЛНА цена и като се вземат предвид общите части, санирането на един апартамент може да надхвърли 5 000 лева два или три пъти само ако се е крало много, ама наистина много.
Трета препоръка - опитай се да откриеш поне един случай когато спечелилият поръчка за саниране да не я е превъзложил на подизпълнител, оскъпявайки я допълнително. В Румъния, която е много преди нас в колективното саниране, едно от основните искания на Съюза на архитектите е да се изключат подизпълнителите от проектите за саниране като ВРАТА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА.
Трета препоръка - потърси реакциите на политиците от всички бои на информацията, която ще откриеш. Аз търсих, но не намерих някой, пък било той от опозицията, да е впечатлен от разминаването на космическите /случая Благоевград/ суми за колективно саниране и тези, заплащани от редовите граждани за индивидуално такова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД