:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банките ударно чистят лошите си кредити

На колекторски фирми се продават предимно задължения на граждани
Рекорден ръст на продадените лоши кредити от банките отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Над два пъти се е увеличил обемът на несъбираемите вземания, които банки са продали на събирачи на дългове през второто полугодие на миналата година спрямо първото. През следващите месеци предстои основен преглед на активите на банките, така наречените стрес тестове. Подготовката им се състои основно в прочистване на портфейлите от лоши заеми.

Именно на продажбите на кредитни портфейли се дължи и спадът на кредитирането през 2015 г., коментират експерти. В края на миналата година кредитите в банковата система бяха 49.8 млрд. лв., или с 1.2% по-малко от година по-рано. Въпреки че статистиката за цялата 2015 г. все още не е готова, от данните за първите месеци е очевидна активността на банките в прочистването на активите им. Продадените лоши кредити от банките за първото полугодие на 2015 г. са 149 млн. лв. при 34 млн. лв. за същия период на предходната година, показват данните на колекторите.

Пред "Сега" от АКАБГ обясниха, че ръстът на продадените портфейли с лоши кредити е много явен. "Докато досега най-голям дял на продадените задължения имаха телекомите, в последните месеци това са банките", коментира Милена Виденова, регионален мениджър на "Кофас България" и заместник-председател на АКАБГ. Към края на третото тримесечие на 2015 г. дълговете към банките, прехвърлени към колекторите, са 41% от всички, а тези към телекоми - 44%. "С големите търгове, които бяха направени в края на годината, задълженията към банките ще изпреварят тези към мобилните оператори", обясни Виденова. През 2016 г. тенденцията се засилва, каза още тя. Пощенска банка например е продала портфейл от задължения на физически лица за около 280 млн. лв. на "ЕОС Матрикс". Според Милена Виденова сделката е рекордна и представлява голяма част от взиманията на колекторите през изминалата година.

Банките продават на колекторите основно портфейли с лоши кредити на граждани, обясни тя. От данните на БНБ също е видно, че размерът на лошите кредити в банките през 2015 г. е паднал рекордно и е достигнал близо четири и половина годишно дъно. Размерът на необслужваните кредити намалява в осем поредни месеца. През декември понижението е с 2% на месечна и с 4.6% на годишна база до 8.788 млрд. лв. Така в края на 2015 г. делът на лошите кредити намалява до 23.3%.



10
6853
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
22 Февруари 2016 22:30
Пощенска банка например е продала портфейл от задължения на физически лица за около 280 млн. лв.

Тъй като не съм наясно – доколко това е законно?...
Има ли подобие с продажбата на фирма с големи задължения към държавата на социално слаб член от малцинство?...
22 Февруари 2016 22:44
редник,
Законно е. Банките формират и лош портфейл, по една или друга причина. За него, по определени критерии, заделят провизии, т.е. пари, с които не могат да оперират. Но сега покрай стрес-тестовете, продажбата на портфейл е най-лесния начин да си оправят качеството на портфейла. Вече, на каква цена продават (склонен съм да мисля, че сделката между Юробанк И Еф Джи и ЕОС Матрикс е около 50% от стойността), е друг въпрос. Някои банки имат дъщерни (или пък просто свързани) дружества, към които чистят подобни портфейли.
23 Февруари 2016 09:39
Хе, хе, 50%, глупости.Продават се несъбираеми, оглозгани кредити, на около 6-8 до 10% максимум от размера на вземането.
23 Февруари 2016 11:03
Голямото пролетно чистене на банки да започне СЕГА!
23 Февруари 2016 11:14
Viva1234,
аз работя в банка, имам поглед и върху колекторите в цялост. Та, знам какво са продали.
Тези проценти, за които говориш, се дават за вземания на компании, предоставящи комунални услуги - защото им е по-евтино това, отколкото да плащат на хора да ги събират. А банките си имат цели дирекции, занимаващ се с това. И чистят не несъбираемите, а необезпечените с материален актив кредити.
Недей да приказваш щуротии, моля.
23 Февруари 2016 15:44
И чистят не несъбираемите, а необезпечените с материален актив кредити.

Или казано на прост език: Бай Геле бачка от доста години в едно и също предприятие. В един прекрасен ден му звънят от банката в която той получава заплатата си и му предлагат овъдрафтче или кредитна карта с лимит от 1000-1500 лева. Бай Геле веднага си прави сметка, че с тези пари ще отремонтира банята или ще купи една плазма за хола. Минава време и бай Геле го съкращават. Той пропуска три вноски, през това време няколко пъти му е звъняла мила девойка от кредит контрола на банката и след като са се убедили, че бай им Геле е тотал щета, решават, че няма смисъл да се занимават за тези пари и го плъзгат към фирмите за събиране на задължения. Оттам вече го подхващат както си трябва. В началото любезно го съветват да плати, предлагат му варианти и ако бай Геле се окаже твърд или просто няма възможност, процедура минава през хард вариант и накрая нашият герой осъмва с изпълнителен лист без дори да е подозирал, че срещу него е имало дело. Лошото е, че задължението му от 1500 е станало 6500, с всичките му там такси и адвокатски хонорари!
23 Февруари 2016 16:12
Освен паричното изражение има и политическо. Това се превърна в чудесен начин за купуване на влияние. Преди години се сещам за една цесия към Алфата на 7-8 % от стойността. За малко пари се заробват някои хора!
23 Февруари 2016 17:44
Onzitam,
В известен смисъл си прав. Аз лично се карам на колеги, които с цел изпълнение на планове, дават кредити на всеки. Най-правилно е кредитна консултация, в която клиентът да обясни за какво са му парите, а банковият служител да го посъветва какъв кредит е най-подходящ. Лошото е, че и клиентите спестяват малко информация, което води до още по-калпава консултация. Защото овърдрафт и кредитна карта трудно се връща, издумкаш ли ги веднъж.
А преди прехвърляне на кредит към колектор (рядко срещана практика в банките), има дълъг път - предоговаряне, преструктуриране и други похвати. Защото, както споменах, за лоши кредити се заделят провизии (а с отрицателния лихвен процент на БНБ, банките няма защо да държат пари над МЗР). И в много крайни случаи вземанията се отписват.
23 Февруари 2016 17:57
Така е, защото България май остана единствената държава в Европа (не в ЕС), която няма закон за фалита на физически лица. Дори и Русия има. Отделно няма и абсолютна давност. Давността може да се подновява колкото си ще от днес до края на света.Така бай Геле се превръща в доживотен длъжник заради един хладилник, че и наследниците му.
23 Февруари 2016 18:48
Защото овърдрафт и кредитна карта трудно се връща, издумкаш ли ги веднъж.

Обаче това никой не го обяснява. Имам служителка която яко изрева миналата година. Женицата си беше извадила три карти с по 1000 лева всяка, като една от тях беше прословутата "Бяла карта". Издумкала ги и решила, че ще покрива дълговете с минималните револвиращи месечни вноски. Ясно ти е какво се случи две години по-късно. Българинът е с изключително ниска кредитна култура и банковите служители са длъжни да обясняват бавно, че кредитната карта не е потребителски кредит!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД