:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАП започва проверка на 278 души от властта

278 души, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат проверени от НАП и ДАНС, тъй като Сметната палата е установила несъответствия в имуществените им декларации. Това съобщиха от одитния орган след приключването на рутинната годишна проверка на около 15 хил. декларации, подадени за 2015 г. Хванатите несъответствия най-често са за неголеми суми и имотни придобивки и ярко контрастират с данните за баснословни вложения от представители на властта в КТБ. Най-фрапиращ е случаят с шефа на Държавния резерв, който не е декларирал вземане на съпругата си от фирма в размер на 420 500 лв.

Забелязва се, че отговорните лица - прокурори, съдии, кметове, шефове на агенции, депутати и пр., най-често не декларират доходи или имотни придобивки на половинките си. Министърът на културата Вежди Рашидов например е пропуснал да отбележи, че съпругата му има дялове в "Рашидов Пропъртис" ЕООД. Фирмени дялове на жена си не е посочил и карловският кмет и бивш лидер на СДС Емил Кабаиванов. Шефът на Държавния резерв Станимир Пеев не е декларирал вземане на съпругата си към юридическо лице от 420 500 лева. Жасмина Мирчева-Сиракова - началник на кабинета на социалния министър Ивайло Калфин, е забравила около 63 хил. лв., спечелени от съпруга й. Съдийките Зорница Гладилова и Мариана Карастанчева не са обявили вземания на съпрузите си съответно от 94 032 лв. и 80 хил. лв. Главният секретар на финансовото министерство Таня Георгиева присъства в списъка заради вземания на съпруга си в размер на 40 000 лв. към фирма и на 32 000 лв. към частно лице. А членът на ВСС Юлиана Колева не е декларирала 7164 лв. доходи на мъжа си от "друга стопанска дейност".

Посланиците ни в Катар и в Турция Метин Казак и Надежда Нейнски са в списъка, защото не са обявили дялове на половинките си във фирми. Придобит от съпругата му апартамент от 129 кв.м в София е пропуснал шефът на Съвета за електронни медии Георги Лозанов. Половинката на депутата от ДПС Мехмед Атаман пък се е сдобила с поземлен имот и няколко ниви, които той не е вписал. Зам.-шефът на военното разузнаване Светослав Даскалов е пропуснал 62 284 лв. доходи на съпругата си. Зам.-кметът на столичния район "Слатина" Силва Джелепова пък не е декларирала 57 600 лв. на мъжа си от договори за управление и контрол.

Лидерът на партия "Глас народен" Светослав Витков е в списъка заради недеклариран приход от наем в размер на 3240 лв. 19 950 лв. собствени доходи по договори не е отбелязала членът на управителния съвет на БНБ Боряна Пенчева. Далеч по-малка сума - 5512 лв., е пропуснал бившият ректор на СУ и настоящ шеф на Националната агенция за оценяване и акредитация Боян Биолчев. А депутатът от БСП Жельо Бойчев - 13 342 лв. Колегата му от Реформаторския блок Борислав Великов не е декларирал учредено право на ползване върху апартамент с площ 123 кв.м и гараж от 16 кв.м в София.

7
3456
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
22 Февруари 2016 20:42
Най-фрапиращ е случаят с шефа на Държавния резерв, който не е декларирал вземане на съпругата си от фирма в размер на 420 500 лв.

И мен ме "фрапира".
Да му е даден за краднене резервът и да не добута поне до мильон?
Срам за наше село.
22 Февруари 2016 21:13




Добре де , и какво следва по нататък? Ще ги уволнят ли , ще ги съдят ли и най важното - ще ги осъдят ли ? Щото ако се развъртят НАП и прокуратурата и спазват закона , отиде ни "елита" като след Народният съд.
22 Февруари 2016 22:38
Ако допуснем, че от незнание са пропуските, то явно има нещо сбъркано в декларациите, щом елитът на държавата не може да се оправи...
Как да се справим обикновените граждани?...
23 Февруари 2016 08:24
Авакум То те са си за Народен съд. Направо целият парламент, правителство (и предишните де) и Президенство.
23 Февруари 2016 09:01
Тази проверка както и всичко около нея ще бъде използвано като средство за натиск.Който се огъне на натиска и заеме правилната форма ще оцелее заедно със паричките си.Който не се огъне ще бъде поруган публично но без да се пипат паричките му .Просто ще бъде натикан в глуха линия.Предполагам повечето ще се огънат.
23 Февруари 2016 10:47
Ако ги проверяват както провериха Цветанов, да не хабят хартия и грешни пари!
23 Февруари 2016 17:03
Ха- ха, НАП са теляците на властта. Да напомням ли как изкъпаха ЦвЦв и даже го облизаха и сега е чист като херувимче.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД