:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СУМАТОХА

Кой държи ключа за новите учебници

Децата ще учат само по книги, одобрени от поне 50% от учителите в страната
СНИМКА: БГНЕС
---
Какво ли не се изприказва напоследък за новите учебници за първи и за пети клас - че няма да са готови до лятото, че може да се отложат до втория срок или с 1 година, че може да се почне без учебници или с по два учебника за предмет, със свитъци, притурки, допечатки и пр. Ключът към разплитането на сложния казус отдавна е в полето на Министерството на образованието, а трезвият поглед извън политиканстването е повече от неотложен.

Според изчисления на издателите най-ранният възможен срок за поява на новите учебници е около Нова година. И причината само отчасти е в късното приемане на училищния закон, а оттам и на учебните програми и планове, по които трябва да се пишат книгите. Заради това срокът за подаване на проектните предложения вече беше съкратен от традиционните 12 месеца на 7 месеца. Голямото неизвестно обаче ще настъпи след изтичането на този прословут срок - 9 август. Тогава за първи път от много години насам оценителите в МОН и учителите ще трябва да прочетат и оценят неограничен брой учебници по всеки предмет. Как ще стане това?

Процедурата по същество следва старите правила, с някои изключения. Но родилните мъки около един учебник винаги са съпроводени с много драма - било с бисерите в тях, било с цените им или със спуснатите от държавата изисквания. Справка - подготовката на учебните програми за втори, шести и осми клас, съжителството и турското робство.

Проектите за нови книги



минават няколко сита



Най-напред министърът трябва да определи експертна комисия за провеждане на процедурата, която на открито заседание да се произнесе дали проектът е снабден с нужните документи. Това е т. нар. допускане до оценяване. Ако някой документ липсва, издателите могат да го внесат до два дни след въпросното заседание. Резултатите от него трябва да се опишат в протокол, който да се представи писмено на издателите до 7 дни, след което те имат три дни, за да платят таксата за извършване на оценяването.

Следва етапът на същинското оценяване на проектите на учебници в рамките на просветното министерство - дали те отговарят на държавния образователен стандарт за учебниците, учебните помагала и познавателните книжки. Тук експертите ще проверяват дали представеният проект съответства на учебната програма и на съответната възраст, осигурява ли последователност и приемственост в учебното съдържание, има ли плавен преход към новите понятия и т.н.

За всяка процедура по оценяване просветният министър, съгласувано с шефа на БАН, трябва да утвърди списък на оценители, който включва университетски преподаватели, научни работници от БАН, учители, експерти от МОН или от РИО-тата. С новия училищен закон за първи път се изброява какви специалисти трябва да влязат в комисията за оценяване и



предстои да видим как ще проработи това



Списъкът трябва да се изготви по предложение на ректорите на висшите училища (не е ясно всички ли над 50 вуза трябва да се произнесат), на директорите на институтите на БАН, на директорите на дирекциите в МОН и на представителите на синдикатите и работодателите - звучи като орел, рак и щука.

Ключовата комисия по съдържанието ще е от 7 човека - един специалист по съответната област, един по дидактика, един експерт от МОН (РИО) и четирима учители. Поне петима от оценителите следва да имат положителни становища, за да бъде учебникът одобрен. Отделно трима специалисти ще преценят графичния дизайн и полиграфическото изпълнение. Естествено, тук също ще има забавяне заради правото на авторите на отхвърлени проекти да поискат в 3-дневен срок проверка на оценяването. Възможно е да се стигне дори до нова процедура.

За какво количество говорим? Само за петте предмета в първи клас има общо 16 учебници, учебни тетрадки, албуми и др. В пети клас учебниците са 16. По български език за първи клас например има буквар, читанка, както и три учебни тетрадки - за предбуквения, буквения и следбуквения етап. "Един учебник за пети клас е над 100 страници - за да се прочетат всички подадени проекти, ще са нужни поне 2-3 седмици", коментира Никола Кицевски от издателство "Просвета". Никой не може да прогнозира колко проекта за един учебник ще бъдат подадени, нито колко ще преминат през първото сито на МОН.

Оттам издателствата искат минимум 20 дни, за да отпечатат въпросните екземпляри и да ги разпространят за оценка на второ ниво - учителите. Началните учители между първи и четвърти клас са към 16 хил., но всъщност издателите ще осигурят по един комплект за всяко от близо 2500-те училища у нас, или поне в тези, където има прием в първи и в пети клас. Това



едва ли е проблем за големите издателства,



но е възможно да препъне малките.

Както и досега, в оценяването на учебниците на втория етап ще се включат всички учители, които преподават съответния предмет в съответния клас в едно училище. Сега обаче пред тях стои голямото неизвестно колко точно проекта ще трябва да прочетат. "Преподавателите трябва не да изберат един, или както беше преди - трите най-добри проекта, а да одобрят всички, за които смятат, че са пригодни за прилагане в училище. Така че тук се крие опасност поради неразбиране някои учебници да не съберат нужните проценти, а децата да останат без учебници по някои предмети", опасява се Никола Кицевски.

Според Кицевски последващото обобщаване на резултатите ще коства поне една седмица на МОН. Тук е другата новост в процедурата. Досега по един предмет се класираха трите проекта, получили най-много гласове при оценяването. Сега един учебник ще се одобрява на финалната права, ако е получил положителна оценка от поне 50% от всички учители в страната, участвали в оценяването. Тук законът дава 6 месеца срок на МОН да одобри или да откаже въпросните проекти, за което издателите се уведомяват писмено.

След всичко това започва реалният избор на преподавателите по кой точно от всички учебници да преподават. Издателите ще чакат това последно решение, за да получат заявките за точния тираж на учебниците от директорите, а отпечатването и разпространението на всички книги ще трае поне около месец. "Колкото и да се пресират нещата, цялата процедура отива някъде около Нова година", обясняват от "Просвета".

Наред с другите неизвестни бившият просветен министър Тодор Танев забърка и още една каша, макар и воден от добри намерения. Той даде възможност проектите да се внасят ежедневно, а разглеждането им да става на всяко десето число от месеца. Целта е именно да се успее с всички стъпки по оценяването до 15 септември т. г. Разпоредбата обаче се оспорва пред съда от издателите, тъй като според тях това означава, че различни експерти ще оценяват различните проекти, при това в различно време, а по този начин няма да има равнопоставеност между тях. Изходът от този спор също не е ясен. Голямата опасност е новият министър Меглена Кунева да изпълни намерението си и да вземе решение по кои учебници ще учат децата наесен на 1 септември - така хем в бързината автори и оценители няма да дадат най-доброто от себе си, хем бързането ще е било нахалост.
2
2628
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
17 Февруари 2016 21:44
Най-важният въпрос - КАК ще бъдат посочени рецензентите? И как ще се изчисляват тия 50% учители? Като бройка в училище, чийто директор си е харесал нещо? Или по електронната поща /подобно бройкане имаше миналото лято/?
Изобщо - далаверата пак ще мине...
-----------------------------------------------
Сайтът на Генек
18 Февруари 2016 04:54
Изобщо - далаверата пак ще мине...


Не е само въпрос на далавера. Бързат (бързат ги) с украинския сценарий в облазованието, с "новата програмата" и цялата си антибългарска философия в средното ни образование. Не случайно ресорният зам.-министър, както и непипнатите директори на дирекции в МОН (което беше и целта на упражнението - да гръмнат два бушона, но да запазят актвните проводници на отродяването в образованието ни) са в основата на престъпния закон за средното образование и в дъното на "новата програмата". Те са нейните (зло)творци. По външна заръка, и не само на СБ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД