×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Лидер на опозицията публикува видеообръщение във "Фейсбук"
Отношенията са като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал, казва Захарова
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,361,139
Активни 1,530
Страници 74,558
За един ден 1,302,066

"Такса юрисконсулт" на топлофикациите ще стигне до КС

Омбудсманът обяви, че ще атакува разпоредба от ГПК, с която се товарят длъжниците
Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд (КС) заради т. нар. "такса юрисконсулт", която топлофикациите получават без основание от съда, когато водят дела срещу абонати за неплатени сметки. Манолова ще иска отмяна на текст от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), който дава основание на съдилищата да товарят длъжниците два пъти с поне по 300 лв. за възнаграждение за юрисконсулт - веднъж в производството пред съда и втори път - по изпълнителното дело. Реално тези пари не отиват за плащане на юридически услуги, а потъват в касите на дружествата.

Новината беше съобщена от омбудсмана след въпрос от депутат на парламентарната комисия по вероизповеданията вчера. Тя не даде подробности, но очевидно става дума за чл. 78, ал. 8 от ГПК. Там е посочено, че "в полза на юридически лица и еднолични търговци се присъжда и адвокатско възнаграждение, ако те са били защитавани от юрисконсулт". По този начин съдилищата присъждат и хонорар за юрисконсулт, какъвто биха определили и за адвокат. Адвокатските хонорари пък имат специална тарифа, в която са посочени задължителни минимуми. Така законът реално обслужва легалното ограбване на потребителите, защото юрисконсултите на дружествата са на трудови договори и всъщност не получават нито стотинка от таксата.

Преди Коледа Манолова разкри схемата как един дълг от 10 лв. може да нарасне на 1010 лв., при това съвсем законно, и се закани, че няма да остави това така.ВЪЗХИТА

Бившият министър на правосъдието от първия кабинет на ГЕРБ Диана Ковачева най-вероятно ще е заместник-омбудсман. Това се разбра вчера, след като комисията по вероизповеданията изрази възхитата си от нея след изслушването й. Ковачева заяви, че ще се фокусира върху затворите, за да се ограничи насилието там.
1
1816
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
22 Януари 2016 09:55
Така законът реално обслужва легалното ограбване на потребителите, защото юрисконсултите на дружествата са на трудови договори и всъщност не получават нито стотинка от таксата.
пълна глупост - няма никаква връзка между едното и другото, ако юристконсултите си получаваха хонорарите, какво - нямаше да бъде "легално ограбване"? (не)плащането на хоноратите им е вътрешен проблем на съответното "юридическо лице" и съдът или "ограбените потребители" тук нямат никакво отношение
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД