:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банките увеличават таксите за най-използваните услуги

Трезорите печелят все повече от разликата между лихвите по кредити и депозити
Десислава Николова
Част от банките у нас промениха или планират да увеличат някои от основните си такси. През последните години, откакто кредитирането е замръзнало, доходите от такси и комисиони заемат все по-голям дял в печалбата на трезорите у нас. Финансовите институции променят тарифите си по няколко пъти годишно, като най-често повишават цените на услугите. Очаква се през 2016 г. тенденцията да се запази и печалбата от такси да порасне още, защото някои банки вече промениха своите официални тарифни условия в посока нагоре, показва проверка на "Сега".

Централна кооперативна банка например вдигна таксата за поддръжка на разплащателни сметки от 1 лев на 1.40 лева. Освен това банката вдигна таксата за теглене на пари от свой ПОС терминал от 1 лв. на 0.2% от сумата, но минимум 2 лв. Расте и сумата за обслужване на кредитна карта - от 25 на 40 лева. Банката вече е подготвила и нови увеличения за февруари 2016 г. Такива са например генерирането на нов ПИН код за някои от картите - таксата расте от 7 на 10 лева.

Първа инвестиционна банка вече начислява 1 лев месечна такса за поддръжка на един от депозитните си продукти. При повечето депозити рядко има такава такса, защото тя изяжда и малкото доходност, която носят ниските лихви в момента. Там и закриването на сметка не става автоматично, а след месец "за размисъл". Банка "Пиреос" въвежда месечна такса от 50 стотинки за поддръжка на спестовна сметка. Банка ДСК променя таксата за теглене на пари от банкомата на друга банка от 1 лев на 1.10 лева. Тегленето от ПОС на ДСК поскъпва от минимум 1 на минимум 2 лева. Годишната такса за поддръжка на основната кредитна карта на банката расте от 40 на 45 лева, а тази за допълнителна карта - от 20 на 25 лева.

Въпреки честите увеличения на таксите лихвите остават основният източник за печалба на банките. В последните години това се дължи най-вече на продължаващото спадане на лихвите по депозитите.Така по-бързо намаляващите лихви по влоговете изцяло компенсират загубите на трезорите от намалената цена на заемите. В сравнение с 6 години назад банките печелят двойно повече от бързия спад на лихвите по депозитите. От 2009 г. насам лихвеният спред - разликата между лихвите по кредитите и по депозитите - се е увеличил от 5.76 до 9.63 на сто, показват данни на финансовия анализатор на "Моите пари" Десислава Николова. В средата на 2009 г. например лихвата по потребителските кредити е била средно 13.96%. Тогава обаче лихвените нива по депозитите са се движели средно около 8.20%. 6 години по-късно лихвите по заемите за потребление са паднали средно до едва 10.87%, докато тези по депозитите са се сринали до средно 1.2%.

За 11-те месеца на 2015 г. трезорите у нас отчитат печалба от общо 931 млн. лв. В края на ноември само приходите от такси и комисиони надхвърлят 933 милиона лева, като в сравнение с година по-рано са нараснали с над 9%. Приходите от лихви достигат 3.348 милиарда лева, но за година те са намалели с над 270.3 милиона лева. Причината за това са по-ниските лихвени нива по заемите. В същото време заради рекордното намаление на лихвите по депозитите разходите за изплащане на лихви също намаляват. Докато в края на ноември 2014 г. тези разходи са били 1.263 милиарда лева, година по-късно те вече са се свили до 823.5 милиона лева.
14
7714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
04 Януари 2016 20:18
... Финансовите институции променят тарифите си по няколко пъти годишно, като най-често повишават цените на услугите...
- Нали ДОГОВОРЪТ между банка и потребител е ДВУ_СТРАННО одобрение на определени условия?! Веднъж одобрен(и), защо едната страна ще променя условия, а пък другата - трябва да се съгласи с това изменение? "О, КЗК не спи, о, КЗК не види ли?" ... (Риторично питане на един наивник на средна възраст в страната на ... )...
04 Януари 2016 20:25
Понеже са единствените субекти на непрекъсната печалба в последните десетилетия, затова трябва и още да одерат.
Банките са ракови метастази.
04 Януари 2016 20:27
Не разбирам от банково дело.Всицки сметки плащам онлайн, без да платя едно пени ( отатък гьола е така, поте за моята банка).
04 Януари 2016 22:12
Кредитна карта American Express.
Кредитен лимит 16 хиляди долара, 0% лихви за първите 18 месеца, после 12% годишно.
Не се плаща годишно поддържане, или такса за международни транзакции.
При похарчени 750 долара през първите 90 дена от откриването на картата банката ти плаща 150 долара бонус.
За всяка покупка - в магазин, онлайн, по телефона - получаваш бонус:
- на бензиностанции 3% от сумата
- в супермаркет 2% от сумата
- за всичко останало 1% от сумата.
Използвам тази карта вече 10 месеца, имам около 400 долара платени от банката към мене.
Досега съм платил 0 долара лихви и такси.
Като минат 18-те месеца - някъде август или септември, ще реша дали да изплатя цялата карта, и така каквото похарча за месеца, да го изплащам в края и да не плащам никога 1 цент лихва. Или акo искам, да прехвърля баланса на НОВА‌ карта, която мога да открия по всяко време при същите условия - и така до безкрай.
В последните 15-16 години (от 2000-та година досега) не съм платил НИТО цент такси и лихви, и съм получил поне 2-3 хиляди долара бонуси за използване на картите ИМ.
Те така те.
04 Януари 2016 22:18
Банките са ракови метастази.


Откакто в тъмните векове запрактикуваха лихварството (преди това е било забранено), та досега расте тоя тумур.
И няма да спре, щото организма е жив, и тумора ще живее
05 Януари 2016 09:45
И няма да спре, щото организма е жив, и тумора ще живее

А, позалиня доста организЪма последно време, така че метастазата в булгаристан може и да даде фира. Жалко за останалото здраво тук там из организЪма, ама току виж пък се събудили някои имунни силици из ньега и фанали спасителната тояга.
05 Януари 2016 10:02
Безобразна работа - внесох пари по сметка в Пиреос и за 100лв в дадени брой ми взеха 5лв такса! Касиерката каза, че тази такса е за внос от 0 до 1000лв. Тези хора съвсем се разгащиха!
05 Януари 2016 10:26
дядо Илия, това което са ти взели, вероятно е такса "броене". Няма касиерката да ти погледне, примерно двайсетолевката, ей така - "бадява", я!
05 Януари 2016 11:24
Банките са частни дружества. Те гонят печалба. Печалбата я вземат както намерят за добре и от когото могат. Та ако решат и такса "добър ден" ще въведат, такса върху таксата и т.н. Въпросът е защо няма държавна алтернатива на банките? Пък дори и само за разплащания? В която и институция да отидеш таксата винаги се внася в някоя частна банка, която си удържа комисионна за "услугата"... Защо няма държавно електронно банкиране, държавни дебитни карти, пък нека сметките са без лихви и с някакви минимални такси за поддръжка. Пак ще е по-добре. А вместо това имаме частен картел. А същите частни банки в други държави имат други такси и лихви за същите услуги. Всички членове на ЕС са равни, но някои са по-равни от другите...
05 Януари 2016 15:22
Въпросът е защо няма държавна алтернатива на банките?

питай манерките да ти отговорят напълно компетентно и в крайна сметка нещо, лишено от всякакъв здрав смисъл...но пък компетентно...
05 Януари 2016 15:35
питай манерките да ти отговорят напълно компетентно и в крайна сметка нещо, лишено от всякакъв здрав смисъл...

Това ще е именно отговор на математик Отговорът е - при капитализЪма е така, банките са частни. Що се отнася до таксите - банките наистина се опитват да дерат, по-точно да свалят люспи от шарани. Обаче човек с достатъчно интернет грамотност, за да пише и пита в интернет форум, трябва лесно да може да чете и сайтовете на банките и ако има поне малко акъл, да си прави и сметката и да си избира услугите. Аз отдавна плащам около лев-два такси на банките общо месечно. Взимат ми 30 ст. поддръжка на една разплащателна сметка, обикновено веднъж месечно си тегля сума за дребни разходи от банкомат срещу 20ст (от банкомат на банката-издател), веднъж на месец или два превеждам пари на жена ми за семейните разходи срещу 1,20лв. Кредитната карта отдавна замених с дебитна, други такси нямам, а мизерните лихви плюс 0,5% кешбек за покупки ми покриват таксите.
05 Януари 2016 16:20
И сега остана да споделиш коя е тази вълшебна банка с минимални такси.
Значи признаваш, че цялата ни финансова и разплащателна система е поверена на частни юридически лица. Ама при капитализЪма днес има банка, утре не. Едни лимонени братя и едно КТБ ей така дадоха фира за един ден. И какво пречи и другите да го направят, ако решат? Частен бизнес е, даже не е нужно да фалират, просто трябва да решат да затворят. И как тогава ще стават разплащанията? С куфарчета, в натура или?...
В същото време няма как да се избегнат частните банки, ако не ти харесват. Ако работиш за някой, той е длъжен да ти превежда заплатата, ако решиш да продадеш нещо над 5 бона пак си длъжен да ползваш банка. За сигурност било. Чия обаче?
05 Януари 2016 16:46
За 11-те месеца на 2015 г. трезорите у нас отчитат печалба от общо 931 млн. лв.


Гарване, отговорът на твоя въпрос (защо няма държавни банки, а само частни, и почти ВСИЧКИ все с майката им в чужбина) може сам да намериш - достатъчно ще е да си отговориш къде ще отиде горепосочена печалба на банките след облагането й с мижавите 10% корп. данък печалба...
09 Януари 2016 23:06
[size=3][/size=3] "В края на ноември само приходите от такси и комисиони надхвърлят 933 милиона лева".Бас държа, че никой не може да ми покаже норма от закон за държавните такси или от закон за местите данъци и такси, който дава права на банките да определят такси. Лично аз възприемам това реципиране на норми от държавата като своего рода параван, зад който се крият лакомници, но некадърници от всякъде.Това 933 милиона е само ПЕЧАЛБАТА.Като се има предвид, че тя е остатъчен резултат след приспадане на всички разходи от приходите, то това означава, че в банките са влезли поне три пъти по-голяма сума от 933 милиона лева.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД