:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР ще отписва от днес колите без застраховка

 
От днес влиза в сила служебното дерегистриране на коли без "Гражданска отговорност" съгласно промените в Застрахователния кодекс. Глобата за несключена задължителна застраховка спада от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обясни пред Дарик радио как ще става това: "Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат Гражданска застраховка и МВР ще заличава служебно тези автомобили“. А заместник-председателката на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн добави: „Служебно прекратени регистрации на пътно превозно средство се възстановява при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка Гражданска отговорност на служителите".
Така, ако изберем автоматичния вариант, регистрацията ни ще се поднови, след като Гаранционният фонд подаде данните към КАТ, което става периодично през няколко дни. В другата хипотеза можем да си занесем полицата и регистрацията да ни се възстанови веднага, коментира радиото.
23
58111
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
01 Януари 2016 12:23
От днес влиза в сила служебното дерегистриране на коли без "Гражданска отговорност" съгласно промените в Застрахователния кодекс. Глобата за несключена задължителна застраховка спада от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.

А какво ще става с регистрационните табели на автомобила при служебно прекратяване на неговата регистрация в КАТ? Или да приемем, че въпросът ми е риторичен
01 Януари 2016 12:28
Я.
Нали уж вече МВР-то нямаше да се занимава с глупости, а само със свойствената им дейност.
01 Януари 2016 12:37
Според мен табелите след дерегистрацията стават невалидни и при подновяването трябва да се монтират нови. Става въпрос за някакви си 50-60 лева.
01 Януари 2016 12:45
Голям хаос ще настане - застраховка ще може да се сключва онлайн без електронен подпис, но органите трябва да знаят момента на сключване, за да е ясен и момента на автоматично прекратяване и възстановяване на регистрацията. МПС ще си има рег. табела, но служебно ще се счита за нерегистрирано по чл. 140 от ЗДвП. В този закон има отделно наказание за управление на МПС, което не е регистрирано /вероятно и МПС със служебно прекратена регистрация/.
01 Януари 2016 13:06
Демонстрация на страхотна некадърност.
Абсолютен хаос ще настане.
Имам едно малко джипче за риболов и да го забравят, че съществува.
Ще го изкарвам по тъмно и по тъмно ще го прибирам.
И без това го ползвам само от април до ноември.
01 Януари 2016 13:22
А аз имам комбайн с който 2 месеца в годината жъна и треа целогодишно да плащам ГО за данък МПС и поевтинелите винетки няма да говорим
01 Януари 2016 13:26
ЧНГ 2016 на всички!


...и честита първа простотия за Новата 2016 година!

...ся ако съм разбрал правилно новината си представи следния вариант...отивам на почивка лятото без колата си нейде...на мен лятото ми изтича гражданската отговорност...но докато се върна видиш ли за карък, точно, ама точно в това време докато съм на почивка ми изтича гражданската отговорност...връщам се от почивка...правя веднага гражданска отговорност защото колата ми трябва...обаче не мога да я подкарам веднага, защото колата ми е отписана и трябва да чакам да минат няколко дена за да може онзи фонд да съобщи на Кат и т.н...по веригата...

...другия вариант е да си плюя на петите и без колата да търся къде да си подам информацията, че вече колата ми има гражданска отговорност...

...варианта с почивката спокойно може да се замени с вариант ако съм заболял и съм болен или ме оперират, точно, ама точно в дните когато ми изтича гражданската...

...гениално...
01 Януари 2016 13:36
Завинаги, ГО можеш да си я продължиш и 1 месец преди изтичане срока на текущата.
Става валидна (влиза в действие) веднага след изтичане срока на текущата. И не се появява дупка, докато ваканцуваш.
01 Януари 2016 13:38
...ясно...трябва да съм предвидлив и осторожен месец напред...да мисля главно за колата...


...ами варианта като съм болен...тогава как става далаверата с предвиждането..?

...как да предвидя, че ще се разболея..?
01 Януари 2016 13:54

Stern,

а как е при вариантът, когато отивам за 6 и по-вече месеца в чужбина и затварям возилото в гаража. нали не е необходимо да съм идиот да плащам за нещо, което няма да ми е необходимо за дълго време? и да платя само тогава, когато ми е нужно? защото като как да се разбира това, че мога да сключа ГО само за месец?
01 Януари 2016 14:55
За кола, която е регистрирана и не е спряна от движение, собственикът е длъжен да плаща застраховка Гражданска отговорност дори и да не я управлява /т.е. когато МПС е в гаража/. Спиране от движение е специална процедура в Пътна полиция с молби и т.н. - не се покрива със случаите когато просто колата дълго време не е управлявана. Вижте състава по чл. 315 от Кодекса за застраховането. Това означава, че докато колата Ви е в гаража и е изтекла полицата, Вие всъщност вече нямате регистрирана кола, а куп желязо, което не можете да го изкарате от гаража. И наистина не е ясно при служебно възобновяване на регистрацията след сключване на нова застраховка дали трябва возилото да си сменя и стария регистрационен номер.
01 Януари 2016 15:15
Както е в щатите. Предупреждават те 2-3 седмици,че шоф. книжка или застраховка подлежи за смяна.
01 Януари 2016 15:27
Умниците, които коментират независимо за какво става въпрос! Нещата са толкова прости, че не виждам защо трябва да се коментират. Имаш кола-длъжен си да имаш застраховка а дали е едно малко джипче, дали го изкарваш вечер или през деня, това няма значение, просто такъв е закона, който не е от вчера. При тази ситуация подлежиш на санкции. Сега нещата се стават по-прости, спират и ти пускат колата от движения при изтичане или закупуване на застраховката. Някои хора просто трябва да мрънкат!!!
01 Януари 2016 15:44
спират и ти пускат колата от движения
Що ли си мисля,че спирането на колата от движение е свързано с връщане на регистрационните номера..Или бъркам??
01 Януари 2016 16:05
Законът (или новогодишната недомислица) отисва процедури за отписване и вписване на превозни средства в някакви регистри.

Въпросът е:

Ще се намалят ли автомовилите по пътищата без ГО в резултат от приемането на т.н. закон?

Глобата е намалена и се доближава до размера на ГО!!

Каква е целта на такъв закон? - да се събират глоби.

Каква е логичната мярка за намаляване на броя на МПС без ГО - възможност за полици от 3, 6, 12 месеца, по ниска цена на полиците, много по-висока глоба за МПС без ГО.

Всичко останало е мръсен лобизъм!
01 Януари 2016 16:18
Имаш кола-длъжен си да имаш застраховка а дали е едно малко джипче, дали го изкарваш вечер или през деня, това няма значение, просто такъв е закона, който не е от вчера. При тази ситуация подлежиш на санкции.


И като подлежа на санкции, защо вече трета година след като плащам само за 6 месеца ГО разсрочено, не са ме санкционирали?
Гаранционния фонд ми пращат два-три пъти писма със заплахи и толкоз.
01 Януари 2016 16:33
Както може без шофьорска книжка, така може и без го. Вчера МВТ пак хвана един който
30 г. карал без книжка.
01 Януари 2016 16:42
Не има хора които не разбират разликата - временно спиране от движение като вид принудителна административна мярка до сключване на валидна застраховка го има и сега в чл. 171, т.2 от ЗдвП. Тук се говори за служебно прекратяване на регистрацията на МПС, а не само за временно спиране от движение.
01 Януари 2016 16:57
истински смисленото е ако те спрат без валидна ГО да ти спрат и регистрацията с всичко произтичащо от това! барабар с глобите. СЕГА се търси начин на някой да му е по-лесно, по начина по който точно този някой го разбира.
отделно се отваря вратичка за служебно вписване! да видим какво ще произлезе и от това.

ПП отделно - нали се сещате колко автомобила си седят с регистрация и не могат да я прекратят поради милион причини - липса на регистрационни табели най-често. и им висят на собствениците. сега наплащането на ГО автоматично им решава проблема. мога ли и да си отпиша от данъци автомобила, ако му е снета регистрацията по коментираната причина?
01 Януари 2016 16:59
да Ива, тук коментират хора, които не правят разлика между "спиране от движение" и "прекратяване на регистрацията".
01 Януари 2016 17:25
Old Ten,ти сигурно си рода на Ben Ten и във вашият свят всичко става като на кино. Но тук,на тази територия,законотворецът е първо идиот и после лобист(и обратното е вярно). Пример-аз влязох в болница по спешност на пети ноември,денят в който трябваше да си платя гражданската и ме изписаха от болницата три седмици след това в чужд град(Плевен). При неистовата любов на плевенските милиционери към коли с русенска регистрация и липса на трансфер на данни от Гаранционния фонд през уикенда и "кипящи" от желание за работа дежурни в КАТ,на хотел ли да стоя до понеделник?
01 Януари 2016 17:29
Къде си Оруел, да видиш? Доразвий темата с ГО и винетки за пешеходци. ... Че винетките май не вървят с очакваното темпо.
01 Януари 2016 17:45
ruff, е споменал и другия въпрос с данъците:

Служебно ли ще ни освобождават от пътен данък за времето, когато е отписан автомобила?
§ 22.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД