:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Екологични проекти за 234 млн. лв. се отлагат за догодина

Хазната е поела допълнителна тежест от половин милиард заради еврофондовете
Вицепремиерът Томислав Дончев се похвали с добро ниво на усвояване на еврофондовете.
Екологични проекти за 234 млн. лева ще бъдат прехвърлени за довършване след 31 декември, защото тогава изтича срокът за усвояване на средствата по стария програмен период 2007 - 2013 г. Започнатите обекти ще се доизграждат със същите средства по програма "Околна среда", но в периода до 2020 г.

Става дума за 8 пречиствателни станции и общински ВиК мрежи, които са забавени неспасяемо - някои са само на ниво сключени договори. Вчера от Министерството на околната среда обявиха процедура, по която общините да кандидатстват отново. Това са Банско, Варна (за станцията на Златни пясъци), Видин, Враца, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. До 1 февруари те трябва да подадат документи.

Към момента от бюджета на оперативните програми за периода 2007 - 2013 г. са усвоени 94%, или 7,4 млрд. от общо 7,9 млрд. евро, каза пред БНР вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Окончателните данни за изминалия период обаче ще бъдат отчетени чак в края на януари. Затова от финансовото министерство вчера не се наеха да предоставят точни данни. Много е вероятно обаче, според финансовите показатели, нивото на усвояване да не е достигнало очакваното, защото дефицитът по консолидирания бюджет ще е 2.5 - 2.6% от БВП. При актуализацията на бюджета за 2015 г. дефицитът бе завишен на 3,3% от БВП, тоест разликата е 0.7 - 0.8% в посока надолу.

Финансовият министър Владислав Горанов не навлезе в детайли доколко това се дължи на по-високи приходи или на неизпълнени в пълна степен разходи. Той изтъкна, че за 2015 г. хазната е поела допълнителна тежест в размер на над 500 млн. лв. по линия на еврофондовете с цел да направи възможно максимално усвояване и да не остави без финансиране проекти с наложени финансови корекции. Както "Сега" писа, догодина заради изплащане на незавършени в срок проекти и наложени корекции хазната ще има други 400 млн. лв. разходи.
1424
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД