:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Енергийната борса тръгна с двойно по-висока цена от международните пазари

СЕГА СНИМКИ
Теменужка Петкова


Цена от 74.56 лв. за мегаватчас, осигурена от "Марица-изток 2", бе постигната на вчерашното тестване на енергийната борса у нас. Тя обаче е почти два пъти по-висока от средната цена за ток, достигната на борсите, на които се търгува с платформите на Nordpool Spot - малко над 39 лева. Това е норвежката платформа, която се използва за изграждането на българската борса.

От Българската независима енергийна борса се застраховаха, че от постигнатите на демонстрацията обеми и цени не може да се вадят заключения как ще се развива търговията на пазара. Сесията беше тестова и на практика с ограничен брой участници. В момента има подадени 17 заявления за участие на пазара, което обяснява високата цена на тока.

Стартирането на енергийната борса е важно за либерализацията на пазара, която трябва да стане факт за фирмите на ниско и средно напрежение от януари. За битовите потребители срокът е в края на май или началото на юни. Отсега обаче енергийният министър Теменужка Петкова предупреди, че в началото цените за бита също ще вървят към плавно повишение, след което евентуално може да паднат.
6
1745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
11 Декември 2015 23:12
- Бабо Генче, това енергийната борса е много добро нещо!
- Добре, добре, баби. А туй нещо, учените ли го измислиха или политиците?
- Политиците, политиците, бабо Генче.
- Ааа, така си и мислех, баби, щото ако беа го измислиле учените, първо щеха да го изпробват на кучета!
12 Декември 2015 09:57
Цена от 74.56 лв. за мегаватчас, осигурена от "Марица-изток 2", бе постигната на вчерашното тестване на енергийната борса у нас. Тя обаче е почти два пъти по-висока от средната цена за ток, достигната на борсите, на които се търгува с платформите на Nordpool Spot - малко над 39 лева.
Айде с`я някой от всичките "експерти", дето се съдраха от два дни да обясняват по тАлАвѝзУра как и с колко щял да поскъпне тока след либерализацията на цената му, да обЯсни и ЗАЩО трябва да поскъпне, след като международната му цена е почти ДВА пъти по-ниска от тази на родния "пазар"?
12 Декември 2015 14:16

VAERINGJAR
12 Декември 2015 09:57
Точен въпрос! И аз чакам отговор.
13 Декември 2015 09:23
Вие не разбирате - търси се максимално високата цена, която раята може да плати, преди да измре окончателно. Това е демографски подход, да ви светна.
13 Декември 2015 13:35
да обЯсни и ЗАЩО трябва да поскъпне

Ноо ясно.
Щото не се дават бисери на свине и бизнес в ръцете на комсомолски активисти.
13 Декември 2015 17:10
....амчи нипомнити ли чернуту Ваньу кък пуснъ пъзарното икономикъ с шокуф тирапевт???... въх, въх, въх, чъ ти многу забраиш ба!!! Нали мъ слушаш са?? То първу шъсъ дигни, посли виднагъ шънигу намаа, и посли чък кък му умекни- шъ му падни!!! Шома глейш тъй, ба??? Ама ти закакво си мислиш, ба мръсник с мръсник???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД