:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

150 турски войници с 25 танка се появиха край Мосул

Турция твърди, че ще обучават кюрдите пешмерга, Ирак протестира
Турция изпрати своя военна част в северния иракски град Мосул. Действията на Анкара предизвика незабавната ответна реакция в Ирак. 130-150 турски военни са разположени в лагера на братята Нуджейфи, единият от тях Осама Нуджейфи е вицепрезидент на Ирак. Официално се твърди, че турските военни ще обучават местното кюрдско опълчение. Изпращането им не е част от усилията на оглавяваната от САЩ коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, предаде Ройтерс.
Позовавайки се на източник от военните среди, агенцията съобщи, че „САЩ знаят за изпращането на стотина турски войници в северен Ирак, но това не е свързано с действията на коалицията, оглавявана от САЩ“. На свой ред представител на турските служби за сигурност заяви, че международната антитерористична коалиция е била предупредена за изпращането на турски военни в региона. Ирак поиска Турция незабавно да изтегли частите си, изпратени да обучават въоръжени иракски групи без одобрението на правителството в Багдад, се посочва в комюнике на премиера Хайдар ал Абади.
Разполагането на турски сили е сериозно нарушение на иракския суверенитет, се подчертава в комюникето. Имаме потвърждение, че Турция е изпратила на иракска територия приблизително един брониран полк заедно с танкове и артилерия, уж да обучават въоръжени групи, и то без одобрението на иракските федерални власти, протестира Багдад. Според Анадолската агенция близо 150 турски войници, подкрепени от 20-25 танка, са пристигнали в петък в околностите на Мосул – град окупиран от джихадистката групировка “Ислямска държава” – за да обучават иракските кюрдски сили. Присъствие на турски войници в северен Ирак има от две години и половина в рамките на споразумение за сътрудничество и неговата цел е обучаване на пешмергите, частите на автономния район иракски Кюрдистан, уточнява турската агенция
Военното придвижване, осъществено в петък, според Анадолската агенция е в рамките на ротацията на силите, участващи в тази мисия. САЩ са оттеглили отдавна отправено предложение към Турция да засили участието си във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия. Това съобщават източници на Ройтерс от американските власти. Ходът е предизвикан от възникналото огромно напрежение между Москва и Анкара, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия миналата седмица. До този момент Турция, която е член на НАТО, не се включи във въздушните нападения срещу „Ислямска държава”, въпреки че осигурява логистична подкрепа. Американските стратези искат по-сериозно участие на южната ни съседка и затваряне на тази част от границата й със Сирия, която се счита за основен снабдителен маршрут на „Ислямска държава”.
Тази седмица към американските въздушни удари се присъедини и Великобритания, а Франция увеличи ролята си след кървавите атентати в Париж. Военният министър на САЩ Аштън Картър отправи призив и за по-голямо турско участие. Според Картър приоритет е граничният контрол, но от Анкара се очакваха и повече въздушни удари срещу позиции на ислямистите. Вашингтон подкрепя турските удари срещу Кюрдската работническа партия, като и двете страни считат организацията за терористична. Според Ройтерс в момента в администрацията на президента Барак Обама тече спор доколко Турция трябва да участва повече. Русия продължава да е гневна, заради сваления от турските ВВС Су-24.
Тази седмица руският президент Владимир Путин нарече свалянето на руския самолет „военно престъпление” и допълни, че Турция я очакват още санкции. Москва вече ограничи вноса на турски храни, като част от по-голям пакет от мерки. Спрени бяха и преговорите за газопровода „Турски поток”. Русия провежда собствена въздушна кампания в Сирия, от която беше част и сваленият бомбардировач. Тя подпомага войските на сирийския президент Башар Асад. Западът и Турция настояват Асад да се оттегли от поста си.
31
4181
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
05 Декември 2015 10:01
Aхахаха. И ко прайме ся, ний от демократичната опшнос, дето сме против нахлуването на чужди войски в суверенни държави? Забиваме главите в тъковата си от срам, нали? Чудно ако Турция прати войска на стотина километра и в Булгаристан към Бургас или Хасково дали ще реагираме по същия начин, както в случая с Ирак, щото нали сме ногу принципни?
05 Декември 2015 10:12
Сега остана НАТО да нападне Ирак щото видите ли е заплашил турските войници.
05 Декември 2015 10:16
05.12 08:39 MIGnews.com
Турецкая армия вторглась в Ирак
"Поздно вечером в пятницу в район иракского города Мосул на севере страны была передислоцирована рота турецких военных и до 25 танков. Как сообщает телеканал CNN Turk о 130 солдатах, которые прибыли для обучения курдов-ополченцев.

Эту информацию подтвердили в Пентагоне, отметив, что Турция совершила это без согласования с остальными участниками антитеррористической коалиции.

"Соединенным Штатам известно, что Турция перебросила на север Ирака сотни своих солдат. Этот шаг не входит в планы действий коалиции, под предводительством США", - приводит слова своих источников в кругах американских военных агентство Reuters.

Багдад назвал это нарушением суверенитета и "военным вторжением" и отверг возможность проведения на севере страны какой-либо заранее несогласованной военной операции. В пресс-службе премьер-министра Ирака Хайдера Аль-Абади обнародовали заявлением с требованием немедленного вывода турецких войск из-под Мосула. "
05 Декември 2015 10:19
Сега Ирак да покани Русия да я защити и ще стане мазало ! Тя веднъж май щеше да я кани....
05 Декември 2015 10:21
Вчера прочетох в един проруски сайт, че турски аскер е влязъл в граничен район на Сирия и е овладял стратегическа височина. Реших, че може да е преувеличена информацията, но май ще се окаже истина и начало на нов етап в действията на султана. Вариантите според мен са два. Или си пазим инвестицията в цистерни и петрол или си забиваме колчета, които да послужат при бъдеща подялба на територията.
05 Декември 2015 10:26
Задавате ли си въпроса какво дири турски аскер в иракски кюрдистан, освен разбира се да пази цистерните. Там е за да пречи за съдаването на независим Кюрдистан, което явно скоро ще се случи. Грешни са сметките на R-Доганя. Сега иракското правителство трябва да поиска помощ от братска Русия и Иран!
05 Декември 2015 10:30
Ирак най-сетне трябва да се прстраши и да покани писмено с официална молба Русия и Иран да влезнат в Ирак !

Иначе може спокойно да забрави "Иракски Кюрдистан". Там ще се създаде "марионетна кюрдска прозападна държава".

В Сирия по скоро ще има " проруска кюрдска автономия". Кюрдите ще се разделят както Виетнам и Корея по време на "Студената война". Едната част за единия лагер друга част за другия !

05 Декември 2015 10:32
150 турски войници се появиха край Мосул

И защо точно там?
Ами защото всички войни, които са се водили в региона са били за този нефт. И по-точно не за самия нефт, а заради себестойността на добива му. Колко е себестойността на добива на петрола в Мосул, знае ли някой? Е, аз чух че бил някъде м/у 1 и 3 $ ..... ??? И качеството също е от значение. И какво произтича от това? ............. Не знам, някой по осведомен може и да каже.
05 Декември 2015 10:54
НАТО, чрез Турция атакува и окупира Сирия? За да помогне на ИД?
05 Декември 2015 10:54
Баси разпасаната команда туй НАТО. Се оказва, че който си има армия и мангизи, си прави, квото ще.
Ний, като си нямаме ни едното, ни другото, ко ше прайм?
05 Декември 2015 10:57
Ама, недейте така, другари... веднага "турски аскер"... ами ако се окаже, че са отпускари? Или доброволци? И че началниците на армията са непричом? А?
05 Декември 2015 11:00
Натягат обстановката, искат да притиснат руснаците на два фронта. Ето сега усилват натиска на юг, а утре и на север(Украйна). Само че са закъснели с няколко години. За да имаха някакъв успех, е трябвало Сирия и Украйна едновременно да ги задействат.
05 Декември 2015 11:01
това се очакваше ...

Wizz
26 Ное 2015 10:05
Мнения: 45
От: Switzerland
Промени
следващия ход на ердоган е да влезне с танкове и войска за да " защитава туркмените" и да създаде буферна зона. Русия затвори небето но по земя ердоган има ходове.
05 Декември 2015 11:04
Оказва се, че май и ние ще изпратим аскери в Сирия, за защищават нашите ценности и интереси. Касае се за малка група.
05 Декември 2015 11:06
това е пробно - малки бройки да се подготви общественото мнение и да се види реакцията на русия. Ако мине ще се вкара едно 10000-12000 войска
05 Декември 2015 11:10
Сега Ирак да покани Русия да я защити и ще стане мазало ! Тя веднъж май щеше да я кани....

Ами те ги каниха, но първо де вика ЗИП-а писмено, аз бих сазал да го заверят в ООН, второ некъде батальон, тука къде рота .... дреболия.
Самолета спокойно и справедливо могат го оценят на къде дви-три бригади ... фира

това е пробно - малки бройки да се подготви общественото мнение

Дивотии. Турците редовно си влизат ... отдавна .....при това в дълбочина

Кой се чудеше вчера туканка
05 Декември 2015 11:18
Начи, Турция не е решила – не е влязла и у нас... Целият свят си трае! Май това се наричаха евроатлантически ценности.
05 Декември 2015 11:44
Се оказва, че който си има армия и мангизи, си прави, квото ще.
Ний, като си нямаме ни едното, ни другото, ко ше прайм?
Ще ги къпем. До смърт.
05 Декември 2015 12:28
Турция е незаконно в Ирак. Все едно Руската армия да влезе в Молдова и да каже, че ще обучава етническите руснаци срещу украинските и молдовски нацита. Какъв вой ще е!

Ирак не само протестира, но и заплаши турците с авиоудари. Всяко нещо си има мярка, турците са се разпищолили и вършат всякакви беззакония в Ирак и Сирия.

Багдад пригрозил авиаударом по вторгшимся в Ирак турецким войскам
http://rusnovosti.ru/posts/398606

СМИ: в парламенте Ирака пригрозили военным ответом на вторжение Турции
http://ria.ru/world/20151205/1336293646.html
05 Декември 2015 12:31
Ама, недейте така, другари... веднага "турски аскер"... ами ако се окаже, че са отпускари?
Е, да де, ама не се оказва, другарко. Всичко е в това - оказването.
05 Декември 2015 12:31
Ний, като си нямаме ни едното, ни другото, ко ше прайм?
Къпем наред!
kt_m
05 Дек 2015 11:44
05 Декември 2015 12:39
Багдад пригрозил авиаударом по вторгшимся в Ирак турецким войскам
Да не падне някоя ракета на път за Сирия край Мосул?

05 Декември 2015 12:39
аз бих сазал да го заверят в ООН, второ некъде батальон, тука къде рота .... дреболия.

Аааа...нъъъц... ний само на МГНП имаме вéра
E, и на RusVesna.Ru де...
05 Декември 2015 13:09
Присъствие на турски войници в северен Ирак има от две години и половина в рамките на споразумение за сътрудничество и неговата цел е обучаване на пешмергите, частите на автономния район иракски Кюрдистан, уточнява турската агенция. Военното придвижване, осъществено в петък, според Анадолската агенция е в рамките на ротацията на силите, участващи в тази мисия.

Не знам защо се палите толкова! Най-обичайно военно придвижване... в чужда държава.
Би трябвало да сме свикнали.
05 Декември 2015 13:19
Се оказва, че който си има армия и мангизи, си прави, квото ще.
Ний, като си нямаме ни едното, ни другото, ко ше прайм?
Ще ги къпем. До смърт.

05 Декември 2015 13:24
Това не са войници, тези ще започнат изкопните работи за новия газопровод в северен Ирак .. ама защо спря авиацията ердоган ?
05 Декември 2015 13:33
Не е толкова драматично.
Догодина Ердоган ще изпрати стотина турски войници с двайсетина танка в Сатовча да обучават местните доброволци как да защитават гражданските свободи.
05 Декември 2015 13:36
Аааа тия, иракските кюрди били дупе и гащи с ердоган и сие, те можели да краднат иракски нефт: Натисни тук
Само сирийските кюрди били кофти. Начи всичко си идва на местото, вкл. и оплакването, че снимките показвали и техни цистерни. Аверчета
05 Декември 2015 14:08
Поведението на Турция е в разрез с устава на НАТО, в частта му, прогласяваща ненападение на друга държава - щото окупацията, какво е, ако не нападение- и Турция следва да бъде изключена от НАТО. Би било добре и САЩ да бъде изключена от НАТО, като държава, занимаваща се предимно с агресии, тъй като НАТО е една миролюбива организация, обединяващи страните членки да се защитават само от лошите държави, а не да окупират. НАТО следваше да ни защитава и нас от чужди агресии, но кой ще ни защити от НАТО, ако НАТО се разбеснее, накъдето върви- свалят самолети и окупират суверенни държави. Плевенлиев трябва да свика комитета за национална сигурност спешно, тъй като националната ни сигурност е застрашена - от НАТО.
05 Декември 2015 14:12
Изпращането им не е част от усилията


Какво смята, че е написал преводачът на тази вест?
Как може чието и да било изпращане да е част?
И какво означава "част от усилия" - полагане на усилия на части ли, все едно се реди мозайка?

Не може ли на нормален български да се напише примерно, че разполагането на войскова част няма нищо общо с борбата на коалицията и т. н.?
Ей на, хората си пишат нормално, а не на новоговор за същото: "Турция совершила это без согласования с остальными участниками антитеррористической коалиции."
05 Декември 2015 15:07
Това е само началото, проба ... проба, как се чуваме! Искат да проверят реакцията на околните, след това ще последва истинско натрупване на сили където им е нужно ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД