:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Децата ще учат повече до VII клас, после задължителните часове се свиват

Единствено учителите по спорт, езици и философия извоюваха отстъпки, става ясно от окончателния вариант на новия учебен план
Учебната година ще бъде удължена с една седмица за първи клас и с по две седмици за четвърти и седми клас. В основната степен на образование (от I-VII клас) часовете по всички предмети се увеличават. В гимназията (VIII-XII клас) обаче повечето предмети са с орязани хорариуми, за да се освободи място в XI и XII клас за профилирана подготовка. Въвеждат се три нови предмета - компютърно моделиране от трети клас, технологии и предприемачество от първи клас и гражданско образование от XI клас. Това са част от окончателните разпоредби на наредбата за новите учебни планове, обнародвана вчера в "Държавен вестник" след близо триседмично закъснение. Випуските, които ще учат по новите планове, са тези, които ще постъпят в първи и пети клас през учебната 2016/2017 г.

Промените между първи и седми клас са в няколко посоки. Часовете за всички предмети се увеличават - например български език ще се учи 31 часа повече, математика - 20 часа повече, история и география - по 21 часа повече, човекът и обществото - 18 часа повече. Увеличението в доста случаи се "поема" от удължената учебна година - за първолаците от 31 на 32 седмици, за четвъртокласниците - от 32 на 34 седмици, и за седмокласниците - от 34 на 36 седмици. Има обаче и допълнително натоварване, което не се компенсира от по-дългата учебна година. Третокласниците например ще учат предмета човекът и обществото не по 1.5 часа на седмица, а по 2 часа седмично. Същото се отнася за четвъртокласниците, които занапред ще учат по 2 часа на седмица човекът и природата. Подобно е увеличението и при историята и географията в VII клас и при изобразително изкуство в VI клас.

Новост е въвеждането на предмета компютърно моделиране в III и IV клас съответно с по 32 и 34 часа годишно. Предметът околен свят, който в момента се изучава във втори клас, сега слиза и в първи, заменяйки роден край. Сегашните домашен бит и техника (I-IV клас) и домашна техника и икономика (V-VI клас) занапред пък "преминават" в технологии и предприемачество, като този предмет ще се учи и в седми клас. Противно на първоначалните намерения спортът между I и VII клас не само не се намалява, но дори се увеличава с 11 часа.

По-сериозните промени са в гимназиалното образование между VIII и XII клас. От сравнението с действащия сега план за профилираните гимназии след VII клас с интензивно изучаване на чужд език става ясно, че часовете по 10 предмета се орязват драстично, за да се даде възможност на учениците от XI и XII клас за повече избираеми предмети в последните 2 г. от обучението им, което по логиката на новия закон ще е силно профилирано. Ако досега единадесетокласниците и дванадесетокласниците учеха задължително по 12 предмета, занапред те ще бъдат олекотени - задължителните им предмети остават само 6 - български език и литература, математика, спорт, гражданско образование и първи и втори чужд език.

Само три предмета между VIII и XII клас - български език, втори чужд език и спортът - си остават с еднакъв хорариум - съответно с по 561 часа, 278 часа и 350 часа за целия период. За сметка на това хорариумът по един от основните предмети - математиката - спада с 36 часа от 458 на 422 часа. При географията общото намаление е с 31 часа - от 193 на 162, като предметът ще се учи само до X клас, а не до XII клас. Същото орязване и сбутване на часовете се забелязва и при физиката - занапред тя ще се учи само до X клас вместо до края на средното образование, като намалението на часовете е от 229 на 162 часа. Хорариумите на биологията и химията се свиват съответно с 54 часа и с 36 часа. И двата предмета досега се учеха до XI клас, а занапред остават задължителни само до X клас. Музиката и изобразителното изкуство в гимназиите със засилено изучаване на чужд език също ще се учат с по-малко часове - намалението е с по 18 часа от 72 на 54. Те обаче се "вдигат" до X клас, а не както досега - до IX.

Часовете по първия чужд език в езиковите гимназии също намаляват - от 1204 те стават 998, а не 926 часа, както предложиха в началото от МОН. Отстъпката бе направена след възражения от училищата и на практика се отнася само за деветокласниците - и занапред те ще учат по 4 часа на седмица езика (144 часа на година), а не само по 2 часа. Ако иска да има повече часове по основния език, съответната езикова гимназия ще трябва да ги прехвърли от задължителните към избираемите си часове. След протести МОН направи крачка назад и по отношение на философията. Първият вариант на наредбата намаляваше значително (от 162 на 90 часа) часовете по философския цикъл, включващ психология и логика, етика и право и философия. Идеята на МОН бе това да се компенсира с часовете по гражданско образование от IX до XII клас, които трябваше да заменят и сегашните часове по свят и личност в XII клас. След като се разбра обаче, че обществото не е узряло за тази промяна, министър Танев реши да остави гражданското образование само в XI и в XII клас и да премести философията от XI клас в класовете между VIII-X клас, като така намалението на общия хорариум спада само с 18 часа.

В резултат на тези размествания осмокласниците ще учат повече философия и по-малко музика и рисуване, като увеличението на часовете им е общо със 72 часа. Деветокласниците ще имат повече часове по история, география, биология, физика и химия и по-малко по информатика, философия, музика и рисуване. При десетокласниците има увеличение на часовете по история, география, философия, музика и рисуване за сметка на чуждия език, математиката и информационните технологии, чиито часове намаляват.



22
3955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
04 Декември 2015 19:48
при географията общото намаление е с 31 часа - от 193 на 162, като предметът ще се учи само до X клас, а не до XII клас.


Още да ги "свият".
Една позната, която работи в банка, разказа, че новоназначена млада колежка половин ден издирвала държавата Африка и като не я намерила, се обърнала за помощ към прекия си шеф (моята позната).
04 Декември 2015 20:36
Да знае да чете, да брои до десет, и да може да слага кръстче като за подпис там, където възпитаникът на частното училище му посочи. Това се иска от българските деца обучавани в държавата на Радан и Боко.
04 Декември 2015 21:18
разказа, че новоназначена млада колежка половин ден издирвала държавата Африка


Не е като да не съм виждала дебили, ама ти навярно се шегуваш!?
04 Декември 2015 21:27
Ние и за това няма да се вдигнем. А е нещо за което си струва да го направим, повече от тока, повече от хляба.
Виждаме какво правят от децата и пак си траем. Вече 25 години реформи в средното образование, докато разрушат наистина доброто образование на соца. Правят го или от некадърност, или от злонамереност, но и в двата случая е без значение, резултата е плачевен. Така ще е докато не се въведат старите училищни порядки и програми(осъвременени с развитието на науките)
04 Декември 2015 21:29
Телевизионна игра,една от участничките нямаше представа с кого и какво(Черно море) граничи България
04 Декември 2015 22:03
ама ти навярно се шегуваш!?


Уви, не!
04 Декември 2015 23:00
Нов момент в основната степен на образование е въвеждането в III клас на предмета „Компютърно моделиране“. В III и IV клас учениците ще имат по 66 часа, за да творят в познатата им дигитална среда.

Онемях!
04 Декември 2015 23:27
Solidworks наистина е добре да се изучава на ниво базови знания, но това е разумно да става в горен курс на профилираните технически гимназии. Какво обща имат с това деветгодишни деца?
04 Декември 2015 23:44
Ще дам пример как от МОН си представят предприемачеството в първи клас. Една колежка, която преподава в начално училище, попитала на обсъждане в столицата, на на което я пратили все пак. Та попитала някакъв пуЯк от МОН какво ще е това предприемачество, какво ще включва и той и отговорил следното:
- Аме ще си играете на магазинери бе, госпожо!
05 Декември 2015 01:24
Наистина, както казва Андрей Пантев - който се роди беден ще си умре глупав. Публичното образование се срива още. Кви са тези все повече и повече напълно измислени предмети ? Какви са тези критерии, кои учителски касти за повече часове по своя предмет са се преборили ?

И няма никаква идея кой, кое и защо го учи.

Колко пъти в ежедневието сте се замисляли кое е глагол, кое съществително, кое подлог и кое сказуемо, кое причастие, кое деепричастие ? На кого му трябва, освен, ако няма да става филолог ? Да не би правописа да се е повлиял положително от това губене на време ?

Дали тези глупости, които от години непрестанно ги мислят и стават все по глупави, се дължат на натрупването на педагожки на постове в образованието ? Да поясня - навремето, която не я приемаха друго, а приемаха с пеене, малко по-добро от напълно фалшиво за специалността педагогика. Педагожките с тъпотата си бяха обект на много вицове и подигравки от студентите от сериозните специалности. Сега, видно натрупването дава резултати. Трагични.
05 Декември 2015 01:27
Сетих се и за пример за онагледяване на състоянието на кадрите в МОН - прочутата депутатка 13-13 Баракова. Виден представител на педагогическото съсловие.
05 Декември 2015 09:20
Не зная кой колко е глупав, но лично аз виждам ясно един факт. В нашата мила Родина, хич не е важно какво и с колко си завършил. Министри стават винаги хора, които нямат никаква представа как да променят нещата, така че да са в полза на обществото. Министри на образованието не са били педагожки, ама полза каква? Министри на здравеопазването са били доста кадърни лекари. Е и? Колко си кадърен в професията си е едно, дали знаеш какво и как да промениш, та да подобриш системата е друго, дали имаш политическа подкрепа е трето. Обикновено министрите се оказват нечии лобисти и промените, които правят, обслужват икономически шепа хора. Баракова преди всичко е завършила доколкото знам биология, а дали е педагог в истинския смисъл- не знам. Щото да излезеш пред един клас и да му разкажеш един урок, не е педагогика.
05 Декември 2015 09:32
Най-видните педагожки са в министерството. Най-големите тъпотии се родиха от тези, които нито веднъж не са влизали в часове и не са научили нито едно дете да чете и пише. Жалко за децата ни. Всичко е свързано с т.н-те. делегирани бюджети. Назначаването на неграмотни директори, които обаче са членове или симпатизанти на съответната политическа клика, води до демотивиране на учителите и до нежелание да търсят по- добри начини за преподаване. Знае не знае ученикът преминава - той е пари за училището.
05 Декември 2015 12:23
Въвеждат се три нови предмета - компютърно моделиране от трети клас, технологии и предприемачество от първи клас и гражданско образование от XI клас.

Компютърно моделиране в трети клас?! Че те не знаят да решават уравнения, ще ми правят компютърно моделиране?! Предприемачество -- в първи клас?! Сигурно да могат по-лесно да се пазарят за оценките си. И защо гражданското образование е чак в XI клас?! По-добре е точно то да започне три четири години по-рано -- може би още от VIII-ми клас (imho).

Изобщо нямам повече думи за коментар на горния цитат, освен да пратя авторите на идеята да гледат един филма на Педро Алмодовар
05 Декември 2015 13:36
Тия дебили са на път да направят в първи клас да има Висша математика и Дискриптивна геометрия , а в единайсти - аритметика -събиране и изваждане !
05 Декември 2015 14:14
Това да означава ли, че още по-малко цигани ще се образоват. По мое време имахме две циганчета в класа едното прекъсна 3 клас, за да работи, а момичето в 5, защото се ожени. Сега предполагам, че картинката е същата.
05 Декември 2015 14:18
Solidworks наистина е добре да се изучава на ниво базови знания

Учи се в университета колега. Останалото е майтап.
05 Декември 2015 14:57
Учи се в университета
Solidworks е компютърна програма и следователно не е предмет за изучаване в университет. Виж в „университет“ може. Там всичко може.
05 Декември 2015 19:08
Та попитала някакъв пуЯк от МОН какво ще е това предприемачество, какво ще включва и той и отговорил следното:
- Аме ще си играете на магазинери бе, госпожо!
Историята, която в оригинал не е такава, навярно ще се превърне в един, от митовете в България.
06 Декември 2015 10:29
Децата ще учат повече до VII клас, после задължителните часове се свиват
Изключително грешна стратегия!!!
Като се прибави към това и тъпата методика на повторението и зазубрянето като начин за учене, направо стратегията може да бъде именувана "Стратегия за подготовка на отвратено и манипулируемо поколение".
06 Декември 2015 10:50
"ще си играете на магазинери!" ... И на доктори, и на доктори
06 Декември 2015 17:40
Знаете ли какво прави инфлацията, обира периодично спестяванията на средната класа, така се гарантира че те и децата им няма да са конкуренция на елита и децата му.

Опростачаването на децата на средната класа има същата роля, да бетонира вечна власт на елита, да гарантира че някое талантливо дете от народа, няма да застраши господарския статус на наследника на чорбаджията, когато един ден няма да го има.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД